Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já pořád nevím.
Akorát teď je ten správný čas. Malý je 2 měsíce po třetí hexe. A já se pořád nedokážu rozhodnout. Starší (3 roky) to nemá vůbec kvůli okolnostem po porodu. A co jsem tu četla, tak u té už je pozdě. Původně jsem si říkala, že kdybych se rozhodla pro, nechala bych je oba dva nejednou.
A co je zajímavý. Znám maminku, co má o 5 měsíců starší dítě a chodí k té samé doktorce. A té to nikdy nenabídla. Mě už asi 3×. Tak nevím, co si o tom mám myslet.
No nevím, ale mám pocit, že většina lidí netuší, co to vlastne TBC je a co všechno tato nemoc obnáší! Babička TBC měla, b Tak nevím, byla celý život pod dohledem a s ní i celá rodina. Všichni museli pravidelně chodit na RTG plic… Tak nevím. Dlouhodobý kontakt může být třeba ve školce. Dnes je tady takových přistěhovalců´z krajin, kde se tato nemoc vyskytuje a neočkuje…
Já třeba beru, že vakcína má vedlejší účinky. To má každá. Ale že tu i strašně záleží na tom, jak to sestřička píchne. Stačí trochu hloubš a pak jsou z toho patálie. Takže hodně záleží i na tom, jaký bude mít sestřička den.
Mojí malou očkovali v 1 měsíci, protože byla riziková (přítel jezdí na mise) a úplně v pohodě, neměla skoro žádnou reakci. Hlavně je taky velký příliv cizinců do ČR, tak jsem i na druhou stranu ráda, že je očkovaná. ![]()
@cverunka píše:
No nevím, ale mám pocit, že většina lidí netuší, co to vlastne TBC je a co všechno tato nemoc obnáší! Babička TBC měla, b Tak nevím, byla celý život pod dohledem a s ní i celá rodina. Všichni museli pravidelně chodit na RTG plic… Tak nevím. Dlouhodobý kontakt může být třeba ve školce. Dnes je tady takových přistěhovalců´z krajin, kde se tato nemoc vyskytuje a neočkuje…
No právě, málokdo totiž ví, co to vlastně obnáší, když onemocní dospělý, natož když onemocní dítě. Když byla babička malá, tak ji měli celá rodina. Byli zavřený ve špitále a pořád si s sebou nese následky. Samozřejmě žádné očkování není 100%, ale neskutečně ovlivní průběh nemoci. Vedlejší účinky bohužel jsou, nikdo neví, jak dítě zareaguje, ale na druhou stranu na někoho má vedlejší účinky i např. jabko.
Jakékoli ockovani dráždí CNS a může dojit k poškození. Jsem ráda, že TBC zrušili, uz od 70 let se vědělo, že nefunguje. Pokud se začnete zajímat o fungování ockovani, tak zjistite, že proste ani fungovat nemůže. Je to iluze, 1000 krát opakovaná lež v mediich a ve školách. Při ockovani našich dětí nejde o jejich dobro! Ráda bych napsala, že lze věřit ockovani, že je to všechno pravda, co nám je tvrzeno, ale není tomu tak. Denně se očkováním zabývám od zari 2010 a kdyby se nám nenarodily děti a nemela tedy za ne zodpovednost, psala bych podobné příspěvky, jako jsem měla tady možnost číst. Nase děti mi servaly růžové brýle naivity.
@Evulin u nás v rodině taky byla TBC, v papírech jsem to vyplnila a i přes to dr. usoudila, že do rizikové skupiny dcera nepatří a očkování nedoporučila. Chtěla jsem ji teda naočkovat později, po hexách a docela koukám, že pak už to nemá smysl. Teď teda opravdu nevím co dělat…
@Enoulik mě tedy malou naočkovali asi 14 dní po porodu, pak už se to platí a dle mojí dr. to mělo smysl, tak nevim ![]()