Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@evulkanov píše:
@simona.b. dekuji. A neni to rizikove ta operace? Mam strach, tak nevim, jak ji jinak pomoci. Strikame Vincentku do nosu tak 5× denne, ted dostala ten Aerius sirup.. nevim:-(
Nejedná se o rizikovou operaci, je to opravdu malý chirurgický zákrok, rizika operace spíše souvisejí s nesnášenlivosti anestezie, nebo u některých dětí problémy po intubaci. Pokud malá zvládla adenotomii, bez problému zvládne gromety - mandle jsou opravdu horší ![]()
No, po te narkoze na ni byl sileny pohled. Plakala tak zoufale, ze jsem se zarekla, ze uz ji pod narkozu nedam, pokud to nebude opravdu nutne a je to tu zase:-( kamaradka mi doporucila, at zkusim i homeopatii, ale s tim nemam vubec zadne zkusenosti
Ano já vím, ale je to jen jeden den a pak je klid. Ja osobně bych nestříkala ani tu Vincentku, pokud nemá potíže s rýmou/dýcháním, možná kapat, ale ne stříkat pod tlakem tekutinu, ale neznám celý nález. Homeopatii vůbec neznám, to neporadím.
@simona.b. nyni potize nema, ale to strikani mi doporucila dr., at se tim pry ty dutiny provzdusni. A kapky neznam zadne na dlouhodobe uzivani
@evulkanov píše:
@simona.b. nyni potize nema, ale to strikani mi doporucila dr., at se tim pry ty dutiny provzdusni. A kapky neznam zadne na dlouhodobe uzivani
Pak bych vyměnila/vyzkoušela jinou ORL lékařku, Vincentku bych kapala, nebo nos vytírala Vincentkou, ale sprej bych nepoužila, je to stejný princip, jako když má dítě rýmu, rodič vezme v dobré víře ampulku Libenaru a pod tlakem jí celou „šoupne“ do nosu, jako výplach a uvolnění dýchacích cest, za 1-2 dny je pak na pohotovosti s otitidou a diví se…jestli můžu poradit, objednejte se na prohlídku/konzultaci do FN Motol, tam je dětské ORL na nejlepší úrovni.
@evulkanov píše:
No, po te narkoze na ni byl sileny pohled. Plakala tak zoufale, ze jsem se zarekla, ze uz ji pod narkozu nedam, pokud to nebude opravdu nutne a je to tu zase:-( kamaradka mi doporucila, at zkusim i homeopatii, ale s tim nemam vubec zadne zkusenosti [/citaceSyn byl na mandli a na trubičkach během 9 měsíců. Taky jsem měla strach z narkózy během takový chvíle. U samotných trubiček nebyla narkoza, ale jen hlubší uspání, nevim, jak se tomu přesně říká. Je to šetrnější, jen dítě, když se probírá vypadá hůř. Syn vypadal jak zfetovanej, koukal do okna, něco tam viděl a výraz jak postižený, naštěstí mě na to předem upozornili.To mu konečně pomohlo.Je měsíc po vyndání a ouška v pořádku, konečně tympano A, už jen aby to vydrželo a žádný záněty se nevraceli.
@simona.b. adenotomie je odstraneni krcnich mandli, to je fakt rozdil.Ve vsem. U odstraneni nosni mandle dite neni zaintubovano.Ma jen inhalacni anestezii.
Vincentka nam byla taky doporucena i alergo, gromet bych se nebala, pokud je tam tekutina, je to nejlepsi reseni.Taky jsem se bala, ale i sestra na orl nam to potvrdila.Ale chapu te, syn taky byl po anestezii zmatenej a vubec to bylo hrozny, ale zase vysledek za to stoji ![]()
@tejuho píše:
@simona.b. adenotomie je odstraneni krcnich mandli, to je fakt rozdil.Ve vsem. U odstraneni nosni mandle dite neni zaintubovano.Ma jen inhalacni anestezii.Vincentka nam byla taky doporucena i alergo, gromet bych se nebala, pokud je tam tekutina, je to nejlepsi reseni.Taky jsem se bala, ale i sestra na orl nam to potvrdila.Ale chapu te, syn taky byl po anestezii zmatenej a vubec to bylo hrozny, ale zase vysledek za to stoji
Vím, co píšu, vím, co je adenotomie, přečtete si to znovu. U nás v nemocnici používáme u takhle malých deti inkubační trubice, mnohdy dojde k poranění DC…opravdu mě nemusíte poučovat, jsem Dr.
Bojovali jsme s tekutinou b středouší skoro 3 roky. Vyndání mandlí nepomohlo az trubicky letos na jaře a od te doby je klid. Malý naštěstí narkozu snaší dobře po mandlích a propíchnutí bubínku na odsátí při první operaci si stěžoval na bolest. Druha operace ze salu mi jo přivezli snad po 15 min. Uplne v klidu po probuzeni si nestěžoval domu jsme šli po 4 hodinách od operace a vse daleko víc v pohodě než poprvé bez trubicek.
@MARKETAB81 Děkuji za odezvu. Byla jsem dnes u naší dětské dr. a říkala, že ty trubičky jsou strašná úleva pro ty děti a že se toho nemám bát. Sice moc nechápala, proč mi ta ORL doktorka napsala pro dceru ten sirup Aerius na alergie, když nemá žádné jiné problémy, ale objednala tedy dceru na alergologii na doporučení té ORL dr.
@simona.b. FN Motol máme trochu z ruky. Asi tedy začnu raději tu vincentku kapat. díky
Ahoj holky, tříletá dcera je dva týdny po odstranění nosní mandle a zavedení trubiček. Minulý týden byla na kontrole na ORL a dr ji čistila uši od zaschlé krve. Dcera je úplně ok, nemá teplotu a z uší nic neteče, pouze si od té kontroly na ORL stěžuje, že ji bolí ouška. Je možné, že dítě trubičky v uších cítí nebo že to trochu bolí? Dcera je ještě malá, nedokážu odhadnout, zda ji opravdu uši bolí nebo je to jenom vzpomínka na čištění doktorkou (stejně tak říká, že má bebí na ruce, kam jí zaváděli kanylu a už tam samozřejmě nic nemá).
Syn 3 roky je měsíc od vyndání nosní mandle kvůli častým zánětům. Pak měl 3 týdny klid a teď už má podruhé zánět středního ucha, jeli jsme na. Uši se mu vystřídaly.
Původně nám slibovali rovnou i gromety, protože měl loni půl roku chronický stav, kdy měl tekutinu v uších a jen jsme kapali a jezdili na píchání/samo prasklo. Za půl roku to bylo co 2 týdny. Měl to i tak, že ucho samo prasklo a po 2 dnech opět horečka, ucho zarostlo a museli mu ho znovu píchnout, nebo mu ho píchli a po týdnu mu ho píchli znovu. K tomu měl na to asi 5× atb.
Přes prázdniny se mu to srovnalo, tak mu gromety nedali, že to je zbytečné. Termín na operaci dostal za 4 měsíce od prvního doporučení. Můj dotaz zní, jak dlouho by mohlo trvat, než mu opět doporučí gromety? Když jsem se ptala, tak jsem odpověď nedostala, jen se mě doktor ptal, proč mu to neudělali v nemocnici, když doporučení dostal. Doktor v nemocnici mě zase poučil, že nebude dělat zbytečný zákrok na uších, které vypadají zdravě.
U nás synovi vyndali mandle, za půl roku, dali gromety, taky měl opakovaně zánět uší, ale asi tě moc nepotěším, nepomohlo ani to, už jsme domluvení na třetí, záněty má pořád
ale aspon se vyhýbamě píchaní, než se mu gromety ucpou..
@R2 mně jde hlavně o to píchání a praskání. Máme zkušenost, že se chytí za ucho a za 3 hodiny mu ucho ruplo.
Jako aby si se vyvarovala pichaní ucha, nám se to nijak nepodařilo, když jsme nejeli píchnout, prasklo samo…, když už ho ucho začalo bolet, jen málo kdy jsme zánět rozehnali…