Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Azeretereza píše:
Ale neotehotni pres ni, ma to v 99,9% jinou pricinu. Prujem, zvraceni, nepravidelny brani, leky s kontraindikaci a podobne. Ja ji beru pres deset let a nikdy jsem neotehotnela. Neverim tomu, ze pokud to nekdo poctive bere a trochu premysli, tak ze otehotni. Nerikam, ze je to uplne vylouceny, ale je to sakra vyjimecny.
@Anonymní píše:
Dobry vecer, chtela bych poradit. Jak mam rict ze cekam miminko. Bylo to pres prasky… a nevim jak to mam rict priteli. Me je 21 a jemu 23. Bojim se jeho reakce oba pracujeme. Ale nevim jak mu to rict no..
Stalo se to, co se stát mělo, pokud neuvažuješ nad potratem, raduj se z toho, že jsi těhotná, spousta žen by za to byla nejšťastnější, alespoň vás tohle s partnerem spojí nebo naopak rozdělí, ale máš přece rodinu, která pomůže ne?:) A sama určitě taky pořád nebudeš. Důležité je vědět, co chceš ty (pokud jsi tady někde psala, že potrat v žádném případě, tak pardon - nečetla jsem vše).
Hodně štěstí a napiš jaká byla reakce přítele. ![]()
@Anonymní píše:
@Janli aspon nekdo kdo chape ze ochrana opravdu neni na 100% to ale stejne pani nechape a bude si drzet svou, jooo ok nevim o tom ze antibiotika snizujou ucinost, ale ted je to stejne jedno. A ze nebeham pro test pokazde kdyz jsem ve stresu amam spozdeni MS at je to ze skoly z neceho tak se taky omlouvam
Pokud by si přečetla pribalovy leták, chránila se v době užívání antibiotik jinou ochranou metodou, dalo by se mluvit, ze ti ochrana proti početí selhala.
Spolehlivá antikoncepce ani na 99% není pokud se k ni užívají antibiotika, je prujem, zvracení..tohle je logické.
Pokud by si nebrala antibiotika, které snižují účinnost ochrany, tak by spolehlivá antikoncepce byla. Už to chapes? Tobě antikoncepce neselhala, ze by si užívala tak jak by si ji měla užívat. ![]()
Moc nevím, co řešíš. Chápu, že se bojíš jeho reakce, ale říct mu to stejně musíš. Já tady to čekání na vhodný okamžik, kdy to říct, nechápu. A u nás by ani nenastal. Bydlíme spolu, bavíme se spolu, takže manžel ví, kdy mám nebo nemám menstruace, někdy to má i líp spočítaný, než já:) tvůj přítel si nevšiml, že 3 měsíce nemáš MS? Nevěděl, že jdeš k doktorovi? Nevěděl, že bereš ATB? To, že snižují účinnost antikoncepce, je všeobecně znama věc, doktorů na to upozorňují, ptají se vždy, jaké všehny léky bereš… prostě mi není jasný, jak se do takové situace člověk může dostat.
Nicméně stalo se. Rychle mu to řekni, normálně v klidu, řekni mu i jak se to stalo a domluvte se, co dál. Třeba tě překvapí, třeba taky ne, ale vědět to musí. A pokud uvažujete potrat, tak by to měl vědět sakra rychle.
@Janli nikde jsem nenapsala,že bych svého syna nehnala k zodpovědnosti. Ale v tomhle případě bych stála za ním a jeho přítelkyně by to prostě ode mě dostala s plnou parádou . Ano,jsem zastáncem potratů v určitých případech,ale to je vedlejší. Zakladatelka mě od začátku diskuze přesvědčovala o tom,že se přes antikoncepci otěhotnět dá( a to dokonce i v případě,kdy ji bere pravidelně a nebrala by žádné léky-citace,ne můj názor). Vzápětí napíše,že přece nevěděla,že antibiotika snižují její účinnost a miminko si přece neudělala sama. A navíc je neschopná si zajít koupit těhotenský test v případě vynechání menstruace. Pokud tedy brala antikoncepci dál,může se jen modlit,aby to nemělo účinek na miminko. A ve finále jí tu některé napíšou,,jaktože on nevěděl,že nedostala menstruaci. Je tím pádem ona vůbec svéprávná?
@Janiiska píše:
Pokud je zakladatelka zodpovědná si nést následky,za svou nezodpovědnost a vybrala správného otce svého budoucího dítěte,tak se nemá čeho bát.
Tak tím si asi jistá není,to by nesdělovala svoje obavy tady a řekla mu to hned.
@Janiiska tak to až se nám s manželem podaří to druhé dítě,bude mít s sexem utrum,protože já třetí nechci
![]()
@Aduš8 píše:
@Janiiska tak to až se nám s manželem podaří to druhé dítě,bude mít s sexem utrum,protože já třetí nechci![]()
Jo,nechces třetí,tak zadnej sex.
Tohle už jsem řekla svému priteli.Jeho odpověď zněla,ty si blba. ![]()
Tak jsem mu musela říct,odkud tuhle hlásku mám. ![]()
@Janiiska já myslela ,že tohle je v době plánovaného rodičovství už přežitek,jak ale vidím,tak ne. Já brala Antikoncepci 10 let a nikdy jsem se do žádného průšvihu nedostala..a to jsme žádnou náhradní nebo dodatečnou metodu nepoužívali. Asi to bude tím,že mi mamka vždycky vštěpovala,ty jsi ženská,ty můžeš otěhotnět a jen ty skončíš s dítětem na krku sama,když otěhotníš nechtěně.
@Aduš8 píše:
@Janiiska já myslela ,že tohle je v době plánovaného rodičovství už přežitek,jak ale vidím,tak ne. Já brala Antikoncepci 10 let a nikdy jsem se do žádného průšvihu nedostala..a to jsme žádnou náhradní nebo dodatečnou metodu nepoužívali. Asi to bude tím,že mi mamka vždycky vštěpovala,ty jsi ženská,ty můžeš otěhotnět a jen ty skončíš s dítětem na krku sama,když otěhotníš nechtěně.
Taky jsem brala a dnes beru antikoncepci.
Ze antibiotika snižují účinek ochrany,jsem věděla již v 16ti bez pribaloveho letaku,ale hned jsem si přečetla další rizika,než jsem vzala první prášek v zivote
Nikdy mi antikoncepce neselhala,malou jsem počala tři měsíce od vysazeni prášku.Uzivam HA dnes již 5let a účinnost proti početí porad stejná aniž by partner musel použít kondom.Něco takovyho mi doma taky rikali
On by si domu nic nepřinesl,ale ty ano.
Pokud bylo na něm si přečíst pribalovy leták,tudíž bylo na ni,pokud opravdu dítě nechtěla,rict ze chce proti početí užívat i kondom.Pokud je antikoncepce s pribalovym letakem i starost kluka,je kondom i starost holky.
Za par měsíců,tady bude založena nebo obnovena diskuze,přítel mi s ničím nepomáhá,jsem na dítě sama,našel si milenku.Jak mu vysvetlit,ze je to i jeho dítě,aby se podílel na výchově?
Otěhotnění přes antikoncepci, to je věčné téma.
Osobně nevím o nechtěném těhotenství, kde by za selháním nebyla lidská blbost, ať už u hormonální antikoncepce, nebo jiných metod. Jedinou výjimkou jsou teda tělíska.
Od mládí mi máma vštěpovala, že čím větší průšvih by těhotenství bylo, tím víc se musím chránit a taky hlídat, abych na to případně přišla zavčasu (nejsme moc pro potraty, ale miniinterrupce nebo dnes už tableta na úplném začátku je v určitých případech asi to nejmenší zlo pro všechny). Zvládla jsem to bez nehody více než deset let sexuální aktivity, používala jsem HA, pak kondomy, pharmatex když už by „nehoda“ moc nevadila, tak i jen přerušovanou, v kombinaci s plodnými/neplodnými dny (plodné dny striktně kondom, neplodné Pharmatex nebo přerušovaná) A při sebemenším podezření jsem testovala.
Jde to, ale člověk nesmí být líný myslet. Teď čekám první dítě, patrně syna a taky si říkám, jak ho ochránit před takovými nanynkami, co neumí jíst správně antikoncepci. Chlap je totiž v tomhle v nevýhodě. Jedině ho učit, používat důsledně kondom, dokud slečnu nepozná dost dobře a pak se to snažit taky hlídat. A modlit se, aby ho natvrdo nepodrazila. „Hopla, jsem těhotná přes prášky! Jejda a na potrat je pozdě! Takže budeš platit a ještě budeš za hajzla, když to tím skončí“ ![]()
@Anonymní píše:
@TopSecret ja to treba nevedela, ja mela antibiotika poprve v zivotee![]()
![]()
![]()
Od toho tam jsou pribalovy letaky ![]()
Ja nevim jak ostatni, ale ja je ctu.
@Anonymní píše:
Dobry vecer, chtela bych poradit. Jak mam rict ze cekam miminko. Bylo to pres prasky… a nevim jak to mam rict priteli. Me je 21 a jemu 23. Bojim se jeho reakce oba pracujeme. Ale nevim jak mu to rict no..
Až to sdělíš příteli, dej vědět jeho reakci. ![]()