Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Jen.Jesterka Estonsko. Sice se v ČR učí že je to pobaltský stát, ale urputně se snaží se téhle škatulce vymanit a být Skandinávií, ne postsovětskou zemí. Takže to tu třeba zrovna v tom porodnictví vypadá stejně jako v Norsku nebo Dánsku
Obecně jsou Estonci ohromně otevření jakémukoliv pokroku, takže když vyšly studie o cirkadiánním rytmu a jak obzvlášť dětem dělá problémy učit se ve škole brzy, nechalo si ministerstvo udělat další studii a posunuli začátek vyučování nejdříve na 9. Nebo třeba chodí děti do 1. třídy nejdříve v 7, ale spíš až v 8 letech, do té doby se „učí“ ve školce a přestup do lavic mají pozvolnější…
@Bjetuš Podolí má nově zrekonstruované šestinedělí a tuším že pokoje pro dvě pacientky a každý pokoj má své sociální. Já tam rodila před pěti lety a váhu jsme měli na pokoji…
Vše je k dispozici, rozhodně to není o tom že by Vám dali jídlo bez příborů, nebo nebyl na WC papír.
@lovestar Ted jsem to taky nasla, ze 2019 Podoli rekonstruovali. Tak jsem zvedava a tesim se
Ja tam taky rodila 2016 a ty sprchy byly fakt sileny a vahu jsme na pokoji nemeli.. ale zas jsem byla na hezkym dvouluzaku. Vedle byl petiluzak a rikaly holky, ze se tam nikdo nevyspi, vzdycky nejaky mimi plakalo.
Když my sme takovej věcně nespokojenej narod
samozřejmě ze by bylo fajn mít porodní domy a aby to trosku víc fungovalo jako v jiných zemích.. ale nadavame na to ze je váha na chodbě, ze toaletak není, ze si to a to člověk musí koupit sám, přinést si to z domu …
Já par let žila v USA a zažila jsem kamarádky a jejich porody- nedá se to srovnat ta porodnice, to jak tam kolem nich nadsene skakali, návštěvy neomezeně, každý svůj pokoj i se sedackou pro partnera, jídlo si vybíráte z jídelních lístku, udělali by tam pro vás první poslední. Vše měli k dispozici a domu ještě dostali balik s plinkama a další věci pro mimino.. ale taky aby člověk potom skoro prodal ledvinu kolik přijde vyúčtování od pojišťovny ![]()
My to bereme tak ze si platíme pojištění a ze bychom to v rámci toho měli teda všechno mít, ale kdo nedelal ve zdravotnictví nebo neměl možnost nahlédnout kolik reálné stojí třeba porod popřípadě jakýkoliv jiný zákrok tak to nepochopí.. co se tyče zdravotnictví si myslím ze se máme jako ČR krasne v rámci možnosti. ![]()
Takže si vezměme toaletaky na které jsme zvyklé, prezijme ty dva tři dny v porodnici a pak hurá domu ![]()
@motivi
je to tak.My budeme pindat porad, no…ale pak kdyz slysime jak je to jinde, tak muzeme byt radi za to, jak se mame.
Toaletak koupim a uz mlcim ![]()
@motivi to je pravda, ze za to, ze zamestnavatel plati zdravotko a za to mame tohle vsechno, je to luxus oproti cenam za pojisteni, ktere je v hodne statech dobrovolne a co si clovek nezaplati, to nema a ty castky jsou astronomicke, jeste kdyz se musi zaplatit personal, prostor, nastroje, pomucky, energie atd.
Jinak holky, mate nekdo bolesti v podzebrim (oblast jater), spise vpravo? Boli me to uz vic, jak dva mesice, ale ted je to cim dal castejsi a intenzivnejsi, dneska poprve i v noci. Je to hodne omezujici a neprijemne. Doktor mi rekl, ze je to tim, ze maly je od zacatku hlavou dolu, to i ja citim a ma tam neustale narvane nohy a jak roste, tak je to horsi a horsi, takze prej normalka 🤦🏻♀️ 😄
@Jen.Jesterka Ahojky, já mám tu bolest taky, ale na druhé straně. Na předminulé kontrole mi prý kopal malý taky do jater a prý tp bolí, ale tenkrát jsem nic necítila. Na kontrole tento týden měl zádička zas na druhé straně a kope mi vlevo a to už bolí
V noci bolest necítím, ale zase mi tím kopáním vlevo někdy není dobře od žaludku ![]()
@motivi No jo, mas pravdu. Vypadam ted jako fiflena. A pritom jsem dost nenarocnej a prizpusobivej clovek
Me asi jen stvaly ty protichydny pozadavky - casto se sprchuj, ale miminko neni kde nechat. Hlavne se zkuste vyspat, ale podminky to neumoznovaly.. A stejne tam jdu rodit znovu, protoze si prave rikam, ze den dva tam prece nejsou problem. Komplikace a delsi pobyt si nepripoustim ![]()
@Jen.Jesterka já mám zase často bolesti v podbrisku jako na MS, obzvlášť, když něco dělám, tak pak si musím odpočinout a dát nohy nahoru. Jsem celkově teď víc unavená a musím častěji odpočívat.
@kambalaka mam stejny problem
je to hodne omezujici a vzdy me to vystrasi ![]()
@Lili232377 já mám termín z 1.screeningu 30.12. Na druhém screeningu mi to posunuli na 4.1. No a manžel si myslí, ze se narodí ještě pred Vánocemi nebo na konci listopadu 😁 tak jsem zvědavá
@kambalaka to mivam taky, to je prej rozpinanim vazu, to mi tak nevadi, na tu ms bolest jsem zvykla, ale ty jatra 🤦🏻♀️ 😄
A doktor “pripravte se, bude cim dal hur”😄
@Bjetuš neee to nebylo konkrétně na tebe myšleno nějak špatně nebo ze ses fiflena!
To já tak obecně ze si všichni tak nějak radi stezujeme ale přitom sou to docela prkotiny 💁♀️
S tema radama a doporucenima naprosto souhlasim- každý po tobě v nemocnici něco chce ale občas to postrádá logiku no 🤷♀️
@Jen.Jesterka mě tam občas taky pichne ale ne nijak ze by mě to “trapilo”.
Já teď občas mám pocit “špatně zavedeného tamponu” 😃 jakoby mi tam něco vadilo, takže to prisuzuji tomu jak ta deloha tlačí na cely spodek 🤷♀️
A jak sem doteď neměla problém ležet třeba u tv na zadech tak teď mám poslední týden pocit ze se udusim. Jak kdyby mi padl balvan na hrudník a nemohla se dostatečně nadechnout ![]()
No je to skvěle období…
![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat