Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chci se zeptat, byť jsem to tu možná už řešila, zda máte někdo tchýni, která vás prostě ignoruje, a sice v tom smyslu, že jí něco opakovaně řeknete a ona vám pak po x-té řekne, že to nevěděla nebo si to prostě udělá jinak.
Hlavně mne zajímá, zda to některá z vás úspěšně a elegantně vyřešila tak, aby se takto nechovala.
Příklad - opakovaně jí prosím, ať mi zavolá, když malého veze vlakem k nám domů, že je vyzvednu (nerada ho pouštím do metra, mám své důvody). Manžel jí den předtím řekne, ať mi zavolá, až bude vědět, v kolik přesně pojedou, že je vyzvednu. Pochopitelně nezavolá a přijdou až k nám domů bez jakékoliv informace, v kolik jedou.
Moc se se mnou nebaví a ignoruje mne, když se mi něco nelíbí, je hned uražená, takže radši mnohdy nic neříkám.
Nevím, jak to řešit, aby se tohle nedělo, sháním recept.
díky
@eva333 pokud neposlechne ani když jí to řekne manžel tak bych tam dítě nedávala, tam jiné řešení asi nebude ![]()
@eva333 Tak třeba v tomto případě bych začala volat já jí. Odhad asi tušíš, ne? Volala bych ji dopoledne, odpoledne… vymyslela bych si, že nebudu od tý a tý doby doma, že to potřebuju vědět… atd.
No tak si to babička chce dělat po svém, jestli nejde o život apod., tak bych to zkusila neřešit. je to dospělá osoba, těžko tě bude poslouchat na slovo. to už je ta daň za hlídání…
@Aries6 Proč hned použít lež? Prostě jasně babičce říct, že pokud mě nebude respektovat, nebude mít vnuka u sebe. ale jinak si myslím, že metro ho nezabije.
@Karleon A co když to hlídání potřebuje? A nemusí to být lež, může jet/jít třeba nakoupit cíleně ![]()
Já jí taky do ničeho moc nemluvím, jen mám pár věcí, které bych byla ráda, kdyby se oboustranně respektovaly…
Příspěvek upraven 29.01.15 v 22:51
Dnes jsme se chystali ven na brusle a ona přišla, prý jsme se domluvily… ale včera jen říkala, že by se kdyžtak stavila, že se domluvíme…ale pak žádná domluva a dnes přišla s tím, že jsme domluvené a byla naštvaná, že máme jiný program…
Ahoj, recept nemám.. Evi a určitě nejsi jediná. Já jsem vlastně dřív s tchyní neměla problém, až teď poslední dobou. Mám 9 měs holčičku, která už teď sedí. Ale když ještě neseděla, tak ji posazovala. Mohla jsem to říkat pořád, že nesmí sedět, dokud se neposadí sama, ale bohužel. Vždyť je přece opřená, ne? Ještě se na mě šklebila. A já bych se sebou prý měla něco udělat, jsem totiž na ní začala už křičet. A do teďka to nepochopila. Já jsem musela s holkou cvičit vojtovku a dostala jsem na rehabilitaci vynadáno, že holka je posazovaná a že bude hrbatá (sestřičky bystré oko), tak jsem potom vybouchla. A já se půjdu léčit, že křičim na manželovu maminku.
@eva333 pokud tě opakovaně ignoruje, nedá se s ní domluvit… Znamená to, že pořád nepřekousla, že jsi si vzala jejího syna za manžela. Můžeš s ní o tom zkusit promluvit… Ale většinou pomáhá jediné - přestat se s ní potkávat. Je možné, že kvůli vnoučeti pak chování změní. Pokud ne, budeš na tom, jako většina z nás - kdy dobré vztahy s tchýní pramení z toho, že se s ní prostě nevídáme.
@eva333 Tohle je blbej boj. Já mám štěstí, že se na všem domluvíme a snad jim nedávají nic zakázaného za mými zády
Ale taky jsem musela vysvětlovat, proč nechci, aby pili limonády a umělými sladidly - protože oni je pijou běžně v domnění, že je to vlastně zdravý. Řekla jsem, že je to jed a nechci, aby to pily.
Babičky mají rozmazlovat, ale když hlídají často, měli by respektovat přání maminky. Ale je otázka, co je norma a co je přehánění. Sladký by mi třeba až tak nevadilo, když vím, že dítě snědlo oběd - svačinu. Ale „ty nechceš oběd, tady máš oplatek“ = moje babička. To bych se vztekla.
@eva333 píše:
Dnes jsme se chystali ven na brusle a ona přišla, prý jsme se domluvily… ale včera jen říkala, že by se kdyžtak stavila, že se domluvíme…ale pak žádná domluva a dnes přišla s tím, že jsme domluvené a byla naštvaná, že máme jiný program…
To jsi měla hned použít „říkala jste, že se domluvíme, čekala jsem, že zavoláte“… nebo tak něco.
JJ, toto taky znám. Dám malou na vožení do kočárku, poprosím, aby dala vědět, jak usne a kdy dojedou zpět, že jim půjdu naproti-bydlíme ve 4. patře bez výtahu a nesnášela jsem, když ji tahala v té přenosné tašce sama. No jednou dala vědět, třikrát ne. To samé, když jí řeknu, že hned dojdu, ať počkají před barákem a babi s kočárem už je v tahu. ANO, je to ta daň za hlídání. Já jsem ráda, že pohlídá, ale někdy je to fakt o NERVY a zřejmě tu žádné jiné řešení není, než to prostě zkousnout
Tchyne si sedi na usich
u nas to same muzu rikat pokazde kdyz sme u ni a stejne je to priste to same. U nas je to treba v tom, ze deti nemaji rady urcite veci, treba kmin v jidle, tchyne je uchylna, dava ho uplne vsude v hojne mire, ze to pak i chroupe mezi zubama. Holky to pak nechteji jist, uprimne ani me to nechutna, ale ze slusnosti to nedavam tolik najevo, jen jako naznacim, ze tam snad kmin nepatri. No a ona ma pak samozrejme reci, ze holky jsou vybirave, ze nechteji jist. Pritom tchyne je takovy magor, ze nevypije kafe z hrnku, musi ho mit ve skle. Nechapu rozdil, kafe jako kafe. Musela jsem kvuli ni poridit skleneny hrnek, protoze byla schopna lit vrouci vodu do obyc sklenicek, aby nemusela to mit v hrnku. Ale to ze nekomu nemusi chutnat kmin treba v ryzi, to ona nechape ![]()
Mně to zásadní nepřijde - kvůli takové věci přerušovat vztahy(jak ti radily některé holky tady, neříkám, že to plánješ ty) mi připadá víc než přehnaný. Prarodič v životě dětí je důležitá osoba, ale když se máma rohodne, že bába je debil, kterému vztah s vnoučetem prostě zatrhne, tak to tak prostě je a nikdo už to nenapraví. (někdy se to spraví v dospělosti, když se prarodič dožije, a když si to dítě nechá vysvětlit). Proto bych na rychlá rozhodnutí byla opatrná.
Zkus se přes některé málo důležité věci přenést. A nebo věnovat čas a vysvětlit, že něco obecně málo důležitého má pro tebe strašně velkou důležitost, a jestli to pro tebe může udělat a přizpůsobit se ti. Pak si to třeba zapamatuje. Takhle je to pro ni podle mne hlavně nepochopitelný (proč by dítě nemohlo jet metrem?) tak si to nevezme do hlavy a ještě si myslí, že ti ušetřila cestu
vsadila bych se, že to v tomto případě nedělá ze zlé vůle, naopak ti chce pomoct, abys nemusela jezdit.