Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@lanala píše:
Vůbec nejde o těch 5 minut, ale to, aby to bylo dle našich představ. Nejsme na žádný proslovy zvědaví.
Jinak příslušnou právní úpravu znám, ale nechce se mi s nikým dohadovat, jak moc dlouho má či nemá mluvit, aby se jim to zdálo dostatečně slavnostní. Proto bych uvítala zkušenost někoho, kdo takto rychlou svatbu bez zbytečností v Plzni či okolí absolvoval:-)
no bez dohadů to asi nepůjde, vždyť už jste se na to informovali a odpověď vám dali, výsledek bude podle mě všude stejný… v životě jsem neslyšela ani o sňatku beze svědků, i když to právně možné je, ale na matrice tě stejně budou přesvědčovat, že to nutně musí být (opět komentář zákona), stejně tak jsem neslyšela o sňatku bez sebekratšího proslovu…
prostě bohužel buď si člověk svoje práva bude muset vyhádat nebo rezignovat - anebo se vemte v cizině, tady si fakt myslím, že nemáte vůbec šanci
nebo si zkus zjistit stanovisko aspoň ministerstva
Otevřít hubu musí, ale stačí, když řekne to co je povinné, nemusí přidávat nic „navíc“. Proč bych měla poslouchat něco, když na to nejsem zvědavá a zbytečně i oddávajícího zdržovat, ten to rozhodně nedělá proto, že by ho to tak hrozně bavilo a moc by ho mrzelo, že se nemůže zrovna při té příležitosti vypovídat. Když někdo může chtít dlouhý proslov a bude mu vyhověno, proč by nemohla být možnost zvolit si jen nejnutnější minimum!
@sieta.m píše:
To určitě ne, ono se to bere jako jeden úkon. Spíše se chce asi zamezit tomu, aby prostě lidi došli jak na úřad, hodili na lejstro podpis a šli.
A proč?
@lanala píše:
Otevřít hubu musí, ale stačí, když řekne to co je povinné, nemusí přidávat nic „navíc“. Proč bych měla poslouchat něco, když na to nejsem zvědavá a zbytečně i oddávajícího zdržovat, ten to rozhodně nedělá proto, že by ho to tak hrozně bavilo a moc by ho mrzelo, že se nemůže zrovna při té příležitosti vypovídat. Když někdo může chtít dlouhý proslov a bude mu vyhověno, proč by nemohla být možnost zvolit si jen nejnutnější minimum!
Krátký proslov si určitě zvolit můžeš. Vše je na domluvě a přístupu. Nejen jejich, ale i vašeho. Když je člověk slušný a milý, tak mu většinou všude vyjdou vstříc, teda tam, kde je to možné. Pokud budete dupat, že nechcete nic, ani svědky, tak asi nepochodíte. V ČR je to tak, jinde to je třeba jinak.
Svatbu bez obřadu jsme měli letos v dubnu. Byli jsme oblečení úpně běžně, svědky jsme sice měli, ale mohli jsme využít místo svědků pracovníky úřadu a celé to spočívalo jen v našem představení matrikářkou oddávajícímu. Zeptal se nás jen jestli jsme si vědomi zdravotního stavu a bereme se dobrovolně. To bylo celé, podepsali jsme papíry a odešli. Celé to bylo asi o pěti větách a po cca. deseti minutách jsme už seděli v autě.
Do hudby, prstýnků atd. nás nikdo nenutil.
To určitě ne, ono se to bere jako jeden úkon. Spíše se chce asi zamezit tomu, aby prostě lidi došli jak na úřad, hodili na lejstro podpis a šli.