Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Omlouvám se zakladatelce, ale může mi někdo vysvětlit, proč někteří muži tak trvají na tom, že musí jezdit k tchýni společně, i když vztahy mezi tchýní a snachou jsou mizerné. Proč nevezmou vlastní děti k vlastní mámě, nedají si oběd, kafe, zákusek, pokecají, pak se všichni vrátí domů k odpočinuté mámě? Můj manžel je stejný, ví, že vztahy nejsou nic moc, ale stále se diví, proč tam nechci.
Protože on jede domů za mámou. On ten problém nemá. Kolegyně taky „trpí“ každonedělní navštěvy tchýně. Nikam jinam se jet nesmí.
@Anonymní píše:
@jita22 no on to ale myslí úplně vážněnejspíš
To mi je moc líto.
Moje matka je jako tvoje tchyně. Mého manžel jsem přestala nutit k ní jezdit, protože se k nám nechovala hezky. A sama jsem si uvědomila, že i ke mně se chová jako k hadru. Nastavila jsem jí tvrdě hranice, načas jsem tam přestala jezdit i já..
Tvůj muž by měl stát za tebou a ne se s tebou chtít rozcházet, protože jeho matka je manipulativní psychopatka. ![]()
Jestli ti tam není dobře, nejezdi tam. Manžela bych možná zatáhla do poradny, kdyby i přes tvé vysvětlení, ti stále vyhrožoval
@Russet ale stejně tak jako my jezdíme(nebo jezdili jsme) tak oni mohou přijet sem, ale vždy jsou tam nějaké výmluvy… ona když je totiž doma, tak si je velmi jistá v kramflecích a u nás si až tolik toho nedovolí, protože je pořád manžel se mnou(bydlíme v bytě, kde je vše slyšet nebo je pořád se mnou jako “ocásek”;)
@Anonymní píše:
@Russet to jsem mu řekla, a on mi řekl, že se mě nemůže zastat, když tam u toho není… ale podle mě jsou to výmluvy…![]()
Může jít v klidu za mámou a říct jí, aby se trochu stáhla a nechala tě, ať malou opatříš. Na to nemusí být extra u toho. Nebo tě povzbudit, že to máma myslí dobře. A ne vyhrožovat rozchodem ![]()
@baimoli jenže nejezdíme tam už půr roku a i když jen volají (za celý půl rok volali asi max 5×) tak je to kolem do kola.
Když byl manžel na půl roku pryč, před tím půl rokem(7měsíci se vrátil) volala mi každý den večer když prcek večeřel videohovorem, kontrolovala, co jsme dělali, jestli jsme byli venku, co má k večeři a jestli je to zdravé atd… přijdu si jako dítě, které dělá vše špatně, nic neumí samo a musí po něm vše dělt po svém
![]()
A i když byl půl rok pryč, každý měsíc jsem tam musela na víkend a i víc a když ne, tak byl oheň na střeše ![]()
@Anonymní píše:
Omlouvám se zakladatelce, ale může mi někdo vysvětlit, proč někteří muži tak trvají na tom, že musí jezdit k tchýni společně, i když vztahy mezi tchýní a snachou jsou mizerné. Proč nevezmou vlastní děti k vlastní mámě, nedají si oběd, kafe, zákusek, pokecají, pak se všichni vrátí domů k odpočinuté mámě? Můj manžel je stejný, ví, že vztahy nejsou nic moc, ale stále se diví, proč tam nechci.
Jo tohle taky nechápu. Přeci není povinnost jezdit za někým, kdo mi ubližuje nebo mě nerespektuje… A muž je snad stejný svéprávný rodič jako matka a o dítě se pravděpodobně dokáže také postarat.
@Anonymní píše:
A i když byl půl rok pryč, každý měsíc jsem tam musela na víkend a i víc a když ne, tak byl oheň na střeše
Hele nezlob se na mě, buď jsi troll nebo jsi taky pěkná putka. Jak musela? Ona té snad tchýně držela za ruku nebo ti dala pistol k hlavě… Asi ne, že.
@janickaIII ne puťka tedy fakt nejsem! ale nechtěla jsem dělat zbytečné zle a hádat se. Kdybych neměla prcka, tak bych ji poslala někam a řekla ji své a nejezdila tam, ale mám dítě a už to není jen o mně nebo o nás s manželem, ale i o tom dítěti a že je to jeho babička,…
@Anonymní píše:
Ahoj Holky, omlouvám se že píšu jako anonym, ale pro jistotu. Mám dceru 4 roky. Já dělám prý podle ní vše špatně jak ve výchově, ale v jídle, v učení dítěte, že toho málo umí(což si tedy nemyslím, když se dceři věnuji denně), atd. Prostě vše co řeknu nebo udělám je špatně, už jsem z toho byla fakt dost psych. špatná a vždy má milion argumentů a vše co udělá nebo řekne ona, tak je to tak správnem, vše ostatní je špatně a já už fakt nemůžu dál. Už se bojím i cokoliv udělat před ní nebo říct, protože je to prostě zase špatně a dostanu hned výchovnou lekci proč je to špatně a jak je to dobře. Tchýně pracuje u PČR na dětském odd. A výslechy provádí i na mém dítěti. Toto se mi tedy vůbec nelíbí a několikrát jsem ji vše důrazně řekla, ale bohužel. Od doby co se malá narodila mi vše popisuje, jako že je teď v tomto a tomto období bude dělat to a to a když to tak není, že je to šptně, atd a do teď jsem to nějak se snažila ustát, ale toto už mi přijde opravdu přes čáru. Psycholog. Otázky na čtyřleté dítě mi tedy opravdu nepřijdou v pořádku, aby se ji ptala např. Jestli má raději lidi nebo hračky a čemu by dala přednost a vše ji vysvětlovala. Nebo když umřel jejich pes(jezevčík) vše ji vysvětlovat atd, myslím si, že ji tím zbytečně zatěžuje a ona to pak pochopí po svém a řekne prababičce, že je stará a brzy umře![]()
tohle já prostě nepochopím a dítěti se snažím vše vysvětlit, ale pak mi řekne, že babička říkala něco jiného a že babička má pravdu atd. Bohužel to došlo do takové míry, že už tam nejezdím 1/2roku (bydlí od nás 150km), ale manželovi a dětem to nezakazuji, ale manžel sám jet nechce(s dětmi, že tam buď pojedeme jako rodina nebo prostě vůbec, ale je kvůli tomu na mě naštvaný). Ať ji to říkal i manžel nebo já, tak bohužel, je to prý špatný náš názor měli bychom ho přehodnotit na ten její.
Došlo to až do takového stádia, že mi manžel řekl, ať se udobříme, promluvíme a že bude vše dobré, že chtějí abychom tam jezdili atd. Ale když jsem zjistila, že měli přijet na dcery narozeniny, na kterou nám tedy nepotvrdili účast a pak, když jsem jim psala den před oslavou, tak napsali, že nedorazí, že musí vyklízet garáž a že se jim to nehodí( a to podotýkám, že byla oslava přesunuta kvůli nim, aby neměli v práci služby). Pak jsem si psala se švagrovou, se kterou máme dobrý vztah a ta mi řekla, že je garáž už minulý týden vyklizená.
To mě tedy opravdu zamrzelo a ještě víc se mi teď nic nechce řešit a udobřovatvždyť jsem nic neudělala.
A tak si pořád říkám, jestli to mám zapotřebí tam jezdit 2,5h autem, hned třeba ve dveřích dostat vynadáno, že nám dítě usnulo v autě a že si ji vůbec neužijí( i když jsme tam jeli na týden) a tam poslouchat tyto věci týden či víkend(podle toho na jak jedeme dlouho) co vše dělám špatně atd. Vím, že mě tady asi teď za to sežerete, ale prosím chci jen poradit, né mě soudit! K tchýni mám úctu a respekt, a snažím se ji ve všem vyhovět nebo nějaký kompromis, ale co je moc, to je moc. Díky a omlouvám se za takovou slohovku
Jéje. Další zbytečná hloupá tchyně.
Elegantně bez sprostých slov (nebo i s) poslat do sedacího svalu.
Tchyně a uzený… nejlepší jsou…
![]()
Příspěvek upraven 23.11.20 v 16:23
@Anonymní píše:
@janickaIII ne puťka tedy fakt nejsem! ale nechtěla jsem dělat zbytečné zle a hádat se. Kdybych neměla prcka, tak bych ji poslala někam a řekla ji své a nejezdila tam, ale mám dítě a už to není jen o mně nebo o nás s manželem, ale i o tom dítěti a že je to jeho babička,…
Prosimtě, když ti někdo někde ubližuje, nerespektuje tě, tak tam přesto budeš jezdit jen abyste se nepohadali…? Asi máš jinou náturu, kterou já nechápu, ale pak se nemůžeš divit, že tchýně nasazuje. Holt někdy je potřeba se vymezit, i za cenu hádky.
Už jsem se poučila a na tchýni neberu žádné ohledy.
My máme tchýni taky „z oboru péče o děti“, ale specifikovat nebudu.
Od kojeneckého věku mi volala, dávala přednášky, volala dětské doktorce, mně, mojí mámě, manželovi… Když jsem nereagovala já, volala všem ostatním.
Několikrát mi řekla, že v péči o děti dělám špatně úplně všechno. Nejvtipnější je, že jsem se jednu dobu snažial zavděčit, takže když jsme k ní přijeli a venku bylo třeba 15 stupňů, tak mi vynadala, že děti nemají čepice a punčochy, že budou nemocné, ať je přiobléknu. Přijeli jsme za 2 týdny, venku 10 stupňů, tak jsem jim dala čapice, punčocháče a dostala jsem vynadáno, proč mají čepice a punčochy, že budou zchoulostivělé, že nechápe, proč moderní matky mají tendenci ty děti tak nabalovat.
Nebo jsme byli u ní a dala dětem sladkosti, nechala jsem je, aby si daly, když to dostaly od babičky a bylo to špatně, protože se nemůžou ládovat sladkým. Měly si to odvézt a měla jsem jim to dávat přídělem. Příště jsem to zakázala a zase to bylo špatně.
Aktuálně bojujeme kvůli logopedii mladšího dítěte, kdy se chovám podle rady logopedky a dělám to naprosto špatně.
Manžel na ni několikrát kvůli tomu zvýšil hlas, jednou ji od nás vyhodil, ale efekt nula. Prostě se to nezmění. Aktuálně jsem ve fázi, že mám to, co mi žíly netrhá a to neřeším. Pak mám to, co mi vadí a to jsem velice asertivní. Děti k ní nechodí bez dohledu. Aktuálně jezdíme tak 4× za rok na 2 hodiny.
@Anonymní píše:
Už jsem se poučila a na tchýni neberu žádné ohledy.
My máme tchýni taky „z oboru péče o děti“, ale specifikovat nebudu.
Od kojeneckého věku mi volala, dávala přednášky, volala dětské doktorce, mně, mojí mámě, manželovi… Když jsem nereagovala já, volala všem ostatním.
Několikrát mi řekla, že v péči o děti dělám špatně úplně všechno. Nejvtipnější je, že jsem se jednu dobu snažial zavděčit, takže když jsme k ní přijeli a venku bylo třeba 15 stupňů, tak mi vynadala, že děti nemají čepice a punčochy, že budou nemocné, ať je přiobléknu. Přijeli jsme za 2 týdny, venku 10 stupňů, tak jsem jim dala čapice, punčocháče a dostala jsem vynadáno, proč mají čepice a punčochy, že budou zchoulostivělé, že nechápe, proč moderní matky mají tendenci ty děti tak nabalovat.
Nebo jsme byli u ní a dala dětem sladkosti, nechala jsem je, aby si daly, když to dostaly od babičky a bylo to špatně, protože se nemůžou ládovat sladkým. Měly si to odvézt a měla jsem jim to dávat přídělem. Příště jsem to zakázala a zase to bylo špatně.
Aktuálně bojujeme kvůli logopedii mladšího dítěte, kdy se chovám podle rady logopedky a dělám to naprosto špatně.
Manžel na ni několikrát kvůli tomu zvýšil hlas, jednou ji od nás vyhodil, ale efekt nula. Prostě se to nezmění. Aktuálně jsem ve fázi, že mám to, co mi žíly netrhá a to neřeším. Pak mám to, co mi vadí a to jsem velice asertivní. Děti k ní nechodí bez dohledu. Aktuálně jezdíme tak 4× za rok na 2 hodiny.
Tak pak už jedině pistoli.
@Anonymní píše:
Jedna z možností je, že by se možná ukázalo, že si s vlastní matkou nemá co říct. Navíc to matka nebude hrnout jenom na něho a odpadnou trapné otázky typu Co ta tvoje, dělá něco? A teď dělá co? Vy jste se pohádali? Ona proti nám něco má? Já se peču s husou a ona jako schválně nepřijede? To jí neumíš nic říct?
Pak jsou ještě experti, co po zkonzumování nedělního oběda zaplují na gauč a skryjí se pod novinama a ženské, bavte se tu, jak umíte, já si dám dvacet, já jsem tady doma a ty, ženo, ty jsi tady na návštěvě, takže žádné odpočívání, ale běhej kolem dítěte, pěkně si popovídej s babičkou, když ona se na nás tolik těšila, a když u toho stihneš umýt nádobí, tak budeš mít splněno, já se odvalím z gauče a můžeme vyrazit domů. Kdyby ten chlap přijel sám, tak si neodpočine, ale bude muset běhat za dítětem a plkat s babičkou sám, žena ho nezachrání. ![]()