Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka to zajisté.. jenže s tím dáním na zdek u nás třeba to má efekt toho šílenýho vzteku, tudíž jsem nucená hledat jinou metodu, protže nedokážu unést vajco, plnej košík nákupu a ještě totálně hysterickýho a mlátícího sebou dvouleťáka… je můj v pořadí třetí a musím říct, že to, co umí on, jsem ještě nezažila ( a klepu, abych u nemladší ani nezažila ). kdyby mi dítě permammentně zdrhalo u kasy, tak si asi koupím kšíry a normálně ho přivážu ke košíku
![]()
@Krrysa píše:
@slavuska1 já mám děti 4nejlepší je situace, když už je košík narvanej k prsknutí a těžkej jao kráva, neuříditelnej jednou rukou a na něm vajco s miminem. a k tomu se pan dvouleťák vztekne. většinou teda nezdrhá, ale zlomí se na zemi, řve a kope.. a teď babo raď, co s ním.. není fyzicky možný vláčet jeho i vozejk
![]()
každopádně jste asi nadlici, já prostě neumím jednou rukou vyndat všechno z košíku na pás, z pásu do tašek a zase do košíku…
tak vajíčko do vozíku, dvouleťáka na sedátko, a ti starší se snad už vztekat nebudou, pokud tam máš nějaký „rozumný“ věkový rozdíl
a nákup okolo mimina..já teda nedělám nějaký meganákupy, tak u nás by to takhle šlo ![]()
Nečetla jsem celé, na zadek není řešení u vzteku, je potřeba předcházet takovým stavům, když vím kde to dělá pravidelně. Prostě se to dítě u té pokladny nudí, moje děti zaručeně
, dokud jezdí s vozíčkem tak je to dobré, ale u pokladny se nudí, takže kde to jde tak vykládají se mnou zboží, v Globusu dám synovi 10 Kč a jde si zajdezdit na autíčko na které vidím od pokladny. Jak dostanou úkoly tak to většinou všichni zvládneme bez ujmy
. Mladší 2.5 roku mi jednou vrazil schválně malým vozíčkem do regálu, upozornila jsem 1, 2 krát, že jdeme domů jestli nepřestane a dělal to pořád. Tak jsem ho vzala, vozíček jsme klidu vrátili a že jdeme domů. On si pořád myslel, že je to sranda, no nebyla, prostě stál před obchodem, brečel vztekal se až pochopil, že fakt jdeme domů, nakoupila jsem večer bez něho. Ešte jsem párkrát připomněla jak se jezdí s vozíkem - už to nedělá, bez křičení na něho bez bití, pochopil, že hranice jsou jasné ![]()
@slavuska1 u nás je problém to sezení v košíku, jelikož ti dva strší jdou po svých ( 5 a půl a 3 a půl roku), a třetítko chytá záchbaty z toho, že nemůže, takže nejdřív ječí a láme se dozadu přes opěrátko, následně se sápe z vozejku, takže trnu, kdy si rozbije hlavu… ale jak říkám, on je těžkej kalibr, ostatní v jeho věku byli docela v klidu, a le tohle je mazec
![]()
edit : a v tuhle chvíli, i kdybych ho vzala pohrabáčem po hlavě, bude mu to jedno, nevnímá nic, jen to, jakl se vyrvat z toho sedátka
![]()
@Krrysa hele já myslím,, že by byly 2 návštěvy prořvaný, a potřetí už by si zvykl, že od prostě sedí v košíku. náš taky chce pěšky, když vidí staršího, snaží se mě mlátit, stoupá si..ale za 10 minut se zklidní. Ale zase ještě že máš při tomhle malým rozdílu vzteklouna jen jednoho, kdyby se válel i 3,5 letý, tak by to bylo fakt neřešitelný
mě by vůbec zajímalo, kdy tohle přejde, nás bude mít v lednu 3, a zlepšení oproti minulým měsícům je fakt minimální
staršího by tohle taky v životě nenapadlo, nikdy, ten sice řval, ale nechal se za ruku odvést, mladší předvádí „gumový nohy“, když ho vleču, občas je to asi fyzicky náročnější, než ho čapnout do náruče. táhnout do za ruku, sovu ruku vysoko ve vzduchu, abych ho nevlekla po kolenou ![]()
@slavuska1 věř tomu, že tomu předcházelo asi milion prořvanejch nákupů, než jsem ho nechala a snažím se situacím, který to vyvolaj radši předcházet. ale jak říkám, on je opravdu totální extrém a druhý takhle vzteklý dítě neznám
jako ti dva starší se taky uměli a umí vzteknout, a le jak říkám, tohle jsem viděla u cizích dětí pouze jednou
![]()
@Krrysa no jestli jsme to nebyli my, ti cizí, u kterých jste to viděli
taky se tomu snažím předcházet, ale někdy se nepovede, nebo se vztekne z důvodu, který zná jen on sám ![]()
@slavuska1
taky u vás stačí pití v nevhodný barvě kelímku a je to?
@Krrysa píše:
@slavuska1![]()
taky u vás stačí pití v nevhodný barvě kelímku a je to?
tyjo to zase ani ne, on se doma vzteká většinou jen když ho brácha provokuje, ale venku o to víc. u nás to spíš souvisí s pohybem, on je lemra, strašně nerad chodí, takže se občas stane, že prostě odmítně jít dál, že už se mu nechce. a to po něm fakt nechci žádné výkony, max v součtu za celý den tak 1,5-2km, najednou max pár set metrů. nám dost pomohlo začít brát ven motorku, s tou je „zásek“ míń pravděpodobnej. kvůli nějakýmu zákazu se taky někdy vzteká, ale zase ne vždycky, spíš ve většině případů ne. u nás je fakt hlsvní problém to chození. jo a v létě dostal hysterák na pouti, chlap ho blb dal na houpačku, kdybych to viděla, tak mu to „zakážu“, protože mi bylo jasný, že jeho nezajímá nějakých 5 minut, co tam mají jako limit, on je schopný se houpat hodinu i víc v kuse, takže takovej hysterák, jak když ho po 5 minutách sundaval z houpačky, takovej jsem ani já ještě neviděla ![]()
@slavuska1 tak u nás je to o barvě kelímku, o barvě dudlíku, s motorkou pak stčí, že mu to nejede aje konec, chce vyleézat sám z auta, sám se obout atd.. no prostě podle toho, jak se vyspí… s věkem se to trochu zlepšuje, ale jen lehce… nepovoluju mu, spíš se snžím předcházet.. ale i tak, prostě se rozhodně, že chche z auta vylézt dveřma nadruhý straně a je konečná… to je pak schpnej tu hodinu ječet na zemi atd.. sousedka se vždycky už směje za plotem, když ho vidí ačeká, co zase bude
![]()
Osvědčilo se mi dítě zaměstnat -
„Prosím, podrž mi chvíli tašku, ať mám volné ruce na zaplacení.“
„Tak, a teď prosím podrž rohlíky, než dám všechno do tašky, rohlíky dáme nahoru, aby se nepomačkaly.“
Později přibylo nošení jedné z nakupovaných věcí v obchodě, samozřejmě nosili věc nerozbitnou - třeba tvrdý sýr. (To když kluci začali mít sklony vytahovat věci z regálů a já jsem jim potřebovala zaměstnat ručičky jinak.
)
Nicméně pokud to šlo, tak jsem jezdila po prodejně s nákupním vozíkem a v tom jsem měla nacpané oba kluky. ![]()