Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kájín no jistě. Vždyť ostatní mamči chápou, co chce říct - a vůbec, třeba je hodná ![]()
Musím říct, že na internetu už se mi snížil práh tolerance a nad spoustou věcí už se ani nepozastavuju. Ale v médiích mě to furt štve. Nedávno jsem na Novinkách četla, že někdo „ubyl“ psa
O tištěných médiích nemluvě - kdysi jsme s taťkou přinutili mamku vyhodit jakýsi časopis ze záchodu, protože v něm bylo moc pravopisných chyb a nás to rozčilovalo ![]()
@Angua píše:
@Kájín jasně, s tím souhlasím. Nejhorší na tom je, že zvládnutí jazyka by nemělo být něco, na čem by si kdokoli měl honit sebevědomí - to by měla být naprosto normální, běžná a přirozená věc. Ten, kdo ho nezvládá, by se měl stydět - a to včetně různých „dys- lidí“ - protože vím, že i člověk s touto poruchou může psát téměř bez chyb, když se snaží, záleží mu na tom a ví, že textem prezentuje vlastní osobu. Bohužel dneska je jakýsi zvrácený trend být hrdý na to, co neumím a nevím, ne na to, co umím a vímKaždý dělá chyby, já třeba vím, že mojí slabou stránkou jsou čárky mezi souvětími, ale ten základ - aby se to dalo číst, ten by měli ovládat úplně všichni.
Naprosto souhlasím. I tady na e-miminu se do mě pustily ženy, když jsem je upozornila na hrubky. Takové ataky jsem nezažila. Místo, aby se tyto pisatelky snažily gramatiku doučit, tak útočí, že jsem troškařka a nad ně se vytahuji. Došlo tak daleko, že jsem přemýšlela, že raději psát nic nebudu. Přece se nebudu stydět za to, že mě celý život gramatika velmi bavila a není to tím, že bych byla kantorka jazyka českého. Jsem bioložka.
Ale k tématu, jak se naučit českou gramatika. Opravdu to vidím tak, že je snad nejefektivnější si najít někoho, kdo zná českou gramatiku a trénovat diktáty. Po dopsání si sednout a snažit se nejen opravit chyby, ale hlavně si je nechat vysvětlit. Český jazyk je pro cizince opravdu velmi těžký. Držím palce.