Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zuzouš Teď mě napadá otázka, jestli by to po cca 4 letech mohla tvoje máma sama vyřešit, nebo už by bylo pozdě a pomohl by jen psycholog. ![]()
@zuzouš píše:
Pisu to z pohledu toho uzavreneho ditete. Po letech jsem se dozvedela, ze si mama vsimla, kdy to asi tak zaclo a co s tim? Nic, neresila to. V tu chvili jsem mela chut ji jednu natahnout, protoze kdyby to resila vcas, nemusela mi po.srat pulku zivota.
Reagovala jsem jen ze zvědavosti na tuhle větu. Zakladatelka si všimla asi tak před 4 roky, že její syn začal být uzavřenější, tak jsem se ptala, zda by zájem u tebe po 4 letech mohl něco změnit.
@Martina D. urcite mohl, tim, ze si jen vsimla a nic nedelala, bylo to totez, jako by si ani nevsimla. Trvalo mi to od 5 do skoro 20 let, nez jsem zacla delat neco sama. Dnes je mi 30, srovnana jsem davno, ale detstvi a puberta proste mohla byt jina.
@zuzouš To je mi líto, že to trvalo tak dlouho, 14 let je strašně hodně. ![]()
Zakladatelko, ještě mě napadlo, že by bylo dobré vzpomenout si, jestli jsi vždy reagovala adekvátně na věci, co ti syn svěřil. Jsou totiž rodiče, kterým se toho nedá moc říct, protože si buď dělají pak legraci z citlivých věcí, nebo na vše reagují vyděšeně a hystericky.
@Martina D. dekuju
na druhou stranu mi to dost dalo a mozna jsem si neco uskubla zpatky, abych misku vah vyrovnala
protoze kdyz si vzpomenu na kamaradky a zname kolem, muzu rict, ze mam ted opravdu spokojeny zivot.
Ale nechtela jsem strasit, chtela jsem rict, ze urcite ma cenu zabyvat se podivnym chovanim ditete, at uz to trva kratce nebo dlouho a v detske prirozenosti neni uzavrenost.
Já jsem teda taky byla takový uzavřenější dítě co se týče projevování citů. Naše se chtěli třeba na procházce držet za ruku - nechtěla jsem. Objímání - nechtěla jsem, bylo mi to nepříjemný. O puse ani nemluvím
Co se týče projevování citů v dospělosti, tak s tím problém nemám, jenom prostě nemám ráda dotyky od cizích lidí, nebo když někdo stojí blízko mě v mojí „bublině“ ![]()
Já bych ti doporučila se synem třeba víc mluvit, dělat si srandičky, kecat jen tak, o tom, co ho baví, zajímat se o to, ale s dotýkáním bych to nepřeháněla. Max ho třeba pohladit po zádech, takový to automatický, ale jenom na chvilku, aby to nebylo nucené ![]()
No, on se ani jaký malý ve školce moc nesvěřoval. Taková ta běžná otázka - co bylo ve školce(škole) vždy končila odpovědí - NIC
Přijel z 14-ti denního tábora a odpověď stejná, jen teda s vyjímkou toho, že to tam bylo fajn a že chce jet znovu další rok.
Po včerejší rozmluvě mi bylo hodně ouvej a proto jsem se zkusila svěřit tady. POřád mám pocit, že jsem jako matka pokazila něco zásadního. Zdá se mi, ale, že nám oboum jakoby se ulevilo a dnes se na mě usmívá a drobátko vypráví o škole.
@Martina D. píše:
Zakladatelko, ještě mě napadlo, že by bylo dobré vzpomenout si, jestli jsi vždy reagovala adekvátně na věci, co ti syn svěřil. Jsou totiž rodiče, kterým se toho nedá moc říct, protože si buď dělají pak legraci z citlivých věcí, nebo na vše reagují vyděšeně a hystericky.
No, ono právě u nás v rodině nejsou doteky běžné. Obě švagrové se diví, že naše máma nedává synům pusu například při přání k narozeninám. Naše máma nás miluje, udělala by pro nás všechno, ale projevování citů nás nějak nenaučila. Já tedy nemám problém city vůči chlapovi nebo dětem projevovat a i právě po zkušenosti z dětství jsem chtěla, aby moje děti věděly, že je miluju.Ale jak přišel mladší syn a ten starší se začal stydět, tak například pusa na dobrou noc nebo jen slova - mám tě rád- postupně vymizela..
Ale vždy jsem si říkala - on přece ví, že ho mám ráda! No ale jak jsem včera zjistila, tak ikdybych ho měla jen pohladit v soukromí po vlasech nebo se častěji usmála, tak MUSÍM!