Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli se hadáte jen kvůli tchýni, s chlapem bych se fakt nerozváděla ![]()
Nenazývat to udobřováním, ale že jsou ty Vánoce, dala bych tomu ještě šanci (i když po tom všem by mě to stálo dost sil).
Nacvičila bych si reakce, které manipulátorku vyvedou z míry (pokrčení ramen a změna tématu, kladení otázek, odpověď, kterou nelze čekat nebo sdělení, že pro Vás he to uzavřená kapitola a nemáte co dodat).
Kdyby byl problém, upozornila bych ji, že babička má v životě jinou roli než máma, ona už tu svou odehrála a děti má dospělé, že teď je řada na vás dvou a vy si v péči o dceru vyhovujete a pokud shazuje Vaše postupy, zároveň kritizuje vlastního syna.
Furt bych se motala kolem manžela, aby mě neměla jen pro sebe a svoje útoky - což bych manželovi předem řekla, ať počítá s tím, že ho budu stínovat a požádala, aby naopak i on mě doprovázel.(do vedlejší místnosti, na zahradu apod.)
A radši bych jela k ní, aby mi neměla šanci kritizovat domácnost ![]()
Nic z jejích reakcí a metod bych si nenechala pro sebe, nemá cenu dusit to v sobě. Sdílejte to s manželem, slušbě mu řekněte svůj pohled a pocit z jejích slov.
On svou matku nezmění, na její výchovu je zvyklý, ale jste jeho partnerkou, měl by Vás podpořit ![]()
@Anonymní píše:
Bude tě shazovat, pokud si neuděláš včas mantinely. U nás i proběhlo, že jsem kráva. To manžel sebral děti, mě a prohlásil, že se už vidět nemusíme. Od té doby si to přede mnou a před dětmi nedovolí. Ale taky od té doby se nevídáme tak často.
Pak proběhlo to, že shazovala naše děti, protože děti od švagrovců jsou lepší. Vychovanější, lépe jedí, lépe se chovají, lépe mluví, lépe se učí…
To už jsme jí taky vysvětlili, že není zrovna dobré.
To bohužel dělá celou dobu, naše dítě bylo první a jen na něm vidí celou dobu chyby atd, ale jak se švagrové narodilo mimino, mají také holčičku, tak porovnává, vychloubá se s ní atd, ale s naším nikdy… dělá nám i naschváli, poslední videohovor proběhl tím stylem, že volala nejdřive tchýně manželovi normálním hovorem, aby zjistila, jestli nevadí naší dceři, že bychom zavolali videohovorem a že tam mají vnučku od švagrové a švagra(bratra manzěla), řekl že ne a pak když volali, dcera se sebrala a šla do pokoje a brečela, že ji(její sestřenici) tam mají, ale jí ne a ani za ní nepřijedou…
Tak moc jsem z toho byla smutná a zároveň naštvaná, protože jsem věděla, že to byl další záměr…
Ale manžel mi řekl, že já ve všem vidím to špatné
že už bych se měla srovnat…
@Anonymní píše:
@arinecka na to mi řekl, jaké by to prý bylo mně, kdyby se mnou nechtěl jet k našim… tak jsem mu řekla, že mně by to tedy nevadilo a jestli nechce, tak ať nejezdí… na to mi odpověděl, že jsem bezcitná a nechápu, že mě všichni chtějí také vidět -atd. Prostě argumenty, kterým nevěřím, a vím, že to tak není…
No a líbilo by se mu, kdyby jste přijeli k vašim, ty bys někam zmizela a on by musel být celý den s tvojí mamkou a poslouchat rady do života? ( kdyby se chovala jako jeho máma )?? Když tě tedy chtějí všichni taky vidět, proč nepřijedou k vám?
@Anonymní píše:
Můj manžel tam nejezdí rád, tak chce podporu. Hlavně vždy, když tam byl sám, byla z toho vymývárna typu „já ti říkala, že si ji nemáš brát, když se rozvedeš, zaplatím ti právníka a děti ti vychovám“.
Můj manžel se nediví, že tam nechci, ale sám se „bojí“, co se zase dozvíNavíc ona má tendence pomlouvat toho, kdo tam není, tak už se i děti o mně dozvěděly nepěkné věci.
Už jsem se vzdala a vydržím to. Pak jedeme za odměnu někam pro Pizzu
Tak to by řekla jen jednou. Jak vychovat? I po rozvodu patří děti k mámě a tátovi. Ne k bábě. Tomu by se můj chlap nesmál a seřval ji, co si to dovoluje. Jestli si to nechá líbit, spíš se bojí, tak to je teda pěkná bačkora
@Russet píše:
Tak to by řekla jen jednou. Jak vychovat? I po rozvodu patří děti k mámě a tátovi. Ne k bábě. Tomu by se můj chlap nesmál a seřval ji, co si to dovoluje. Jestli si to nechá líbit, spíš se bojí, tak to je teda pěkná bačkora
Prostě by si je vzala do péče. Ona si totiž myslela, že jí dám děti do výchovy, abych se nemusela starat. Regulerně s tím počítala od začátku. Sama to tak řešila, že měla děti všude možně. Ona není moje tchýně mateřský typ.
On se tomu smál až doma. Chlámali jsme se tomu celý víkend. Ona si ho totiž pozvala pod záminkou „musíš mi udělat“ a pak mu tam celou dobu mě pomlouvala. Takže to vydržel necelou hodinu (nejdřív mu udělala kafe a byla hodná, aby neutekl hned), kdy se to orpavdu snažil opravit, pak jí poslal kamsi i s opravou a jel domů, kdy mi to vyklopil a vylíčil všechny perly.
Bojí jsem psala do uvozovek, ale chlap je cholerik a jednou už na ní řval (ano, na vlastní mámu a to ani nebudu vypisovat detaily) a už nechce dělat zbytečné scény. Po této scéně jí půl roku nebral telefon, až nakonec uznala, že to přepískla a trochu se uklidnila. Ale jak jsem psala, jezdíme tam celorodinně. Ona si chce užít děti, takže jim hodinu nadává, jak se neumí chovat a jedeme na pizzu a domů. Nedaleko mají skvělou pizzérii.
Zakladatelko, rychle s tim neco udelej nebo skoncis jako moje maminka…
Mamka se s tatou nastehovali do patra dvougeneracniho baraku, kde kazde patro ma vlastni vchod.
Jenze tam velela taty mama. Vse, co udelala mama, bylo spatne. Deda - mamky tchan radsi udelal vse, co babicka chtela, aby mel klid. Otec tomu byl taky nauceny. Mamky se zastal az cca 10 let pred babicky smrti..
Zastavala jsem se ji ja, kdyz jsem natolik dospela, abych umela mit vlastni nazor.
Mama ted po 34 letech rika, ze lituje toho, ze od taty z toho pekla tenkrat davno neodesla…
Jenze porad doufala, ze jednou se ji tata zastane…
Nezastal..
Vsichni byli z babicky poprdeni az za usima, kdyz jsem si dovolila se ji jednou ve svych 11 letech postavit a zhadat se s ni, ze si mamka nepreje, aby ji babicka bez jejiho vedomi lezla nahoru a prerovnavala veci atd, tak malem babicku trefilo a byla jsem najednou drze nevyhovane dite…
Takze tobe radim nastavit mantinely rychle a vcas, nez dopadnes jako moje mamka…
Tchyne tvoje dite zacne ockovat proti Tobe hned, jak bude mit rozum…
Tvuj muz chce mit taky asi pokoj, vsadim se, ze moc dobre vi, jaka jeho maminka je…
Drzim palce!
@Anonymní píše:
Prostě by si je vzala do péče. Ona si totiž myslela, že jí dám děti do výchovy, abych se nemusela starat. Regulerně s tím počítala od začátku. Sama to tak řešila, že měla děti všude možně. Ona není moje tchýně mateřský typ.
On se tomu smál až doma. Chlámali jsme se tomu celý víkend. Ona si ho totiž pozvala pod záminkou „musíš mi udělat“ a pak mu tam celou dobu mě pomlouvala. Takže to vydržel necelou hodinu (nejdřív mu udělala kafe a byla hodná, aby neutekl hned), kdy se to orpavdu snažil opravit, pak jí poslal kamsi i s opravou a jel domů, kdy mi to vyklopil a vylíčil všechny perly.
Bojí jsem psala do uvozovek, ale chlap je cholerik a jednou už na ní řval (ano, na vlastní mámu a to ani nebudu vypisovat detaily) a už nechce dělat zbytečné scény. Po této scéně jí půl roku nebral telefon, až nakonec uznala, že to přepískla a trochu se uklidnila. Ale jak jsem psala, jezdíme tam celorodinně. Ona si chce užít děti, takže jim hodinu nadává, jak se neumí chovat a jedeme na pizzu a domů. Nedaleko mají skvělou pizzérii.
Ale oni jí děti jen tak do péče nedají přece. To bys musela být feťačka nebo nesvéprávná, aby tě vyšachovala. Tohle by si neměla dovolit říct. Mně by to k smíchu nebylo teda.
@Russet píše:
Ale oni jí děti jen tak do péče nedají přece. To bys musela být feťačka nebo nesvéprávná, aby tě vyšachovala. Tohle by si neměla dovolit říct. Mně by to k smíchu nebylo teda.
Ale ona v té době žila v tom, že já děti nechci. Prostě to brala tak, že se rozvedeme, manželovi děti dobrovolně přenechám a ona si je nechá, protože nikdo je nemá rád tak jako ona.
A ano, ono to je tak hloupé, že to je až vlastně vtipné. Naštěstí jí to postupně přešlo, protože se narodily děti švagrovcům a na těch našich jsou vidět stopy mé výchovy ![]()
@Kacatko1986 no také si to myslím, ale celá jejich rodina se jí bojí…
Její tchýni(babičce mého muže) dokáže udělat takové zle, když přijede pouze na návštěvu a pomoct jim(babičku mého může znám velmi dobře a je to ta nejlepší ženská na světě, takovou tchýni mít, tak jsem velmi spokojená), ale kolikrát jí i nadává a babička tedy ustoupí a jede domů nebo už tam také jezdí jen, když moje tchýně není doma, aby viděla svého syna a pomohla mu(třeba když natírali spolu plot atd)
Bylo mi ji líto a i to mě dost přesvědčilo o tom tam nejezdit, i když manželovu babičku bych moc ráda viděla…
ale s tou si alespoň telefonuji
Neni tvůj muž trochu manipulant? Hraje na city (jseš bezcitná, kdybys ji/me mela rada tak…, To nemuzes vydrzet ani…, Pro dceru bys to udelat mohla…, Jses příliš háklivá… ), Pak přichází vydírání (rozvod, ja s tebou taky nepojedu…) A když to nezabere okamžitě, přejde k pasivní agresi (mlčení, odsekávání, ignorace, dusno…). Mně se v takových situacich nejvice osvědčilo 1) nehrat s ním tuto hru, nevyjadrovat se k absurdním argumentům (např. Jsi bezcitná - protože chci nechat ubohou dceru samotnou ve spárech tchýně?) 2) pojmenovat přesně, co ten druhý dělá (to se mně snažíš dotlačit k…? Vyzadujes po mně, abych si nechala do sebe kopat abys měl od matky klid? Vnimam to jako citové vydírání, kdyz mi říkáš…) 3) jasně formuluji co pro mně je a co není přijatelné (v kontaktu s dcerou nebráním, na návštěvu je můžeš pozvat, jsem ochotná jít na víkend 1× za…, Můžeš s dcerou jit sam, ale nejsem ochotna jit nad ramec toho co snesu, abych nevyvolavala konflikt v rodině…) 4) téma „rozvod“ - vážně mi vyhrožuješ rozvodem? Kvůli svojí matce?
jsem ochotná jit kvůli tomu do manželské poradny… 5) dělání dusna (to občas delala moje máma) - přímá konfrontace s pojmenováním takového chování: nemluvíš se mnou, protože si nenechám diktovat, s kým budu a nebudu trávit cas? Zneuživaš náš vztah a to, ze te mám ráda, abys nemusel..? Přijde ti to jako adekvátní reakce dospělého člověka? (To většina lidi bouchne…) 6) řeknu narovinu co mi působí svým nátlakem a že jsem naklonena dohode ale nehodlam se obetovat…
Hodně štěstí a asertivity!!!
![]()
@Hrnekmleka děkuju, toto jsem přesně potřebovala, uvidíme, jestli to zabere ![]()
@Anonymní píše:
@Hrnekmleka děkuju, toto jsem přesně potřebovala, uvidíme, jestli to zabere
Většina manipulátorů nečeká, že se nevyjadriš k obsahu, ale popíšeš otevřeně, nahlas jejich chování, které je vlastně společensky nepřípustné (např vydírání). Postav se k tomu čelem, podívej se na něj jako na trucující dítě a dělej pouze to, co dlouhodobě ve zdraví přežiješ
![]()
@Hrnekmleka 👍děkuji moc, pomohlo mi to a snad to i tak bude fungovat😉
@Anonymní píše:
To bohužel dělá celou dobu, naše dítě bylo první a jen na něm vidí celou dobu chyby atd, ale jak se švagrové narodilo mimino, mají také holčičku, tak porovnává, vychloubá se s ní atd, ale s naším nikdy… dělá nám i naschváli, poslední videohovor proběhl tím stylem, že volala nejdřive tchýně manželovi normálním hovorem, aby zjistila, jestli nevadí naší dceři, že bychom zavolali videohovorem a že tam mají vnučku od švagrové a švagra(bratra manzěla), řekl že ne a pak když volali, dcera se sebrala a šla do pokoje a brečela, že ji(její sestřenici) tam mají, ale jí ne a ani za ní nepřijedou…
Tak moc jsem z toho byla smutná a zároveň naštvaná, protože jsem věděla, že to byl další záměr…
Ale manžel mi řekl, že já ve všem vidím to špatnéže už bych se měla srovnat…
Tyjo, celou dobu jsem byla s tebou. Ale tohle konkrétně (alespoň tak, jak je to popsané), je zrovna špatný příklad. To vypadá, že máš averzi a „nezavděčí“ se ti ničím. A dcera reaguje pro mne taky dost zvláštně. Není to spíš reakce na to, že TEĎ tam nejezdite, ji babička a děda chybí ( ale netuší, že je to vlastně tvoje rozhodnutí) zatímco sestřenice tam je? Že má pocit že na ni prdí a na jiný ne ( i když ji volají, tudíž mají zájem?) Kdybyste tam normálně jezdili, tak takhle přehnaně přece nemůže reagovat, že zrovna tam mají sestřenici. To by me osobně mojí dcery líto nebylo. Já tady ty " závistivé" srovnávací reakce u mých dětí obecně moc nepodporuju.