Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když to nejde po dobrém…
Zkusila bych se domluvit s manželem na kompromisu. Ok, pojedu ke tchyni, ale jakmile začne kritizovat, balím se a jedu zpět. Bez debat. A nebo ještě jinak - jednou pojedeme jako rodina, jednou on sám s dětmi. A třeba ještě prostřídat z druhé strany - tchyně přijede k nám. Jednou my u nich, podruhé oni u nás. Pozvala bych ji, a kdyby nepřijela, fajn. Budu čekat, kdy přijede. Do té doby za ní nepojedu, teď je přeci řada na ní. Když se jí to nehodí (přijet za námi), copak by se jí mohlo hodit, abychom my přijeli za ní? Jestli máte, matinko, čas, tak přijeďte k nám. Příště my k vám. Že jsme u vás dlouho nebyli? No přeci teď jste na řadě vy!
A manželovi bych opáčila, že když má tak blbé argumenty (ehm, v diskuzi s ním bych slovo „blbé“ nepoužila, řekla bych to diplomaticky), tak docílí akorát toho, že bude ke tchyni s dětmi jezdit sám, protože už žádná rodina nebude. Docílí jen toho, proti čemu se teď brání. Nechápu…
@Anonymní píše:
Už jsem se poučila a na tchýni neberu žádné ohledy.
My máme tchýni taky „z oboru péče o děti“, ale specifikovat nebudu.
Od kojeneckého věku mi volala, dávala přednášky, volala dětské doktorce, mně, mojí mámě, manželovi… Když jsem nereagovala já, volala všem ostatním.
Několikrát mi řekla, že v péči o děti dělám špatně úplně všechno. Nejvtipnější je, že jsem se jednu dobu snažial zavděčit, takže když jsme k ní přijeli a venku bylo třeba 15 stupňů, tak mi vynadala, že děti nemají čepice a punčochy, že budou nemocné, ať je přiobléknu. Přijeli jsme za 2 týdny, venku 10 stupňů, tak jsem jim dala čapice, punčocháče a dostala jsem vynadáno, proč mají čepice a punčochy, že budou zchoulostivělé, že nechápe, proč moderní matky mají tendenci ty děti tak nabalovat.
Nebo jsme byli u ní a dala dětem sladkosti, nechala jsem je, aby si daly, když to dostaly od babičky a bylo to špatně, protože se nemůžou ládovat sladkým. Měly si to odvézt a měla jsem jim to dávat přídělem. Příště jsem to zakázala a zase to bylo špatně.
Aktuálně bojujeme kvůli logopedii mladšího dítěte, kdy se chovám podle rady logopedky a dělám to naprosto špatně.
Manžel na ni několikrát kvůli tomu zvýšil hlas, jednou ji od nás vyhodil, ale efekt nula. Prostě se to nezmění. Aktuálně jsem ve fázi, že mám to, co mi žíly netrhá a to neřeším. Pak mám to, co mi vadí a to jsem velice asertivní. Děti k ní nechodí bez dohledu. Aktuálně jezdíme tak 4× za rok na 2 hodiny.
Tak to máme stejné, když jdu s dítětem k dr. Nebo řešíme něco ohledně dítěte ve školce a pak na to padne řeč nebo manžel vypráví(klidně i po telefonu) tak doktor nebo učitelky ví prd a tchýně nám poradí, protože to ví vše nejlépe a podle doktorů se vůbec nemám řidit
👍podle tchýně
@stín katedrál my máme tedy tatínka pracovitého a většinou jim pomáhá okolo baráku a tak tam moc času spolu netrávíme. On s tátou pracuje a já se starám o prcka a jsem tam s tchýní.
Takze kdyz jsou vas, tak je to ok, muz je s tebou. Prijedete k nim, tvuj muz zmizi nekde neco delat a ty zustanes tchyni napospas. Co vzit dite a jit za chlapama? Zkus se s muzem dohodnout, aby jste zustali spolu. Dceri jsou 4, tak ji tam nech a bez se projit nebo si bez nekam cist.
Podle me je tvuj muz pod jejim castym natlakem a uz nevi jak to resit. Nevim, proc tam nechce jezdit s ditetem sam. Kdyz pujdete od sebe, bude mit dite kazdy druhy vikend a bude jezdit tam. O tom nemam iluze, ze by vymyslel pokazde nejaky program, navic ted to ani nejde. Jestli spis tchyne nepocita, ze kdyz se rozejdete, bude bydlet u nich a ona bude mit vnouce kazdy druhy vikend jen pro sebe?
Po dobrem uz jsi to asi zkousela, budes muset pritvrdit, aby to tchyne pochopila. Bud ale slusna.
Jo a co funguje, kdyz uz nevis co mas delat, ze to snad neni mozny, ze mluvis s takovym exemplarem je, ze kdyz ma blby kecy, na neco se ji zeptej. Treba odkud ma ten svetr. Co jeji sestra. Co v praci. Co bude varit. Co vanocni uklid. Politika, cokoliv. A ze to nebude odpoved na to, na co se ptala, to neřeš. Kdyz ani to nepochopi, tak jednoslovne odpovedi, pripadne uplna ignorace na otazky, na ktere nechces odpovidat.
Ona te vidi jako mladou holku, kterou i svymu synovi hlida pres vikend, aby nekde nevysukavala. Musi te vnimat jako dospelou, aby te zacala respektovat.
A co tvoje rodice a manzeluv vztah s nimi?
@Anonymní píše:
@stín katedrál my máme tedy tatínka pracovitého a většinou jim pomáhá okolo baráku a tak tam moc času spolu netrávíme. On s tátou pracuje a já se starám o prcka a jsem tam s tchýní.
Jasne, takze on ma brigadu a absolutne nechápe, co ti vadi, protoze tam neni a neposloucha ty kecy! No a pak se te nemuze zastat. Tudy ale cesta ke zlepseni nevede. Nejsi povinna tam byt s ní.
@Anonymní píše:
Omlouvám se zakladatelce, ale může mi někdo vysvětlit, proč někteří muži tak trvají na tom, že musí jezdit k tchýni společně, i když vztahy mezi tchýní a snachou jsou mizerné. Proč nevezmou vlastní děti k vlastní mámě, nedají si oběd, kafe, zákusek, pokecají, pak se všichni vrátí domů k odpočinuté mámě? Můj manžel je stejný, ví, že vztahy nejsou nic moc, ale stále se diví, proč tam nechci.
Můj manžel tam nejezdí rád, tak chce podporu. Hlavně vždy, když tam byl sám, byla z toho vymývárna typu „já ti říkala, že si ji nemáš brát, když se rozvedeš, zaplatím ti právníka a děti ti vychovám“.
Můj manžel se nediví, že tam nechci, ale sám se „bojí“, co se zase dozví
Navíc ona má tendence pomlouvat toho, kdo tam není, tak už se i děti o mně dozvěděly nepěkné věci.
Už jsem se vzdala a vydržím to. Pak jedeme za odměnu někam pro Pizzu ![]()
@K. Rocánková manželův vztah s mými rodiči je dobrý, žádné problémy a hlavně když se nám něco nelíbí, tak si jim to řeknu, ale ti to pochopí
máme s nimi dobré vztahy, řeknou nám svůj názor(i když nežijí spolu), nebo jak to dělali oni, ale nic nikomu neurčují nebo nediktují jak a co máme dělat, řeknou, ať si to děláme po svém, jako každý, takže tam je to v pohodě a nejen ohledně výchovy, ale i celkově než jsme měli prcka ale i teď, baví se o všem. ![]()
@Anonymní píše:
Tak to máme stejné, když jdu s dítětem k dr. Nebo řešíme něco ohledně dítěte ve školce a pak na to padne řeč nebo manžel vypráví(klidně i po telefonu) tak doktor nebo učitelky ví prd a tchýně nám poradí, protože to ví vše nejlépe a podle doktorů se vůbec nemám řidit👍podle tchýně
Naše babička pracovala na dětském jako sestra. Byla vládkyně ordinace. Taková ta sestra, co někdy ani neposlala pacienty za doktorkou, protože ona taky ví. Takže mě poučuje a radila kolikrát naprosté nesmysly. Třeba ohledně kojení.
Logopedka je kráva, učitelky ve školce a ve škole taky. Teď kritizovala, co se syn učí ve škole, že chudáky děti přetěžují, že její děti to měly až na druhém stupni
![]()
@Anonymní píše:
Proč tedy trvá na tom, aby jste tam jeszlili jako rodina? Kdyby vzal malou a jel s ní sám, tak ty si odpočineš, babička si užije vnučky a on může dělat to co tam dělá vždy. A spokojený budete všichni. Opravdu to zbytečně hrotí.
@arinecka na to mi řekl, jaké by to prý bylo mně, kdyby se mnou nechtěl jet k našim… tak jsem mu řekla, že mně by to tedy nevadilo a jestli nechce, tak ať nejezdí… na to mi odpověděl, že jsem bezcitná a nechápu, že mě všichni chtějí také vidět -atd. Prostě argumenty, kterým nevěřím, a vím, že to tak není…
@Anonymní píše:
@baimoli jenže nejezdíme tam už půr roku a i když jen volají (za celý půl rok volali asi max 5×) tak je to kolem do kola.
Když byl manžel na půl roku pryč, před tím půl rokem(7měsíci se vrátil) volala mi každý den večer když prcek večeřel videohovorem, kontrolovala, co jsme dělali, jestli jsme byli venku, co má k večeři a jestli je to zdravé atd… přijdu si jako dítě, které dělá vše špatně, nic neumí samo a musí po něm vše dělt po svém![]()
Nenech se, nemusíš to poslouchat. Nebrala bych telefony, věř mi, že ji nic vysvětlovat nemusíš, jak by začala s poučováním a výslechem, rychle bych se loučila.
A jezdit tam taky nemusíš…rodina, nerodina. Pokud se k tobě chová takhle…Předpokládám, že tchán je podpantoflák a co tvůj manžel. Buzeruje ho taky?
@Anonymní píše:
@janickaIII ne puťka tedy fakt nejsem! ale nechtěla jsem dělat zbytečné zle a hádat se. Kdybych neměla prcka, tak bych ji poslala někam a řekla ji své a nejezdila tam, ale mám dítě a už to není jen o mně nebo o nás s manželem, ale i o tom dítěti a že je to jeho babička,…
Počkej, až bude dítě větší a ona tě bude před ním shazovat…
@baimoli ano tchán je podpantoflák. Ustoupí, aby měl doma klid a takto mi to řekl i tenkrát před půl rokem můj manžel, když jsem mu řekla, že tam jezdit nebudu, souhlasil se mnou a pak z něj vypadlo, že žije se mnou a chce mít doma klid.
jenže nechci, aby to dělal, jen proto, aby měl doma klid, ale aby se mnou opravdu souhlasil a stál si za tím…:(
@Anonymní píše:
@baimoli no tohle právě já nechci…
Bude tě shazovat, pokud si neuděláš včas mantinely. U nás i proběhlo, že jsem kráva. To manžel sebral děti, mě a prohlásil, že se už vidět nemusíme. Od té doby si to přede mnou a před dětmi nedovolí. Ale taky od té doby se nevídáme tak často.
Pak proběhlo to, že shazovala naše děti, protože děti od švagrovců jsou lepší. Vychovanější, lépe jedí, lépe se chovají, lépe mluví, lépe se učí…
To už jsme jí taky vysvětlili, že není zrovna dobré.