Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@f-l-e-a tak to mě dost vyrazilo dech
, strašně mě to mrzí
Tak bych ti přála aby to bylo v pohodě a prtě se rozjelo, ale zase jak píšeš lepší je to moc dlouho neprotahovat, co se má stát stane se. Posílám veliké
![]()
narkóza mi nevadí, naopak se na ní těším
piju od prvního dne injekcí, což je docela boj, nemám problém pít v létě, ale v zimě je to mazec….tak teď do sebe pořád něco tlačim..
Budeme mít ICSI…vím, že chceme i prodlouženou kultivaci, protože pak ta šance je větší. Akorát nevím, kolik mi celkem odeberou vajíček…jestli tam budu mít třeba 8, tak snad aspoň 1 bude dobré, když někomu třeba odebírají vajíček 30, tak jediné tohle mě děsí, že jich mám míň
@Vitalka to je další dilema. Když budeš mít prodloženou kultivaci, zůstane po 5 dnech míň embryií, ale jsou kvalitní, měly by to být šampioni. 3 denních emryií je víc a otázka je, jestli se pak člověk netrápí KETama s emryi, které by se stejně přestaly vyvíjet; ale zase je spousta těhotenství z 3 denních embryjek
Je to těžký. Chápu, že holky, který maj 20 vajíček, který se oplodní, tento 5ti denní výběr udělaj, ale když má holka 3, raděj zvolí transfer 3denních embryí a doufá.
Ahoj holky,
jsem tu poprvé a s blbou otázkou, ale nenašla jsem nikde moc odpověď (asi proto, že to je fakt blbá otázka ![]()
Jsem 15. den po ET (1. IVF), 14. den jsem byla na krvi, hcg 159. V pondělí mám jít na krev znovu - tuším, že hladina je příliš nízká, no, i když je to pozitivní test, to vím (z moči jsem test nedělala, nechci se tím nervovat). Od 8. dne po ET jsem špinila (hnědá barva), od 14. dne jsem začala i krvácet (spíš jasnější červená). Všude se píše, že záleží na tom, jak moc silný krvácení je. A to mám vědět jak?
Vtipný je, že běžně používám tampony a nějak extra silnou MS rozhodně nemívám, spíš naopak, nikdy jsem to ale ani moc nezkoumala, což mi došlo až teď, kdy to mám sledovat a nevím… V CAR mi řekli, že když bych krvácela moc, mám volat. Fakt nevím, co je to „moc“. Bolesti břicha moc nemám, jen chvilková křeč, ale celkem slabá. Normálně funguju. Jen jsem unavená, ale to už od nasazení hormonů. Mám dle instrukcí CAR brát Utrogestan 2-2-2, Prednison mi od pozitivního testu vysadili.
Jo a ještě - problém je ve spermiogramu, takže jsme měli ICSI a prodlouženou kultivaci. Já bych měla být teoreticky prý ok. (Dělali mi horm. profil, genetiku - obojí ok).
Prosím, odpovíte někdo? Hrábne mi z toho hledání, jak „to tedy je“ ![]()
@f-l-e-a je mi to líto. Pokud se prokáže že to oprvdu nedopadlo, snad se brzy dáš dopořádku a zkusíš to znovu. Aspoň je dobrý, že se ti daří těhotnět a príště to klapne ![]()
@Tofik budeme na tebe v neděli myslet. Někdo tu smůlu musí prolomit ![]()
@ceris ahoj. Mě tvá tahladina nízká nepřijde. Jsou těhule i s nižšíma prvníma hodnotama, najdi si tabulky, kde je normální rozmezí hodnot hcg dle patřičného dne. Důležitý je, aby se hcg zvyšovalo. S tím krvácením. Nesmí krev vyplavit miminko nebo se odlupovat kusy sliznice. Měli by ti v caru dát injekci na zastavení krvácení, za týden bude pozdě. Určitě se nenech odbýt a zajeď tam. Můžeš mít třeba hematom nebo tak a i s tím tu holky úspěšně bojovaly. Držím palce.
Děkuju moc za odpověď. Právě jsem do tabulek koukala a mělo to ten 14. den být asi 400, což teda není. Ale vím, že jde o nárůst, spíš, než o hodnotu. Tak uvidím v pondělí. A s tím krvácením - uvidím, jak to bude zítra a kdyžtak do CAR aspoň zavolám, ať to nepodcením. Díky moc!
@Snažilka8383 A tobě držím palce, aby to šlo tak jak má…já vydržela netestovat, akorát by mě to znejistilo, jak to vlastně je, když to nemusí být jistý.. Na druhou stranu - to si každej musí rozhodnout sám, co je pro něj lepší, myslím.
to já právě nevím, jak to bude se mnou….to mi nikdo neřekne kolik bude dobrých…tak já nevím, snad tedy aspoň jedno zůstane ![]()
@Vitalka Řekne, embryolog ti bude každý den říkat, jak se vyvíjí, jestli dobrý, doporučej pak ten nejlepší postup. Ale rozhodnout se, jestli chceš prodlouženou kultivaci nebo ne, to musíš, no.
@ceris
aha, takže on mi třeba doporučí 3 den, aby byl transfer a já řeknu že to chci těch 5 dní a žádný to nemusí vydržet? ![]()
@Vitalka To se nejspíš domluvíte po odsátí vajíček, resp. ještě před tím. Aby věděli, co a jak s vajíčky. Nám to doktorka doporučila, že se tím prostě zvyšuje pravděpodobnost, že to embryo se bude dobře vyvíjet (každej den se o trochu posune a je teda vidět, jak se mu daří - já měla ze 7 nakonec jen 3 dobrá, jakože ty ostatní se do 5. dne nevyvinuly dobře..). Ale je to jak psala Snažilka8383, jde to i bez PK. Za PK platíš navíc peníze. Co tak různě čtu, o těch CARech, tak se píše, že PK už je dnes standardní věc, která by se měla dělat, že se zvyšuje pravděpodobnost úspěšnosti. ALE určitě jde i o prachy, no. Do toho nevlezem. Já tý naší doktorce docela věřím, podrobila jsem ji křížovému výslechu
a uvěřila jsem, že PK jo.
Po odsátí pak teda každej den ti řeknou, jak se embry dělí, zda dle tempa, jak to je správně a dle toho upřesní, který den bude transfer. Aspoň teda takhle to bylo u nás. Nejsem zrovna zkušená, jsem v prvním pokusu..
@Vitalka A abych odpověděla - jo, může se stát, to co píšeš (nám říkali)…že se přestanou vyvíjet ještě před transferem… ale zas si říkám, že by to tak možná dopadlo stejně, akorát ve mně.. nevím, no.
@Gabriela1234 chválím pevnou vůli, nebo to byla touha prodloužit sladkou nevědomost? ![]()
@Bublina 83 jakto? kolikátej jsi den? Máš testovat podle manuálu našeho až v úterý, ne? Tak to ještě nic neznamená ![]()