Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jkra píše:
To je ale pokrytectvi, zase.
Co je pokrytectví? Svatba a manželství jsou i něčem víc, než jen o možnosti mít beztrestně sex. Má se do něj vstupovat uváženě. Rozhodně ne hned v 18 kvůli sexu.
Příspěvek upraven 16.06.20 v 07:41
Syn si to opravu představuje jako Hurvínek válku. Pokud je slečna tak silně věřící a z věřící rodiny, což podle popisu vypadá, tak synáčka čeká pěkně studená sprcha. Ta omezování a pravidla totiž pravděpodobně u sexu až po svatbě opravdu nebudou končit. Je připravený na to, že si tím překope celý život? Vstoupit do silně věřící rodiny opravdu není jako lusknout prstem. ![]()
EDIT: Zkušenosti z vlastní rodiny. Prababička katolička a praděda ateista. Chce to velkou dávku tolerance a přesto to na tomhle drhlo celý jejich život. Její rodina ho kvůli tomu nikdy úplně nepřijala a plně nerespektovala.
Příspěvek upraven 16.06.20 v 07:43
@andelka83, já bych předpokládala, že u takto silně věřící jiná možnost svatby než v kostele nepřipadá v úvahu.
To si myslí, že se vezmou (svatbu zafinancuje rodina nevěsty) a pak budou pracovat a živit se? S nedokončeným vzděláním? Kde budou bydlet? Ať toto promyslí syn. Nechat se živit od rodičů nevěsty je docela cesta do pekla.
@Pet32 píše:
@andelka83 tak to mají novinku, když se vdávala moje teta, tak strýc se musel nechat pokřtít, je pravda, že už je to přes 50 let ani jeden už nežije, ale musel
Jestli je to novinka, tak stará aspoň 30 a více let. Takže už je to běžná norma.
@Pet32 píše:
@andelka83 tak to mají novinku, když se vdávala moje teta, tak strýc se musel nechat pokřtít, je pravda, že už je to přes 50 let ani jeden už nežije, ale musel
Dnes opravdu nemusí, taky znám pár, kde je jeden nevěřící a nepokřtěný a měli svatbu v kostele
No, chápu Tě. Ale ve vší úctě k Tvému manželovi mi přijde jeho chování jako idiotské. A kdo ví, zda nevypovídá o Vaší rodině…
Příspěvek upraven 16.06.20 v 07:46
@Hořec píše:
@andelka83, já bych předpokládala, že u takto silně věřící jiná možnost svatby než v kostele nepřipadá v úvahu.To si myslí, že se vezmou (svatbu zafinancuje rodina nevěsty) a pak budou pracovat a živit se? S nedokončeným vzděláním? Kde budou bydlet? Ať toto promyslí syn. Nechat se živit od rodičů nevěsty je docela cesta do pekla.
Však ano. Můžou mít svatbu v kostele, stačí jeden věřící. Druhý bude mít dispenz. Jen musí souhlasit že nebude bránit věřícímu partnerovi, dětem atd. Sám věřící, praktikující být nemusí
Jinak souhlas. Nedomyšlený skok.
@Pet32 píše:
Teď jsem se dívala na stránky římskokatolické církve a opravdu stačí jeden pokřtěný. Je pravda, že hodně lidí má svatbu v kostele, ale víru nějak neprožívají. Teď je otázka, jestli rodina přítelkyně je opravdu příznivce církve a ne nějaké sekty… ![]()
Příspěvek upraven 16.06.20 v 07:46
@Anonymní píše:
Ahoj všem maminkám i tatínkům, vím, že mi tady asi nepomůžete, ale jsem hrozně zoufalá ani spát nemohu a musím se z toho alespoň vypsat. Důvod je obsažen už v nadpisu. Jde o našeho čerstvě plnoletého syna, poslední, čtvrté dítě, které se nám chce ženit. Důvod se může zdát směšný a sice chce mít sex se svojí přítelkyní s kterou chodí dva roky. Ona je totiž ze silně věřící rodiny a odmítá s ním spat před svatbou. Já jsem z toho úplně v šoku. Celé ty dva roky jsem ani netušila, že holka je z věřící rodiny. Syn nám to neřekl. Bylo mi zvláštní, že u nás nikdy nepřespala a to ani v době, kdy jsme s manželem byli na dovolené k třicátému výročí svatby. Byl doma sám a dovolili jsme mu to, přesto tu měl kamaráda ne přítelkyni. Dále s námi nikdy nejela na chatu na víkend, syn nikdy nejel za její rodinou a zkrátka vídali se jen ve všední dny po škole. O prázdniny max přijela na otočku. Když byly v jeho věku starší děti, normálně přespávály u svých partnerů a naopak. Když spolu byli déle, poznali jsme i jejich rodinu. Nikdy jsme jim v tomhle nebránili, samozřejmě od nějakých 16 let a podmínkou bylo, že spolu pár měsíců budou randit a nebude to každý týden někdo jiný. Oba naši starší synové žijí v s první láskou. Jeden má už dvě děti a je ženatý a druhý má několik let stálého(prvního) partnera s kterým žije a jsou od loňska v registrovaném partnerství. Dcera příští rok dostuduje vysokou školu a od sedmnácti let je se stejným klukem, předním měla pár měsíců jednoho, s ním to nevyšlo a od té doby má také stálého přítele, její druhý vztah. Proto mi vztah našeho benjamínka přišel zvláštní, ale myslela jsem, že má jen přísné rodiče, kteří jí to nedovolí, ono nám to tak bylo i od syna podáváno. Tak jsem to pak dále neřešila, holka mi byla sympatická, slušná, tak jsem neměla důvod jí nějak odsuzovat a vždy jsme jí s mužem rádi viděli, když se stavila na návštěvu po škole. Slečna studuje v našem městě a je zde na internátě, jinak žije přes 100 kilometrů daleko. Před koronavirem se ale rozešli. Syn byl z toho úplně zoufalý, je do ní zamilovaný. Byl jak tělo bez duše a až po několika týdnech jsme se konečně dozvěděli co se stalo. Předtím nám jen říkal, že jí ublížil, že vše pokazil, ale nic konkrétního. Jednou to z něho už konečně chlap dostal. Rozešli se prý proto, protože byl na ní naštvaný, že spolu ještě nespali a přemluvil ji alespoň k něčemu, ne konkrétně k sexu, ale prý alespoň něco proběhlo, co, to neřekl ani jsme se nevyptávali. Jen řekl, že byl nahý jen on a když ji začal svlékat, tak se urazila a dala mu facku, že nedržel dohodu, pohádali se a rozešli. Snažili jsme se mu vysvětlit, že on za nic nemůže, že je to prostě zdravý, mladý kluk a že si určitě najde jinou holku se kterou budou ve všem za jedno. Už mi přišlo, že se pomalu dává po více jak dvou měsících dohromady, jenže ozvala se slečna, natlačila mu do hlavy, jak ho miluje a přišla s krásným řešením, svatbou. Prý o tom už řekla rodičům, oni ho rádi poznají, ale musí lhát, že se seznámili až teď. Mladej nelenil a jel se s kytkou představit a požádat jejich dceru o ruku. Jenom trochu při tom všem zapomněl na nás. Já s tím prostě nesouhlasím, manžel to nese ještě hůře, všichni mu to rozmlouváme, ať jsou to sourozenci, kamarádi, ale on je úplně mimo. Vůbec nevím jak si to jako představují. Mají ještě rok školu, nikdy spolu nežili a nebyli spolu nikdy déle než pár hodin po škole, nemůžou se znát, ale budou se brát. Navrhli jsme jim, že když slečna odejde z intru, že u nás může bydlet. Máme dům, žilo nás tu šest, teď jsme tu jen tři, dcera jezdí jen na víkendy a je tu o prázdniny, jinak žije a studuje v jiném městě. Kluci jezdí už jen na návštěvy, takže by se dalo jim tu zařídit takový menší byteček, kde by měli soukromí nahoře v podkroví, je tam i koupelna. Ale oni ne, slečna nemůže, musí být svatba. Syn dokola plácá, že jsme se taky brali v 18,ano, ale bylo nám o půl roku více, žili jsme spolu těch půl roku, měli jsme školu a byla jsem těhotná. Dříve to tak bylo, nebrali jsme se proto že jsme se spolu chtěli vyspat. Jenže on to nechce pochopit a nedá si říct. Já se toho strašně bojím a jsem bezradná. Nenapadá vás něco jak jim tuto šílenost rozmluvit?
Myslím, že s tím nic nedat nemůžete.. Mají se rádi a vymýsleli „dokonale“ resení. Pokud jim to budete rozmlouvat, tak budete ti špatní. A upřímně… Já v tom zase tak velký problém nevidím, Teda za předpokladu, že jste ochotni je ještě živit než dodělání školu. Spíš bych si vyminila na synovi používání antikoncepce, aby tu školu stihli dodělat. Sama píšeš, že všechny děti žijí v 1, nebo 2 vztahu, vždy mladi… A jsou šťastní a spokojení. Tak pro ce nejmladší? A proč je svatba takový šílený problém?
Taky myslím, že tím incidentem se ničemu neprospělo.
Řešit věci s chladnou hlavou u vás moc nejde asi.
@Anonymní píše:
Já se nechci dotknout nikoho z věřících, mě se ta holka zhnusila, hlavně proto, že má radši víru a je ovlivněna od rodičů (nemůže za to), než syna. To mi nikdo nevymluví, kdyby to tak nebylo tak mu dá a je pokoj. Říkal nám, že ležel vedle ní nahý a jí nemohl ani svléknout, to už za mě o něčem vypovídá. Kdyby ho tak milovala, tak víra jde stranou. Jenže on to nevidí. Nemůže jim to klapat prostě.
Víra je vždy na prvním místě. ![]()
Podle toho, jak se u vás řeší odlišný názor, odlišná orientace, odlišný pohled na viru, tak se klukovi nedivím. Taky bych chtěla uniknout
@BaMaK tobě nepřijede šílené brát se v 18, chodit na SŠ, být závislí na rodičích..?
Do otázky antikoncepce kluk moc asi nebude moci mluvit.
Nedovedu si to představit. Nelíbí se mi ani to, ze jsou spolu dva roky a pred jejími rodiči to musí zatajit. Co je to za rodinu, že souhlasí se sňatkem, když se v jejich očích znají krátce? A aby ten sex vůbec byl. Může se stát, že otěhotní a konec pohádky, účel byl splněn, sex bude až při plánování dalšího
.