Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak jak si to napsala, slušně řekneš, že bys radši zůstala u vykaní, že ti to není přijemný, jinak to asi nepude no:)…
@Anonymní píše:
Ahoj,
jak se zachováte pokud Vám tyká starší žena či muž? U mladších to neřeším to normálně řeknu ale u těch starších (dejme tomu 40 a výše) s tím mám problém. Nevím proč, jak to vysvětlit ale mám. Občas se mi stane že mi prostě lidi tykají právě v to vyšším věku tak bych chtěla poradit jak jim slušně říct aby mi netykali. Díky
taky mi vadí, když mi někdo cizí automaticky tyká jen proto, že jsem mladá. Ale jak to slušně říct, to fakt netuším, většinou to prostě přejdu ![]()
Moje sestra vždy říká: Co mi tykáte? my jsme spolu husy nepásly ![]()
Né promiň, jen jsem si na to tak vzpomněla
ani sama nevím, stává se mi to velice často jelikož vypadám prý jak puberťák. Nikdy mi to, ale nijak nevadilo a neřešila jsem zda-li mi tykají nebo vykají ![]()
Pokud ti to tedy opravdu vadí tak bych to asi sluně toho dotyčného poprosila o vykání, ale asi by mi bylo trapně ![]()
Prostě říkám, že jsme si nepotykali. Stává se mi to často, je mi sice 21, ale mám dvě děti a manžela, tak se mi to prostě nelíbí. Občas jsem i pěkně drzá a to hlavně, když i na mou opakovanou žádost mi stále tykají ![]()
S tím mám také problém, vypadám mladší a spousta lidí mi automaticky tyká…Pak záleží, v jaké je ten člověk pozici - pokud je to někdo výše postavený v práci, tak to přecházím, pokud někdo na stejné úrovni nebo níže, tak ho na to upozorním. Třeba oprsklé zedníky jsem v práci usměrňovala tím už zmíněným „husy jsme spolu nepásly“, nebo něčím v tom smyslu, že asi nezná základy slušného chování, že tykání navrhuje jako první žena a pak jsem mu už bez ptaní také tykala.
Taky mi to krajně vadí. nedávno se mi smály kamarádky, že říkám 7 letému dítěti dobrý den. ale on si začal… i u takového dítěte mi přijde nevhodné mu automaticky říkat čau.
já jsem ale v tomhle srabík. tchyně mi tyká, mě to šíleně leze krkem a ještě jsem jí nic neřekla…
Zacni hned tykat taky..a uvidis, jestli da zpatecku a uvedomi si, ze nejsi dite, nebo si zacnete byt rovni s oboustrannym tykanim
Ja jsem to take drive nesnasela, a proto ted netykam ani mladosum, kdyz si nejsem jista jejich vekem ![]()
Tento problém mám taky.. Je mi 20, mám syna, mám vlastní domácnost se svým skoromanželem a lidi mají pořád dost tendence mi tykat. U starších babek u nás na vesnici to neřeším, oni žijí v tom, že mě znají od plínek a jsou to kamarádi mých prarodičů a rodičů, ale jinak to nesnáším! Jsem huba prořízlá, ale stejně to nakonec dopadne tak, že v tu chvíli mě to uvnitř štve a navenek nic nedám najevo, abych byla „slušná“ a po boji je každý generál, takže pak si říkám, že jsem měla říct to a to a příště to určitě řeknu!
Jsem srab, dobře mi tak, tykat mi budou asi ještě dlouho.. ![]()
@TroisChéris No jéjé, doma mam vždycky pak prupovídek, připravenou řeč na příště a pak skutek utek a stejně držim klapačku
![]()
@TroisChéris přesně. taky mi vadí, že některým lidem připadá, že to že jsme dospěli není důvod se jako k dospělým chovat ![]()
Mi to taky děsně s***o!! Zvlášť od takových nepříjemných starších bab… Nevím proč by mi měli lidi tykat?? Jen proto že vypadám, (nebo vypadala??) mladě? Zas ale jsem si vychutnala občas dámy v tabáku, kteří po mě chtěli OP zda jsem plnoletá a tykali mi… to jsem s úsměvem šoupla OP na pult a čekala
![]()
Jedna kolegyně v práci, baba jedna sprostá, mi taky na tvrdo začla tykat, tak jsem jednou tykala i já jí… od té doby mi netykla ani jednou.
Teď už bych se na to bodla a tykala taky na tvrdo.
Mmch holčinám brigádnicím, kterým bylo kolem 18 a já byla o 10let starší, jsem taky vykala. Resp. ony přišly, a vykaly… hned jsem navrhla tykání. Ale když jsem je první oslovila, vždycky jsem vykala… jak tu někdo psal.. husy jsme spolu nepásli a malí už taky nejsme.
@Žirafátko
jsem si teď všimla metříků.. hustý ![]()
Ahoj,
jak se zachováte pokud Vám tyká starší žena či muž? U mladších to neřeším to normálně řeknu ale u těch starších (dejme tomu 40 a výše) s tím mám problém. Nevím proč, jak to vysvětlit ale mám. Občas se mi stane že mi prostě lidi tykají právě v to vyšším věku tak bych chtěla poradit jak jim slušně říct aby mi netykali. Díky