Poradna duly
Jana Čurdová
Myslím, že se nikoho ptát nebudou, až to porodné zruší. Ale v mysli mi proběhl obrázek: protestující těhulky před vládou. Rozhodně by to bylo zajímavé.
![]()
Ahoj holky.
Já bych ty politiky nejraději ![]()
Nadělali všude dluhy a pak každému rozeslali do schránky složenku na nějakých 130 000,– prý jeho dluh. A to my normální lidé všechno poctivě platíme. Oni mají samé úlevy, proplácené luxusní dovolené o které si můžeme nechat jen zdát.
Já rozhodně pro zrušení porodného a následně snížení mateřské a rodičovské jednoznačně nejsem. Plánuji si za něj koupit kočárek. Všechno je dnes tak děsně drahé. Ať šetří jidne. Proč by Paroubková měla mít mateřskou 107 000,– měsíčně a my ostaní tak 7000 - 1000,– ?
Ještě jeden názor ,nechápu jak může někdo být 15 let na sociálce a pobírat velké peníze a mít úlevy třeba jak jde k doktorovi že neplatí poplatky u lékaře a nedoplácí za léky .Dostává ošatné a když se narodí mimčo tak na výbavičku .Myslím si že i ten co nemá žádnou školu smeták zvládne držet a dělat jako mi všichni .Tam ať se podívají tam unikají ty velké peníze .A né šetřit na jednom příspěvku pro maminy .To se našim politikům nechce píchat do vosího hnízda aby náhodou o nich někdo neřekl že jsou rasisti .Nemyslím tím že sociálky zneužívají jen menšiny ,ale určití lidé tak vychovávají i své děti .
Holky, já se na diskuzi nevyjadřovala, nechci se veřejně hádat. Ale tady musím něco napsat. Samozřejmě souhlasím s tím, že by si politici měli sáhnout nejdřív do vlastních kapes. Ale to stačit nebude. Nesouhlasím s tebou, Štefi, že kdo souhlasí se zrušením porodného, má kupy peněz. Manžel vydělává 15000, já jsem na mateřské a předtím jsem pracovala jako učitelka (takže po 5 letech studií na VŠ docela pěkná almužna), ale je to věc názoru. Nemyslím si, že by mi stát měl platit za to, že mám dítě, rozhodla jsem se pro něj sama a sama si ho musím uživit. U nás jsou tyhle dávky daleko větší než jiných zemích, proč ne - kdyby na to ovšem stát měl. A že rodíme daňové poplatníky a stát nám nic nedá? Taky jste chodili do školy a i vaše děti budou, jezdíte po silnicích, které si neopravujete sami, chodíte k doktorům, kde zaplatíte ve skutečnosti jen zlomek skutečné ceny - to jen tak pro příklad. Je mi smutno z toho, jak jsou v nás hluboce zakořeněné přežitky komunismu - jsem tady, tak se o mě státe postarej!
lenka1987- Paroubkova ma materskou 107tis mesicne? ja se sice o bulvar prilis nezajimam, ale nekde mi tusim pres oci prelitlo jeji prohlaseni, ze na materskou nikdy nenastoupila a pak hned delala.
jinak materskou 107tis mesicne nema nikdo a mit nemuze, je tam strop, neco pres 29tis mesicne. behaji po netu ruzne online kalkulacky, muzete si spocitat tu svou. zajimave je, ze pro prumerny plat vychazi materska lip nez prijem ze zamestnani („cista“ materska vs. cisty prijem po zdaneni), kdezto pro platy nadprumerne (zkousela jsem schvalne naklikat 100tis, schvalne, co to udela), je tam prave ten strop. a do soc. systemu odvadime davky vsichni percentuelne, tudiz ti s nadprumernym prijmem vic. toz tak, omlouvam se za roman a snad jsem nikoho nepobourila, byla snaha o suchy vycet informaci.
Příspěvek upraven 14.06.10 v 13:42
pridavam link http://www.mpsv.cz/cs/4215
jinak „materska“ = penezita pomoc v materstvi. do tabulky se zadava hruba mzda. toto plati od 1.6.2010 (tedy i pro nas, zatim…)
Souhlasím se Štefi v tom, že nefachčenka co jsou na ÚP xy let pobíraj si pořád vesele dávky a jsou happy, a VYPLATÍ se jim sedět doma zadarmo, myslím si že téhle problematice v sociálním systému by se politici měli PŘEDEVŠÍM věnovat… Nicméně já bych porodné uvítala asi jako každý ale bez něj se asi taky obejdu, kočárek, postýlku atd. musíš mít už pořízeno před porodem… porodné stejně dostaneš až tak měsíc po porodu… Sama jsem zvědavá jak to dopadne, nicméně rodičák bych nechala nelíbí se mi snižování, a když tak kua všem a nejen rodičovské příspěvky! Taky bych ráda věřila že tím že nám vezmou porodné se něco změní a že to nezmizí v „černé díře“ strašně ráda bych tomu věřila, no to se dozvíme, jestli schodek bude klesat, no kéž by…
A vítám Kristaven ![]()
Jinak k výpočtu té mateřské… zadávám tam hrubý příjem… a výsledek té pobírané mateřské je v čistém?? A ten hrubý příjem je průměr za posledních 12 měsíců, prosím kdo se v tom vyzná, ať poradí, už si to počítám ![]()
materska se podle meho nazoru nedani, tuziz je „cista“.
zadava se tam „vyse vymerovaciho zakladu“, coz je pro vetsinu lidi prumerny hruby prijem za posl. 12 mesicu. (jinak je to asi pro lidi nemocne, lidi, co meni zamestnani, lidi OSVC jsou kapitola sama pro sebe, podrobne vam poradi na OSSZ)
No to není můj problém, i když nemocenskou jsem za poslední rok určitě jednu nebo dvě měla, ale to je zachyceno ve výplatní pásce toho daného měsíce, takže hrubá mzda bude o to ponížena ne? Takže si můžu vzít výplatní pásky za posledncích 12 měsíců, udělat si průměrný hrubý příjem, hodit to do toho excelu tam a vyjde mi cca výsledek? ![]()
Jinak našla jsem toto, zadává se tam i počet kalendářních dnů (bez nemocenské), tak nevím jak to vypočítat
http://www.penize.cz/…vypocet-2010#…
ja jsem to zatim taky prodrobne nestudovala. myslim, ze dny na nemocenske se nezapocitavaji? zkusim zjistit a dat odkaz. bylo to prave nekde na strankach OSSZ.
Já teda nevím, jak a z čeho se mi to bude vypočítávat teď - nebo žádnou rodičovskou nedostanu? Nějak jsem to ještě nezkoumala, ale je fakt, že před rokem jsem měla rodičovskou opravdu o něco vyšší než plat, a to jsem byla několik měsíců koncem těhu na nemocenské.
no tak mi to nevychází větší jak plat, ale tak o dva tisíce míň asi, ale i to se dá
To by bylo fajn, než teda se to přešplouchne na ten rodičovský příspěvek 7600,– no možná 6840,– po tom škrtu co chcou schválit :/
Jinak mateřskou máme nárok 28 týdnů že?
halucinka- kdy dostanes/nedostanes PPM („materskou“)
http://www.cssz.cz/…aterstvi.htm
Ahoj holky,
ráda bych se vyjádřila jedním krátkým příspěvkem k příspěvku Halucinky - rozhodně bych nenazývala vnímání toho, že přijdu o porodné, jako řežitky komunismu.
I v jiných vyspělých státech jsou rodiny s malými dětmi podporovány.
A další faktor - podívej se třeba hned k našim sousedům do Německa. Jaké jsou tam ceny potravin - srovnatelné s těmi u nás. Jaké jsou tam ceny nájemného - srovatelné s těmi u nás. Jaké jsou ceny spotřebního zboží - srovnatelné - ne-li nižší (např. já si kočárek pojedu koupit tam, je tam cca o 20% levnější). Tedy cenová hladina srovnatelná. A příjmy? Ty jsou podstatně výš…
Důchodce a lidi postižené demencí posílají jejich příbuzní do ústavů sociální péče do Thajska - protože si tam za ty německé důchody žijí jako králové!
A kdo z nás pojede do Thajska aspoň na dovolenou? Já tedy leda ve snu…
Nevím, jestli jste někdy byli na školení od finančního ředitelství ohledně daní z příjmů a ročního zúčtování - tam byste se podivili. Několik % lidí v česku má zastropované platy již v lednu!!! Odvody na sociální poj, tedy platí 10 tis ať je jejich příjem jakkoliv vysoký. A odhad ztráty pro státní pokladnu - téměř 5 mld!!!
Proč nezruší zastropování - pak by nebylo třeba sahat na mateřskou a další dávky!!!
Hodně moc mě rozhořčuje fakt, že první, kam sahají politici, jsou mateřská a rodičosvký příspěvek. Chceme vyšší porodnost - ANO. Hlásají to politici - ANO. A co pro to udělají - NIC. Znám moc moc moc maminek, které si vydělávají i při mateřské, protože jim nic jiného nezbývá, by tomu dítěti mohli dopřát aspoň standard…
Chjo, štve mě to hrozně moc!
Lepší je některé informace vůbec nevědět…