Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Šišlat nebude pokud ho (jí) to naučíš pořádně ty. pro dítě je vzorem matka a otec ne babička. navíc tipuju, že asi šišlala i na tvého manžela a ten šišlá? ![]()
já chápu jaká je s tchyněma někdy otrava, sama mám thcyni pěkně podařenou, ale v tomhle případě to není zas taková tragédie. moc si to bereš. snaž se vždycky pořádně vydýchat a pouštěj její rady jednou stranou dovnitř a druhou ven. ona to nemyslí zle. prostě buď jak kolovrátek, opakuj pořád dokola, že nemá hlad (žízeň, není jí zima, ani horko)
@velmiZoufalá píše:
@Antonie Bolavá dovolená, to je téma, chci s našim mimčem na dovču až mu bude něco přes rok a ona pořád řiká, že je to brzy, ať s nim nejezdíme, že nejdřív ve dvou letechfakt nechápu, proč nám do toho mluví
tohle říkala naše taky
Ona je jinak taková moderní babička, taková akční. Ale v tomhle byla fakt až legrační. A to jsme ještě jeli s 10m miminem! Ale jako já to prostě neřeším. Jsem jako matka dost sebevědomá, takže se mě to moc nedotýká. Ale taky si občas říkám, jestli si o mně myslí, že jsem úplně blbá a neschopná
![]()
@Anonymní píše:
Nevim kde mam začit,ale musim to napsat proto ze mne to dusi a potrebuju to ze sebe dostat ven. Zacnu tim ze jsme z manzelem pet let zijeme stjastne mame syna pulrocniho,tchyne samozrejmne byla proti aby si mne bral proto ze jsme se znali kratkou dobu tak myslela ze nejsem pro nej vhodna, ale clovek nepotrebuje se znat leta aby pochopil ze to je jeho zivotni laska,a ze bez toho cloveka nechce dal zit a je to vzajemniMa tchyne je proste z ledu nebo nevim mozna to vidim jen ja tak, a potrebuju vas nazor.Ona ma rada jenom sebe,my ji nezajmame, ona nas nikdy nepozvala navstevu,nikdy nezavola ze by se zeptala sviho syna jak se ma,bydlime ve stejne vesnici a nevidime se treba rok,pokud nepotkame nahodne v obchode.Manzel byl po operaci plotynky tak byl v nemocnicich, potom dva mesice v laznich ona ho ani jednou nenavstivila proste nema zajem ani o vlastni deti a co znam z vypraveni tak manzel bydlel 4roky u babicky protoze mu tam bylo bliz do skoly co studoval vysokou tak za 4roky ani jednou nezavolal te babicce a nezeptala se jestli mu neco nechybi nebo jestli neco nepotrebuje
Ja jsem taky maminkou a nedokazu si predstavit ze bych o svim synovi nevedela tyden jak se ma atak,taky byla jsem tehotna a za devet mesicu ani jednou se neprisla zeptat jak se mam ja anebo miminko do porodnice taky neprisla a byli jsme tam delsi dobu proto ze byl nemocnej
Potom jak jsme byli doma uz tak prisla bez ohlaseni ze jde divat na maliho do te doby pomalu nevedela kde bydlime a najednou se objevi(a myslim si ze prisla jenom proto kdyby se ji lidi ptali jak vypada jeji vnuk) pro me dite ona nikdy nabude babicka protoze neumi davat lasku,nechci aby jednou me dite bylo nestastne ze ho babicka nema rada. asi mne odsoudite aje ja uz na tu tchyni mam alergiji a kdyz ji vidim tak nejradeji bych ji uskrtila
Manzelovi je to moc lito ze ma takove chovani ale nic s tim neudela,tchyne je rozvedena 15 let, na vzhled je pekna zachovala a zadnej chlap oni nestoji protoze kazdy vi jaka je.Mne se v 19 letech rodice se starsi segrou nabourali a bohuzel to neprezili pro mne to byl velky sok a je aj do dnes, babicky dedeckove mi zemreli takze nemam nikoho,tak jsem si prala mit dobrou tchyni abych se s ni rozumnela aby jsme spolu dobre vychazeli ale je to uplny opak atakovou tchyni bych neprala nejvetsimu nepriteli, to je nadlouhe psani…Ja nechapu jak takovy clovek vubec muze byt kdyz ani vlastnimu diteti nedovoli aby ji dalo pusu no horor.Uz takoveho cloveka nikdy nechci potkat a nevim co mam delat abych na to nemyslela…Dekuju vsem kdo tohle precte a doufam ze mne neodsoudite.
Moje tchýně je fajn, ale taky kolikrát si připadám jako neschopná. Malá měla hysterak a chtěla na ruce, zrovna jsem dělala palacinky a nemohla jsem a protože to bylo jen od vzteku, nechala jsem ji rvát. No, za deset minut měla úplně rudy obličej a od slz, snppliku a slin.. byla bych ji už vzala a utrela, ale chtěla jsem ji nejdříve utisit. V tom přišla tchýně, vyrvala mi ji z ruk, že ji musí alespoň umýt, že proč tak pláče. Vysvětlila jsem situaci. Řekla mi, že to není možné, že se museli stat něco víc.. jako narážky, že ji snad týram? Tchýně nikdy neřekne narovinu, ale naznačuje… no to vás tak pěkné zarazi do země… Vzala jsem zpět malou k sobě, už tp bylo lepší, ale ještě pár minut trvalo, než ji pláč přešel, když byla tak rozlitostnena. Udělala jsem chybu, že jsem ji nechala rvát a nechala ji tak se hodně rozbrecet? 16 mesicu.
@MarieOVMUC a co jsi mohla dělat? Hele, já nesnáším vyřvávací metody, to je mi proti srsti, ale prostě mám ty děti tady tři a někdy se taky stane, že potřebuju vařit a malá řve v postýlce. Holt nemám chapadla
@Antonie Bolavá me to tedka tak mrzí… držela se mi za nohu a řvala. Ale tak jsem si ji měla posadit na hlavu nebo vypnout plotnu a jít si s ní hrát? Ach jo. Tak stalo se, štve me, že mi tchýně nevěří a můj názor není nic.
A já jsem alergická na větu: „v Sama doma říkali…“, vše co mi chce tchýně poradit je opodstatněné, protože to říkali v Sama doma a tam to musí vědět mnohem líp než já, takže já to dělám blbě, protože podle Sama doma se to má dělat jinak
![]()
Děvčata, vy si nejste ochotny připustit, že to tchýně nemyslí ve zlém. Za našich dob nebyl internet, byla jen jediná knížka, ze které se daly vyčíst nějaký ty moudra.Tak je víc než logické, že matky, do doby než byl net přebíraly zkušenosti od starších. Věřte, nebo ne, šlo o dlouholeté přebírané a ověřené rady a fungovaly.Dnes je spousta literatury i radílek na netu.Je zvláštní, že rady tohoto typu rády praktikujete a jste přesvědčené o jejich správnosti. Kdyby vám to samé řekla tchýně, uděláte z ní semetriku, která se vám se+e do všeho. Trocha empatie by neuškodila. Jde přece o matku muže, kterého jste si vybraly jako životního partnera. Takže jaksi je předpoklad, že ho máma vychovala podle vašich představ. Nevidím tedy důvod, proč vám její rady, nebo dotazy tolik vadí. Zamyslete se.Taky pokládám dotazy typu, není mu zima, neoblíkáš ho málo, nebo moc. Nerýpu, jen se ptám a nevidím na tom nic špatného. Taky se neurazím, když slyším odpověď, ne mamčo, není.
@Anonymní píše:
@bamba To je sice pravda, ale slyšet Není mu zima 5×?
No a co, tak holt řeknu, je spocený za krčkem, tak mu zima není. Mě to dcera vždy zdůvodní. Tobě vadí dotaz tchýně a sotva se za ní zavřou dveře, tak se zeptáš tady na emiminu. Nemůže být mému dítěti zima? A o tom to je.Kde berete tu jistotu, že rada tchýně je špatná a rady tady ty správné? Mě přijde, že snachy vedou s tchýněma žabomyší války už z principu. Hlavně byste si měly uvědomit, že i vy budete jednou tchýně a určitě se vám nebude lípit, když se k vám snacha bude choval jako k blbečkovi, který by měl trávit zbytek života ve cvokhauzu.
@bamba určitě se nechovám ke tchýni jako k blbečkovi, spíš bych chtěla, aby se tchýně nechovala tak, že jen ona může vychovávat mé dítě, protože jen ona ví jak
a taky si nemyslím, že hned dám dotaz na emimino, ale možná je to právě o tom, že rada tchýně je dobrá pokud se na něco ptám a vím o čem mluvím, protože moje první tchýně mi radila jen pokud jsem se jí na něco zeptala a respektovala, že já jsem rodič
moje druhá tchýně mi dává nevyžádané rady, protože si myslí, že je potřebuji i když jsem už vychovala jednoho skoro dospěláka
U nás je takovej děda
Brečí pomalu s malým, pořád se o něj strašně bojí, neustále ho má za zadkem. Jo, holt náš nestarší je jeho zlatíčko. Šišlání jsem oběma vysvětlila hned od mimina a pochopili to. Zbytek tak nějak vyplynul ze situací, sice jsme se taky gřafli, ale vyříkali jsme si svoje, nakonec i ja ustoupila ze svých zásad a teď už to jde.
Jen se musim smát, jak se náš starší osamostatňuje, tak to děda špatně nese. Dědo nechej mě, já sám, nechci se chovat…prostě už si to svoje obhájí, kluk šikovná.
No já mám podobnou tchýni jak anonymní oživitelka diskuze. Já nic nemám proti tomu že mě občas v něčem poradí nebo že se na něco zeptá a že má starost. Ale ona se ptá jak u zakladatelky nejmíň 5×dokola na tu samou věc. Poprvé jí to vysvětlím že děti mívají studený ruce, že mě to tak říkala doktorka a že to neznamená že je jim zima když jsou jinak spoceny za krkem, že to nemám ze své hlavy ale od doktorky. Mě ale prostě přijde že mě snad nevnímá nebo co a zeptá se na to ještě několikrát. Podruhé už jenom odpovím že mu není zima a po další už na otázku nereaguju a dělám že neslyším. Ta samá otázka se opakuje na každé další návštěvě. Jo a takových otázek má víc a třeba ani nesouvisí s dítětem. Má třeba 3 měsíce sérii 5 otázek a na ty se ptá furt dokola. Nevím jestli je senilni nebo mě chce rozčilit, ale snažím se k ní chovat slušně, poprvé za den na otázku odpovím, pak dělám hluchou když ona dělá blbou. První dva roky co jsem začala chodit s manželem jsem si na to nemohla zvyknout, protože když se vás nekdo půl roku ptá každou návštěvu 3× jestli máte doma psa, případně trochu pozmění otázku co je to za rasu tak jsem z toho málem zešílela. Teď po 8 letech už nevnímám, jedním uchem tam, druhým ven a mám klid.
Děvčata, nevím kolik je roků vašim tchýním, ale je to tak, člověk jednoduše zapomene, že už se ptal.Je to věkem, holt něco už si v hlavě neudržíme. Mladí to nepochopí, bo mají čistější hlavy, my už je máme bohužel zasekanější. Je to normální jev. Nejlíp je to vidět na dětech, rychle se učí nové věci a pamatují si i to, co by měly raději zapomenout. Věřte, nebudete lepší i když jste schopny dnes tvrdit, že vy takové nebudete.
Holky, mám doma podobný exemplář. Soustředila bych se na to, jak často jsou s vašimi dětmi. Dokud s námi tchýně trávila tři dny v týdnu, tak bylo potřeba to všechno řešit, protože na ně měla obří vliv - prakticky s náma byla furt a kecala do všeho, pak došlo ke změně a přijde dvakrát do měsíce a najednou se to dá všechno ignorovat a neřešit - protože to beru tak, že i kdyby šišlala celou návštěvu, tak dvakrát do měsíce to fakt žádnou paseku neudělá. Toliko návod: Nechce slyšet, co říkám? Tak s nima nemůže trávit tolik času, narušuje nám to chod domácnosti, výchovu všechno. Nevěřili byste, jakej klid tady zavládl, bomba
Měla by trávit s dětma víc času? Asi jo, ale když není schopná respektovat, co říkám, tak to prostě nejde ![]()