Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj,anonymně, citlivé informace.
Mám kamarádku, jejíž přístup ke vztahům nechápu a chci to rozebrat. Už od 16ti začala dělat to, že když měla vztah, velice rychle se začala poohlížet jinde. Vysvětlím - dokud šlo o randění, tak byla zaměřená na jednoho člověka, ale jakmile vztah začal být oficiální, tak se max do měsíce zakoukala jinde a své partnery kvůli tomu odtřihla. Takhle to udělala několikrát dokud jí nebylo 18 a poznala kluka, kterého jsme jí všichni schvalovali. Byl o pár let starší, dělal pro ní první poslední, hrozně pěkný, fajn kluk. To se dušovala, že ten je perfektní a jak ho má strašně ráda. To jí vydrželo pár měsíců ( cca 4-5 ) než začala, že vlastně miluje jednoho z těch kluků, kterého předtím odkopla. No ten se kterým byla z ní vycítil, že její chovani je divné, vždycky se začne před rozchodem oddalovat, takže chlapec jí dal kopačky dřív než to stihla ona. Z toho byla extrémně špatná i když měla v plánu se s ním rozejít - už tehdy jsem nevěděla jak na to mám reagovat. To jí zase přeplo a chtěla zpátky toho, který se s ní rozešel, ale on jí už nechtěl. Tak se dala dohromady s tím z dřívějška o kterém prohlašovala, že ho miluje. To vydrželo docela dlouho - rok, než začala, že chce toho se kterým byla ty 4 měsíce. A takhle se to táhlo přes další rok, citově pendlovala mezi těma dvěma a teď tomu nasadila korunku tím, že vlastně nechce ani toho přítele se kterým je přes dva roky ani toho ex, ale že je vlastně zamilovaná do nejlepšího kamaráda svého přítele. Já už opravdu nevím, co jí říkat. Mám jí ráda, snažím se jí nesoudit, ale už jsem z toho sama zblblá. Sama mám už 4 roky přítele a kdybych cítila, že mi vztah nevyhovuje, tak ho ukončím a pak začínám investovat city do někoho jiného, ale to ona neumí. Řekla jsem jí, že co chce dělat, že přece nemůže začít vztah s nejlepším kamarádem svého přítele. No ona se dušuje, že je opravdu zamilovaná do toho kamaráda a k příteli necítí už nic. Ten přítel o ničem neví, ona vztah z nějakého důvodu drží. Myslím si, že s ním je jen proto, aby měla přístup k tomu jeho nejlepšímu kamarádovi.
Já už si připadám jako že sleduji nějakou telenovelu.
Co si o tom myslíte?
Ještě dodám, že daná kamarádka je z kompletní rodiny a pořád básní o tom, že bude mít vztah jako mají její rodiče - ti se dali dohromady už na střední a pořád jsou do sebe zamilovaní. Takže vztahový vzor měla celý život super.
Myslimsi, ze je to jeji vec.
@vokishka děkuji za naprosto zbytečný komentář. Já se snažím pochopit, proč se takhle chová a jestli někdo nemá podobné zkušenosti.
@Anonymní píše:
@vokishka děkuji za naprosto zbytečný komentář. Já se snažím pochopit, proč se takhle chová a jestli někdo nemá podobné zkušenosti.
Hleda ideal, ale boji se zavazku. To je vse.
Tá holka ma poruchu osobnosti-vypadá to na klasický scénář fáze love bombing…následne devalvace…nakonec odvržení… Něco z clustru B diagn. manualu..často narcis
Ona se kamarádka asi boji vážného vztahu. Zřejmě má pořád pocit, že by ji někde minul nějaký jiný, kvalitnější, hezčí, bohatší, zábavnější partner. Někdo prostě hledá déle. Asi je ještě mladá, nepíšeš, kolik, tak co by se vázala, když se vázat nechce. Podle mého je to lepší, než aby od patnácti chodila s klukem, za pár let si ho vzala a za dalších pár let zjistila, že si nic neužila a opustila jeho i jejich malé děti…já bych kamarádku nechala být. Třeba ještě nepotkala někoho, koho by opravdu milovala…
Mě to zas připadá, jako že ji láká jen ten, koho nemá jistého.
Možná si ujíždí na tom adrenalinu ![]()
Mam kamarada, kteremu je skoro 50 a v zivote mel jediny vztah, ktery trval rok. Jinak je sama zenska a parmesicni vztahy a miluje na tom ten adrenalin.
Je jí 22, má ještě klidně 8 let úplně pohodového randění. Pokud vůbec bude chtít začít hledat muže pro rodinu. Pokud ne, ať si randí, jak je jí pohodlné do konce života ![]()
@Sisika9 Jn je prostě ten typ co se asi potřebuje pořádně vybouřit a pokud ne tak co je to její život a někteří lidi prostě nechtějí vážný vztah a rodinu. Já měl štěstí že jsem potkal 22 letou co chtěla vážný vztah a věděla co do budoucna chce.
Co na to říct, takoví lidé prostě jsou. Baví je fáze zamilovanosti a nedokážou se o to připravit, pokud je příležitost. Řekl bych něco o tom, že to je problém v chybějící části mozku, které se říká rozum, ale mlčím ![]()
Je emocionalne nedostupna a duvodu za tim muze byt mnoho. Od genetiky az po detstvi.
To, jak jeji rodice pusobi navenek nevypovida vubec nic o jejich vztahu.
Dle mého hledá pozornost a když opadá, tak jinde je ji zase víc. Ještě nepřišla na to, že je to hlavně jejím nastavením. Je to pro ni závislost. Až bude starší, tak bude mít problém být šťastná s jedním partnerem.
Život ji ale naučí. Zatím je ve fázi, kdy si myslí, že svět se bude točit kolem ní.
Jééééžiši, mladá holka, chce si užívat, poznávat, vybouřit se:-). Proč by se, chudák, měla přilípnout na jednoho chlapa a být s ním až do smrti. Co v mládí užije, to jí nikdo nevezme
. Proč by mělo být její chování nějaké divné, špatné? Naopak mne život poučil, že často takové „věrné duše“, co mají od 16 jednoho chlapa kolem 30 zjišťují o co vše přišly a chytí "druhou mízu ". Nejsou holt vybouřené.
No proste ji laka nedostupnost, to, co ma jiste, ji prestava brzy bavit…asi ji nebavi takove ty klasicke vztahy, stereotyp, kdy opadne zamilovanost…to mam stejne, taky jsem byla kazdou chvili zamilovana jinde… A detstvi jsem mela v poradku, vlastne idylicke, oba rodice milujici, tata pro nas delal prvni posledni, mamka starostliva…
Tezko rict tedy, cim to je…ale ted mam pro sebe idealniho chlapa, je castecne nedostupny, protoze je daleko, ale pritom milujici a staly. Asi nemuzu mit chlapa doma, potrebuju porad tu lehkou nejistotu, jinak by me to omrzelo a zase bych koukala jinde…zaroven ta dalka a mala cetnost vidani, zpusobuje porad to napeti, nejistotu a ze se ta zamilovanost muze prodluzovat do nekonecna
Takze nekdo to muze mit i takhle, proc ne.
Ahoj,
anonymně, citlivé informace.
Mám kamarádku, jejíž přístup ke vztahům nechápu a chci to rozebrat. Už od 16ti začala dělat to, že když měla vztah, velice rychle se začala poohlížet jinde. Vysvětlím - dokud šlo o randění, tak byla zaměřená na jednoho člověka, ale jakmile vztah začal být oficiální, tak se max do měsíce zakoukala jinde a své partnery kvůli tomu odtřihla. Takhle to udělala několikrát dokud jí nebylo 18 a poznala kluka, kterého jsme jí všichni schvalovali. Byl o pár let starší, dělal pro ní první poslední, hrozně pěkný, fajn kluk. To se dušovala, že ten je perfektní a jak ho má strašně ráda. To jí vydrželo pár měsíců ( cca 4-5 ) než začala, že vlastně miluje jednoho z těch kluků, kterého předtím odkopla. No ten se kterým byla z ní vycítil, že její chovani je divné, vždycky se začne před rozchodem oddalovat, takže chlapec jí dal kopačky dřív než to stihla ona. Z toho byla extrémně špatná i když měla v plánu se s ním rozejít - už tehdy jsem nevěděla jak na to mám reagovat. To jí zase přeplo a chtěla zpátky toho, který se s ní rozešel, ale on jí už nechtěl. Tak se dala dohromady s tím z dřívějška o kterém prohlašovala, že ho miluje. To vydrželo docela dlouho - rok, než začala, že chce toho se kterým byla ty 4 měsíce. A takhle se to táhlo přes další rok, citově pendlovala mezi těma dvěma a teď tomu nasadila korunku tím, že vlastně nechce ani toho přítele se kterým je přes dva roky ani toho ex, ale že je vlastně zamilovaná do nejlepšího kamaráda svého přítele. Já už opravdu nevím, co jí říkat. Mám jí ráda, snažím se jí nesoudit, ale už jsem z toho sama zblblá. Sama mám už 4 roky přítele a kdybych cítila, že mi vztah nevyhovuje, tak ho ukončím a pak začínám investovat city do někoho jiného, ale to ona neumí. Řekla jsem jí, že co chce dělat, že přece nemůže začít vztah s nejlepším kamarádem svého přítele. No ona se dušuje, že je opravdu zamilovaná do toho kamaráda a k příteli necítí už nic. Ten přítel o ničem neví, ona vztah z nějakého důvodu drží. Myslím si, že s ním je jen proto, aby měla přístup k tomu jeho nejlepšímu kamarádovi.
Já už si připadám jako že sleduji nějakou telenovelu.
Co si o tom myslíte?
Ještě dodám, že daná kamarádka je z kompletní rodiny a pořád básní o tom, že bude mít vztah jako mají její rodiče - ti se dali dohromady už na střední a pořád jsou do sebe zamilovaní. Takže vztahový vzor měla celý život super.