Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Občas mi to udělá dcera. Její specialita je se se mnou v obchodě honit kolem regálu a je to strašná sranda. Když se mi minule pokusila vlítnout do silnice tak jsem jí tak naplacala na holou, že nevěděla, která bije. Občas pomůže když se zase dá na zběsilý úprk se jí prostě schovat třeba za strom, ale ať na ní vidím. Po chvíli se otočí, nikde mě nevidí a maminko kde jsi maminko kde jsi a pak je jak beránek
@lucenka chytím ho, seřvu ho a držím za zápěstí, což nenávidí. Znovu mu vysvětlím, co udělal špatně.
@Helileli na zadek dostal tolikrát, že bych to nespočítala. Výsledek je ten, že se výstup zhorší a nefunguje ani trochu.
@ka2ka já ho za ruku držím, ale jdeme třeba kilometr v pohodě a najednou se vyškubne a udělá nějakou totální blbost, se kterou jsem nepočítala - třeba chce utrhnout kytku na druhé straně silnice, nebo se vyčůrat do kanálu uprastřed křižovatky a nezájem, že tam jezdí auta.
@zrcadlo a když někam musíš jít? Např. musíš jít pro starší do školy? Pokyny k zastavení trénuju průběžně. Trénujeme to víc jak rok. Prakticky denně to zkoušíme a pokud na něj nonstop nemluvím, tak je problém.
On kouše a kope v „sebeobraně“, protože nemluví a neumí mi říct, že se mu to nelíbí, tak v poslední fázi kousne. Nejdřív jen vrčí, pak se vzteká a ohání a nakonec jednou rafne. Ale to ví, že přeťápl.
Když nad tím tam přemýšlím, tak mi přijde, že je v pohodě, dokud se soustředí. To ví, že musí jít za ruku, ale jak ho něco vyruší z koncentrace, tak prostě uteče a není takový, že by už sám chápal, že do silnice ne. Opakuju denně, že musí zastavit, že nesmí do silnice, že musí po chodníku, držet se za ruku. Sám řekne, že by mu auto ublížilo, ale jak uvidí něco, co chce, tak je konec.
No a pak klasika - jak je unavený, má hlad a není naložený, tak za ruku nechce. Takže někdy celou dobu v pohodě, ale posledního půl kilometru dělá blbosti.
Problém bude, že my většinou nechodíme za zábavou, ale za povinnostmi. Musíme do školy a ze školy se starší.