Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Záleží, jak jste na tom finančně. Nebo jestli by sis nemohla nějak přivydělat než porodis. Během rodicaku můžeš. Já sama jsem čekala dva roky na smlouvu na neurčito a pak byla v klidu doma, tím že jsem navázala mateřskou, tak ke minulo i propouštění pro nadbytecnost, které se ve velkém konalo, když jsem končila první rodicak. Naštěstí jsem tedy navázala a po dalších třech letech se vrátila do práce.
Držím palce. Záleží z jakého si regionu a co máš za ovor, někde najdeš práci hned pi rodicaku, někde hledas měsíce a taky jak jsi na tom věkove. Můžeš si dovolit pár let pauzu, nebo uz je ti přes 35 a bojis se, aby druhé vůbec bylo?
@Šarlota4 nekdo ma materskou slušnou, klidne tech par mesicu muze byt 100 rozdil ![]()
Zakladatelko, co na to přítel? Ke ktere variantě se přiklání? Ja bych zvazila, zda to utahnete a tvuj vek.
Ja u třetího jsem mateřskou taky nemela a pohoda, proste pracovali jsme s tím co je a pohoda. Ale je to škoda, ono pece o dvě a více děti zvláště malých je hodno mnohem většího ohodnocení, než je jakákoli materska ![]()
@sisk to ano, ale netrva celou RD nen na pocatku a pokud po diteti opravdu touzi oba a penize by jim vylozene nechybeli ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, přišla jsem se vypovídat, snad mě pochopíte.
S přítelem máme dvouletého kluka a za pár měsíců se budeme stěhovat do domečku, který předěláváme. „Problém“ mám v tom, že mě najednou přepadla neovladatelna touha po druhém dítěti. Je mi smutno a s každou přicházející ms jsem zklamaná i když vím, že přes kondom je to stejně bez šance. Přítel by druhé taky chtěl, ale brání nám v tom jedna věc. Před rokem mi neprodloužili smlouvu v práci, tudíž bych neměla nárok na mateřskou. A pro mě je teď představa, že budu čekat ještě rok než nastoupí malej do školky a potom další rok pracovat, než se začneme snažit, úplně nesnesitelná. Měla jste to některá podobně? Potlačit touhu a přesunout smažení o dva roky? Nebo jste do toho šly, ale nedostaly mateřskou?
Mame to skoro stejne, ale jsem smirena s tim, ze budeme mit mozna jen jedno dite, i kdyz bych chtela druhe klidne ted. Ale bez zajiszene prace pro oba na dobu neurcitou si druhe porizovat nebudeme.
Přítel se přiklání spíš k variantě počkat. Věk mě netlačí, je to čistě jen „hormonální bouře“. Taky jsem chtěla smlouvu na neurčito, ale v našem podniku ji neměl nikdo. Finančně bychom to zvládli bez větších problémů, ale nikdy člověk neví, co se může stát a ty peníze by zrovna byly potřeba. zakl.
Taky jsem četla někde (možná tady), že pokud jde žena rovnou na RD tak nemá možnost si vybrat a jde automaticky na čtyřletou variantu, je to pravda?? zakl.
Pokud byste to finančně zvládli tak bych nečekala a šla hned do druhého aspoň si to dřív „odbydeš“ a pak si najdeš nějakou dobrou práci kde už zůstaneš, a ne že si najdeš práci chvíli tam budeš pak na mateřskou atd…Navíc mateřská je 6 měsíců pokud si neměla nějaký manažerský plat tak si myslím, že je lepší to sfouknout bez ní rychleji než zbytečně čekat…prostě budeš mít trochu menší rodičák, ten si můžeš nastavit přes manžela takže taky v pohodě…navíc si ho můžeš nastavit na kolik měsíců chceš a podle toho částku…já bych opravdu nečekala kvůli 6 měsícům? Ty pokryješ s rodičáku akorát budeš mít o něco míň…ale dítě za to stojí…je škoda mít pak mezi dětmi až tak velký rozdíl…
Ahoj, já ti rozumím. Máme dceru, které jsou necelé 2 roky a ráda bych jí pořídila sourozence. Bohužel, jsem na tom ještě hůř než ty - manžel totiž nechci o druhém dítěti ani slyšet, chce zůstat u jedináčka. Hlavně tedy z finančních důvodů, abychom si mohli co nejdřív vzít hypotéku a koupit byt. Mrzí mě to kvůli malé, že bude hodně sama, kolem nemáme žádné děti. Je pořád jen se mnou, takže je na mě i dost fixivaná. Kontakt s vrstevníky se snažím udržovat tak, že ji jednou týdně beru do herničky nebo na velké hřiště, kde bývají děti. Tady nic takového nemáme
Já i manžel jsme prožili dětství mezi spoustou dětí a mrzí mě, že to své dceři asi nebudu umět zajistit. Ale beru to tak, že dítě musí chtít oba a když jedna strana nechce, tak prostě ne.
A k mateřské - tu já jsem taky neměla, otěhotněla jsem v posledním ročníku VŠ
Ale je fakt, že jsme dost dlouho žili od výplaty k výplatě a museli jsme udělat hodně ústupků. U nás byla možnost napsat rodičák přes manžela, takže jsme to tak udělali a mám ji na klasické 3 roky.
Holky děkuju, tohle jsem potřebovala
V týdnu jedeme na dovču, tak si o tom promluvíme do detailů ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, já ti rozumím. Máme dceru, které jsou necelé 2 roky a ráda bych jí pořídila sourozence. Bohužel, jsem na tom ještě hůř než ty - manžel totiž nechci o druhém dítěti ani slyšet, chce zůstat u jedináčka. Hlavně tedy z finančních důvodů, abychom si mohli co nejdřív vzít hypotéku a koupit byt. Mrzí mě to kvůli malé, že bude hodně sama, kolem nemáme žádné děti. Je pořád jen se mnou, takže je na mě i dost fixivaná. Kontakt s vrstevníky se snažím udržovat tak, že ji jednou týdně beru do herničky nebo na velké hřiště, kde bývají děti. Tady nic takového nemámeJá i manžel jsme prožili dětství mezi spoustou dětí a mrzí mě, že to své dceři asi nebudu umět zajistit. Ale beru to tak, že dítě musí chtít oba a když jedna strana nechce, tak prostě ne.
A k mateřské - tu já jsem taky neměla, otěhotněla jsem v posledním ročníku VŠAle je fakt, že jsme dost dlouho žili od výplaty k výplatě a museli jsme udělat hodně ústupků. U nás byla možnost napsat rodičák přes manžela, takže jsme to tak udělali a mám ji na klasické 3 roky.
A na kdy koupi bytu plánujete?
Ahoj holky, přišla jsem se vypovídat, snad mě pochopíte.
S přítelem máme dvouletého kluka a za pár měsíců se budeme stěhovat do domečku, který předěláváme. „Problém“ mám v tom, že mě najednou přepadla neovladatelna touha po druhém dítěti. Je mi smutno a s každou přicházející ms jsem zklamaná i když vím, že přes kondom je to stejně bez šance. Přítel by druhé taky chtěl, ale brání nám v tom jedna věc. Před rokem mi neprodloužili smlouvu v práci, tudíž bych neměla nárok na mateřskou. A pro mě je teď představa, že budu čekat ještě rok než nastoupí malej do školky a potom další rok pracovat, než se začneme snažit, úplně nesnesitelná. Měla jste to některá podobně? Potlačit touhu a přesunout smažení o dva roky? Nebo jste do toho šly, ale nedostaly mateřskou?