Těžkosti s prarodičema

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4315
18.12.16 23:31

@arada Gratluji, byla jsi super matka, nyní jsi super babička a my si tada z tebe sedneme na zadek :mrgreen: Co je tohle za trapnou soutěž? Viděla jsi někdy v životopise kolonku „žije bez plen od?“ Já ne. Proto mi přijde ujetý tady soutěžit o to, kdy bylo dítě bez plen. Taková typická česká soutěž matek, které mají potřebu si něco dokázat. Dcera měla plenu až! do 25 měsíců, hrůza. A jo, jsem líná matka, neměla jsem chuť za ní lítat s nočníkem, nahánět a ještě uplácet sladkostmi a vytírat louže. Chodit na nočník se naučila sama během jednoho dne, kdy si na něj došla a vykonala potřebu. Odpadlo mi tím nucené vysazování, díky bohu za to. Ty naši generaci můžeš považovat za líné matky, vaše generace jsou zas líné babičky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
18.12.16 23:47
@warita píše:
Nesouhlas.

Je sice pravda, ze nikdo nemuze prarodice nutit, aby se starali… jenze kazda spravna babicka by mela citit potrebu se starat a pomahat s vnoucetem.

Kdyz ja si vzpomenu na moji babicku, ta by se pro nas doslova rozkrajela. Kolik casu jsme u ni pobyli, protoze jsme byli non stop s brachou nemocni a babicka nehlidala jednu noc, ale treba i 14 dnu, kdyz to bylo treba.

Ano, ne kazdy je tak angazovany jako moje babicka, ale pokud tchanovci neprojevuji skoro zadny zajem, tak je neco spatne na JEJICH strane. Tak to vidim ja.

Ano, v idealnim svete projevuji prarodice presne takovou miru zajmu, jakou „mladi“ ocekavaji (ani mene, to jsou ignoranti, ani vice, to jsou zase vlezli). Plne respektuji vychovni styl matky, neudeluji nevyzadane rady, zato ochotne pomuzou, treba jako pani dokonala @arada perfektne odplenkuji atd.
Nicmene v idealnim svete nezijeme, ne vzdy se to trefi…otazka je, co s tim. Muj nazor ze nic moc, pokud oni nechteji, nevyhovuje jim ten zpusob, mozna se citi jako „neschopni,“ jak tady nekdo psal, tak je prinutit nelze. Pokud je treba problem v komunikaci, muze si to s nimi snacha zkusit vyrikat, jestli ma pocit, ze dite o neco prichazi…pokud ale stejne nebudou mit zajem, tak to tak holt bude :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
19.12.16 00:00
@arada píše:
To nemyslíš vážně, že ne. Podle toho by musely být všechny generace před vámi na AD. Jestli to není spíš tím, že řešíte kraviny a podstatné věci odsouváte do pozadí. Podle vás jsme my, všichni z předešlé generace blbci a vy super matky jste smlsly všechnu moudrost světa.

My jsme bohudík pochopily, že mateřství není závod a soutěž, která má lepší dítě a výchovné metody. Je nám šumafuk jestli dítě sousedky má nočník dřív než to naše. Nám záleží na tom, aby naše dítě bylo spokojené a šťastné. Milujeme ho takové jaké je. I s plenami ve dvou letech. Odmítáme trápit dítě nočníkem, pokud na něj není zralé. Naše děti netráví čas vysedáváním na nočníku, ale hraním a rozvíjením vlastních schopností. Naše děti dělají vše ve chvíli, kdy jsou na to zralé, ne ve chvíli, kdy to plní naše představy. A taky neotravujeme život ostatním tím, jaké jsme supermatky a neprodáváme náhody jako vlastní zásluhy. Jsme daleko šťastnější než jste byly vy, protože nemusíme plnit něčí očekávání. Pro nás je na prvním místě dítě, ne naše úspěchy.

• Citovat
  • Upravit
44228
19.12.16 05:54

Babička, ktera by moje dite svévolně posadila na nocnik a jeste mu dávala odměny, uz by ho samostatně neviděla. Nejsem zastáncem odměn, trapného pochvalneho divadla, čtení ani hraček na nočníku. Je to normální a přirozená věc, tak k ní má být přistupováno. Dítě ma sednout, vykonat potřebu a jít. Vse v klidu.
Internetem to není. Driv byly matky zamestnavany jinými neodkladnymi činnostmi. Díky internetu se dnes nechovame jako stádo tupých ovcí. Informace je sice potřeba třídit..Ale pryc jsou doby, kdy jediným zdrojem byla stadova dětská lékařka nebo vlastní matka.

A ano, souhlasím s názorem, který tu uz zazněl. Důvod, proč dnešní dospělí maji ve velké míře duševní problémy, může být i v urputné snaze odplenkovat za každou cenu kolem roku a dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
19.12.16 06:14

Já jsem nocnik zkoušela u vsech dětí cca od 18 měsíců vzdy na jeden den, kdyz byl neúspěch, schovat a vytáhnout za ctyri týdny. Kdybych to zkusila v tom posledním mezidobí dříve než za čtyři týdny, možná by se úspěch dostavil, kdyby dítě bylo zralé. A za stejných podmínek i kdyby to zkusila babička. Nicméně důležitější nez úspěch by pro me byl fakt, ze si to nepřeji a neměla to dělat.
Znovu opakuji, ze ja ten problem neresim, o moje deti nejde.

Pokud to dcera paní dokonalé zkoušela podobným způsobem, potom to vyzkoušela babička, ale od posledních pokusů doma s maminkou uplynul uz delší cas, tak se potom babička neprávem, ale z jejího pohledu pochopitelně, prsi za úspěch, na kterém ma jen minimální podíl. Dítko pravděpodobně mezitím dozralo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
19.12.16 09:50

@arada NO já to beru tak, že si říkám, že to mládí je zkrátka radikální, a že si holky myslí, že to vědí líp? tak at si to myslí. Ony nakonec taky zmoudří. Jak já se třeba strašně smála, když tu koloval jako objev prací sliz! No to je něco - mýdlo a soda. To je novinka? naštěstí my si s holkama rozumíme - takže třeba odnaučování dítěte strachu z velké vany jelo podle mého návodu - a pohoda. Anebo dítě je plačtivé? Pevně balit, nejlíp typ vánočka. Je neklidné? V noci? vzít klidně k sobě do postele, at cítí mamino teplo. Nebyly potíže, s ničím. Když se mi občas něco nelíbí, tak si říkám kašli na to. Když by holky chtěly vědět, zeptají se. NO je fakt, že tady se spousta matek tváří, jako by mateřství vymyslely. Ale to nemá cenu se zlobit, ne?
A jinak si myslím, s těmi AD, že máš pravdu, ted se dělá z každé prkotiny typu švagrová mi řekla to nebo to strašná tragédie a lidé všechno řeší - a pokud možno přes léky. Co pak udělají, když se objeví skutečně problém? To je prosté - utečou před ním a šup, rozvedou se s tím de.ilem, který jim ani dárečky nekupuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
19.12.16 09:58

@warita jenomže si myslím, že vaše maminka vás předávala se slovy tak tady jsou, tady mají oblečení, nedávej jim moc bonbonů a tady jsou kartáčky na zuby, pastu jsem zapomněla, tak nějakou kup. Kdežto ted je to - nesmí to a to, nedělej to a to, nedávej tohleto - je tu málo diskuzí na téma předávám děcko i s papírem, jak s ním zacházet a naši ho nechtějí hlídat? Ono nás to i uráží, že si myslíte, že neumíme s děckem zacházet. A většina babiček není hloupých, takže tomu dítěti necpe čokolády od rána do večera a nenechá je lítat s otevřeným ohněm a skákat pod auto. takže tady vidím já problém, a velký. S takovým návodem bych taky dítě nevzala - řekla bych víš ty co, děvečko? Když jsem tak hloupá, hlídej si sama. neříkám, je- li děcko nemocné, tak soupis léků s dávkami, to ano, ale návod k péči? No fuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
19.12.16 10:05
@Jana206 píše:
@beruska9 Tady se ale neřeší primárně cas odplenkovani, ale to, ze si babičky svévolně dovolí posazovat na nocnik dítě, které jeste odplenkovane není. To by me osobně vadilo taky, a je jedno, kolik je decku let, je to starost a vec rodičů. Jiná situace by byla, kdyby matka babičku výslovně požádala, ale to není případ zakladatelky.

A tohle je přesně ono - babička si SVÉVOLNĚ dovolila POSADIT DÍTĚ NA NOČNÍK! No nezlob se, copak ona je malé děcko? Abys jí dovolovala? Tak tohle je třeba pro mne důvod, proč bych nehlídala. A ne, na nočník nedávám, ale kdybych chtěla, tak dám a žádná holka mi neřekne že jsem kdovíjaká potvora. No co, jsi to zkusila a? zabilas to dítě? nezabila. a je hotovo. Pch. Svévolně! Tak se starej sama a je to. Musí mít babka i souhlas, kolik minut může dítě chovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
19.12.16 11:58
@inkakřivák píše:
A tohle je přesně ono - babička si SVÉVOLNĚ dovolila POSADIT DÍTĚ NA NOČNÍK! No nezlob se, copak ona je malé děcko? Abys jí dovolovala? Tak tohle je třeba pro mne důvod, proč bych nehlídala. A ne, na nočník nedávám, ale kdybych chtěla, tak dám a žádná holka mi neřekne že jsem kdovíjaká potvora. No co, jsi to zkusila a? zabilas to dítě? nezabila. a je hotovo. Pch. Svévolně! Tak se starej sama a je to. Musí mít babka i souhlas, kolik minut může dítě chovat?

A pro me by to byl důvod, proc bych hlidat nedala a v pripade nouze si nějaké zaplatila. Jasně daná pravidla, která bych určovala já. Podminovaci zpusob, protože můj pripad to není.
Souhlasím pouze s tim, ze babička muze odmítnout hlídání celkově. A je na rodičích, aby si nasli hlidani jiné. V praxi se to ale myslim bohuzel neobejde bez narušení vztahů v rodině. Babička se muze cítit uražená, ze hlídá kamarádka nebo chuva.

Prarodiče už sve deti vychovali, verim, ze podle nejlepšího vedomi a svědomí. Stejne pravo by meli ponechat i rodičům, hlavně v řešení základních kroků, kam přechod na nočník patří.

Osobně znám i případ, kdy babička nerada hlídá miminko sve dceři, protože praktikuje bezplenkovku.To je ale mene častá varianta bojů. Kdybych dostala k pohlidani takove dítě, aspon bych se o to pokusila, i kdyz s tim vnitřně nesouhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
19.12.16 12:11

@Jana206 No vidíš, ty bys nesouhlasila s bezplenkovou, dobře, taky bys nehlídala. No a babička by nesouhlasila s tím, dávat velkému děcku pleny. Víš já nejsem zastánce dávat na nočník od půl roku, to ne, ale na druhou stranu si myslím, že stejně jako se dá a musí se dítě naučit oblékat samo, musí se i naučit na nočník. Kupodivu u oblékání nikdo neřeší zralost či nezralost. A k tomu nočníku - nedomnívám se, že pokud babička jednou za čas při hlídání ( asi nehlídá denně, protože babičky většinou ještě pracují) posadí dítě na nočník, že mu tím nějak pochroumá duši. Prostě zkusí, jestli to jde či ne. Asi tak. Beru to stejně jako když dá děcku - ne kojenci- jednou za měsíc třeba tři medvídky, jo? Taky ho tím dočista nezabije. A jak říkám, přijde mi to dost ponižující dávat babičce ke zdravému dítěti návod na péči. A jak se tu píše o těch potížích psychického charakteru, všimla jsem si, že ačkoliv se na ně mladé matky tady celkem často odvolávají, nemají přitom sebemenší problém vzepřít se rodičům, poslat tchyni nebo tchána nebo matku slušně řečeno do háje a tak. Te se mi nezdá zrovna jako stav nesebevědomého člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
19.12.16 12:12
@inkakřivák píše:
@warita jenomže si myslím, že vaše maminka vás předávala se slovy tak tady jsou, tady mají oblečení, nedávej jim moc bonbonů a tady jsou kartáčky na zuby, pastu jsem zapomněla, tak nějakou kup. Kdežto ted je to - nesmí to a to, nedělej to a to, nedávej tohleto - je tu málo diskuzí na téma předávám děcko i s papírem, jak s ním zacházet a naši ho nechtějí hlídat? Ono nás to i uráží, že si myslíte, že neumíme s děckem zacházet. A většina babiček není hloupých, takže tomu dítěti necpe čokolády od rána do večera a nenechá je lítat s otevřeným ohněm a skákat pod auto. takže tady vidím já problém, a velký. S takovým návodem bych taky dítě nevzala - řekla bych víš ty co, děvečko? Když jsem tak hloupá, hlídej si sama. neříkám, je- li děcko nemocné, tak soupis léků s dávkami, to ano, ale návod k péči? No fuj.

Ahoj Inko,

v tom mas svatou pravdu… a ostatne, ona obcasna cokolada ci neco jineho, co je doma zakazane, ale babicka povoli, je tak nejak to pekne na tom, kdyz je clovek u babicky. Myslim, ze to k tomu patri. Maminka vychovava, babicka rozmazluje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
19.12.16 13:01
@arada píše:
Pak je to tvůj problém a neschopnost. Mému vnukovi stačila jedna lentilka. Klidně ať tvé dítě jde do školy s plínama, je to tvůj problém a hlavně neochota s problmem něco dělat.

To je teda nazor :mrgreen:
Normalni dite prece samo uzraje do bezplenkoveho stavu. Nevidim duvod mu za to platit lentilkama :P
Budiz ti ke cti, ze jsi uz babicka a vychovala jsi dve generace, o tom zadna.
Ja mam tu zkusenost, ze cim vic jsem tlacila na pilu, tim vic se to nedarilo. Dala jsem detem pokoj a do tydne bylo po plince :nevim:. Bez lentilek, bez lizatek a bez parku :mrgreen:

A komenty k tomuto jsem poustela jednim uchem sem a druhym ven. Moje dite, jeho plinky, moje penize, moje prani a zehleni :nevim:. Nazory ano, ale nevyzadane rady ne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
19.12.16 14:05

@KPKristy Jak říkáš - názory ano, rady ne. A ted se zeptám - je věta - my jsme dávaly na nočník už od půl roku třeba - názor nebo rada? To víš, já jsem tu bojovnice za ty tchyně, často říkám totéž, tedy tuhle větu o názoru - a přesto tu spousta holek na tu větu my jsme dělaly to nebo to reaguje jako býk na červený hadr. Tak se ptám, jestli existuje rozlišení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9504
19.12.16 14:05

@inkakřivák :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: naprostý souhlas zcela ve všem.
Jednou i dnešní maminy se svými názory na některé věci si odžijou kus života a stanou se z nich babičky a pak teprve pochopí, o čem mluvíš. Je to neskutečně ponižující dostávat příkazy a zákazy pro dobu, když chtějí být prarodiče se svými vnoučaty. Své vlastní dcery jsem měla na roce bez plen přes den a na roce a půl bez plen na noc, jsou z nich naprosto super dospělé ženské bez jakékoliv psychické újmy, že je jich matka posazovala na jednom roce života na nočník a dala na roce a půl do jeslí. :D :D :D :D :D

Příspěvek upraven 19.12.16 v 14:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
19.12.16 14:07

@Jedna babička Děkuji, ale bacha, aby tě taky někdo nezařadil mezi ty zaslepené obhájkyně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová