Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anpani na screening? Jako prvotrimestrálku, velký ultrazvuk a genetiku? Já jdu 1.3. A protože jsem „věkovitá“, tak mě čeká Panorama test - ale musim ještě zjistit, jestli budu něco platit nebo to mam jako benefit pojišťovny. Měla bych dostat i plán nákladů, tak jsem zvědavá, jestli se něco po těch skoro třech letech změnilo
ten systém pojištění tady je solidně nepřehledný
@Esufi píše:
@Anpani na screening? Jako prvotrimestrálku, velký ultrazvuk a genetiku? Já jdu 1.3. A protože jsem „věkovitá“, tak mě čeká Panorama test - ale musim ještě zjistit, jestli budu něco platit nebo to mam jako benefit pojišťovny. Měla bych dostat i plán nákladů, tak jsem zvědavá, jestli se něco po těch skoro třech letech změniloten systém pojištění tady je solidně nepřehledný
Ano, přesně na to. Jinak já jsem 38leta a čekám druhé po 18 letech. Takže mi i přijde všechno jakoby úplně nove🤣
@Esufi co je to ten panoramatest? Mě je o fooousinek míň než tobě, tak by mě to zajímalo. Akorát teď si nejsem jistá, nejsi ty v tom Německu? ![]()
@Va-Janka Já jsem v USA. Ten test je viz odkaz panorama test - info Je to pokročilejší verze genetického testu z krve, oproti klasickému tripple testu v podstatě není falešně pozitivní, dokáže odhalit i triploidii. Doporučuje se ženám, co je v době porodu 35 a víc, mají nějaký nezvyklý nález na ultrazvuku nebo rodinnou anamnézu. V ČR se ten test dělá taky, ale mam dojem, že se musel platit.
Ten Panorama test stojí cca od 12 tis. Kč výš, záleží jak na kterém pracovišti.
@Tichávoda břehymele a v ČR pokud ho doporučí lékař kvůli věku, tak ho pojišťovna neplatí? To je docela mazec
@Esufi Ne, ani když ho doporučí lékař, tak ti ho pojišťovna neproplati. Můžeš jít na odběr plodovky, ta je zdarma. Paradoxní je, ze obe tyto metody stojí cca stejně. Má doktorka nad tím taky kroutila hlavou, ze nechápe proč to pojišťovna neproplaci.
@Esufi Aluschka má pravdu. Já už teď vím, že odběr plodové vody nechci, a tak si test zaplatím, pokud bude třeba. U amniocentézy, která je podle mnoha doktorů spolehlivější, avšak invazivní je riziko potratu. Sice malé, ale je tam.
5 let čekám na miminko a do IVF jsem narvala už desítky tisíc, tak nechci toto riziko podstupovat. A jak píše Aluschka, lékař Ti doporučí spíše tu amniocentézu.
Holky, na začátku tehu, když je to všelijaké a třeba spinite. Co se užívá za prášky…jak se mě to netýkalo, tak si to nepamatuju a dohledávat to tu by bylo šílené. Ascorutin a ještě něco? Děkuji
@Tichávoda břehymele Já bych šla taky hned. Moje minula zkušenost není úplně vesela. Jenže v září jsem dostala dvě transfuze krve a myslím musí byt člověk minimálně půl roku po, aby na panorama test vůbec mohl ![]()
@Tichávoda břehymele @Aluschka to je absurdní, že pojišťovna upřednostňuje invazivní zákrok s rizikem potratu či poškození plodu proti prostému odběru krve, to mi hlava nebere… ![]()