Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky, chci pronajmout kamarádce maličký bytový prostor, potřebuje na to z nějakých právních důvodů smlouvu, jinak bych s tím nepapírovala,za symbolický nájem, tak stovku měsíčně. Musím z toho dělat daňové přiznání z utrženého nájmu? Utržím 1200 ročně. Jinak žádné daňové přiznání nepodávám, žiji jen z platu. Takže jednou ročně budu muset vyplnit kvůli té částce nějaké přiznání? Nikdy jsem to nedělala-kde ho pak najdu a je to složité? Může mi některá prosím polopaticky poradit? Díky ![]()
Na stránkách https://www.mojedane21.cz nebo https://www.financnisprava.cz najdeš formuláře. Od zaměstnavatele si vyžádáš potvrzení o zdanitelných příjmech a o sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění. K pronájmu vyplníš přílohu č. 2. Všechno je interaktivní s podrobnými pokyny. Po vyplnění to můžeš poslat datovou schránkou nebo podepsat některým z elektronických podpisů na portále občana, takže s tím nikam nemusíš. Vyplňování je jednoduché, na závěr se kontroluje na chyby, obratem se dostane potvrzení a platební výměr.
Ano, daňový přiznání musíš podat. Není pravda, že ho teď nepodáváš, dělá to za tebe účetní v práci. Pokud bude vstřícná, tak ti ho bude dělat i nadále, jen jí vyplníš přílohu ke zdanění nájmu. Pokud vstřícná nebude, budeš ho muset vyplnit komplet sama.pak by asi bylo lepší po ní vůbec nájem nechtít.
Tak nízkou roční částku danit nemusíte. Myslím až nad 6000 se musí, pokud jste zaměstnaná. Nebo nad 15000, pokud k tomu nemáte jiné zdanitelné příjmy.
@lucad77 To je pravda. Pokud splní podmínky § 38g odst. 2, tak přiznání nemusí podávat.
@Janli píše:Účetní v práci za nikoho přiznání nepodává. Ta provádí pouze roční zúčtování, pokud nemá zaměstnanec povinnost podat přiznání. Jak píši ostatní, pokud má @maskovak pouze příjmy ze zaměstnání a ostatní příjmy nižší než 6000, podávat přiznání nemusí. Pokud by ho ale z nějakého jiného důvodu podávala, pak musí přiznat vše. I kdyby byl ten nájem 10,– Kč.
Ano, daňový přiznání musíš podat. Není pravda, že ho teď nepodáváš, dělá to za tebe účetní v práci. Pokud bude vstřícná, tak ti ho bude dělat i nadále, jen jí vyplníš přílohu ke zdanění nájmu. Pokud vstřícná nebude, budeš ho muset vyplnit komplet sama.pak by asi bylo lepší po ní vůbec nájem nechtít.
@JTom prosím mohu se zeptat, musím danit pokud pronajímám družstevní byt za 17.500 a z toho splácím 15.800 měsíčně družstvu, čili mám z toho nějakých 1700kč, musím to danit jako příjem? Nebo se počítá částka 17.500 ke zdanění? děkuji za objasnění
Jde o to, co je v té splátce družstvu. Jestli je v tom nějaká splátka majetku, tak ta obecně není daňově uznatelným výdajem. Výdajem u nemovitosti jsou odpisy. Já ale problematiku družstev neznám. Snad odpoví někdo zkušenější.