Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Čauky, už dlouhou dobu jsem zvažovala vyndání Mireny. měla jsem druhou po sobě, celkem cca 11 let. Dříve bez potíží, snad jen drobné zhoršení pleti. Ale s pletí mám problémy celý život, byl pro mě tedy větší přínos, že díky Mireně nemenstruuji a nemusím myslet na pravidelné braní prášků, nepřibírám a podobně.
V poslední době, je to cca půl roku se mi ale vyrazně zhoršilo akné a psychika. Pravidelně se začaly dostavovat slabonké měsíčky a co dva týdny mě opravdu hodně bolela prsa. Což značí že se něco změnilo. Plus jsem absolutně ztratila chuť na sex, což byl u mne vždy druhý extrém. Nevím, jestli za to může primárně Mirena. Ale začnu chodit na psychoterapii, zkusila jsem začít s bezmléčnou dietou, což pomáhá skoro vždy a včera jsem si nechala Mirenu vyndat. Než začít léčit akné a brát antidepresiva a nevím co všechno, rozhodla jsem se to zkusit. Do začátku se mi ulevilo, bylo mi nepříjemné mít v sobě plastové tělísko, které do mě něco uvolňuje a ovlivňuje mě to, ale je mi jasné, že pokud to má mít za efekt úlevu od mých potíží, budu to moci pozorovat asi až po několika měsícíh. Napíši po nějaké době.
Nyní ale budu chvíli bez antikoncepce a zvažuji ve svých 37letech chirurgickou sterilizaci. Všechny běžné antikoncepční metody mají svá úskalí (hormony mi nedělají vůbec dobře a nehormonální tělísko mě nepřesvědčilo svou nespolehlivostí co čtu a slýchám a také nechci řešit silnou MS…) a už mám 2 velké děti a dlouholeté pěkné manželství. Ale i tak si vůbec nejsem jistá, jestli je takové definitivní řešení dobré. Protože opravdu člověk nikdy neví. Takže i když teď vím určitě že si další miminko a to všechno znovu nepřeji, tak nevidím do budoucnosti…
Ani jsem nevěděla že už se dnes nemusí před komisi, že vám musím být bůhví kolik a že nemusíte mít 3 děti nebo jak to bylo dříve- když chccete sterilizaci.
Máte někdo zkušenost?
Děkuji
@Cvalenka87 na vlastní žádost se to bere jako forma antikoncepce cenově cca je to všude jiné od 8.000kc do 20.000kc a je lepší vyndat vejcovody žena si sníží riziko o 70 % rakoviny vaječníku samohrejme je to nevratné rozhodnutí musíte v tom směru bejt na 100% rozhodnutá potom lze mít dítě ale pouze umele oplodnění…
@Cvalenka87 Ahoj. Řeším teď podobný problém. Ale v podobě psychiky, tělísko mám půl roku sedlo si konečně dobře, vůbec o něm nevím. Ale od zavedení pociťují podrážděnost, vztek. Teď tedy už si to vůbec neuvědomují ale prý jsem hrozně vzteklá, podrážděná atd. Zajímalo by mě zda se Ti problémy srovnali, ulevilo se Ti? Byly ty psychické stavy způsobeny Mirenou? Moc děkuji za odpověď ![]()
@Niky.91 Ahoj. Tohle je hrozně těžké hodnotit. První den jsem měla radost, že jsem podnikla krok, který by mohl pomoci a ulevit. A další dny už jsem měla pocit, že se mi postupně opravdu ulevuje. Opadla ze mne taková ta zoufalost, neskutečná únava, proti které nic nepomáhalo, ale třeba včera jsem byla zase podrážděná. Trošku líp se soustředím, ale hlavně je to teprve týden a myslím si, že jestli půjde něco hodnotit tak to bude v řádu měsíců. Určitě napíšu jak to bude dál.
V těch dnech kdy mi bylo opravdu mizerně jsem se objednala na psychoterapii, teď je mi sice lépe ale nechci si s tím zahrávat, takže to nezroším, najít si odborníka není hračka, všude mají narváno. Tak tam se možná k tomu také něco dozvím.
No a čekám jak se mi to všechno bude pomalu rovnat.
@Cvalenka87 prosím určitě mi dej vědět
a držím palce ať už je jen dobře
.
Zatím tělísko mám
tak uvítám info jestli Ti vyndání pomohlo.
Jak ale píšeš, jsem neskutečně pořád unavená, otrávená, střídají se mi hrozně nálady kdy bych jen brečela bezdůvodně a pak zas dobrý. Nic mě nebaví a jsem podrážděná, okamžitě vyjedu a pak mě to mrzí. Nejvíc když mám skoro 3 letou holčičku a teď 7měsíčního chlapečka. Kolikrát na ní tak zařvu a pak mě to mrzí
. Super ke nemít vůbec ms a být chráněna, nechceme už další miminko ale kdyby ty stavy měly být tělískem, vyndám ho. Muž mi tvrdí že jsem byla protivná i před tím ( nechala jsem si ho zavést hned po šestinedělí) tak hormony samozřejmě byli v těhotenství… Na druhou stranu po zavedení jsem vyloženě cítila pár dnů, týdnu jak jsem hrozně vzteklá sama v sobě
.
@Lenca118 píše: Více
No ale po vyndání vaječníků musí žena brát opět hormony?
@Niky.91 píše: Více
Ono těch faktorů bude vždycky více a bohužel co pomůže jednomu člověku, nemusí mít žádný vliv na druhého. Mě nejdřív před nějakou dobou nahlodala ségra, když jsem řešila akné, že každá její známá Mirenu nechala vyndat právě kvůli zhoršení pleti. Tím jsem začala číst diskuse,,kde se to tedy hodně potvrzuje a teď se přidali psychické potíže. Což ženy na diskusích také hodně zmiňují. Ale přijde mi že tohle je takové opravdu všelijaké. Na nervy jsem byla vždycky akorát na deprese jsem nikdy netrpěla a teď bych řekla, že jsem k ní ani neměla důvod. Ale než začít brát antidepresiva, tak jsem nejdřív zkusila to tělísko. Hlavně i proto že to byla jedna z možností a bylo mi nepříjemné, že mě ovlivňuje hormonálně celkově. Doktor mi na začátku řekl, že působí jenom lokálně, proto jsem do toho šla, ale velice rychle mi vymizel cyklus se všemi příznaky, plus to zhoršení pleti, takže jsem pochopila, že to není jenom lokální a to mi nakonec při vyndavání i potvrdil, že u každé ženy se ten hormon může uvolňovat více či méně do celého těla… Kdybych to věděla, tak do toho tělíska nejdu. Ale teď babo raď jak se říká
Musím znovu řešit antikoncepci, objednala jsem se k novému gynekologovi na základě recenzí na Známémlékaři a vůbec se netěším jak to teď budeme řešit. Miminko 100% nechceme a pokud bych otěhotněla, tak jsme s manželem oba za jedno, že potrat asi nedáme…
@Niky.91 píše: Více
Ono i ta malá děťátka jsou velká zátěž ro Tebe. Pokud se cítíš ztracená, nemohla bys vyhledat psychoterapii? Člověk potřebuje podporu a mateřství není vůbec jednoduchá věc. Nejlepší jsou kámošky, ale já jsem introvert a samotář. Proto jsem vždycky chodila na psychoterapie
Tady se tomu teď směju ale vlastně to moc vtipný není.
@Cvalenka87 vám vaječníky nechají vyndají vejcovody to je něco jiného
@Niky.91 pokud není Ms může to vše mít vliv právě tělísko tělo se jako by preplo do režimu že žena nemá Ms nepracují hormony něco jako uměli přechod pokud vás to žene k psychologovi slo by ven stačí tady prohledat pár zkušenosti žen
Dobrý večer. Mám Mirenu rok. Zavedení v pořádku. Zaváděli mi ji po druhém porodu po šestinedělí. Do nedávna bylo vše v pořádku, nebo jsem si nevšimla, že by nebylo. Poslední 2 měsíce, postupně přestávám kojit, se mi vrací menstruace:nepravidelné špinění. Bývám hodně podrážděná, bolesti hlavy, které zničeho nic přejdou… Poslední týden občas trochu silněji zakrvacim, ale co mě štve nejvíc, je mně zle od žaludku. Třeba půl dne, pak dobrý. Myslíte, že to může být tělískem - hormony? Myslím tu nevolnost. Nebo mám hledat příčinu jinde? ![]()
@Cvalenka87 Přesně jak píšeš, mám to stejně - další miminko už nechceme a potrat také ne. Hormony už nechci ani vidět… Sterilizace se bojím. Mirene dám sanci ještě do konce června - mame po x letech 4dny dovolené s dětmi na Orlíku. Tak je mi jasné, že vyndám Mirenuba přesně minto vyjde na tyto 4 dny kdy se budu kroutit v bolestech.
. Pořád přemýšlím zda vyndat ale včera jsem byla na dcerku zase tak vzteklá
. Asi se fakt objednám a půjde ven. Jaké je to vyndání? Bolí to hodně?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda ještě někdo řeší něco podobného ve zkušenosti s Mirenou.
Mám jí 2 roky a po celou tu dobu řeším otoky nohou a začala jsem se léčit že štítnou žlázou.
Třeba to jenom sešlo
nebo má někdo něco podobného.
Děkuji ![]()
Ahojky, já jsem tedy nakonec po cca 9mesicich Mirenu vyndala a neskutečně se mi ulevilo. Nechápu se, že jsem dala na řeči,, vydržte -srovna se to''. Kdo máte podobné problémy - ven s ní ![]()
Ahoj, s mirenou jsem rok!!! v kuse krvácela…ne moc, ale stále… Doktor mi tvrdil ať vydržím, že si to sedne. Po roce krvácení utlo. Ještě pred koncem funkčního období tělíska jsem si nahmatala bulku - byl to nezhoubný nádor (musel ven) a bylo mi řečeno, že to bylo tím tělískem. Takže od té doby nechci slyšet už o žádné antikoncepci… Ale každá jsme jiná, jedné to vyhovuje, druhé nikoli