Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já právě nechci nijaká drastická řešení, nevadí mi, když koupí dětem lízátko nebo gumové medvídky, ale mělo by to být v rozumné míře, v dnešní době, kdy i ve škole mají automaty na sladkosti, by od toho měly být co nejdál.
Příspěvek upraven 29.01.15 v 22:54
@vilda1 píše:
Tchýně jela s dítětem metrem a dítě navíc dostalo sušenku. To bych teda nedala.
Pokud z mého prvního příspěvku někomu vyplynul tento závěr, asi by měl popřemýšlet na svou funkční gramotností.
@Nikinka píše:
@Denisa56 Mas pravdu v tom, ze ne kazda babicka jde s dobou, kazda mame jiny vkus, ale ja bych to az takhle nezlehcovala. Deti vetsinou miluji sve prarodice, o tom zadna, ale tady je rec o zenskych, ktere jsou nekdy opravdu zakerne a se kterymi se jen obtizne vychazi a dokazou ze zivota udelat peklo.
Nějak nechápu, co může být zákeřného na babičce, která dětem kupuje dárky, hračky, oblečení, miluje je. Snad to, že se ty dárky nelíbí rodičům? A líbí se těm dětem?
A co je zákeřného a zlého na babičce, která hlídá dítě a doveze ho až domů metrem? Moje vnoučata berou cestu metrem jako ohromné dobrodružství. A vzhledem k tomu, že babička zvládne cestu vlakem i zvládne se o dítě postarat, proč by s ním nemohla tím metrem jet?
Suma sumárum si myslím, že děláte z komára velblouda. Znovu tady píši - ty babičky vnoučata milují a nezabijí je, to mi věřte.
A vaše boje o každou sušenku jsou taky legrační, tedy pokud do nich prarodiče necpou sladkosti od rána do večera, nebo pokud netrpí děti nějakou nemocí. Pak ano, je potřeba jednat razantně stylem - po tomhle nám dvakrát upadl do kómatu, strávil týden na kapačkách apod.
Takže někdy mám pocit, že si to peklo ze života děláte spíš vy svým absolutně nekompromisním postojem i k hloupostem. trošku nadhledu by to chtělo. nelíbí se mi dárek? Tak poděkuji, nechám si s hračkou chvíli ohrát a pak schovám. Oblečení? Obleču, když to babička chce a pak vyhodím - a babičce řeknu, že z toho vyrostl.
Prostě neubližovat hned tvrdými akcemi. jednou taky budete babičky a neumím si představit, pokud se nenaučíte určité smířlivosti, jak budete vycházet vy se svými snachami. Uvědomte si, jak rychle se mění názory na výchovu a na to, co je zdravé - viz kupříkladu alergeny v potravě.
@inkakřivák píše:
Nějak nechápu, co může být zákeřného na babičce, která dětem kupuje dárky, hračky, oblečení, miluje je. Snad to, že se ty dárky nelíbí rodičům? A líbí se těm dětem?
A co je zákeřného a zlého na babičce, která hlídá dítě a doveze ho až domů metrem? Moje vnoučata berou cestu metrem jako ohromné dobrodružství. A vzhledem k tomu, že babička zvládne cestu vlakem i zvládne se o dítě postarat, proč by s ním nemohla tím metrem jet?
Suma sumárum si myslím, že děláte z komára velblouda. Znovu tady píši - ty babičky vnoučata milují a nezabijí je, to mi věřte.
A vaše boje o každou sušenku jsou taky legrační, tedy pokud do nich prarodiče necpou sladkosti od rána do večera, nebo pokud netrpí děti nějakou nemocí. Pak ano, je potřeba jednat razantně stylem - po tomhle nám dvakrát upadl do kómatu, strávil týden na kapačkách apod.
Takže někdy mám pocit, že si to peklo ze života děláte spíš vy svým absolutně nekompromisním postojem i k hloupostem. trošku nadhledu by to chtělo. nelíbí se mi dárek? Tak poděkuji, nechám si s hračkou chvíli ohrát a pak schovám. Oblečení? Obleču, když to babička chce a pak vyhodím - a babičce řeknu, že z toho vyrostl.
Prostě neubližovat hned tvrdými akcemi. jednou taky budete babičky a neumím si představit, pokud se nenaučíte určité smířlivosti, jak budete vycházet vy se svými snachami. Uvědomte si, jak rychle se mění názory na výchovu a na to, co je zdravé - viz kupříkladu alergeny v potravě.
O to taky vůbec nejde, dárky nekomentuji, přes mnoho věcí se přenesu, ale vadí mi, že se mnou nekomunikuje a neposlouchá mne… 20 jí něco řeknu a ona mi pak řekne, že to nevěděla, prostě mne okázale ignoruje. Být to někdo jiný, nestýkám se s ním. S ní se ale stýkat musím a hledám způsob, jak se s ní domluvit. Koupit jí notýsek, kam jí vše psát?
Je to o tom, že děti chodí k někomu, kdo se mnou nechce mluvit a ignoruje mne, příp. se uráží, když jen naznačím, že bych něco raději dělala jinak… pak přestane mluvit úplně. Pokud nechci přistoupit k nějakému razantnímu řešení, což nechci, hledám způsob, jak změnit problém v komunikaci.
@eva333 tak ji prostě řekni, že jestli tě nebude respektovat, tak s ní zase ty omezíš styk ![]()
Pokud by mě měla tak strašně v paži, asi bych jí oplatila stejně.
Může mi tedy někdo říct, jak mám mluvit s někým, kdo mi neodpovídá, dělá, že mne neslyší (podle toho se pak chová - prostě nic neslyšela, nic neví) a uprostřed věty se třeba začne bavit s dětmi, aby mne nemusel poslouchat? Když si myslíte, že se bojuje o každou blbost - nebojuje, v zásadě si myslím, že vše je o kompromisu, já ustoupím tady, někdo jiný jinde… ale jak se domluvit s někým, kdo ani okázale neposlouchá ušima, co říkám??
@BlueFairy píše:
@eva333 tak ji prostě řekni, že jestli tě nebude respektovat, tak s ní zase ty omezíš styk
Pokud by mě měla tak strašně v paži, asi bych jí oplatila stejně.
No to jsem právě nechtěla hnát do těhle konců, protože si myslím, že v zásadě není zlá a děti fakt zbožňuje, o tom žádná, je jen asi natvrdlá a zkouší, co si může dovolit… spíš jsem chtěla nějaký psychologický fígl, jak ji přeladit jinam…
Nečetla jsem celou diskuzi, ale zkusila jsi ji neco říct a pak se zeptat, jestli te slyšela?
Abys mela zpětnou vazbu.
Jinak je to jak u blbejch a ja bych na to teda nervy neměla.
![]()
@eva333 píše:
Může mi tedy někdo říct, jak mám mluvit s někým, kdo mi neodpovídá, dělá, že mne neslyší (podle toho se pak chová - prostě nic neslyšela, nic neví) a uprostřed věty se třeba začne bavit s dětmi, aby mne nemusel poslouchat? Když si myslíte, že se bojuje o každou blbost - nebojuje, v zásadě si myslím, že vše je o kompromisu, já ustoupím tady, někdo jiný jinde… ale jak se domluvit s někým, kdo ani okázale neposlouchá ušima, co říkám??
A ona ti děti nějak pravidelně hlídá? nebo v čem tě okázale ignoruje? zatím tu byla jenom zmínka o metru. tak se nediv, že mi to připadne jako hloupost. Pokud hlídá pravidelně, asi bych jí trvala na přesných pravidlech jen tam, kde jde o život nebo o zdraví. A jinak ji nechala dělat, jak je zvyklá. Protože je to daň za pomoc. A pokud jenom občas, že k ní jedou děti na výlet, tak bych si neničila zdraví hádkami. Prostě odlišit, co je opravdu, ale opravdu důležité. Možná jí těch pokynů dáváš moc a ona už je proto nevnímá. Zkus prosadit jenom pár přesných pravidel, a teprve, když by to nefungovalo, tak hledat řešení jiné ( jako bez mého dohledu děti nikam nepustím).
To je snad jediné, co mě napadá.
@inkakřivák píše:
A ona ti děti nějak pravidelně hlídá? nebo v čem tě okázale ignoruje? zatím tu byla jenom zmínka o metru. tak se nediv, že mi to připadne jako hloupost. Pokud hlídá pravidelně, asi bych jí trvala na přesných pravidlech jen tam, kde jde o život nebo o zdraví. A jinak ji nechala dělat, jak je zvyklá. Protože je to daň za pomoc. A pokud jenom občas, že k ní jedou děti na výlet, tak bych si neničila zdraví hádkami. Prostě odlišit, co je opravdu, ale opravdu důležité. Možná jí těch pokynů dáváš moc a ona už je proto nevnímá. Zkus prosadit jenom pár přesných pravidel, a teprve, když by to nefungovalo, tak hledat řešení jiné ( jako bez mého dohledu děti nikam nepustím).
To je snad jediné, co mě napadá.
Mám tři malé děti, nejstarší 3 roky. Opakovaně jí prosím, aby mi třeba zavolala, když si pro jednoho pojedou, až vyjedou, abych ho měla připraveného, protože s těmi dětmi mám někdy čas na minutu. Ona nikdy nezavolá a pokaždé mi řekne, že to nevěděla, objeví se tu prostě, jak chce. Přitom mne vysvětlila, že její další vnoučata k nám nemohou, protože máme psa, který by je mohl olízat ( i když ho vždy zavírám), že o to nikdo nestojí a že by se mu tu mohlo vůbec něco stát, protože tu malý běhal s motyčkou. A řekla mi, že to má každý jinak nastavené a co s tím mám za problém. Tak proč je problém, že já mám nastavené věci tak, že dítě nepouštím v zimě do metra, pokud nemusím, a potřebuji si věci domlouvat.
Děti pravidelně chce, ne že by je hlídala, ale domáhá se jich, má je za smysl života, což mi nevadí, dám jí je, když o ně tak stojí, co by za to zase jiné holky daly… jenže ta komunikace je holt problém.
Já si prostě myslím, že to, že si chci věci domlouvat (ne nakazovat, prostě se domluvit, jak to uděláme, aby to ale pak platilo), není nic tak hrozného, že to je normální, pokud spolu mají lidi nějak vyjít.
Příspěvek upraven 29.01.15 v 10:36
@eva333 píše:
MáMám tři malé děti, nejstarší 3 roky. Opakovaně jí prosím, aby mi třeba zavolala, když si pro jednoho pojedou, až vyjedou, abych ho měla připraveného, protože s těmi dětmi mám někdy čas na minutu. Ona nikdy nezavolá a pokaždé mi řekne, že to nevěděla, objeví se tu prostě, jak chce. Přitom mne vysvětlila, že její další vnoučata k nám nemohou, protože máme psa, který by je mohl olízat ( i když ho vždy zavírám), že o to nikdo nestojí a že by se mu tu mohlo vůbec něco stát, protože tu malý běhal s motyčkou. A řekla mi, že to má každý jinak nastavené a co s tím mám za problém. Tak proč je problém, že já mám nastavené věci tak, že dítě nepouštím v zimě do metra, pokud nemusím, a potřebuji si věci domlouvat.
Zakladatelko a co třeba tvůj manžel??? Předpokládám, že to nevnímá, protože je v práci, nebo mu to nevadí??? Záleží jaký máte názor na výchovu společný abyste se shodli a určili co ano a co už ne… případně by jí to řekl třeba on pokud by to už bylo i přes jeho hranice a je jedno co to je, každý má ty hranice někde jinde. A to hlídání potřebuješ tak často??? Nelze ho nějak omezit??? Evidentně nějak problémy nemáte, jen tě prostě odmítá dospělý člověk respektovat, s čímž má hodně tchýní problém, ale možná nějaké omezení návštěv na nezbytně nutné aby se vyčistil vzduch by pomohlo.
@Callipo90 píše:
Zakladatelko a co třeba tvůj manžel??? Předpokládám, že to nevnímá, protože je v práci, nebo mu to nevadí??? Záleží jaký máte názor na výchovu společný abyste se shodli a určili co ano a co už ne… případně by jí to řekl třeba on pokud by to už bylo i přes jeho hranice a je jedno co to je, každý má ty hranice někde jinde. A to hlídání potřebuješ tak často??? Nelze ho nějak omezit??? Evidentně nějak problémy nemáte, jen tě prostě odmítá dospělý člověk respektovat, s čímž má hodně tchýní problém, ale možná nějaké omezení návštěv na nezbytně nutné aby se vyčistil vzduch by pomohlo.
Manžel už se včera taky naštval, protože opět přišla a den předtím mi řekla, že by se možná stavěla, že se domluvíme, ale už se nedomluvila a prostě přišla, když jsme se chystali na brusle. Den předtím přivezla malého vlakem z brna a manžel jí prosil, ať dá vědět, v kolik pojedou - nedala. Takže včera vypěnil a trochu ji sprdnul, ona se urazila, brečela, dovnitř ani nešla, šla se mnou a s dětmi pak na brusle a okázale mi s hlídáním všech tří nepomohla, což je jedno. Ale manžela to taky štve, jenže ona pak brečí a udělá takový výstup, že se člověk cítí provinile.
@eva333 píše:
Manžel už se včera taky naštval, protože opět přišla a den předtím mi řekla, že by se možná stavěla, že se domluvíme, ale už se nedomluvila a prostě přišla, když jsme se chystali na brusle. Den předtím přivezla malého vlakem z brna a manžel jí prosil, ať dá vědět, v kolik pojedou - nedala. Takže včera vypěnil a trochu ji sprdnul, ona se urazila, brečela, dovnitř ani nešla, šla se mnou a s dětmi pak na brusle a okázale mi s hlídáním všech tří nepomohla, což je jedno. Ale manžela to taky štve, jenže ona pak brečí a udělá takový výstup, že se člověk cítí provinile.
Manipulátorka, dospělý člověk kvůli takovým věcem rozhodně nebrečí, ale snaží se je konstruktivně vyřešit, případně se zamyslet, dohodnout se, udělat kompromis, cokoliv, ale rozhodně nebrečí, ona to zkouší prostě. Musel by prostě zasahovat manžel, samozřejmě pokud mu to taky vadí, pokud to nepovažuje za takový problém, tak byste se měli domluvit vy dva, ale pokud ano tak musí být tvrdý aby maminka přestala hrát komedie a začala se chovat jako dospělý člověk, ono kdyby viděla, že manžel nepovolí a na tu její hru jí nepřistoupí tak by jí to přestalo bavit, to mi věř
ale chce to najít hodně síly a tak nějak vydržet a nepovolit. To moc chlapů neumí, ale já takové znám a rozhodně se nejedná o odstřihnutí babičky.
@Denisa56 tchyne sotva chodi a fyzicky ani na hlidani vnoucat nema. V mladsim veku si uzili syna svagrove, takze ochuzeni o vnouce nejsou. Jde spis o to ze ona se nepta co chcem koupit atd. Kupuje hovadiny a jen jednomu ditku, druhy nema nic, budou mu dva. Tzn..ze ze starsiho tim trochu deoa majetnickyho lumpa. Zajimavy ze babicky kamaradek chapou, zavolaji co maji detem prinest bo nenosi nic. Ja nepotrebuju dary. A promin, ale soadke mi vadi kdyz syn neji 4roky normalni obed a vecere, ani ovoce a zeleninu. Ji trochu chleba a pomazanky, tot vse. Nastesti neji ani buchty a kolace. Kdyz ji reknu ze mu sladke muze dat az sni veceri tak to nerespektuje.
Boze, zas jedna moralistka.