Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@mroe Pořád jsem si nikde nevšimla, že by si psala rady k tématu.
Neznáš ani ty mě, pokud já vím. A když myslíš, že radím v oblasti kosmonautiky, tak si nejsem tak jistá, kdo přesně teď nechápe psaný text. Ale budiž, rýpej si do každýho jak chceš. Mě už to nebaví si s tebou psát. Znáš to o tom moudřejším, viď? ![]()
@kubmaja02 Super!
U mě bolest fakt po tom cca týdnu odezněla. Kdyby si chtěla ještě něco vědět, tak mi klidně napiš sz, ráda poradím. Tady už raději psát nebudu, ať tu někomu neprdne cévka. ![]()
@Baba @mroe tak vykopavam interdisciplinární problém, ať se můžete vyjádřit k tématu. Neurologicko-radiodiagnosticky hematologickockosmicky. (přežil, takže koroner netřeba) Kosmonaut na ISS s trombózu jugularni žíly. Sám si to diagnostikovat, léčil se nejdřív Clexane, pak mu vystrelili Eliquis. Já kdybych měla teda radit, tak mi zklamalo, že nedomysleli ten Clexane. Měli Clexane multi a v tom stavu beztíže byl problém to natáhnout, protože se obsah v lahvičce nekontrolovane michal se vzduchem. A furt bloumam nad tím čím si to amo mohl diagnostikovat a jak. Jako že by jen tak měli duplex na stanici… ![]()
@Lama Lama píše:
@Baba @mroe tak vykopavam interdisciplinární problém, ať se můžete vyjádřit k tématu. Neurologicko-radiodiagnosticky hematologickockosmicky. (přežil, takže koroner netřeba) Kosmonaut na ISS s trombózu jugularni žíly. Sám si to diagnostikovat, léčil se nejdřív Clexane, pak mu vystrelili Eliquis. Já kdybych měla teda radit, tak mi zklamalo, že nedomysleli ten Clexane. Měli Clexane multi a v tom stavu beztíže byl problém to natáhnout, protože se obsah v lahvičce nekontrolovane michal se vzduchem. A furt bloumam nad tím čím si to amo mohl diagnostikovat a jak. Jako že by jen tak měli duplex na stanici…
Hele, neresily uz jsme to nahodou? Jak si to diagnostikoval, tezko rict, soudim jen na klinicke vysetreni, nejak me nenapada jinak moznost
No, ale mozna nam tady nekdo fundovane poradi…
nakonec, medicina a kosmonautika, jak je videt, muze souviset…
@mroe píše:
Hele, neresily uz jsme to nahodou? Jak si to diagnostikoval, tezko rict, soudim jen na klinicke vysetreni, nejak me nenapada jinak moznostNo, ale mozna nam tady nekdo fundovane poradi…
![]()
Měl to asymptomaticky. Psali, že nějaký sondy, co měl na sobě zaznamenali nějakou patologii, tak si to pomocí ultrazvuku na stanici a týmu lékařů na zemi vysetril.
@mroe píše:
Hele, neresily uz jsme to nahodou? Jak si to diagnostikoval, tezko rict, soudim jen na klinicke vysetreni, nejak me nenapada jinak moznostNo, ale mozna nam tady nekdo fundovane poradi…
![]()
Jinak jo, řešili, ale k ničemu jsme se nedopatrali. Jsem čekala, že na tom zamakas. Navíc jako myslíš, že si z prstu vycucam hned 5 kosmicko trombotickou neurologicko radiodiagnostickych kazuistik?
@Lama Lama píše:
Měl to asymptomaticky. Psali, že nějaký sondy, co měl na sobě zaznamenali nějakou patologii, tak si to pomocí ultrazvuku na stanici a týmu lékařů na zemi vysetril.
No hele, asymptomaticky… nejak si nedovedu rpedstavit, ze si jen tak z niceho nic vysetruje zily, presto, ze mu nic neni… proc?
@Lama Lama píše:
Jinak jo, řešili, ale k ničemu jsme se nedopatrali. Jsem čekala, že na tom zamakas. Navíc jako myslíš, že si z prstu vycucam hned 5 kosmicko trombotickou neurologicko radiodiagnostickych kazuistik?
Hm, tak az vyresis otazku, jestli to bylo skutecne asymtomaticky, zamakam na tom, klinika je tvoje parketa.
Napadaji me dve varianty… bud to byla ocekavana mzona komplikace, proto se vysetruji, i kdyz jim nic neni a pak na to nejake udelatko maji, nebo mu neco bylo, tedy to nebylo asymptomaticky a pak musel improvizovat ( to si dovedu predstavit hur).
@Lama Lama píše:
Si delal DUSG extrakranialek to vypada. No nechtela bych byt ten, co smrdlani sondou po krku hodnoti.
the DVT was discovered when the astronaut was taking ultrasounds of their neck for a research study on how body fluid is redistributed in zero gravity. The astronaut had not experienced any symptoms of an abnormality.
Approximately 2 months into an International Space Station mission, obstructive left internal jugular venous thrombosis was suspected in an astronaut during an ultrasound examination that was performed as part of a vascular research study. The astronaut reported no headache or worsening of the facial plethora that is common in conditions of weightlessness. The astronaut had no personal or family history of venous thromboembolism. The physical examination revealed a prominent ipsilateral external jugular vein. Follow-up ultrasound examination performed by the astronaut, guided in real-time and interpreted by two radiologists on Earth, confirmed the presence of venous thrombosis with subacute characteristics (Fig. S1A in the Supplementary Appendix, available with the full text of this letter at NEJM.org); the contralateral internal jugular vein and the bilateral subclavian, axillary, popliteal, and femoral veins were unremarkable. ![]()
Takže zvládnu sjet sám ruce i nohy. Portu už nedal ![]()
@Lama Lama píše:
Approximately 2 months into an International Space Station mission, obstructive left internal jugular venous thrombosis was suspected in an astronaut during an ultrasound examination that was performed as part of a vascular research study. The astronaut reported no headache or worsening of the facial plethora that is common in conditions of weightlessness. The astronaut had no personal or family history of venous thromboembolism. The physical examination revealed a prominent ipsilateral external jugular vein. Follow-up ultrasound examination performed by the astronaut, guided in real-time and interpreted by two radiologists on Earth, confirmed the presence of venous thrombosis with subacute characteristics (Fig. S1A in the Supplementary Appendix, available with the full text of this letter at NEJM.org); the contralateral internal jugular vein and the bilateral subclavian, axillary, popliteal, and femoral veins were unremarkable.Takže zvládnu sjet sám ruce i nohy. Portu už nedal
Hm, tak to byl dobrej. A jestli k tomu patri ten obrazek dole (nemuzu to precist vsechno, je to nejaky malinky), tak to bylo i docela pekne videt. Akorat jsem nepochopila, v prubehu jake studie to zjistil. Ty obrazky nevypadaji, jako ze to bylo v ramci cehosi improvizovane.
@mroe píše:
Hm, tak to byl dobrej. A jestli k tomu patri ten obrazek dole (nemuzu to precist vsechno, je to nejaky malinky), tak to bylo i docela pekne videt. Akorat jsem nepochopila, v prubehu jake studie to zjistil. Ty obrazky nevypadaji, jako ze to bylo v ramci cehosi improvizovane.
Každopádně pokud nebudeš od pondělí zvucit na homeoffice, tak jsi srab a ignorant opatření. Když se chce, tak to jde.
@Lama Lama píše:
Každopádně pokud nebudeš od pondělí zvucit na homeoffice, tak jsi srab a ignorant opatření. Když se chce, tak to jde.
@Lama Lama píše:
Nebudu
Ja uz moc nezvucim, jen tu a tam na chyre a max. jednou tydne na vedlejsaku. Resp. vlastne zvucim, ale uplne jinou cast tela. Ale mohla bych rozhodne popisovat doma, kdyby mi nekdo domu zaridil potrebnou techniku (ne, ze by to neslo, ale neni jaksi vule).