Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zkus si na eMiminu vyhledat diskusní téma „Hitparáda tchýní“ - tam určitě najdeš spřízněné duše.
Anebo rychlejší bude kliknout na odkaz - je to tohle téma https://www.emimino.cz/…ankovani/21/
tak v tomhle ti opravdu neporadím, nám pomohlo jediné, nestýkat se, netrápit se a žít si svůj život co nejdál a v klidu ![]()
Řeknu k tomu jenom jedno. Mám taky takovou tchýni.
A už to neřeším. Bydlíme od sebe čtyři kilometry, ale ona na návštěvu nejezdí, nevolá, děti ani vnoučata ji nezajímaj. Její jedinej zájem je před vánocema, kdy přiveze dárky a má na rok splněno.
Letos třeba přijela, ale jelikož nebyl manžel doma, dala mi pro holky dárky mezi dveřma, kdybych je nezavolala, že přijela babička, tak by je ani nechtěla vidět a pak zase odjela. Prej přijede jindy.
Tak počítám, že v prosinci jí zase můžem čekat. ![]()
co takhle najit synovi „nahradni“ babicku? nejakou pani na hlidani v babickovskem veku, hodnou starsi sousedku, skonaktovat se s nejakou vzdalenou tetou a podobne?
Anonyme prosím Tě, A to Ti tchyně řekla do očí že vas nechce vídat?
Ptam se proto že já s tou svou taky dlouho nerozuměla, až přetekl pohar a já jsem ji vše řekla hezky od plíc!
Pak vyšlo najevo že v některych připadech jen nechtěla obtěžovat. Když lidi spolu nemluví je to vždy problem!
lubalenko- to ma babicku tchan se pred nedavnem ozenil po druhe tak babicku i dedecka mame ![]()
lenaF- Nerekla ale kdyz jsme tam chodivali na navstevu tak se semnou nikdy nebavila jakobych tam nebyla,a jak mile jsme dopily caj tak nam rikala ze nema na nas cas ma praci.A pokud jsme se nepozvali sami tak nas sama nikdy nepozvala.
No ta moje mi potom řikala, že viděla že jí nemám rada, proto nechodi tak často. zkus se ji zeptat natvrdo, pak budeš chytřejší.
A když o vas nestojí tak nenadělaš nic ![]()
leni-ja jsem ji porad zvala navstevu ale ona tvrdila ze nema cas, a za pet let jsem se snazila s ni spratelit ale nepomohlo nic, a ted uz mne to prestalo bavit a ted jsem ji dala na jevo ze u mne neni vitanym hostem a basta, za ti roky jsem pochopila jaka je a nepotrebuju ji uz, mam sviho syna.
Já jsem po pravdě řečeno nepochopila, co tchyně udělala tak zlého… kromě toho, že má evidentně vlastní život a nijak výrazně Vás k němu nepotřebuje…
Holt má životní priority jinde než v rodině svého syna, ale proto je špatná? ![]()
Není hlavní problém v tom, že Ty jsi na ni naštvaná, protože ona je prostě jiná než by sis představovala? ![]()
Ha, mé oblínené téma. O tchýni bych mohla vyprávět. Mohu ti jen říct, že ti závidím, že se o Vás nezajím a máte od ní klid. Co já bych za to dala. Jinak nic jiného než se s nezájmem smířit stejně nemůžeš, maximálně si s ní zkusit promluvit. Pro ní jsi ta, co jí odvedla syna, kor když je rozvedenáDržím palečky at to zvldáneš.
BohunkaP píše:
Já jsem po pravdě řečeno nepochopila, co tchyně udělala tak zlého… kromě toho, že má evidentně vlastní život a nijak výrazně Vás k němu nepotřebuje…Holt má životní priority jinde než v rodině svého syna, ale proto je špatná?
Není hlavní problém v tom, že Ty jsi na ni naštvaná, protože ona je prostě jiná než by sis představovala?
Co udělala zlého? Že nenavštíví či nezavolá ani svému synovi, který byl nemocný, to ti např. přijde normální? To není o vlastním životě, to je o srdci z kamene.
Někteří lidi, co prožili citově chladné dětství, jsou prostě takoví. Jen nejspíš kopíruje, co zažila… Nebývá to tak neobvyklé.
I když se zakladatelce nedivím, že ji to vytáčí - na vesnici a menších městech bývá prostě zvykem, že se lidi chovají určitým způsobem. Třeba i zaměstnavatelé nebo úředníci na obcích předpokládají, že v rodině funguje všechno tak, „jak to dělají ostatní“… No a vysvětluj pak, že nemůžeš jejich požadavky splnit…
Z příspěvku zakladatelky cítím, že rozhodně nežije v Praze, ale spíš někde stranou…
sieta.m píše:BohunkaP píše:Co udělala zlého? Že nenavštíví či nezavolá ani svému synovi, který byl nemocný, to ti např. přijde normální? To není o vlastním životě, to je o srdci z kamene.
Já jsem po pravdě řečeno nepochopila, co tchyně udělala tak zlého… kromě toho, že má evidentně vlastní život a nijak výrazně Vás k němu nepotřebuje…Holt má životní priority jinde než v rodině svého syna, ale proto je špatná?
Není hlavní problém v tom, že Ty jsi na ni naštvaná, protože ona je prostě jiná než by sis představovala?
Nepřijde mi to normální - ale nedovolila bych si odsuzovat někoho za to, že má jiné životní priority než já.
Kdyby zakladatelce její tchyně nějak ublížila, dělala schválnosti nebo cokoli, budiž - ale pokud je problém v tom, že „nezavolá synovi, když byl nemocný“, pak nevidím nic k řešení. Tchyně má prostě život srovnaný jinak a pokud se rozhodla svého syna a jeho rodinu z něj vyškrtnout (z jakéhokoli důvodu), je to její rozhodnutí, ona sama za něj ponese následky (třeba i v tom, že si neužije „babičkování“)…
Nemá přece povinnost chovat se k synově rodině tak, jak by si představovala snacha… a není pro to špatná. Jen to holt není ta typická „máma a babička“…
BohunkaP píše:sieta.m píše:BohunkaP píše:Co udělala zlého? Že nenavštíví či nezavolá ani svému synovi, který byl nemocný, to ti např. přijde normální? To není o vlastním životě, to je o srdci z kamene.
Nepřijde mi to normální - ale nedovolila bych si odsuzovat někoho za to, že má jiné životní priority než já.
Kdyby zakladatelce její tchyně nějak ublížila, dělala schválnosti nebo cokoli, budiž - ale pokud je problém v tom, že „nezavolá synovi, když byl nemocný“, pak nevidím nic k řešení. Tchyně má prostě život srovnaný jinak a pokud se rozhodla svého syna a jeho rodinu z něj vyškrtnout (z jakéhokoli důvodu), je to její rozhodnutí, ona sama za něj ponese následky (třeba i v tom, že si neužije „babičkování“)…
Nemá přece povinnost chovat se k synově rodině tak, jak by si představovala snacha… a není pro to špatná. Jen to holt není ta typická „máma a babička“…
Možná je zakladatelka na ni naštvaná proto, že vidí, že to trápí manžela. Mého partnera taky trápí, že jeho rodiče na nás prdí a přestože mi neudělali nic zlého, taky na ně za to cítím zlobu. Bydlí od nás 10 min MHD a chce ať ji pošleme fotku přes net, jak malá vyrostla. ![]()
Nevim kde mam začit,ale musim to napsat proto ze mne to dusi a potrebuju to ze sebe dostat ven. Zacnu tim ze jsme z manzelem pet let zijeme stjastne mame syna pulrocniho,tchyne samozrejmne byla proti aby si mne bral proto ze jsme se znali kratkou dobu tak myslela ze nejsem pro nej vhodna, ale clovek nepotrebuje se znat leta aby pochopil ze to je jeho zivotni laska,a ze bez toho cloveka nechce dal zit a je to vzajemni
Ma tchyne je proste z ledu nebo nevim mozna to vidim jen ja tak, a potrebuju vas nazor.Ona ma rada jenom sebe,my ji nezajmame, ona nas nikdy nepozvala navstevu,nikdy nezavola ze by se zeptala sviho syna jak se ma,bydlime ve stejne vesnici a nevidime se treba rok,pokud nepotkame nahodne v obchode.Manzel byl po operaci plotynky tak byl v nemocnicich, potom dva mesice v laznich ona ho ani jednou nenavstivila proste nema zajem ani o vlastni deti a co znam z vypraveni tak manzel bydlel 4roky u babicky protoze mu tam bylo bliz do skoly co studoval vysokou tak za 4roky ani jednou nezavolal te babicce a nezeptala se jestli mu neco nechybi nebo jestli neco nepotrebuje
Ja jsem taky maminkou a nedokazu si predstavit ze bych o svim synovi nevedela tyden jak se ma atak,taky byla jsem tehotna a za devet mesicu ani jednou se neprisla zeptat jak se mam ja anebo miminko do porodnice taky neprisla a byli jsme tam delsi dobu proto ze byl nemocnej
Potom jak jsme byli doma uz tak prisla bez ohlaseni ze jde divat na maliho do te doby pomalu nevedela kde bydlime a najednou se objevi(a myslim si ze prisla jenom proto kdyby se ji lidi ptali jak vypada jeji vnuk) pro me dite ona nikdy nabude babicka protoze neumi davat lasku,nechci aby jednou me dite bylo nestastne ze ho babicka nema rada. asi mne odsoudite aje ja uz na tu tchyni mam alergiji a kdyz ji vidim tak nejradeji bych ji uskrtila
Manzelovi je to moc lito ze ma takove chovani ale nic s tim neudela,tchyne je rozvedena 15 let, na vzhled je pekna zachovala a zadnej chlap oni nestoji protoze kazdy vi jaka je.Mne se v 19 letech rodice se starsi segrou nabourali a bohuzel to neprezili pro mne to byl velky sok a je aj do dnes, babicky dedeckove mi zemreli takze nemam nikoho,tak jsem si prala mit dobrou tchyni abych se s ni rozumnela aby jsme spolu dobre vychazeli ale je to uplny opak atakovou tchyni bych neprala nejvetsimu nepriteli, to je nadlouhe psani…Ja nechapu jak takovy clovek vubec muze byt kdyz ani vlastnimu diteti nedovoli aby ji dalo pusu no horor.Uz takoveho cloveka nikdy nechci potkat a nevim co mam delat abych na to nemyslela…Dekuju vsem kdo tohle precte a doufam ze mne neodsoudite.