Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Banshee píše:
@Sandra-emimi Tak to je tvuj pristup, ja klidne budu doma rok zadarmo a dam holku do skolky az o rok pozdeji, dle mych zkusenosti ctyrletaci zvladaji skolku mnohem lip. Ano, muzeme si to dovolit, ale taky nam to nespadlo do klina samo od sebe
Souhlas ![]()
To jsou tvoje zkušenosti, moje jsou jine.
Nebudu doma zadarmo a nebudu sahat do úspor, ty jsou od něčeho jiného.
Nezbývá ji nic jjiného, než si zvyknou ![]()
Za nás se to takhle Neresilo, od šesti do pěti ve školce a přez to nejel vlak, a ze 75% deti tam do pěti byly.
Mám dítě v soukromé školce s provozní dobou do 18:00.
Ale už ve čtyři odpoledne je tam opravdu malinko dětí.
Jednou jedinkrát jsem vyzvedávala po páté hodině a byly tam v tu chvíli děti celkem 2 ![]()
Do uspor sahat nemusime. Manzel nas uzivi. Ja chapu, ze nekteri lide nemaji jinou moznost (napr. samozivitelky), ale pokud to jen trochu jde, ty triletaky bych do skolky nasilim necpala.. ja opravdu verim tomu, ze to na nich muze zanechat stopy.
Zakladetelko osobně bych řekla, že školka není ten problém. Podle toho, co píšeš, mi přijde, že to tam zvládá. Potvrzuje to i učitelka. Podle mě mu chybíš ty a počítám, že by podobné problémy nastaly i s paní na hlídání a možná i kdyby ho hlídala babička. Od 8 do 18 je šílená pracovní doba
On tě ve všední dny najednou prakticky nevidí. A podle toho, co píšeš, tak byl na tebe hodně fixovaný. Jediné, co mě napadá, tak zkusit domluvit částečný úvazek a nebo prostě najít jinou práci. Nevím tedy, jak moc je to reálné, jaké jsou možnosti u vás, v jaké jste finanční situaci ![]()
@lecijasek
Jsem vedoucí malé pošty… Musím tam být celou pracovní dobu. Delám pondělky středy do pul 5, uterky ctvrtky do pul 4, v patky do 3. Po hodinach pro verejnost mam jeste spoustu dalsi prace, takze zustavam jeste dalsi hodinu… Cesta z práce mi zabere tak 30 minut. Nekdy jsem doma driv, jindy pozdeji
pul uvazek nehrozi…
Nejsme na tom finnančně zle, ale jen pokud jsme oba s manzelem zamestnani.
uz ted setrime na vsem moznem, nedovedu si predstavit, ze bych byla bez prijmu. Urcite bychom to s odrenyma usima zvladli, ale docasne a uz bych nemela moznost se na takove misto vratit
nemluve o tom, ze bychom si nemohli vsichni, vcetne maleho, dovolit, co muzeme ted…
Vecery po praci i cele vikendy jsem doma jen pro maleho, venuju se mu na 200% spi se mnou v loznici v posteli, jezdime na vylety, hrajeme si.. Delam co je v mych silach, ale o praci prijit nechci.
Zakladdetlak mi prijde jako kopírák toho co mám já. My ze zacatku vse ok a ted od unora des place sceny nechce tam jit.Uz je to fakt dost na psychiku jdu z tama vzdycky uplne spatna zkousela jsem vse mozny ruzne mu to vysvetlit atd ale nic nepomaha ![]()
Právě jsme řešili/řešíme podobný problém, synovi jsou čerstvě 3 roky a šel do školky do které se těšil a ja do nové práce ze které jsem se vracela v 5 nebo v 6. První dva dny v poho krom toho že ho kousl chlapeček, další den taky ok jen že je živej což víme i bez učitelek
a další den to začlo, pokousal několik dětí, vůbec tam nejedl, doma nejedl, neposlouchal atd… začal pláč před školkou, já v nové práci s nervama v háji a měla hrůzu co zase
co Vám budu povídat po týdnu jsem to vzdala a v práci skončila! Sice s nim byl tatínek ale ja jezdila domu večer a to vše bylo ze dne na den a partner s nim uz nemohl být doma a brát ho dopoledne domů! Teď jsem s nim doma, do školky chodí na dopoledne, přestal plakat a je relativně hodný jen tam stále nejí a to ani svačiny z domova takže si nedokážu představit že tam bude celý den… Vždy jsem nástup do školky ve 3 letech brala jako samozřejmou věc ale až teď jsem poznala že to není tak samozřejmé a málo dětí je na to připraveno
spostu jich tam je jen třeba do 10 a i to tam celé propláčou
To mi povidej, taky máme hrůzu. Jako jedl tam, ale pak jsme ho tam už nedostali a tak zatím nechodí. Zkusíme, aby byl ve třídě s bratrem, to by chodil rad, ale jinak jsem z toho taky taková zklamana. ![]()
@Catmum Přesně měla jsem radost že nám vše krásně vyšlo a vůbec mě nenapadlo že budou takové problémy se školkou a musím říct že ten týden mi stačil
do práce jsem se těšila ale ne za takových podmínek a i jsem nesla blbě jak se vracela pozdě
práce počká ale syn nepočká, jednou jsem jeho máma tak tu pro něj musím být!
Zdaleka ne kazde trilete dite je ve skolce v pohode.Ty prvni dny az tydny je z prvnich trid slyset plac temer nonstop. A maloktere dite je takovy suveren, ze se mu po mamince nestyska. Vlastne by mi to i prislo divne, kdyby mi dite zamavalo a bylo mu uplne jedno, ze ho 5 dnu v tydnu na 8hodin soupnu mezi „cizi“ lidi. Hodne si o tom vsem povidejte, motivujte, chvalte.
Muj syn vystridal dosud uz 3skolky (soukroma, pak normal, pak stehovani)-pomohlo, kdyz si nasel kamose.Do te doby chodil taky se slzickami.
@unuděná Slzičky bych zvládla ač to bylo těžké ale to chování bylo děs! Najednou jak kdyby mluvili o jinym dítěti a celkově bylo vidět že je nespokojený
asi je to ode mě i sobecký vůči partnerovi ale radši teď oželím peníze než přijít o školku protože se neadaptoval
@Kry5t0fek Já si mylsím, že to není o přípravě na školku jako takovou, ale tu celkvou změnu. Máma je k dispozici celý den a je tím hlavním člověkem v životě a pak je najednou jen na snídani a na večeři. Malý nastoupil teď, slziček jen pár, a třimu ještě nejsou. Ale celý první týden tam bude jen do desíti a a pak do oběda a vím, že si jen musí zvyknout na učitelky, prostě je poznat a nabýt k nim trochu důvěry. Nesvačil první dva dny, třetí už jo. Vloni chodil do miniškolky a probíhalo to podobně, chodil jen dva dny v týdnu dopoledne a pak dva celé dny a kolikrát ani nechtěl domů, když si zrovna hrál a ráno tam utíkal. Je to pro něj spestření programu a ví, že máma se vrátí a že si s ní taky vyhraje, ale zničehonic „máma na víkend“ je prostě šok a hrozně málo. A bohužel to tak často vychází z existenčních důvodů.
Tak raději bych jedl suchej chleba a zapíjel vodou, než abych nechal dítě zvracet z nervů a nutil ho ve 3 letech zažívat takovýto stres. Chápu že jsou prachy potřeba ale VŽDY se dá něco udělat, co třeba chodit jen na odpolední když je muž už doma, nebo chodit jen na pár dní v týdnu nebo cokoli jiného ale jde z toho mráz po zádech takhle stresovat dítě? Co z něj vyroste? Jen klubko nervů a nebo asocialní jedinec.
Vždy kroutím hlavou nad tím, když někdo řekne „plakal ale po pul roce už přestal, asi se mu tam už líbí“. No ono zlomit člověka chce nějaký čas, ale co jednou zlomíte, tak má jizvu napořád… Přeji všem rodičům aby se našla cesta jak nenechat děti prožívat to, co popisuje zakladatelka.
@PetrVesely Nemusi to tak vzdy byt-sestra nastoupila v cerstvych 4,usedave tam plakala pul roku. Sceny, rano boleni briska, tahani pomalu za nohy ven, vycitky. A to i presto, ze si mama dokazala praci zaridit jen na dopoledne.No zkracene, ted je z ni dospela vyrovnana zena, sebevedoma a bez mindraku.Na skolku vzpomina dokonce rada. Takze zadne „zlomeni“ se zrejme nekonalo ![]()