Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Makin píše:
Taky jsem čekala, až skončí všechny hexy a pak se objednala na konzultaci do příslušné ordinace, kde se TBC očkuje a tam mi to doktorka vymluvila, že to očkování má víc negativ, jako přínosů a že se momentálně testuje nějaké nové očkování, které už by nemělo být takové nežádoucí účinky a mělo by být na víc druhů. tak nevim, my jsme zatím neočkovali…
no a neřekla ti doktorka kdy bude nová vakcína dostupná?
Ano, my jsme očkovali mladšího syna po hexách. ne měsíc, to se mi zdá málo, ale dva měsíce. a pak 6měsíců po TBC minimálně pauza hlavně na hexu (složka hepatitidy B a BCG vakcína se moc nemilují, což praktici moc neberou, ale já si to pohlídala..)
Naše dr. nám to nedoporučila, ona se mnou poslední roky moc nediskutovala, tak byla nedávno vyměněna, ale manžel je pneumolog, TBC je jeho denní chleba a rozhodl on. Plus nám to i doporučili v porodnici.
Povinné to není, je to na zvážení každého rodiče. Vím, že je to těžké, zorientovat se v tom množství informací, které jsou leckdy i protichůdné. Já ale věřím tomu, že tohle očkování svůj smysl má, i když vím, že vakcína není ideální, nové jsou ve vývoji. ale také vím, že tubery je tu docela dost, nejde jen o nízkou společenskou vrstvu. a vím, že lidé, kteří se dlouhodobě zabývají TBC, a také TBC u dětí a mladistvých tohle doporučují. tím jsem se řídila já.
@Pce píše:
zatím právě bohužel ne..
co já vím.
@Pce píše:
byla jsem tam v září a řekla během roku. nic bližšího bohužel ne.
@Nataša
naprosto souhlasím jsem zdrav sestra s tbc jsem pracoval a je ji tady tedea dost bohužel malý je očkovaný proti tbc dokonce nám to doporučili a očkován byl teda před prevenarem tak jak se to prostě dříve dělalo
@Nataša Díky za tvůj názor…;-)
Dále si myslím že bude asi lepší naočkovat dítě tou starší vakcínou byť má nežádoucí účinky ale už je léta prověřená…necháš naočkovat dítě novou vakcínou a za půl roku nějaké testy zjistí že je ještě horší než ta původní. Budu se opakovat…taky jsme to přežili.
Za mě určitě ne - stačí si přečíst jak dochází k nákaze - při dlouhodobém kontaktu s nemocným!
@Pce
podle mého 2 měsíce po 3. hexe. pak 6m počkat s 4.dávkou (vychází to v pohodě, 4. hexa se má podat do 18m věku. a třeba naše dr. běžně očkovala každé dítě až na 18m prohlídce) a neočkovat v té době raději nic, ani priorix.
nevím, jak bych se rozhodla mezi starou a novou vakcínou, protože o nové zatím nevím nic.
(mmchodem, 4.hexu dostal náš mladší až v 21m a priorix nemá ani ve 2 letech, ten dostane teď v létě. a zarděnky nejspíš prodělal ![]()
@Pce
bud hned po propuštění z porodnice nebo pak až po hexach nesmí e to křížit a po očkování tbc se neočkuje nic 3 měsíce musi se to zahojit
já říkam očkovat
v ledadle ve vlaku ve školce všude se můžeš nakazit někde ted měla učitelka v mateřské školce otevřenou tbc
@Nataša píše:
@Pce
podle mého 2 měsíce po 3. hexe. pak 6m počkat s 4.dávkou (vychází to v pohodě, 4. hexa se má podat do 18m věku. a třeba naše dr. běžně očkovala každé dítě až na 18m prohlídce) a neočkovat v té době raději nic, ani priorix.nevím, jak bych se rozhodla mezi starou a novou vakcínou, protože o nové zatím nevím nic.
(mmchodem, 4.hexu dostal náš mladší až v 21m a priorix nemá ani ve 2 letech, ten dostane teď v létě. a zarděnky nejspíš prodělal
Díky
nic jineho kromě meningokoka, TBC a později žloutenky očkovat nechci.
@banánice píše:
@Pce
bud hned po propuštění z porodnice nebo pak až po hexach nesmí e to křížit a po očkování tbc se neočkuje nic 3 měsíce musi se to zahojit
já říkam očkovat
v ledadle ve vlaku ve školce všude se můžeš nakazit někde ted měla učitelka v mateřské školce otevřenou tbc
ok díky
jj mám stejný názor.
No já hlavně doufám, že ta vaše „lepší vakcína“ bude vykoumaná dřív, než se většina lidí rozhodne děti neočkovat a propukne z toho epidemie tuberkulózy a pak bude na světě další zbytečný problém.
TBC po hexách
Ahoj, dnes malý dosal třetí hexu a doktorka přišla s tím, že by bylo dobré ho za měsíc naočkovat proti TBC. Že je to tedy dobrovolné, ale že ona je pro. Taky vám to doktoři řekli?
Naštěstí ne a kdyby ano, po zkušenostech s BCG vakcínou, bych očkovat proti tuberkulóze nedovolila. Je větší riziko z poškozeni po očkování nez riziko komplikaci po nákaze a i nákaza u dobře živeného dítěte je mensi nez poškozeni po očkování BCG vakcínou. Ta byla dlouho „vítězem“ v žebříčku nežádoucích účinků na SUKL.