Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:ne…to je tim, ze nemam cestinu v pocitaci…a manzel mi zakazal nahrat…
Jak nahrát? Vždyť jenom zaklikni češtinu v panelu jazyků a hned tam budeš mít přidanou i českou klávesnici…
@Anonymní píše:
Emilie-dekuji za radu.Ctu a cetla jsem dost. Potrebuji pravidla!!!Knihama jsem se naucila opravdu hodne, to je fakt.
To bych ti pak ráda doporučila tři knížky, které jsem dostala já a neustále v nich listuju a jen tak si čtu a prostě se vzdělávám https://www.kosmas.cz/…o-cestine-3/ - a je to podle pořadu, co dávali v televizi. Experti z Ústavu pro jazyk český tam docela srozumitelně vysvětlují právě proč se jak co píše. Zrovna namátkou - jaký je rozdíl mezi benátský a benátecký? Benátský je pocházející z italských Benátek, benátecký z Benátek nad Jizerou ![]()
Kajin-jsem tu 17 let, a do ted mi to slo skryvat, ale pokud chci se uchazet o praci, kterou by predstavovala, tak musim s tim neco udelat. Hlavne MIT JISTOTU!!! Jistotu sama v sobe. Slovni zasoba a mluva-tu mam, nechvalim se, na moc dobre urovni. Nikdo mi neveri, ze nejsem rodila ceska, kazdy si vzdy rekne, ze jsem z Ostravy, ze mam kratky zobak
Ale proste delam si starost aby, opakuji, MELA JISTOTU SAMA V SOBE!!!
@74paja píše:
Jak nahrát? Vždyť jenom zaklikni češtinu v panelu jazyků a hned tam budeš mít přidanou i českou klávesnici…
Tak tohle mi nejde…Mozna, ze to je stary pc..?
Ma tam rustinua hlavne anglictinu!!!Studoval a zil v Anglii.
Proto bych si pořídila třebu tu učebnici Odmaturuj z češtiny - je tam přehled základním jevů češtiny, k tomu bych si pořídila nějakou cvičebnici s klíčem řešení - není nad procvičování - určitě ti v knihkupectví poradí. A pak opravdu každou volnou chvíli četla a poslouchala Český rozhlas - nejlépe Radiožurnál - tam mají kvalitní moderátory a hodně mluveného slova.
Emilie, kajin-to je vono!!!
Dobra rada!!!Skusim poridit.Je fajn, ze clovek na emiminu muze se poradit, jste skvele!!!
![]()
@Anonymní píše:
Kajin-jsem tu 17 let, a do ted mi to slo skryvat, ale pokud chci se uchazet o praci, kterou by predstavovala, tak musim s tim neco udelat. Hlavne MIT JISTOTU!!! Jistotu sama v sobe. Slovni zasoba a mluva-tu mam, nechvalim se, na moc dobre urovni. Nikdo mi neveri, ze nejsem rodila ceska, kazdy si vzdy rekne, ze jsem z Ostravy, ze mam kratky zobakAle proste delam si starost aby, opakuji, MELA JISTOTU SAMA V SOBE!!!
A odkud jsi, mohu-li se zeptat? (popřela jsem v sobě svůj zvyk otáčet tento výraz na svůj pokus o vtip mohy-lu se zeptat?)
Tak a mám asi nejlepší řešení pro to, co potřebuješ. A zároveň nejlevnější. Když jsem tady viděla tipy od Emilie na tu knihu o Češtině, vzpomněla jsem si, že na stránkách Ústavu pro jazyk český tyto dotazy z velké části jsou: http://www.ujc.cas.cz/…mave-dotazy/ Za každý rok je tam 52 dotazů, které jsou pak z velké části vydány i knižně v oněch knihách - takže tady je to zadarmo. A mají i výbornou příručku s pravidly, přehledně rozdělenou do kapitol: http://prirucka.ujc.cas.cz/ Takže bych dokoupila pak už jen nějakou cvičebnici. Nějaké testy na doplňování najde i na interneru, ale často tam bývají chyby. Navíc bys opravdu už musela mít českou klávesnici.
@Kájín píše:
Nevím, anonymní, jak dlouho tady žiješ, takže těžko posoudit, jestli je ještě vhodné dělat chyby. Moje švagrová /Ukrajinka/ tady žije 11 let a hodně, opravdu hodně čte, a tak její slovní zásoba je výborná. Mluví velmi dobře a píše také s minimem chyb. Na nějaké zaměstnání, kde bys měla vytvářet samostatný psaný text to ještě - upřímně - není. Na to máš teda v textu ještě hodně bych - čárky /interpunkce/ mezi větami, psaní i/y, s/z a naprosto chybějící diaktirika /=čárky a háčky/ - ale to je možná tím, že píšeš z mobilu.
Nedá mi to, ale myslím, že zakladatelka píše líp, než polovina rodilých Čechů. Samozřejmě nějaká ta chybka tam je, ale vzhledem k tomu, že na mě momentálně na FB huklo toto, tak to musím napsat
Samozřejmě záleží na tom, jakou práci hledá.
Jinak mě ještě napadá, že by se třeba dala oslovit nějaká studentka češtiny nebo někdo, kdo nabízí doučování k maturitě, na přijímačky a zkusit docházet k němu. Přece jenom individuální přístup bude lepší, než kurz.
Písemná úroveň češtiny rodilých Čechů rozhodně klesá, bohužel! Velký podíl mají na tom i počítače a prostředky moderní komunikace. Pls, btw, jj, nn, syap apod…je to lehčí a rychlejší, než psát mimochodem, prosím aj.
@Kájín jj, nn a další zkratky, ani ty z angličtiny, mi nevadí, beru to jako součást vývoje jazyka, i když se možná vyvíjí jiným směrem, něž by si někdo představoval. Ale nepochopím, jak může člověk, který má ukončený první stupeň ZŠ napsat „taki“
To je naprosto otřesné!
A co je ještě otřesnější - pokud je na to dotyčný upozorněn, místo toho, aby se zastyděl, se netají tím, že je mu to úplně jedno. Ti, kteří cítí, že by se stydět možná měli, přidají perličku o tom, že jsou dyslektici ![]()
@Angua Já tím chtěla říct, že tím zkratkováním často pak jedinci neumí napsat to slovo česky správně, neboť ho prostě nepoužívají. Pokud někdo zvládá jazyk, chápu, že v oblasti osobní komunikace není problém užívat zkratky atd. Ale to by si právě mě dovolit ten, kdo o jazyce něco ví. A jak píšeš - často jsem tady narazila na názory, že jsou tady takoví, co kritizují pravopisné chyby, a že to jsou lidé, co si potřebují „honit“ sebevědomí apod.
@Kájín jasně, s tím souhlasím. Nejhorší na tom je, že zvládnutí jazyka by nemělo být něco, na čem by si kdokoli měl honit sebevědomí - to by měla být naprosto normální, běžná a přirozená věc. Ten, kdo ho nezvládá, by se měl stydět - a to včetně různých „dys- lidí“ - protože vím, že i člověk s touto poruchou může psát téměř bez chyb, když se snaží, záleží mu na tom a ví, že textem prezentuje vlastní osobu. Bohužel dneska je jakýsi zvrácený trend být hrdý na to, co neumím a nevím, ne na to, co umím a vím
Každý dělá chyby, já třeba vím, že mojí slabou stránkou jsou čárky mezi souvětími, ale ten základ - aby se to dalo číst, ten by měli ovládat úplně všichni.
@Angua Přesně tak. Když si někdo dovolí vytknout chybu, tak dostane takový „kartáč“, že mu to ani nestojí zato.