Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jsem zde úplným nováčkem, tak vám všem děkuji za případné odpovědi a Vaše zkušenosti.
Průměrnou délku cyklu mám 31 dní, ne vždy úplně pravidelnou, někdy se MS dostaví +- nějaký ten den. Zhruba jednou za 3/4 roku mám i týdenní zpoždění. Dnes mám 12 dní zpoždění, což je tedy 43DC. Včera test negativní. Nějaké těhotenské příznaky( snadno zaměnitelné i s těmi předmenstruačními) mám- stálé tlaky, občas píchání v podbřišku, bílý hustší a hojný výtok, v počátku citlivější bradavky, už třetí den se k nim přidává i bolest prsou, především ze stran a večer mně vždy hrozně bolí nohy a klouby. Na prsou se lehce zvýraznily žilky a prsa mám i trochu zvětšená. Za 2 dny jdu k mudr, tak už jsem nedočkavá..
proto by mě zajímaly vaše zkušenosti? Byla jste některá již těhotná a test vám ukázal // až třeba i déle jak 15 dní od vynechání MS? Je mi jasné, že má šance je 50 na 50. Ráda bych ale věděla, zda jste to měla některá třeba podobně
A pokud jsme se i pokusili 10. a 11. den zpoždění, může dojít k početí? Stalo se to některé? Moc děkuji. ![]()
Jde o to, kdy byla ovulace. Po ovulaci je takzvaná luteální fáze a ta trvá 12 - 16 dní. Je to doba do další MS. Ta je velice důležitá pro případné uhnízdění oplodněného vajíčka. Nesmí být kratší nebo delší než těch 12 - 16 dní. Pokud by ovulace byla v době „zpoždění“, pak by MS přišla až po těch 14 dnech(+- 2 dny) od ovulace. Pak se o zpoždění stejně ale nejedná. Můžeš být těhotná teď, ale také nemusíš, můžeš mít jen rozházený cyklus, např. anovulací. Každý cyklus nemusíš ovulovat. 12 dní zpoždění je už ale hodně, to už ti ukáže test hned obě čárky stejně silné.
Děkuji za reakci
Takže když byl včera test negativní, je pravděpodobnost těhotenství malá? Pokud by tedy cyklus šel, jak normálně má? Jsem už trošku vystrašená, také se mi zdá, že 12 dní je hodně, pokud by se nejednalo o těhotenství. Co by to tedy mohlo být? I anovulační cyklus může způsobit takhle dlouhé zpoždění? Na poslední kontrole v červenci bylo vše v naprostém pořádku, včetně cytologie. Mně vlastně teď už zbývá čekat jen do návštěvy gynekologie, že? ![]()
Tak pokud by ten cyklus byl, jak očekáváš a byla bys těhotná, už bys byla na konci 6tt, to už ti ukáže test opravdu spolehlivě. Byla bys už cca 4 týdny od ovulace. S jistotou ti řekne test z krve. Zpoždění může způsobit mnoho faktorů - např. cysta, anovulační cyklus atd. Pokud chceš mít jistotu s těhotenstvím, zajdi si sama na odběr krve a těhotenský test z krve je jistota. Pokud těhotná nebudeš, zajdi na gyndu, ať víš, co se děje a můžeš to řešit ![]()