Učitelka plat

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36504
2.4.22 09:02
@listento píše:
Co by ne? Když ty peníze nejsou hlavní motivace - můžeš řešit jiné věci: pracovní dobu, psychickou náročnost (třeba dlouhodobě kreativní práce je extrémně náročná), vyhoření, vzdálenost do práce, kolektiv, vedlejší náklady (jako učitel/úředník můžeš do práce skoro v čemkoli, v korporátu jdou ty investice do šatníku a do vzhledu obecně do desetitisíců měsíčně, na nějaká sáčka z H&M se tam fakt nehraje)… Já teď šla taky do státního (ne jako učitel) a sešup na třetinu, ale můžu být doma v půl třetí, malá zodpovědnost, po splnění úkolů si můžu dělat na svém… Jako ano, asi se výhledově do soukromého vrátím, jakmile si odpočinu, ale teď jsem za ten relax fakt ráda (jasně, všude ve státním to relax není, ale u mě, když to srovnám se svým korporátem, prostě jo). :)
desetitisícové každoměsíční investice do šatníku a vzhledu? Jasně korporát, ale toto se mi zdá trochu přehnané… :think: :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
2.4.22 09:04
@Mariane.B píše:
Výsměch to rozhodně není a větší plat mají opravdu při odchodu do soukromého vyjímečně a záleží samozřejmě na oblasti.
Já mám přehled v Brně a tady se ženy v soukromém dostanou výrazně níž, pokud nejde o IT. Bohužel. Určitě existuje i kraj, kde je to jinak.
Jinak znám spoustu lidí, kteří do toho soukromého přesto jdou a jsou ve mnohem větším klidu než ve školství.

Výsměch to bohužel je, vždyť to není ani průměrný plat.
Jinak já jsem z mnohem hůře placeného kraje, než je Brno, a třeba jazykáři v soukromé sféře se tu špatně nemají, určitě nejdou „výrazně níž“, jak píšeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
2.4.22 09:06
@Burj Chalifa píše:
desetitisícové každoměsíční investice do šatníku a vzhledu? Jasně korporát, ale toto se mi zdá trochu přehnané… :think: :nevim:

Asi tak. 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.22 09:13

Vlastně jsem ani nečekala jiné reakce, než ty, které budou vykřikovat, jak jsou platy pedagogů vysoké. Je smutné, že si sami pedagogové pod sebou řežou větev a že se nedokáží ocenit. Jednou jsou to absolventi VŠ, pokud chtějí být dobří musí (měli) by se stále vzdělávat, mít všeobecný hluboký rozhled a praktickou zkušenost s mnoha obory, z různých míst na světě, s vice různými mentalitami národů apod. Na toto vše jsou bohužel v dnešním světě potřeba finance. Za nástupní plat 32000btto se v dnešní době učitel nepodívá pomalu ani na „Mácháč“ či Lipno. Nemluvím o nákupu a otestování například nejnovějších technologií pro využití ve škole. Dostáváme se k zajímavému paradoxu, kdy žák má daleko větší přehled, díky tomu, že si jeho rodiče mohou dovolit s ním cestovat, být v kontaktu se zahraničními kamarády, mají možnost vyzkoušet si nejnovější technologie. A chudák učitel pak ve škole stojí před třídou a když se žák zeptá, co učitel dělal o víkendu uslyší odpověď, že v lepším případě byl někde na chatě v tom horším, že obíhal supermarkety, aby sehnal levnější máslo a v tom nejhorším, že byl v práci v Lidlu za pokladnou. Vážně chcete, aby takto uštvani lidé, vystresovaní z nedostatku financí, učili budoucí generaci (vaše děti)? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.22 09:15
@Freeandwild píše:
Jinak já jsem z mnohem hůře placeného kraje, než je Brno, a třeba jazykáři v soukromé sféře se tu špatně nemají, určitě nejdou „výrazně níž“, jak píšeš…

Ano, není to průměrný plat vysokoškolaka o to je to smutnější. Nechápu, kde vzal pan ministr, že plat učitele má být na 130% průměrné mzdy. Když ten základní je tak na 80%.

• Citovat
  • Upravit
2964
2.4.22 09:15

Učím celý život. V MŠ i ZŠ (1. st.). Jsem na platovém stropě. Svoji práci miluji. S penězi jsem spokojená (samozřejmě bych se nebránila jakémukoliv zvýšení :mrgreen: ). Neměnila bych. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
2.4.22 09:28
@Anonymní píše:
Ano, není to průměrný plat vysokoškolaka o to je to smutnější. Nechápu, kde vzal pan ministr, že plat učitele má být na 130% průměrné mzdy. Když ten základní je tak na 80%.

a vis, jak se pocita prumer?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16081
2.4.22 09:34
@Anonymní píše:
Vlastně jsem ani nečekala jiné reakce, než ty, které budou vykřikovat, jak jsou platy pedagogů vysoké. Je smutné, že si sami pedagogové pod sebou řežou větev a že se nedokáží ocenit. Jednou jsou to absolventi VŠ, pokud chtějí být dobří musí (měli) by se stále vzdělávat, mít všeobecný hluboký rozhled a praktickou zkušenost s mnoha obory, z různých míst na světě, s vice různými mentalitami národů apod. Na toto vše jsou bohužel v dnešním světě potřeba finance. Za nástupní plat 32000btto se v dnešní době učitel nepodívá pomalu ani na „Mácháč“ či Lipno. Nemluvím o nákupu a otestování například nejnovějších technologií pro využití ve škole. Dostáváme se k zajímavému paradoxu, kdy žák má daleko větší přehled, díky tomu, že si jeho rodiče mohou dovolit s ním cestovat, být v kontaktu se zahraničními kamarády, mají možnost vyzkoušet si nejnovější technologie. A chudák učitel pak ve škole stojí před třídou a když se žák zeptá, co učitel dělal o víkendu uslyší odpověď, že v lepším případě byl někde na chatě v tom horším, že obíhal supermarkety, aby sehnal levnější máslo a v tom nejhorším, že byl v práci v Lidlu za pokladnou. Vážně chcete, aby takto uštvani lidé, vystresovaní z nedostatku financí, učili budoucí generaci (vaše děti)? :nevim:

Ty bereš fakt, že je nějaký učitel spokojený s podmínkami, jako extrém. Ale ty to ženeš zase do druhého extrému a děláš z učitelů nesvéprávné uhnané chudáčky.
Jedna z mých blízkých kamarádek je učitelka. Když nastoupila jako svobodná a bezdětná do školství, tak místo přivydělávání na pokladně v Lidlu jela každé prázdniny na 4-6 týdnů do zahraničí jako delegát a průvodce CK. Chodily jí na účet dva platy, jeden mohla v tom zahraničí rozfofrovat a poznala dokonale mentalitu cizích národů (ale hlavně tedy Čechů :mrgreen: ).
Když si s přítelem šetřili na bydlení, tak si brala v podvečer nebo o víkendu pár doučování. Oběd měla za 25,–Kč, celé široké příbuzenstvo obdarovávala z obdržených bonboniér a svíček. V době stavby mohla každou přestávku obtelefonovávat dodavatele (případně i zadat práci a jít si na chodbu vyřídit vše potřebné), o volné hodině se tam otočit (se souhlasem ředitele samozřejmě), a ještě si mohla za výhodnější cenu koupit v jídelně pár porcí jídla pro řemeslníky. To bylo v době, kdy já v soukromé sféře vstávala třeba ve 4h ráno a jela z Prahy do Ostravy, kde jsem měla práci na 8h a čas na soukr. telefonát maximálně při obědové pauze, a jela jsem ten samý den zpátky s návratem před půlnocí, a čas strávený na cestě samozřejmě není pracovní přesčas.
Další věc je mateřská, kdy se nemusela strachovat, že někdo bude papírově rušit její místo, tlačit ji k dohodě o ukončení. Naprosto v klídku si mohla porodit dvě děti a potom se sama rozhodnout, jestli si bude přivydělávat a na kolik hodin. Vrátila se a nárůst platu ji překvapil. Posun výchovy či spíš nevýchovy dětí tedy nepříjemně taky, míra toho, jak rodiče učitelům kafrají do všeho taky vzrostla výrazně.
Její manžel vydělává jen lehce nadprůměrnou mzdu a jsou spokojení a naprosto v klidu.
Jako dávat rovnítko mezi být učitel = stát frontu na levné máslo, je podle mě dost velká dehonestace učitelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26853
2.4.22 09:42
@Anonymní píše:
Vlastně jsem ani nečekala jiné reakce, než ty, které budou vykřikovat, jak jsou platy pedagogů vysoké. Je smutné, že si sami pedagogové pod sebou řežou větev a že se nedokáží ocenit. Jednou jsou to absolventi VŠ, pokud chtějí být dobří musí (měli) by se stále vzdělávat, mít všeobecný hluboký rozhled a praktickou zkušenost s mnoha obory, z různých míst na světě, s vice různými mentalitami národů apod. Na toto vše jsou bohužel v dnešním světě potřeba finance. Za nástupní plat 32000btto se v dnešní době učitel nepodívá pomalu ani na „Mácháč“ či Lipno. Nemluvím o nákupu a otestování například nejnovějších technologií pro využití ve škole. Dostáváme se k zajímavému paradoxu, kdy žák má daleko větší přehled, díky tomu, že si jeho rodiče mohou dovolit s ním cestovat, být v kontaktu se zahraničními kamarády, mají možnost vyzkoušet si nejnovější technologie. A chudák učitel pak ve škole stojí před třídou a když se žák zeptá, co učitel dělal o víkendu uslyší odpověď, že v lepším případě byl někde na chatě v tom horším, že obíhal supermarkety, aby sehnal levnější máslo a v tom nejhorším, že byl v práci v Lidlu za pokladnou. Vážně chcete, aby takto uštvani lidé, vystresovaní z nedostatku financí, učili budoucí generaci (vaše děti)? :nevim:

Places dobre, ale na spatnem hrobe.
O platech rozhoduje vlada :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.22 09:47
@matkabagristy píše:
a vis, jak se pocita prumer?

Samozřejmě, že vím. O to smutnější, je že s tím jsou učitelé (vzdělaní lidé, kteří vzdělávají a mají se pokusit nadchnout mladou generaci) souhlasí a jsou spokojení.

• Citovat
  • Upravit
66798
2.4.22 09:47
@Anonymní píše:

ucim 27. rok. Nic z toho, cim podle tebe trpi ucitele, nepocituju. Levne maslo v akci kupuju z latentni lakoty.
Myslim, ze jsi ta sama, co furt dokola lamentuje, ze ucitele pro zvyseni svych platu nic nedelaji. Jsi ucitelka, tak neco delej. Mas nizky plat, pust se do toho. No, a predtim si jeste jednou precti prispevky neucitelu v teto diskuzi, jak se k platum ucitelu vyjadruji oni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
2.4.22 09:48
@Anonymní píše:
Samozřejmě, že vím. O to smutnější, je že s tím jsou učitelé (vzdělaní lidé, kteří vzdělávají a mají se pokusit nadchnout mladou generaci) souhlasí a jsou spokojení.

Nejsi spokojena, bojuj za vyssi plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
2.4.22 09:48
@Freeandwild píše:
Jinak já jsem z mnohem hůře placeného kraje, než je Brno, a třeba jazykáři v soukromé sféře se tu špatně nemají, určitě nejdou „výrazně níž“, jak píšeš…

No a, nemyslím si, že učitel má mít nástupní plat průměr. Jazykáři ne, ale jazykářů je na škole pár a co ten zbytek…A věř mi, že většina učitelů se na ten průměr dost brzy dostane a to je teda za tuto profesi víc než dost. Zlepšila bych jim pracovní podmínky, dneska je to s rodiči dost problém, žáci by za své chování měli být velmi tvrdě postihováni. Dnes je pomalu nesmíš stresovat, aby je to chudáky nepoznamenalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
2.4.22 09:51
@cecetka píše:
To je verejna sfera.
Na jinych uradech maji urednici taky VS a nastupni plat pod 20 hrubeho. Na rozdil od pedagogu nebozdravotnikuse jim mzdy uz dva roky nezvysovaly :nevim:
Pri dnesni inflaci se asi uz pujdou past :nevim:

8o Kdyz jsem zacinala ucit, meli ucitele srovnatelny plat s dochtory. To uz nastesti pro lekare neni pravda. Posledni zvysovani se konalo 2022, ucitele 2%, zdravotnici 6%. To, ze jsou urednici povazovani za zlo spolecnosti a nezaplaceni (ti bezni), je skutecnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2169
2.4.22 09:52

@zrcadlo Spíš jejich platů, které jsou velmi dobré a většina těch učitelů si je toho velmi dobře vědoma. I přesto někteří utíkají a nedělali by tam ani za dvojnásobek. Kvůli rodičům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat