Těhotenství a finance

Anonymní
11.6.23 20:30

Těhotenství a finance

Dobrý den,
předem prosím o respektování anonymity, jsou to citlivé informace a mám tu blízké.
Kolik jste měli nasetreno předtím, než jste otěhotněly? S manželem nám to dlouho nešlo, museli jsme několikrát podstoupit IVF cyklus a teď se zadařilo. Jsme teprve na začátku. Každopádně, většinu našetřených peněz jsme utratili právě za umělé oplodnění.
Všude čtu jak je nutné mít nasetreno alespoň 200tis.pred těhotenstvím. No my je víceméně utratili za IVF, předčasnou splátku hypotéky atd. Bydlíme ve vlastním, bohužel pouze 2kk, časem to snad pořešíme jinak. No každopádně teď máme na úctě sotva 70tis a já si říkám, zda to utahneme.
Pokud to zdravotní stav dovolí, tak chci chodit do práce dokud to půjde. Beru průměrně 29k cisteho. Manžel 48k v čistém.
Vystacim si s věcmi z druhé ruky, nepotřebuju dokonale vyladenou vybavicku. No ale když slyším ty rakety od kamarádek, tak se desim jak to splacame dohromady.
Myslíte, že zbytečně stresuju nebo je to opravdu na hraně?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3792
11.6.23 20:35

Máte měsíčně 80 tis a bydlíte ve svém? To opravdu nemusíš nic řešit. Max můžeš už teď začít žít „jako na rodičáku“ a 20 tis můžete měsíčně „povinně“ poslat má spořák. Ještě můžete projít výdaje, jestli někde zbytečně nevyhazujete :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
11.6.23 20:36

No…jako když nebudeš kupovat zbytečnosti, tak bys s vybavičkou vyjít mohla. Já měla jen tři věci nové.

Autosedačka - tam jsem si prostě již použitou netroufla - cca 10 tisíc

Kočár - chtěla jsem z druhé ruky, ale všechny, co jsem se byla podívat byly ve špatném stavu - 20 tisíc

Látkové pleny - 11 tisíc

Ostatní nejsou nijak veliké částky (hygiena, lékárnička) a nebo jsem brala z druhé ruky (oblečení, komoda, přebalovací pult, vanička,…)

Edit: zapomněla jsem napsat, že mě celá výbava vyšla na cca 55 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.23 20:44

Já měla po koupi auta na účtu cca 160tis. Vystačilo mi to 18 měsíců. Ted už dojizdim rezervu. Troufnu si rict, že než nastoupim zpátky do práce pojedu opravdu jen na řodicak. A to zase tolik neztratím. Např oblečení mám z druhé ruky nebo darované ( samozřejmě i něco nového ale žádne echt značky to nejsou)

• Citovat
  • Upravit
681
11.6.23 20:49

Já ti nevím, ale začátky mi přišli úplně v pohodě. Ano, strávila jsem nějaký čas hledáním na netu (většinou teda u nějakého seriálu, když jsem byla unavená, takže jsem aspoň využila čas). Uvažuju, co jsem pro dítě nenakoupila z druhé ruky a nevzpomenu si. Je teda pravda, že jsem dost často narážela na maminy, které se snažili prodat i nošené Pepco z druhé ruky za těžký peníz 🤦‍♀️ 🤦‍♀️ 🤦‍♀️.
Ale kdo hledá najde. Pro radost jsem si koupila nový obleček na cestu domů z porodnice a bylo. Horší je to pak, pokud dítěti vyroste v sezoně noha, to je fakt na vyvrat. A jak už ve školce porovnávají dečka značky 🤦‍♀️

Nebo mě ještě napadá zeptat se po rodině, kolikrát jsou lidi rádi, že se těch věcí zbaví. Mě teď kámoška nechávala velkou tašku letnich věci pro dceru za flašku vína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
11.6.23 20:49

Buď v klidu. My jsme nasetrene peníze vyrazili v době těhotenství do rekonstrukce. Pak jsme jeden čas jeli od výplaty k výplatě a přišlo to. Je teda pravda, že jsem taky hodně brala věci z druhé ruky. A šlo to. Základ je kojit, tim se hodně ušetří. Navíc jsem jela v látkových plenkách

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.23 20:50

Však s takovým příjmem to musíte úplně v pohodě stačit za půl roku našetřit. Beru to co tvůj manžel, žiju sama, takže jeden plat a každý měsíc odložím 20-30 tis., aniž bych se snažila

• Citovat
  • Upravit
35799
11.6.23 20:55

Neměla jsem nic :nevim: ale měli jsme příjem, kdy nás muž v klidu uživil i beze mě.
Podle mě dítě zas tak moc nestojí, nějaký oblečení a pleny a nejvíc asi kočárek a autosedačka, ale to se dá taky levně. A pokud nekojíš, tak mlíko.

Příspěvek upraven 11.06.23 v 20:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
11.6.23 20:56
@Anonymní píše:
Dobrý den,
předem prosím o respektování anonymity, jsou to citlivé informace a mám tu blízké.
Kolik jste měli nasetreno předtím, než jste otěhotněly? S manželem nám to dlouho nešlo, museli jsme několikrát podstoupit IVF cyklus a teď se zadařilo. Jsme teprve na začátku. Každopádně, většinu našetřených peněz jsme utratili právě za umělé oplodnění.
Všude čtu jak je nutné mít nasetreno alespoň 200tis.pred těhotenstvím. No my je víceméně utratili za IVF, předčasnou splátku hypotéky atd. Bydlíme ve vlastním, bohužel pouze 2kk, časem to snad pořešíme jinak. No každopádně teď máme na úctě sotva 70tis a já si říkám, zda to utahneme.
Pokud to zdravotní stav dovolí, tak chci chodit do práce dokud to půjde. Beru průměrně 29k cisteho. Manžel 48k v čistém.
Vystacim si s věcmi z druhé ruky, nepotřebuju dokonale vyladenou vybavicku. No ale když slyším ty rakety od kamarádek, tak se desim jak to splacame dohromady.
Myslíte, že zbytečně stresuju nebo je to opravdu na hraně?

Měli jsme připraveno více jak 100k. Nový jsme koupili kočár, vejce, postýlku a monitor dechu. Zbytek spíše z druhé ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
11.6.23 21:01

V klidu, já za výbavičku utratila 15tisíc a to v tom byla nová sedačka a kočárek. Pokud jsi skromná, tak vyjdete naprosto v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
2377
11.6.23 21:04

Já dala za vybavicku 30 tis. (2019), fakt zbytečný kupovat nějaký predrazeny chujoviny, mimino potrebuje pliny a prso. Kočár z druhé ruky, oblečky i spoustu dalsich věci jsme dostali po někom, ja fakt finančně ani nepoznala, že mám dítě. Když mi nestačil rodicak, sla jsem pracovat na částečný uvazek, abych se nemusela omezovat. Spolecensky život opadl, takže tam se taky ušetřilo. :mrgreen: Oblečení pro sebe jsem taky moc nepotřebovala jako když jsem chodila do práce, na hřiště mi to bylo jedno. A to jsme spláceli hypo, příjmy podobné jako vy. A úplně v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
11.6.23 21:10

Vše z druhé ruky a nebo v akci / výprodej a úplně v pohodě. Věci třeba hračky beru i dopředu, pokud jsou finančně výhodné to klidně nové.
Někdy neřeším barvu, takže teď má dítě kvalitní odrážedlo např. za 300 Kč od paní z vesnice vedle.
Jako pokid nebudeš muset mít vše a nové a dokážeš to třídit co fakt jo a co ne, tak si myslím, že jste úplně v pohodě a ještě do porodu zvládneš odkládat. :kytka:

Příspěvek upraven 11.06.23 v 21:11

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
11.6.23 21:10

Ještě se zkus poptat po známých, rodině. Často se zbavují za hubičku věcí po dětech ( nebo já to tak dělám), protože hadru je mraky a hlavně že to jde pryč a pokud to ještě udělat radost a službu o to líp.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.6.23 21:14

My nemeli nasetreno nic a příjem 40tisic. Jo a měli jsme i hypoteku :nevim:. Zvládli jsme dvě děti. Příjem máme sice vyšší, než predtim, ale stále méně, než vy. Takže klid!

• Citovat
  • Upravit
340
11.6.23 21:18

Nezlob se… ale manza bere skoro 50 čistého, hypotéku nemate… ať se taky podílí na nákladech, a ať kouká něco přihodit i na tvé potřeby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí