Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@skop.lucie píše:
Ahoj ženy, mám Mirenu od dubna 2017. Vše ok, žádné krvácení, přestaly bolesti hlavy, chuť na sex větší, prostě paráda, co víc si přát. ALE poslední 2 měsíce mě hrozně bolí záda v kříži, začala jsem cvičit, chodit na masáže… Vypadalo to, že už to bude ok… Ale minulý týden se mi záda blokla, chodila jsem na injekce, ale žádná sláva… Včera se mi opět blokla, už jsem nešťastná a začínám mít podezření na Mirenu![]()
Takové jsme byly kamarádky a teď toto
Je to možné? Na gyn. jdu na kontrolu v dubnu, ale mudra bude určitě tvrdit, že to možné není
Je to mozne, dost tomu i verim. Mne z Mireny bolela zada strasne - spolu s nechuti k sexu hlavni duvod, proc sla ven. ![]()
Holky, nechci zakládat nové téma, ale mám dotaz, tak oživuji. Mám po druhém porodu a přemýšlím nad antikoncepci. Nejsem dost pořádná, abych si brala prášky, prostě to vím a tak přemýšlím o tělísku. Partnerovi se to nejdřív libilo, ale po návštěvě na gyn. zjistil, že je to na 5 let a chtěl by třetí dítě a myslí si, že za 5 let je pozdě. Ale mě tělísko prijde jako dobrý nápad. Nicméně jsem četla, že bývá problém s cystami (jednu jsem měla po prvním porodu). Taky jsem se někde dočetla, že není úplně spolehlivá atd. Tak mě zajímá Váš nazor a Vaše zkušenosti. Jedeme v září na dovolenou, nebudu krvácet? Jak je to s menstruaci? A co ta spolehlivost? Nežádoucí účinky? Děkuji ![]()
@AlenaSu tak tělísko je i jedno na 3 roky tuším…
jinak já mám MIrenu a špinila/krvácela sjem asi půl roku.. a i teď po roce a půl mám menstruaci - nepravidelnou a slabší ale mám… a před menstruaci jsem strašně nafouklá a zavodněná..
já na ni kladně hodnotím jen to že nějakou antikoncepci mám a že ta ms je aspoň slabší než byla jinak pro mě spíše zklamání…
ale mám další kamarádky které nemají ms a jsou max spokojené.. záleží jak komu to sedne ![]()
@beruska03 píše:
@AlenaSu tak tělísko je i jedno na 3 roky tuším…jinak já mám MIrenu a špinila/krvácela sjem asi půl roku.. a i teď po roce a půl mám menstruaci - nepravidelnou a slabší ale mám… a před menstruaci jsem strašně nafouklá a zavodněná..
já na ni kladně hodnotím jen to že nějakou antikoncepci mám a že ta ms je aspoň slabší než byla jinak pro mě spíše zklamání…ale mám další kamarádky které nemají ms a jsou max spokojené.. záleží jak komu to sedne
Tak ja jsem na tom naprosto stejne, mam nejakou antiko, dejme tomu nejmensi zlo..ale pul roku jsem spinila/krvacela fakt v kuse nonstop, to bylo peklo, dneska je to presne rok co ji mam a posledni dve MS uz bylo „jen“ 10 denni spineni, ale kdyz si vezmu, ze cyklus mam ted 26-28 dni a z toho 10 dni spineni a pak zpravidla 2-3 dny belavy vytok, tak v podstate zadny velky komfort to neni, cca 14 dni z mesice jsem tak nejak v pohode, ale treba pred mirenou jsem nikdy nepotrebovala intimky ted si vez nich netroufam ![]()
@lucillee já bez intimky téměř taky nedám ani ránu… a hlavně ms či špinění příjde někdy bez varování a to je pak nepříjmené překvapení a riskovat nějakou nehodu mi za to nestojí
@AlenaSu jeste ke tve otazce, vylozene drasticke nezadouci ucinky na sobe nepozoruji, sice i kdyz fakt dru a jim zdrave, od te doby co mam mirenu ani kilo dole a do te doby jsem hezky soustavne hubla, nechci z toho ale vinit jen mirenu, i vek v tom bude. Plet mam stejnou, chut na sex take…ale co me doceka zaskocilo je, ze se mi schovala vlakna, takze ted nemam sanci zkontrolovat zda je na svem miste
a za 4 roky asi budu muset do narkozy na vyndani…zavedeni jsem ani necitila, byla to tehdy super euforie, kamosky si ji chvalily, ale ja mam porad nejak vyhrady
taky mam od te doby co mam mirenu silene bolestivou ovulaci, pul dne jsem v podstate mimo provoz a to jsem nikdy predtim nezazila. Drive vzdy pravidelny cyklus 28 dni a pohodova 3 denni MS, nyni 26-28! 10dni spineni. Ale doktor mi na ferovku rikal, ze ma asi 70% spokojenych pacientech, asi 20% ma nejake neprijemnosti a 10% ji dava okamzite ven. ![]()
Příspěvek upraven 18.05.18 v 08:28
Holky děkuju. Já jsem teď víc pro to ji nemít, ale… Ja jsem nikdy antikoncepci nebrala a bojim se, že priberu
ale fakt něco potřebuji, nemůžu to nechat náhodě. ![]()
@AlenaSu Já si nechala mirenu zavést cca 8 měsíců po druhém porodu. Dva měsíce jsem krvácela, další dva-tři měsíce špinila, další dva-tři měsíce špinila v době menstruace a pak už nikdy nic…Je to už devět let a nekrvácím, nešpiním a je to super. Jediný zádrhel nastal při výměně mireny po 5ti letech - dr. jí nemohl najít, vyndání bylo hodně bolestivé, ale nakonec se povedlo. Následné zavedení nové mireny bylo v pohodě. Bála jsem se dlouhodobého krvácení a nic - tři dny špinění a konec. Žádné vedlejší účinky neznám. Spolehlivost u mireny je vysoká. Za mě naprostá spokojenost. Jo a co se týče délky používání - mirena se dá vyndat kdykoliv se rozhodneš, takže klidně po třech letech(akorát cena je stejná na pět let jako na rok).
@Maartina7 dva mesicer kvacela…to jako v kuse nebo menstruacni krvácení? (Asi budu za..bila, ale musim se zeptat
) ![]()
@AlenaSu píše:
@Maartina7 dva mesicer kvacela…to jako v kuse nebo menstruacni krvácení? (Asi budu za..bila, ale musim se zeptat)
Dva měsíce po zavedení jsem krvácela vlastně v kuse - prostě pořád s vložkou (tampon mi dr. zakázal)…byla jsem nešťastná, ale po těch letech musím říci, že to stálo za to ![]()
Holky poradte kde v Praze v lekarne sezenu nejlevneji Mirenu? Uz 10 let bez ms po 5 letech vymena ted me ceka dalsi a za me teda
![]()
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda tu nemá někdo zkušenost se znovu zavedením tělíska. Přijdou opět vedlejší účinky, které byly na začátku? Ráda bych přešla z nehormonálního na hormonální. Jen podotýkám že mezi dvěma tělísky mám měsíční pauzu a nehormonální jsem měla pouze něco přeš 3 měsíce. Děkuji za případnou odpověď. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda tu nemá někdo zkušenost se znovu zavedením tělíska. Přijdou opět vedlejší účinky, které byly na začátku? Ráda bych přešla z nehormonálního na hormonální. Jen podotýkám že mezi dvěma tělísky mám měsíční pauzu a nehormonální jsem měla pouze něco přeš 3 měsíce. Děkuji za případnou odpověď.
já jsem měnila jedno hormonálního za druhé, mezi nimi jsem měla pauzu pár měsíců a tělo to vzalo v pohodě. Ale tvůj případ je jiný. Nehormonální tělísko se nedá s hormonálním porovnávat a spíš bych s „vedlejšími účinky“ v podobě špinění počítala. Maximálně budeš příjemně překvapená ![]()
Ahoj, tak se taky připojím s mou krátkou ale intenzivní zkušeností s Mirenou. V první řadě před zavedením doporučuji přečíst pořádně příbalový leták a dobře si to rozmyslet. Jen pro info, jsem rok po akutní cs a mám dělohu dozadu. Mirena mi rok nešla zavést (asi mě to mělo varovat), při první ms od porodu zavedeno, zavádění bylo hodně bolestivé, ale přežila jsem to. První týden byl úplně v pohodě, žádné bolesti, ms pryč tak jsem byla spokojená. Ovšem po pár dnech přišlo zhoršení. Začala jsem silně krvácet, prožívala jsem každý den regulérní kontrakce, do toho silné bolesti beder. Dceři jsem se nemohla vůbec věnovat, nefungovala jsem. Po dvou týdnech nasazen Ascorutin, posléze Norigesteron, oboje bez efektu. Po čtyřech týdnech intenzivního krvácení a bolestí jsem si tělísko nechala i přes přesvědčování lékaře vyndat a nastala okamžitá úleva. Nárok na vrácení peněz nemám - dle slov lékaře jsem v pořádku a potíže by musely trvat aspoň půl roku. Takže jsem bohatší o další zkušenost a chudší o 5 tisíc, ale zdraví mám jen jedno. Věřím, že někdo je velice spokojený, ale za mě teda nee
![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda tu nemá někdo zkušenost se znovu zavedením tělíska. Přijdou opět vedlejší účinky, které byly na začátku? Ráda bych přešla z nehormonálního na hormonální. Jen podotýkám že mezi dvěma tělísky mám měsíční pauzu a nehormonální jsem měla pouze něco přeš 3 měsíce. Děkuji za případnou odpověď.
o dvou hormonálních - tedy menit hormon za hormon už vedlejší účinky ve většině případů nejsou..ale to není tvůj případ..měla si nehormon a budeš dávat hormon, takže ano..počítala bych s tím že něco bude, než si tělo zvykne na hormony..i typ tělíska můžeš mít jiný ( jiný tvar, materiál atd ) takže bych s tím raději počítala..