Učení s dětmi, jak máte nastavené limity?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
81490
24.2.22 09:12
@Svistice píše:
@Lama Lama Přiznám se, že takhle dalece jsem to ještě nezkoumala, kolik a jak se počítají body za vysvědčení.

Mě osobně by vyhovovalo asi víc formativní hodnocení, nicméně děti jsou na škole, která známkuje. :nevim:
Ona ta známka je prostě subjektivní a nic neříkající číslo. Dítě má samé jedničky, ale na škole/u učitelky, která třeba jede na výkon a za chyby primárně trestá, by třeba mělo trojky. :nevim:

Jako ony si je ty učitelky zaháčkovaly a na ty známky navnadili, což třeba u mladšího dítěte to musím občas i mírnit, protože jinak by na ty známky nezdravě naskakovalo a pak se mohlo hroutit, když se mu něco nepovede, jak si představovalo a tu jedničku nedostalo.

Já se ot tom formativním zrovna nedávno bavila rozsáhle s chlapem. A za mě- mě by nahražení známek slovním hodnocením nevyhovovalo. Co by mi vyhovovalo mnohem více a co bych považovala za přínosné, by bylo, kdyby známky bylydoplněné o slovní komentář- výběrově. Jednak by to snížilo zatížní učitelky - ono furt psát a psát slovní hodnocení je zatěžující, zdlouhavé a věřím, že ten čas může věnovat jinam. Zkrátka je jednodušší napsat za pětiminutovku jedničku, než sepisovat, že počítá rychle, bezchybně. Ale je fajn, kdyby učitelka občas známku doplnila komentářem - Jolance dělají problémy odpovědi na otevřené otázky; máá trojku, přesto, že počítá správně, protože i přes opakované upozornění nepíše ve slovní odpovědi.. To je pro mě cenná informace, protože vím, že dítěti dám čočku, že je lempl a nebudu s ním drtit slovní úlohy. Je fakt, že spoustu mi toho děti řeknou, ale ceo si budem povídat, někdy se jim nedá stopro věřit a někdy mají tendenci tvrdit, že to měli všechno správně, ale úče se jen nelíbila úprava a tak dostal trojku. :roll:
I pro mě ta známka je někdy ulehčením - když chci tak nějak shrnout, tajk na tom dítě za poslední pololetí je, tak mrknu na půl minuty do bakalářů a vidím známky. Kdybych měla pročítat nějaké slovní hodnocení trvá to déle. Ale jak pro mně, tak pro dítě by bylo určitě přínosné, kdyby k vysvědčení dostalo i informaci, že ústní zkoušení zvládá výborně, dokáže o problematice mluvit souvisle, má to srovnané, ale při písemných pracích chybuje, má problém odpovědět stručně a konkrétně…

Další problém v čistě jen formativním hodnocení mám v tom, že se setkávám s lidmi, kteří mají obrvskou tendenci si zkreslovat realitu a to slovní hodnocení vysloveně vybízí k tomu, aby si ho ohli, vyzobli jen to, co se jim hodí do krámu. Takže ta známka tomu dodá víc takovu jenoznačnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31222
24.2.22 09:14

U nas syn dostava ukolu fakt hodne, nekdy to dela i 2 hodiny (no, kdyz nad nim sedim, a neustale rikam soustred se, pis, tak mozna hodinu, ale na to nemam uplne cas). Takze jeste nanecisto, haha. A to nepocitam cteni, to jeste dalsich 20 minut denne. Bohuzel ve cteni nejak usnul na vavrinech (nebo ma nejakou dys). On cetl sam od sebe hodne brzy. Takze pred 1.tridou umel, asi se moc nemusel snazit a ujel mu vlak. Dcera jak kdy, vcera mela jeden kratky, jenze pak mela udelat zapis z vlastivedy a to psala snad hodinu. Puvodne jsem ji chtela vynadat, co tam dela, ale pak jsem zjistila, ze zapis byl na 3 A4 stranky v sesite. Ale to je spis vyjimka. Ale bylo to od pondelka, jeji boj, ze si to nechala cele na jeden vecer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
24.2.22 09:17

@gabrriel
A to na značkách neznameno nutně sex. Ale třeba noční :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31222
24.2.22 09:18

@Lama Lama Kamaradka tuhle ukazovala krasne „slovni“ hodnoceni z Nemecka z prvni tridy. Byly tam myslim 4 sloupecky s ruznymi smajliky (hodne smejici, mene smejici, neutralni, zamraceny) - v podstate asi 1,2,3,4 a v radcich vety ve stylu Plynule precte slovo, Pocita do 5 bez chyb, Ma poradek ve svych vecech, Vzdy se zajima, co se deje v hodine a odskrtnuti, ktery smajlik to vystihuje. Krasne prehledne pro rodice i dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.2.22 09:26

@Lama Lama No já nemyslím formativní hodnocení ke každé písemce, ale třeba čtvrtletně ke každému předmětu.
U písemek by mi stačilo asi procentuální hodnocení, nebo 5 bodu z 20.
Zase starší nosí testy domů (teda mimo diktátů, ale kdybych si je vyžádala, tak je asi taky dostanu), takže tam vidím, kde to pčípadně drhlo ( a taky vidím, že paní učitelka to známkování taky tolik neprožívá, známkuje mírně a upozornění za chybu nemá být trestem, ale pomocí, jak se zlepšit.

A u nás teda se přiznám, jak učitelky dělají ofíko klasifikaci, protože třeba v první třídě nepsali žádné oficiální testy, pak jim do toho hupnulo zavření škol, znáky v notýsku byly asi takové hodně motivační za práci v hodině (a jen jedničky a hvězdičky), ale na konci školního roku učitelka rozdávala i trojky a snad i čtyřky.
Jako asi to nějak ošéfované měla, kdyby na ní hupnul rodič, proč má dítě na výzo čtverec, ale opravdu netuším jak.

Ale je fakt, že mnoho rodičů v tom psaném testu tu hlavní message neuvidí/nepochopí nebo si to vyloží po svém. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
24.2.22 09:33
Citace] @Russet píše:
Co je dělat podlahy? Mladší je v družině, tak proč je žena v domácnosti?

Má dlouhodobě komplikovaný zdravotní stav, který ji nedovoluje extra přemýšlet nástup do práce, není v oboru co by mohl mít home office a navíc i neměla by dělat ani většinu domácích prací. Ale tak uvařit dát věci do myčky, z myčky, do pračky, z pračky, do sušičky, ze sušičky zvládne.

Dělat podlahy? Vysát, zamést, vytřít? Co sis představovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81490
24.2.22 09:34
@Hobitka píše:
@Lama Lama Kamaradka tuhle ukazovala krasne „slovni“ hodnoceni z Nemecka z prvni tridy. Byly tam myslim 4 sloupecky s ruznymi smajliky (hodne smejici, mene smejici, neutralni, zamraceny) - v podstate asi 1,2,3,4 a v radcich vety ve stylu Plynule precte slovo, Pocita do 5 bez chyb, Ma poradek ve svych vecech, Vzdy se zajima, co se deje v hodine a odskrtnuti, ktery smajlik to vystihuje. Krasne prehledne pro rodice i dite.

No, tato právě moc nemusím. Prostě jakákoli unifikovaná hodnocení, která jsou sice objektivnější, usnadní učitelce práci, ale… V poddstatě, pokud mám chytré dítě, tak prostě vím, že umí počítat do pěti, umí slabikovat… Tady jde o to, aby ta škála byla ušitá na míru tomu mému dítěti. Tedy pro mě by bylo ideální, kdyby tam bylo vystihnuto zhruba v poměru půl na půl, co je cajk a co je „problém“ ( ikdyž to v globálním měřítku celé třídy problém není). Informace, že umí počítat do pěti je pro mě nepotřebná ( já to vím, dítě to ví a učitelka asi taky tuší, že to víme), stejně tak je zbytečné do zblnutí opakovat, že má bordel v penálu. Por mě jsou zkrátka nejvíc přínosné ty rozhovory s učitelkou, kde mi přináší nějaké specifické postřehy o dítěti. A ty jsou většinou mimo jakékoli škály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31222
24.2.22 09:36

@gabrriel :hug: Se zas nemuzes divit, ze se vyziva v prepracovavani ukolu, kdybych ja nemohla delat nic, tak by mi regulerne hrablo (i kdyz na dva dny o vikendu kvuli streptokokovi v krku to bylo relativne prijemne). Zamestnala se jednou z mala veci, ktere delat muze. No, nemate to uplne lehke…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31222
24.2.22 09:40

@Lama Lama To zas souhlasim, ze jedine, co mi neco napovi, je rozhovor s ucitelkou. Deti zatvrzele trvaji na tom, ze ve skole je „vsechno v pohode“ :mrgreen:… Ale mne to prislo takove hezke, ze dite podle me lepe vidi, v cem je dobre a v cem se ma zlepsit. Sestrenice je taky v DE a tam dostavali dvoustrankove dopisy. Pro mamu mozna take dobre, ale to dite to podle me ani nedoposlechne. Mne prijde, ze hodnoceni by melo byt pro dite a ne pro rodice :think:. A pak je velky rozdil v tom „Mas jednicku“ nebo „Umis dobre pocitat“. Co si dite predstavi pod pojmem „mas jednicku“? Ja se svych deti neptam, jestli maji ze skoly jednicky, ale jestli vsemu rozumi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
24.2.22 09:44
@Hobitka píše:
@gabrriel :hug: Se zas nemuzes divit, ze se vyziva v prepracovavani ukolu, kdybych ja nemohla delat nic, tak by mi regulerne hrablo (i kdyz na dva dny o vikendu kvuli streptokokovi v krku to bylo relativne prijemne). Zamestnala se jednou z mala veci, ktere delat muze. No, nemate to uplne lehke…

U některých našich dohadů chápu její frustraci, ale zrovna tady jsem se nad tím nezamýšlel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4981
24.2.22 09:45
@Russet píše:
Co je dělat podlahy? Mladší je v družině, tak proč je žena v domácnosti?

Ježíšmarjá, co je ti po tom? Dělat podlahy znamená umýt je. On se naprosto jasně vyjádřil k tématu, jak řeší jako rodiče domácí přípravu dětí, a ty šťouráš do úplně nedůležitých věcí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31222
24.2.22 09:49
@gabrriel píše:
U některých našich dohadů chápu její frustraci, ale zrovna tady jsem se nad tím nezamýšlel.

Mozna v tom vidi jednu z veci, ktere delat muze (coz nutne neznamena, ze by je delat mela) :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81490
24.2.22 09:55
@Svistice píše:
@Lama Lama No já nemyslím formativní hodnocení ke každé písemce, ale třeba čtvrtletně ke každému předmětu.
U písemek by mi stačilo asi procentuální hodnocení, nebo 5 bodu z 20.
Zase starší nosí testy domů (teda mimo diktátů, ale kdybych si je vyžádala, tak je asi taky dostanu), takže tam vidím, kde to pčípadně drhlo ( a taky vidím, že paní učitelka to známkování taky tolik neprožívá, známkuje mírně a upozornění za chybu nemá být trestem, ale pomocí, jak se zlepšit.

A u nás teda se přiznám, jak učitelky dělají ofíko klasifikaci, protože třeba v první třídě nepsali žádné oficiální testy, pak jim do toho hupnulo zavření škol, znáky v notýsku byly asi takové hodně motivační za práci v hodině (a jen jedničky a hvězdičky), ale na konci školního roku učitelka rozdávala i trojky a snad i čtyřky.
Jako asi to nějak ošéfované měla, kdyby na ní hupnul rodič, proč má dítě na výzo čtverec, ale opravdu netuším jak.

Ale je fakt, že mnoho rodičů v tom psaném testu tu hlavní message neuvidí/nepochopí nebo si to vyloží po svém. :think:

Nám testy nenosí. Ale už jsem dohodnutá, že má dcera povolené vytáhnout telefon a vyfotit si to. Další problém je, že učitelka opravuje testy klidně za dva tři týdny a ty děti už uplně zapomenou, o co tam šlo… z didaktického hlediska o ničem.

U nás nějaké formativní hodnocení v prvních ročnících probíhalo, ale bylo to o ničem- prostě seřazené zkopírované věty typu - počítá bez problémů do pěti, zvládá výborně i počty přes desítku, čte téměř plynule, v prvou se zapojuje do výuky aktivně, v hudebce zpívá, ve výtvarce kreslí, v tělocivku cvičí :jazyk: :mrgreen:
Spoustě lidem vadí nálepkování, ale pro mě je to takové naprosto výstižné, když mi pak učitelka do bakalářů napíše, že Malvína je takový generál… mluví to za vše…Pokud mi to nesedí, tak jí napíšu, co si o tm myslím, ona to upřesní, vysvětlí…

Stejně tak bylo fajn, když jsme míssto online schůzek na gymplu dostali jen email. Spousta rodičů frfnala… al e pro mě úžasné - veškeré info bylo stručně napsané ( výlet, třídní fond, škola v přírodě, plavání, pomůcky, knihovna, bla bla)… na to nepotřebuju úču půl hodinu poslouchat. A k tomu připojené individuální hodnocení. Přes to, že je má třídní jen na dva předměty, tak to ve dvou větách vystihla suprově - Váš syn je chytrý, při hodinách aktivní, obvykle milý a pozitivně naladěný. Občas je velmi výrazný a hlučný, zejména ve spojení s Vilémem a Jarmilou. :mrgreen: :lol: Pak dodala i obecné hodnocení třídy - že se zdá, že se tvoří velmi pěkný kolektiv, dobře spolupracují. Jen jsou učitelským sborem hodnoceni jako nejhlučnější třída školy.

Todle prostě do žádných tabulek a předpřipravených formátů nenapasuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81490
24.2.22 09:59
@Hobitka píše:
@Lama Lama To zas souhlasim, ze jedine, co mi neco napovi, je rozhovor s ucitelkou. Deti zatvrzele trvaji na tom, ze ve skole je „vsechno v pohode“ :mrgreen:… Ale mne to prislo takove hezke, ze dite podle me lepe vidi, v cem je dobre a v cem se ma zlepsit. Sestrenice je taky v DE a tam dostavali dvoustrankove dopisy. Pro mamu mozna take dobre, ale to dite to podle me ani nedoposlechne. Mne prijde, ze hodnoceni by melo byt pro dite a ne pro rodice :think:. A pak je velky rozdil v tom „Mas jednicku“ nebo „Umis dobre pocitat“. Co si dite predstavi pod pojmem „mas jednicku“? Ja se svych deti neptam, jestli maji ze skoly jednicky, ale jestli vsemu rozumi.

NO, rozumí vždycky všemu, doknce i ta písemka, byla v poho ( a pak z ní dostane čtyřku). :jazyk:
Takže pro mě je právě důležitá i ta známka která objektivizuje, že to „v poho“ nebylo. A v tomdle je dost prudim, příště chci, aby zkusili předem lépe odhnadnout a sebehodnotit, jak to šlo. Co tam majjí špatně a dokázali lépe odhadnout, co třeba dostanou- zapamatovat si otázky v estu, zkontrolovat si samy správné odpovědi… Ale fakt, že výsledek dostane třeba za 3 týdny, mi tomu moc nenapomáhá.

Příspěvek upraven 24.02.22 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.2.22 10:10

Pamatuju jednu příhodu, kdy jsem se potkala s maminkou od syna spolužáka (naprosto normální rodina).
Nějak jsme se dostali k tomu, co včerejší úkol. Povídám, že dítě ho mělo za 5 minut (nějaké stránka ve slabikáři - přečíst a buď zaškrtat k porozumění textu nebo křížovka podle obrázků).
Z té maminky vylezlo, že to dělali přes půl hodiny a to její dítě spolupracovalo (žádná vztekací/válecí scéna). Prostě už v té první třídě se ty rozdíly ve „vlohách“ ukážou.

Pak se mě jiná ve druhé třídě ptala, že její Pepíček říkal, jak to našemu Jarouškovi ve škole jde. Tak prý jak dlouho se s ním doma učíme. Že oni tak hodinu denně, Pepíček má jedničky a dvojky. Ale neví, jak to bude dělat, až ji příští rok nastoupí do školy druhé dítě. No bylo mi až stydno přiznat, že se s dítětem doma fakt neučím, že na něj teda jen musím pravidelně zakleknout, aby udělal úkol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová