Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zakladatelko mám ten samý problém skoro. Malému je 6 let a je sprosty a zlý. Doma nemluvíme sprostě ma to ze školky už i páni učitelka říkala že tam mají chlapečka který je sprosty a učí to ostatní. Nejhorší je že malý takhle mluví i na veřejnosti. Včera v lidlu něco chtěl a já ho nevnímala a on na mě na celý lidl hej pi… mě neslyšís. No dostal facku ale je mu to nevadí klidně my to ještě z opakuje.
Uz taky nevím jak na něj
Si delas srandu?
todle si mela podchytit v zarodku.
Nazornej priklad toho, co by se sralo, kdyby to zakladatelka nechala byt.
Zakladatelko, moje obě dvě děti užívaly větu „nemám tě ráda“ v okamžiku, kdy jsme jim na něco řekla ne a oni se „hodily“ do modu vzdoru. Já jsem jim na to odpověděla, že já je ráda mám i přesto, že oni mě ne. Až se uklidnily, tak jsme si povídaly a já jím vysvětlovala emoce. I ty, pro nás, negativní jako je vztek, naštvání se na druhého apod. S postupem času tato věta začala ustupovat a převážily jiné věty jako „jsem na tebe naštvaná“ apod.
Co se týče sprostých a drzých slov, tak u dcery stačilo vysvětlit jednou, u syna musím opakovaně. Hlavně syn, oproti dceři, tyto slova tahal i ze školky a bavili se tak kluci mezi sebou. To je pak těžší vysvětlovat, že takto se nemluví. Ale doma mi takto mluvit nesmí. Přešla jsem různé způsoby a nakonec stejně nejvíce zabírá vysvětlování a zákaz tabletu či déčka.
@TopSecret píše:
Si delas srandu?todle si mela podchytit v zarodku.
možná tam je překlep ale přesně to vystihuje danou situaci, tak takhle mě oslovit to by si faaaaaaaaaaakt za rámeček nedal
![]()
@žampion píše:
možná tam je překlep ale přesně to vystihuje danou situaci, tak takhle mě oslovit to by si faaaaaaaaaaakt za rámeček nedal![]()
Aha. Omlouvam se. Stalo tam melo byt.
T a R vedle sebe ![]()
@žampion píše:
@TopSecretpochopila jsem
Ale ze se to do toho hodilo, co? ![]()
@Popokatepetla píše:
Myslím, že tady se dočkáš souzení, že jsi na svého syna moc měkká, že by zasloužil pár pohlavků atd. Respektující výchova se na emiminu moc nenosí.
Já říkám, respektující výchova ano, ale je potřeba i nastavit mantinely - na to ale není potřeba násilí vůči dětem.
Větu „už tě vůbec nemám ráda“ jsem jednu dobu od dcery slyšela celkem často (asi tak v podobném věku). Osobně bylo moji reakcí vždy ujištění, že na tohle má právo, ale že ji miluju a budu vždycky. Postupně, jak se učila zvládat své emoce, používala tu větu méně a méně.
Co se sprostých slov týče - fyzické trestání podle mě nepomůže. Ale opět chce to nastavit jasná pravidla. Takže já dětem jednak vysvětluju, že takhle opravdu není pěkné mluvit, když někoho slyšíme venku. I jsme to rozebírali celkem podrobně - která sprostá slova jsou sprostá „jen trochu“ a která jsou opravdu hoooodně ošklivá. A když jsem někdy něco slyšela od nich reagovala jsem slovy, že takhle ať si mluví s kamarády na hřišti, ale u nás doma se mluví slušně. Pochopili to velice rychle. Teď je jim 6 - vím, že zásobu sprostých slov mají už dostatečnou, ale použít ji doma si dovolí fakt jen, když si myslí, že je nikdo z nás neslyší
Fajn… takze doma si to nedovoli, ale venku tak mluvi s tvym pozehnanim… tleskam… to je uzasny pristup…
Vetsina rozumnych rodicu by diteti vysvetlila, ze se tak nemluvi ani doma, ani venku… tys jim vlastne dovolila tak mluvit vsude, jen ne pred tebou… to je fakt dobre… respektujici vychova neni nic spatneho, ale u vas je to zase o necem jinem… jeste bys je mohla ucit o respektu i k cizim lidem… ani ti kamaradi venku na hristi si prece nezaslouzi ta sprosta slova…
@TopSecret píše:
Si delas srandu?todle si mela podchytit v zarodku.
@Anonymní píše:
Zakladatelko mám ten samý problém skoro. Malému je 6 let a je sprosty a zlý. Doma nemluvíme sprostě ma to ze školky už i páni učitelka říkala že tam mají chlapečka který je sprosty a učí to ostatní. Nejhorší je že malý takhle mluví i na veřejnosti. Včera v lidlu něco chtěl a já ho nevnímala a on na mě na celý lidl hej pi… mě neslyšís. No dostal facku ale je mu to nevadí klidně my to ještě z opakuje.
Uz taky nevím jak na něj
Asi to není o jedné facce v lidlu. Ve školce učitelce pi… asi neřekne že? A víš proč? Říká se tomu autorita. Ale ve škole to možná učitece řekne, protože jste mu nejspíš dali nulové mantinely. Dítě mi říct pí.. tak bych mu nejspíš doma zabalila kufr a řekla, že má odejít k někomu, kdo to bude tolerovat
A klidně bych napsala všem babičkám ať ho odmítnou a pakho nenápadně sledovala, kdyby náhodou odešel (což si nemyslím) A až by chápal, že to není prd. l, nastolila bych taková pravidla, že by na p. čování neměl čas. Co má za povinnosti?
@jahuhudka jenže já mu zakazu tablet nebo telku ale on to má na háku. Já mu furt říkám že je to ošklivé ze se tak nemluví ale on hned a proč kluci ve školce můžou. Ráno se kluci ve školce zdraví čus vole. Maminky nic neřeknou já mu řekla že takhle ne ale je to těžký když jinde se tak mluvit může. Povinnosti žádné nemá.
@Anonymní píše:
@jahuhudka jenže já mu zakazu tablet nebo telku ale on to má na háku. Já mu furt říkám že je to ošklivé ze se tak nemluví ale on hned a proč kluci ve školce můžou. Ráno se kluci ve školce zdraví čus vole. Maminky nic neřeknou já mu řekla že takhle ne ale je to těžký když jinde se tak mluvit může. Povinnosti žádné nemá.
Hm co ti na to napsat
Nevychováváš. A co budeš dělat až mu bude 15 a bude chtít prachy na drogy protože kluci taky?
@Anonymní píše:
holt jedna maminka asi bude muset začít… děti taky chodily do školky, ale takhle se tam nikdo nezdravil… já bych se rozhodně ozvala, kdybych něco takového slyšela… a věřím, že by najednou i ty ostatní maminky začaly říkat aspoň něco ve smyslu, že se tak nemluví…
A synovi bych vysvětlila, že kluci jsou nevychovaní, proto to říkají, a že asi neví a nikdo jim neřekl, že se tak nemá mluvit… zatímco ty mu zřejmě dovolíš, aby tak mluvil taky, když i kluci… začíná mě děsit, až jednou přijde, že kluci kouří, pijí alkohol nebo berou drogy… to bys mu taky odkývala, že když kluci jo, tak on taky může? Ale jednu věc si uvědom… když ho v tomto necháš a nebudeš to řešit, tak tě za pár let s klidem pošle do pr…
Uz taky nevím jak na něj