Syn se šíleně předvádí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
25.5.21 09:14
@divine woman píše:
Má to dítě fungujícího tátu?

hm, dobrá otázka - taky jsem na to párkrát narazila a zakladatelka to promlčela..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 09:24
@pet p píše:
A v čem si třeba může rozhodovat o něčem sám? Ptala jsem se už výše, nevím, jestlis nepřehlédla.
A jak probíhají ty vaše hry? Nediriguješ ho moc ve smyslu „nechoď do té louže, budeš špinavý“, „domů ty kameny brát nebudeme, co bychom tam s nimi dělali“ atd.? Jako nekoriguješ ho při těch hrách moc?
Existuje knížka Svobodná hra. Nečetla jsem ji, ale má dobré reference a chystám se ji přečíst.
https://www.databazeknih.cz/…a-hra-457615

Uplně nevím, co s tím rozhodováním. Asi se ho prostě ptám, co chce dělat, tak beru, že si o tom rozhoduje. Nechce, jeho volba. Ale já jsem za něj zodpovědná a prostě nechci z něho mít povaleče, co nic nedělá. :nevim: Koriguju ho asi z jeho pohledu často, ale on to opravdu šíleně přehání. Že skočí do kaluže nebo si něco sbírá je mi jedno, ale on je schopný metr od domu si do kaluže klidně lehnout a co z toho, akorát má radost, že nikam nemusí. :nevim: Jinak se spíš snažím ho lákat, co se dá dělat, vidět, zažít, aby ho to bavilo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.21 09:28
@divine woman píše:
Má to dítě fungujícího tátu?
@unuděná píše:
hm, dobrá otázka - taky jsem na to párkrát narazila a zakladatelka to promlčela..

Táta s ním třeba dělá něco kolem domu, nebo někdy s námi na výlet vyrazí, ale sám od sebe s ním nic moc nedělá, rozhodně ne nějaké vybíjecí aktivity. Spíš tak vyložit u babičky, aby se starala ona. Jinak syn mu dělá to samé, akorát manžel na to má mnohem menší trpělivost, takže mám dojem, že se tomu krapet vyhýbá. :nevim: Ale syn ho má rád. Vztah máme v pořádku, nehádáme se, jsme spolu už hodně dlouho.

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 09:34
@Anonymní píše:
Táta s ním třeba dělá něco kolem domu, nebo někdy s námi na výlet vyrazí, ale sám od sebe s ním nic moc nedělá, rozhodně ne nějaké vybíjecí aktivity. Spíš tak vyložit u babičky, aby se starala ona. Jinak syn mu dělá to samé, akorát manžel na to má mnohem menší trpělivost, takže mám dojem, že se tomu krapet vyhýbá. :nevim: Ale syn ho má rád. Vztah máme v pořádku, nehádáme se, jsme spolu už hodně dlouho.

Tak ale teď je ta situace jiná ne - syn je ve školce a ty v práci? Takže se s ním vidíte pár hodin odpoledne? V kolik chodíš z práce ty a v kolik manžel? Jak on reaguje na tohle jeho chování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
25.5.21 14:26
@unuděná píše:
@pet p Díky, já raději knížky o výchově nečtu :P Zaprvé se pak cítím jako děsný rodič, zadruhé když se snažím něco nového aplikovat, končí to fiaskem a zatřetí si skromně troufnu říct, že naše metody nám fungují :oops: :P Ono povětšinou stačí používat svůj mozek, srdce a selský rozum. Ale chápu, že některé děti jsou náročnější a rodičům to může pomoci :palec:

Mozek, srdce a selský rozum - to souhlasím. U mě ale pořád vítězily naučené vzorce a musela jsem se je pracně přeučit. Díky knížkám jsem si uvědomila, že to jde dělat jinak a hlavně JAK. Co mám dělat, když nechci dítě potrestat ani mu vyhrožovat trestem, ale přesto potřebuji, aby spolupracovalo? Na tuhle otázku mi ty knížky daly odpověď. Asi jsem mozek, srdce a selský rozum zapojovala málo, že jsem na to nepřišla sama :-(
Ale tu kapitolu, co jsem zmiňovala, ta je hlavně o vlivu technologií na děti - závislost, závadný obsah atd. a jsou tam tipy, jak s technologiemi v souvislostmi s dětmi líp pracovat. Pak jsou v té knížce kapitoly třeba o knížkách, hudbě a tak.
Jo a jinak mi přijde super, že vám to funguje!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.21 14:51
@unuděná píše:
Tak ale teď je ta situace jiná ne - syn je ve školce a ty v práci? Takže se s ním vidíte pár hodin odpoledne? V kolik chodíš z práce ty a v kolik manžel? Jak on reaguje na tohle jeho chování?

Tak není situace jiná, syn chodí domů po obědě, já končím v poledne, manžel je na homeofficu, ale často chodí kolem počítače a dodělává věci až do večera nebo dělá něco venku. Takže jsme spolu od oběda do večera, jdeme ven, něco uděláme na zahradě, k někomu zajedeme nebo jdeme nějaký okruh s hřištěm, zmrzlinou, zvířaty, lesem, to je různé. Když zůstaneme doma, na syna padne únava a už neuděláme nic. :nevim: Syn se jakoby snaží na sebe stále poutat pozornost i toho táty, ale začne dělat blbiny a už se z toho nevymotáme. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 15:09
@Anonymní píše:
Tak není situace jiná, syn chodí domů po obědě, já končím v poledne, manžel je na homeofficu, ale často chodí kolem počítače a dodělává věci až do večera nebo dělá něco venku. Takže jsme spolu od oběda do večera, jdeme ven, něco uděláme na zahradě, k někomu zajedeme nebo jdeme nějaký okruh s hřištěm, zmrzlinou, zvířaty, lesem, to je různé. Když zůstaneme doma, na syna padne únava a už neuděláme nic. :nevim: Syn se jakoby snaží na sebe stále poutat pozornost i toho táty, ale začne dělat blbiny a už se z toho nevymotáme. :nevim:

A proč ho bereš po obědě? Nebylo by mu v té školce líp? Má tam jiné autority, může si blbnout s dětmi a ty nemusíš složitě vymýšlet program :nevim: Nebo jak se vůbec o té školce vyjadřuje, chodí tam rád? Nemáte v okolí nějaký ten sportovní klub, kde by ho ještě klidně na ten měsíc vzali? Mě přijde, že je z tebe prostě znuděnej, každý den asi podobný program, jenom takhle ve dvou? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
25.5.21 15:13
@Anonymní píše:
Tak není situace jiná, syn chodí domů po obědě, já končím v poledne, manžel je na homeofficu, ale často chodí kolem počítače a dodělává věci až do večera nebo dělá něco venku. Takže jsme spolu od oběda do večera, jdeme ven, něco uděláme na zahradě, k někomu zajedeme nebo jdeme nějaký okruh s hřištěm, zmrzlinou, zvířaty, lesem, to je různé. Když zůstaneme doma, na syna padne únava a už neuděláme nic. :nevim: Syn se jakoby snaží na sebe stále poutat pozornost i toho táty, ale začne dělat blbiny a už se z toho nevymotáme. :nevim:

A co děláš, když jste třeba venku v lese nebo na hřišti? Hraješ si s ním, stavíte z klacíků, děláte dráhy v písku. Nebo spíš to bereš jako chvíli oddech a ať si hraje sám?
Ohledně rozhodování - když se ho zeptáš, co chce dělat, to je možná moc široký výběr v tomto věku. Lepší by bylo dát vybrat z možností. A taky mu dávat na výběr třeba co chce k jídlu (samozřejmě v závislosti na tom, co je k dispozici), jestli se chce nejdřív vykoupat nebo navečeřet atd. A pomáhá ti třeba s úklidem, vysáváním, vytíráním, zametáním, prádlem apod.?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.21 15:41

Školka je vyloženě z donucení, nejí tam, nezná ani moc dětí jménem, všichni jsou prý stejný, něco dělá tak 1× z pěti programů. Což je info od učitelky, od něj se toho moc nedozvíme, jen že je to nuda, hračky neví jaké tam mají a chodí ven. :nevim: Proto ho tam nedávám na celé dny. Což přičítám hlavně tomu rozházenému roku, v podstatě si složité zvykal na podzim, pak tam byl přes zimu v součtu možná tři týdny a teď znovu. Já jsem oficiálně ještě na rodičáku s mladším dítětem, u toho dopoledne pracuji. Takže i parťáka na hraní má. Hraji si s nimi, i když vidím, že ho to nebaví, nabídnu další věc, na 90 % je odpověď, že to ho nebaví. Teď jsem třeba navrhovala zahrát si deskovku, jít postavit parkovací dům nebo si přečíst jeho časopis. Né. :nevim: Tak sedí a čeká co bude. Co by mělo pořád být, já nejsem zábavní park. Mladší dcera si jde sama od sebe třeba na půl hodiny hrát, to jsem u něj v životě neviděla, on si nehraje ani s ní. 8o

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.21 15:43
@pet p píše:
A co děláš, když jste třeba venku v lese nebo na hřišti? Hraješ si s ním, stavíte z klacíků, děláte dráhy v písku. Nebo spíš to bereš jako chvíli oddech a ať si hraje sám?
Ohledně rozhodování - když se ho zeptáš, co chce dělat, to je možná moc široký výběr v tomto věku. Lepší by bylo dát vybrat z možností. A taky mu dávat na výběr třeba co chce k jídlu (samozřejmě v závislosti na tom, co je k dispozici), jestli se chce nejdřív vykoupat nebo navečeřet atd. A pomáhá ti třeba s úklidem, vysáváním, vytíráním, zametáním, prádlem apod.?

Nepomáhá, akorát to cíleně kazí. Případně po mě odsekne něco, že není kuchařka, aby pomáhal. :zed: Tuhle udelal dvouhodinovou scénu kvůli skládání ponožek. Ukazují mu to, chválím ho za to, mladší dcera to s přehledem zvládne a on u toho sedí a dělá tisíc kravin, jen ne, co by k něčemu bylo. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
pet p
25.5.21 15:48
@Anonymní píše:
Nepomáhá, akorát to cíleně kazí. Případně po mě odsekne něco, že není kuchařka, aby pomáhal. :zed: Tuhle udelal dvouhodinovou scénu kvůli skládání ponožek. Ukazují mu to, chválím ho za to, mladší dcera to s přehledem zvládne a on u toho sedí a dělá tisíc kravin, jen ne, co by k něčemu bylo. :nevim:

Není kuchařka, aby pomáhal? A chápe, že každý má v domácnosti své místo a svoje povinnosti? Sepište si, co je potřeba dělat, co kdo dělá a přiděl mu nějakou práci, kterou zvládne. Možná by pak měl sám ze sebe lepší pocit, že má svou práci a něco dokáže.
Tak jak to popisuješ, příčin asi může být víc - např. že je zvyklý, že dělají všichni všechno za něj, že ho nikdo k ničemu nepustí a nedá mu zodpovědnost, že za něj všichni rozhodují.
Není tvou povinností pořád mu dělat zábavu. Pokud nemá zájem si hrát a nudí ho to, možná si potřebuje zažít to, že nebude dělat nic a bude dvě hodiny koukat z okna. Třeba je z něčeho unavený. Fakt těžko říct, nejsem psycholog :-)
Pokud ho necháš a zábavu mu neděláš, tak on teda začne dělat kraviny? Co třeba začne dělat a jak na to ty reaguješ?

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 15:52
@Anonymní píše:
Nepomáhá, akorát to cíleně kazí. Případně po mě odsekne něco, že není kuchařka, aby pomáhal. :zed: Tuhle udelal dvouhodinovou scénu kvůli skládání ponožek. Ukazují mu to, chválím ho za to, mladší dcera to s přehledem zvládne a on u toho sedí a dělá tisíc kravin, jen ne, co by k něčemu bylo. :nevim:

Já ti nevím, ale máš na něj teda nějakou páku, když už je nejhůř? Pomůže nějaký tvůj tón, slib, výhružka, cokoli? Protože na mě to působí, že tě má těžce na háku, ale je to dost divné v jeho věku… Co má rád?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 21:09

@unuděná co je nejhůř? Podle mě už se hůř chovat snad ani nejde. :zed: Tak můžu mu pohrozit vařečkou, párkrát už na to došlo. :nevim: Jinak zákazy, to je teď skoro na denním pořádku. Problém je v tom, že si z toho nevezme absolutně žádné ponaučení, za hodinu to udělá znovu. Příslib něčeho lepšího, co bude za odměnu můžu zkusit. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
53190
25.5.21 21:21
@Anonymní píše:
@unuděná co je nejhůř? Podle mě už se hůř chovat snad ani nejde. :zed: Tak můžu mu pohrozit vařečkou, párkrát už na to došlo. :nevim: Jinak zákazy, to je teď skoro na denním pořádku. Problém je v tom, že si z toho nevezme absolutně žádné ponaučení, za hodinu to udělá znovu. Příslib něčeho lepšího, co bude za odměnu můžu zkusit. :nevim:

No já nevím, ty jsi jeho mamka, ty sama musíš nejlíp vědět, o co stojí a co je pro něj trest :nevim: Tohle má vážně každé dítě jiné. A že to za hodinu udělá znovu? No, tak opět stejný scénář, něco zakaž :nevim: Já se zrovna snažím liberálně řešit fakt, že synátor není schopný hodit do koše na špinavé prádlo zvlášť trenky a kalhoty, vždycky najdu nádherný balíček :roll: Tak jsem zavelela, 10Kč za každou tuhle nádheru. První dva byly sranda, prý „no tak mi v pátek nedáš kapesné“ (dostává dvacku na týden), další už se kapku zamyslel a dnes už to měl vzorně rozebrané. Snad chápeš tu paralelu, můj syn je samozřejmě mnohem starší a řešíme už jiné věci, ale taky byly doby, kdy dělal batolecí kraviny. Je potřeba najít způsob, jak mu dát najevo, že takhle ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 21:36

@pet p Samozřejmě mu na tohle odpovidam, že já taky nejsem kuchařka, já jsem maminka, tak asi dnes nebudeme jíst, když nikdo neuvari…nebudeme mít čisté prádlo když ho nikdo nepovesi apod. Ale opakovalo se to víckrát, nevzal si z toho, že má taky něco doma udělat, aby to nebylo vše na nás. A když mu řekněme přidělím utírání nádobí, každý den kolem toho bude pět milionů řečí a naschválů, kde je ta hranice, že ho za to mám opravdu trestat nebo dělat zklamanou? Nebo co vlastně, čekat, až to teda udělá? Nějaké povídání ho k tomu totiž nepřinutí. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML