Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
dnes mi doktorka předepsala Topiramat na prevenci migrén. Jenže není to vhodné pro ženy, které se snaží otěhotnět, protože tento lék může vážně ohrozit plod už v raném stádiu těhotenství. Máte někdo zkušenost s tímto lékem, nebo podobným antiepileptikem? Jsem asi smířená s tím, že lék nezačnu užívat, protože jsme ve fázi snažení.
@Kristypeckova Ahoj, tak proč si nic neřekla? Určitě by ti předepsala i něco jiného ![]()
Zavolej doktorce, jestli ti může napsat něco co by si mohla užívat.
Ahoj. Ví to doktorka, že se snažíte? Brala jsem Topiramat a k tomu ještě Lyricu. Nesnažili jsme se otěhotněla jsem náhodou a léky musela okamžitě vysadit. Neuroložka mi řekla, že jsou léky v ranném stádiu nebezpečný pro vývoj plodu. Chtěla abych podstoupila podrobné genetické vyšetření, ale gynekolog to po prvním screeningu usoudil za zbytečný. Teď už m sem za sebou druhý screening a dopadl taky v pořádku. Radim ti léky nebrat poraď se s doktorkou.
O těhotenství jsme se bavily, říkala jsem, že se snažíme, nijak mi to nevyvracela a když jsem přečetla letáček doma, tak mi to nesedělo. Proto se ptám.
No zeptej se i na gyndě a až otěhotníš tak zavolej na neurologii a nahlaš a domluv se upřímně se mnou docela topiramat dost zacvičil když jsem ho začala brát ![]()
Brala jsem ho na migrénu i v těhotenství. Bylo to ale před 17-ti lety.
@ka2ka A jak prosím? Četla jsem nějaké nežádoucí účinky jako deprese, třes apod. Docela se toho bojím.
@Kristypeckova Zajdi na gyndu a řekni to tam, že máš migrény, a bereš ty a ty prášky, jak moc je to nebezpečné, a jestli by ti neporadili něco jiného. Nebo se kousni a nic neber. Nevím ale jak moc dokáže migréna potrápit ![]()
Trochu jsem si teď zjišťovala, co to ten Topiramát je, abych Tě třeba nemystifikovala. Já neužívám přímo jej, beru Gabanox (účinná látka gabapentin), je to také antiepileptikum a myslím, že mám teď pro Tebe relevantní informace - z první ruky, jsem teď 22tt. Netvrdím, že to co napíšu musí být 100% platné u všech, jen napíšu své zkušenosti a můj příběh.
Třetím rokem trpím bolestí trojklanného nervu bez známek zlepšení. Řeší se to různými antiepileptiky. U mě jako první vyzkoušeli Gabanox, sedl skvěle. Prognóza - do roku jsem měla být „vyléčená“. Nemám ale tu typickou šlehavou bolest, ale kontinuální nonstop tupou bolest, když jsem bez léků. Původní plán tedy byl nesnažit se o miminko, dokud léky beru. No nicméně letos mi bude 30, prognóza je asi špatná, prostě žádný posun. Objednala jsem se tedy na konzultace k neurologovi a gynekologovi. Oba se shodli na tom, ať tedy zkouším otěhotnět a až zjistím, že těhotná jsem, léky zkusím vysadit. A kdyby to nešlo, nějak to zvládneme i s nimi, že ty nežádoucí účinky na plod tam sice jsou, ale je lepší být těhotná teď s léky, relativně mladá, než čekat třeba 5, 10 let a s léky to zkoušet navíc ve vyšším věku, kdyby se můj stav nezlepšil. Nutno dodat, že oba lékaři vycházeli z informací v příbalovém letáku. Když jsem otěhotněla tak jsem teprve zjistila, že ani jeden z lékařů nebyl pořádně informovaný, ale nezlobím se na ně (na gynekologa tedy ano, ale kvůli přístupu, ne nedostatku informací), jsem prostě hodně ojedinělý případ.. V příbalových letácích téměř všech antiepileptik je napsána obecná poučka, to co už tu zaznělo, platná pro lékovou skupinu antiepileptik, takže v podstatě nic k tomu kterému konkrétnímu léku.
Takže někdy na konci minulého roku jsem otěhotněla, hned první měsíc snažení. Byla jsem v šoku, tak rychle jsem to nečekala. Objednala jsem se zase k oběma lékařům. No a jak jsem byla teda těhotná, hormony udělaly svoje a hned na začátku těhotenství jsem začala mít veliké, téměř nesnesitelné bolesti - přestože jsem léky brala. Byla jsem zoufalá, bylo to jako bych na těch lécích vůbec nebyla, přitom jsem je brala. Musím říct něco, z čeho mi doteď běhá mráz po zádech a stydím se za to, ale já jsem v tom začátku byla opravdu v takových bolestech, že jsem litovala, že jsem do toho vůbec šla. V tuto chvíli jsem ráda, že jsem nevěděla, že těhotenské hormony způsobují blokování účinné látky léků, protože kdyby mi někdo řekl, jakou budu zažívat bolest, asi bych do toho fakt nešla. A to by byla chyba. Takže bolesti řešitelné leda tak skočením z okna, protože v těhotenství už jsem se analgetiky a pod. cpát prostě nemohla, trvaly dva týdny v kuse, pak se to celkem ustálilo. Díky Bohu. Dodám že z toho důvodu jsem od početí až doteď na antiepileptikách. Měla jsem hrůzu co by bylo, kdybych je zkusila vysadit - snížila jsem jen po tom nejhorším dávku o 25% a okamžité zhoršení, takže jsem vysazení zavrhla - opravdu by to byly nonstop bolesti k nevydržení, natož 9 měsíců, těžko se to popisuje někomu, kdo to nezažil.
Přišla jsem na gynekologii pro potvrzení těhotenství velice brzy, právě z důvodů braní léků, asi třičtvrtě roku po té prvotní konzultaci v dubnu. /důležitá informace - oba lékaři mi kladli na srdce důležitost braní kyseliny listové dlouho před snažením v mém případě, spíš větší než menší dávky, tak jsem ji brala od toho dubna - otěhotněla jsem na konci roku/ Gynekolog obrat o 180 stupňů. Řekl mi, že ty léky jsou strašný problém, proč to jako bez nich nemůžu vydržet. Že těhotná jsem, ale musím hned na konzultaci na genetiku a ať se připravím na to, že mě pošlou na potrat. Asi nemusím říkat, jak mě to absolutně rozhodilo. Zhroutila jsem se psychicky, měla výčitky že jsem opravdu tak neschopná a bez léků to nedám a jak zabíjím své miminko a že jsem udělala chybu. Prostě blbosti. Gynekolog neměl páru o čem mluví, na internetu má v recenzích naprosté hrůzy o misinterpretaci informací podávaných jiným ženám z jeho strany a na každý můj argument, jak jsem to konzultovala předem s ním i neurologem řekl něco jako - ale neurolog není genetik a pod. S brekem tedy volám na genetiku a obědnávám se. Ptali se co za léky beru včetně dávky a odeslali dotaz na jakýsi Tetralogický ústav, kde jim měli dát informace o účincích těch léků na plod a vyjádření k mému konkrétnímu případu. Obecně problém nebyl prostě to, že by léky byly tak smrtící nebo co, jen o tom byla strašně málo výzkumů. Jak otěhotní epileptička změní jí většinou léky na jiná antiepileptika, prý vhodnější. Akorát že žádné vhodnější nejsou, všechny jsou na tom stejně asi, jen jedny jsou více testované na těhotných a jsou k tomu informace. Z genetiky mi ještě ten den volala úžasná paní doktorka, že jí sestřička říkala, že jsem nějaká rozhozená. Všechno jsem jí řekla. Ona mi řekla, že se musím hned uklidnit, že našla studii o tom mém konkrétním léku na poměrně velké skupině těhotných, a že nějaká rizika tam samozřejmě jsou, ale velice malá a hlavně se dají hodně ovlivnit tou kyselinou listovou. Konkrétně to byla lehce vyšší incidence různých rozštěpů a srdečních vad. Ale že mnohem více než ty léky mi paradoxně škodí ten stres, co právě prožívám a kvůli němu bych mohla o miminko přijít a ať neposlouchám gynekologa, že tomu nerozumí. Změnila jsem gynekologa. Neurolog obvolal své kolegy neurology a zjišťoval, jestli někdo neměl podobný případ a jedna lékařka mu řekla, že její pacientka to tak měla a když v průběhu těhotenství nebudu měnit dávku léků, měli bychom s miminkem být OK. Abych to shrnula - Před snažením alespoň 3 měsíce brát kyselinu listovou, ideálně folát v trochu větší než doporučené dávce. S pozitivním těhotenským testem se řídit informacemi k Tvému konkrétnímu případu, ale kdyby doporučili léky vysadit a nešlo to, rozhodně není důvod k panice. Nehýbat s dávkou léků v těhotenství, nejideálnější je stále udržovat stejnou hladinu i v průběhu dne, což u mě třeba není, beru 1-0-3, ale tu informaci jsem dostala až už mi byla k ničemu po nejdůležitějším prvním trimestru. Rizika se ohromně násobí při polyterapii - když se bere jeden druh antiepileptik, jsou rizika nízká. Když kombinace dvou a více, jsou mnohem vyšší. S vědomostmi co mám teď bych se objednala před těhotenstvím i na konzultaci na genetice.
Já jsem tedy změnila gynekologa, mám teď úžasnou doktorku která pracuje s relevantními informacemi. Na screeningy chodím do fakultky v Ostravě, kde jsou na tu prenatální péči v okolí nejlepší. Na genetice mi kromě dvou hlavních screeningů naplánovali jeden navíc v 16tt pro jistotu, že už tam by mohly být patrné případně problémy, to samé FECHO vyšetření srdíčka plodu v 16. i 20.tt. Teď jsem 22tt, miminko se má úžasně, podle vyšetření zapadá snad do všech tabulek, žádné rozštěpy, žádné srdeční vady. Když si teď vzpomenu, jak mě původní gynekolog posílal na potrat - no comment.
Drž se a kdyby cokoliv, napiš.
Teďka se hodně dávají profylaktika i u lidí, kterým by se dříve nedávala, protože aby ses v budoucnosti mohla dostat k biologické léčbě, musí ti alespoń dvě z nich selhat. Takže je otázka, zda je skutečně potřebuješ. kolik máš měsíčně migrén a jak je zvládáš, čím je zaháníš?
Pokud to brát nemusíš, nebrala bych, pokud musíš, brala bych k tomu listovku.
Profylaktikum vhodné pro těhotné kromě magnosolvu ani moc není, z antiepileptik je asi nejlepší levetiracetam, to se jako prevence migrén ani moc neužívá, ale zkusit by se to mohlo (profylaxe migrény je trochu o experimentování)
Své doktorce to určitě řekni, nebude ráda, zejména, pokud sis už třeba vyzvedna 3 balení
ale co se dá dělat, vlastně se tě měla zeptat, zda neplánuješ dítě. Ale na to se ani já neptám, nějak očekávám, že mi ty ženské sdělí samy.
@Kristypeckova píše:
@ka2ka A jak prosím? Četla jsem nějaké nežádoucí účinky jako deprese, třes apod. Docela se toho bojím.
mě bylo šíleně zle od žaludku, ale šíleně, chtělo se mi zvracet, třes, únava to trvalo dva tři měsíce než si to sedlo, ale na druhou stranu mi zabírají