Poradna duly
Jana Čurdová
@flicek18 dávali jsme dle obvyklého předpisu na hexavakcínu a to Thuya 15 C + Phosphorus 9 C – oba léky 1× denně 5 granulí (stačí klidně jen 3). Začít den před očkováním, podávat celkem 2 týdny. Záleží ale co máte očkovat.
Čau holky, dneska jsem sem nakoukla a žádná aktivita, už máme aktivit s dvouletýma prckama ažaž. Zavzpomínala jsem, jaký to bylo ponocovat z vlastní vůle. 😁 Tak kdyby sem někdo juknul, tak zdravím a držte se. ![]()
@Prtulak
To je pravda ![]()
Tolik starostí začíná být..
na všechno sahá, vše ho zajímá. Člověk aby za prťetem pořád stál a koukal, co zapomněl před dětskými očíčkami schovat ![]()
Ahoj, taky zdravím a říkám si, jak jste na tom s mluvením u děcek? Dcera rozumí výborně, hodně slov zvládá ale aby to bylo na nějaký pokec tak to porad úplně není
Mate nějaké osvědčené finty?
@Kačabka7 u nás taky ne. Má taková ty svoje slova. A větu dává třeba o 3 slovech. Ale je to takové to „mámo, tam“ nebo „bobo, tůj auto.“ pokec nehrozí
přijde mi to na věk přiměřeně i podle ostatních děti v okolí.
Co jsem četla obecně na slovní zásobu a později i učení písmenek je super dětem číst knížky a nebo prohlížet a vyprávět co se děje na obrázcích.
@flicek18 no právě že prý ja i brácha uz jsme dávno mluvili, tak pořád slyším od babičky jaktoze jeste nemluvi… a to na malou pořád mluvim, opakujeme si pořád nějaké názvy věcí kdy je schopna vse ukázat a vyhledat v knížkách a na obrázcích ale slovní vyjádření jeste chybí..kdZ nepočítám citoslovce a,,batoleci pojmenování,, tou jejich hatlamatilkou
@Kačabka7 ale to je vážně úplně normální. Děti se vyvíjí ve fázích a dá se říct skokově. Jestli s eted zdokonaluje třeba v chuz inebo v nějaké motorické činnosti ani nemůže ve velkém zlepšovat řeč. Děti se většinou zlepsiji v jedné oblasti v určitou dobu a až pak v další. Takže za měsíc nebo dva muže začít mluvit až nebudeš stačit zírat. Protože si pamatuje to jak s ním teď Mluvíš a čtěte si…
Fakt se neboj ![]()
@Kačabka7 my máme slovní zásobu 10-15 výrazů, převážně ještě citoslovce a nevypadá to v brzké době na nějaký posun. Ale zajímají ji písmenka, A(netka) a T(áta) ukazuje v knížce nebo v letáku. Občas vezme na milost i mě M(áma) ![]()
@flicek18 jeee tohle porovnávání mi leze krkem. Náš rošťák má mluvící období, nedělá bůhvíjaké věty, ale ve slovech dokáže něco vyprávět. Každý den mě překvapí, že použije nějaká slova, která jsme ten den vůbec třeba neříkali. Takže jak tu bylo řečeno, mozek jim to ukládá, ale přijde teprve čas, až to bude umět pusa vyslovit. Mluvení má být i podmíněné hrubou motorikou. Co plínky, my zas poslouchaly babičky od půl roka,
že máme zkoušet nočník. No to jsem odmítala a vyslechla si připomínky.. ![]()
@Prtulak jee, nočník má dcera ještě teď
jen zkoušíme a až bude čas tak to přijde, v létě půjde odplenkovani lépe
![]()
@Prtulak komentářů jsem si vyslechla taky kupu, nočník jsme zkoušeli, ale nedařilo se. Časem k tomu dozrála sama a v podstatě ze dne na den byla malá bez plenek
Začátkem prosince začala odmítat plínky a přebalování byl boj. Jednou jsem to vzdala a plínku nedala a celý den bez nehody a rovnou i přes noc ![]()
@flicek18 to jsem říkala taky, že do léta čas, ale malá to rozhodla za mě
ale ten vykulenej pohled skorotchýně, že fakt bez plenek a řekne si
můj argument, že k tomu musí dozrát byl totiž ustavičně popírán ![]()
@Terikka souhlasím s tím, že opravdu musí dozrát, my to zkusili před pár měsíci a jako došli jsme k tomu že „sedět na nočníku = čůrat“ ale, že by si řekl, že by to zadržel, to teda ani omylem. Takže jsme řekli, že honit ho každou hodinu na nočník, to teda ne a nasadili zpátky plíny. Po 2. narozeninách jsme mu vysvětlili, že se chodí na nočník, 2 dny mokrý tepláčky, ale bylo vidět, že je z toho sám smutnej, někdy začal i plakat. Třetí den pohoda, jen teda neumí čůrat jinak, než na nočníku (případně velkém záchodě) takže venku je to problém. Babičky taky nevěřili, na jednu stranu je respektuju, ale nevím, proč bych měla dělat věci „po staru“. Operace se taky nedělají jako v roce 1980
@flicek18 po tom co jsme si fakt zkusili, že je potřeba, aby v mozku už fungovalo nějaký spojení, tak bych už znova nikdy nespěchala a nenechala se blbnout tím, že bude mít plíny ještě v patnácti a že jsme strašná generace matek, která dělá všechno špatně. Jakoby nestačilo, že o sobě pochybujeme někdy samy, ještě nám nakládají ostatní..
![]()
@Prtulak Ahojky, přesně jak píšeš, jsem ráda, že večer pinďa usne a já padám do postele chvilku po něm
Strašně to utíká… Jestli pak už někdo z nás nečeká dalsí? ![]()
Každopádně přeji všem další stastnéroky
a hodně zdraví!