Učitelka plat
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
@matkabagristy píše:
Kdyz jsem zacinala ucit, meli ucitele srovnatelny plat s dochtory. To uz nastesti pro lekare neni pravda. Posledni zvysovani se konalo 2022, ucitele 2%, zdravotnici 6%. To, ze jsou urednici povazovani za zlo spolecnosti a nezaplaceni (ti bezni), je skutecnost.
Přestože mnozí zajišťují základní infrastrukturu státu, která je potřebná a při pokusech předat ji soukromému sektoru se to ukázalo jako nefunkční. Nechápu proč, když je tak nepotřebují, se každý obrazí na stát, aby vše hradil, když je sebemenší problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
ucim 27. rok. Nic z toho, cim podle tebe trpi ucitele, nepocituju. Levne maslo v akci kupuju z latentni lakoty.
Myslim, ze jsi ta sama, co furt dokola lamentuje, ze ucitele pro zvyseni svych platu nic nedelaji. Jsi ucitelka, tak neco delej. Mas nizky plat, pust se do toho. No, a predtim si jeste jednou precti prispevky neucitelu v teto diskuzi, jak se k platum ucitelu vyjadruji oni.
Dělám dost pro to, aby naše škola měla i jiné zdroje financování než ty od obce. Dělám toho dost. Jen často narážím na neochotu pedagogů či vedení se stavem něco dělat.
Názory veřejnosti, lidí, kteří nikdy před plnou třídou nestáli, beru na vědomí, ale potřeba si své ohodnocení umět obhájit.
- Citovat
- Upravit
Učila jsem rok na gymplu, pár let v soukromé jazykovce. Utekla jsem do korporátu, svoboda, volnost a peněz tak 3× tolik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Freeandwild píše:
Výsměch to bohužel je, vždyť to není ani průměrný plat.
Jinak já jsem z mnohem hůře placeného kraje, než je Brno, a třeba jazykáři v soukromé sféře se tu špatně nemají, určitě nejdou „výrazně níž“, jak píšeš…
Jazykáři? Myslíš angličtináře, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Kdybych neučila, tak bych ti možná vše spolkla i s navyjakem. Ale - telefonování o 10 minutové přestávce?to je dost utopie. Výuka končí zvoněním, děti se musí zabalit a jít na jinou hodinu, nemůžu je nechat v učebně samotné, musím ji zamknout. Volné hodiny - téměř nemám, neb téměř pokaždé mám suplování, oběd za 25,– můžeme si vzít jen jeden, pokud chci víc tak za běžnou cenu 100,– (ve firmě jsme měli stravenky zdarma, plus ovoce, káva čaj - vše volně, kdykoliv k dispozici). Nástupní plat učitele 32000,– tj cca 26250,– čistého. Pro vysokoškolaka…
prostě super.
Au, „navyjak“ tedy dost bolí, od učitelky dvojnásob…
Odejdi ze školství, najdi si firmu se stravenkami zdarma, 65tis. nástupem, kávou zdarma, spoustou volného času, a netrap školství svou přítomností.
Předpokládám, že jsi ta paní, která na zkrácený úvazek brala 10tis. osobní ohodnocení, které jí po zkušebce ředitel vzal, a teď přišlo rozčarování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo píše:
Ty bereš fakt, že je nějaký učitel spokojený s podmínkami, jako extrém. Ale ty to ženeš zase do druhého extrému a děláš z učitelů nesvéprávné uhnané chudáčky.
Jedna z mých blízkých kamarádek je učitelka. Když nastoupila jako svobodná a bezdětná do školství, tak místo přivydělávání na pokladně v Lidlu jela každé prázdniny na 4-6 týdnů do zahraničí jako delegát a průvodce CK. Chodily jí na účet dva platy, jeden mohla v tom zahraničí rozfofrovat a poznala dokonale mentalitu cizích národů (ale hlavně tedy Čechů).
Když si s přítelem šetřili na bydlení, tak si brala v podvečer nebo o víkendu pár doučování. Oběd měla za 25,–Kč, celé široké příbuzenstvo obdarovávala z obdržených bonboniér a svíček. V době stavby mohla každou přestávku obtelefonovávat dodavatele (případně i zadat práci a jít si na chodbu vyřídit vše potřebné), o volné hodině se tam otočit (se souhlasem ředitele samozřejmě), a ještě si mohla za výhodnější cenu koupit v jídelně pár porcí jídla pro řemeslníky. To bylo v době, kdy já v soukromé sféře vstávala třeba ve 4h ráno a jela z Prahy do Ostravy, kde jsem měla práci na 8h a čas na soukr. telefonát maximálně při obědové pauze, a jela jsem ten samý den zpátky s návratem před půlnocí, a čas strávený na cestě samozřejmě není pracovní přesčas.
Další věc je mateřská, kdy se nemusela strachovat, že někdo bude papírově rušit její místo, tlačit ji k dohodě o ukončení. Naprosto v klídku si mohla porodit dvě děti a potom se sama rozhodnout, jestli si bude přivydělávat a na kolik hodin. Vrátila se a nárůst platu ji překvapil. Posun výchovy či spíš nevýchovy dětí tedy nepříjemně taky, míra toho, jak rodiče učitelům kafrají do všeho taky vzrostla výrazně.
Její manžel vydělává jen lehce nadprůměrnou mzdu a jsou spokojení a naprosto v klidu.
Jako dávat rovnítko mezi být učitel = stát frontu na levné máslo, je podle mě dost velká dehonestace učitelů.
jako je pecka, kdyz deti vidi sveho ucitele, jak si o vikendech privydelala za kasou nebo v mekkaci. To desne ty deti motivuje k uceni. Ucte se dobre a budete se mit jako ja ![]()
Jako kazdy zamestnanec mame narok na dotaci obeda, ten si muzeme snist v hlucnem prostredi a pritom vykonavat dozor. Taky bonus.
O prestavkach mame dozory, vyrizovani, jsem rada, kdyz stihnu WC. O volnych hodinach si muzou nekam odskocit tak telocvikari nebo budkari.
No, a necekane i ve skolnim prostredi uz nejakou dobu funguji mechanismy zamestnavani shodne s jinymi prostredimi.
Sama jsem si tim prosla.
A povazovat za zamestnanecky bonus svicku nebo bononieru, k tomu nemam slov.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZustanSeMnou píše:
Učím němčinu..Spokojená většinou jsem.. někdy min.
Každopádně do soujrime sféry člověk odejít může, pokud by chtěl
A co říkáš na zrušení povinného druhého jazyka? Jsem taky němčinářka a se.re mě to tedy fest.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dělám dost pro to, aby naše škola měla i jiné zdroje financování než ty od obce. Dělám toho dost. Jen často narážím na neochotu pedagogů či vedení se stavem něco dělat.
Názory veřejnosti, lidí, kteří nikdy před plnou třídou nestáli, beru na vědomí, ale potřeba si své ohodnocení umět obhájit.
co delas? Ty jsi ta, co uci prvni rok na polovicni uvazek. Dostala jsi k platu 10 000 osobko, ktere poskytoval zrizovatel. No, a kdyz nebyl statni rozpocet, prestal ho poskytovat. Takze jsi prisla o penize a knucis, ze ostatni ucitele s tim nic nedelaji. Fakt by me zajimalo, co bych pro tebe mohla udelat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Kdybych neučila, tak bych ti možná vše spolkla i s navyjakem. Ale - telefonování o 10 minutové přestávce?to je dost utopie. Výuka končí zvoněním, děti se musí zabalit a jít na jinou hodinu, nemůžu je nechat v učebně samotné, musím ji zamknout. Volné hodiny - téměř nemám, neb téměř pokaždé mám suplování, oběd za 25,– můžeme si vzít jen jeden, pokud chci víc tak za běžnou cenu 100,– (ve firmě jsme měli stravenky zdarma, plus ovoce, káva čaj - vše volně, kdykoliv k dispozici). Nástupní plat učitele 32000,– tj cca 26250,– čistého. Pro vysokoškolaka…
prostě super.
Zase má skoro dva měsíce prázdnin, volné Vánoce, jarní prázdniny. Ani na absolventy VŠ všude nečekají, pokud je bez praxe, s bůhvíjakým platem, nemluvě o tom, že spousta VŠ má problém vůbec práci najít právě proto, že tu praxi nemají. Navíc učitelům ty platy rostou s praxí podle tabulek, občas přidá vláda. V soukromé sféře jsou třeba nástupní platy vyšší, ale pak na nich sedí několik let, protože se prostě nezvyšují. Ve spoustě zaměstnání taky nemůžeš po 8 hodinách vypnout počítač a pracuje se i z domova, člověk musí být na telefonu, leckdy i o dovolené. O nějakém obědu za 25Kč si mohou nechat jen zdát. My třeba dostáváme příspěvek na jídlo 80Kč, ale jídlo si buď musíme nosit nebo se stravovat v restauraci. Snad jedině, že máme kafe, čaj a vodu zdarma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
A co říkáš na zrušení povinného druhého jazyka? Jsem taky němčinářka a se.re mě to tedy fest.
tak když učíš, tak víš, kolik děcek má problémy s angličtinou, natož druhým jazykem. Já mám zkušenosti obě, starší dcera měla jen jeden jazyk, měli k běžné AJ ještě zvlášt předmět konverzace AJ. Je nadaná na jazyky, bez problémů začala na střední ruštinu, v pohodě z ní maturovala, na výšce si přibrala další jazyky. Mladší dcera už měla tu smůlu na druhý jazyk, škola nabízela jen němčinu, výuka katastrofa, na střední si pak dcera stejně vybrala ruštinu. ROzhodně by jí dalo víc, kdyby měla navíc konverzaci v anglině, než tu němčinu. Ten druhý jazyk zůstane dobrovolný, školy ho nabíze budou muset a stát je ochotný dotovat i skupiny třeba po pěti. Taková je teda zatím vize, mluvil o tom Gazdík.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nemyslím si, že jsem výjimka. Říkám mam zapocteny 2/3 praxe, dostala jsem se do 3. platového stupně tzn 34850,– btto. Žádné příplatky či odměny nemám. Teď jsem jen tak zkusmo zkusila odpovědět na jeden inzerát a hned mi přistála nabídka na 65000,–btto. Tolik kolik mám teď ve školství jsem měla před 8 lety v soukromém sektoru. Platy ve školství jsou stále směšné. Jsou to lidé s VŠ a mají nastupovat za 32000,– btto? To je čistý výsměch. Jen z nadšení pro obor se žít nedá.
Celkem by mě zajímalo, na jaké zaměstnání jsi dostala nabídku 65k a ještě bys vyhrála výběrové řízení. Pokud máš peďák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZuzaM píše:
Celkem by mě zajímalo, na jaké zaměstnání jsi dostala nabídku 65k a ještě bys vyhrála výběrové řízení. Pokud máš peďák.
nema pedak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Moje dcera patří mezi děti, které si druhý jazyk nechají ve volitelném předmětu. Němčinu má ráda. Neohrozí si první jazyk. Ale má celkem dost spolužáků, kterým druhý jazyk vůbec nesedí. Jim moc nesedí ani angličtina. Přijde mi fér, aby byla možnost volby. Tak se druhý jazyk zařadí mezi volitelné předměty. Druhý jazyk je pro některé děti zbytečné trápení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
prostě super.
32tis pro někoho, kdo neumí pořádně česky a myslí si, že si může vzít domů dvacet dotovaných obědů denně, to mi přijde docela dobrý. A o tom, že ti někdo vytiskl vysokoškolský diplom, bych se raději nikde nezmiňoval.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdybych neučila, tak bych ti možná vše spolkla i s navyjakem. Ale - telefonování o 10 minutové přestávce?
to je dost utopie. Výuka končí zvoněním, děti se musí zabalit a jít na jinou hodinu, nemůžu je nechat v učebně samotné, musím ji zamknout. Volné hodiny - téměř nemám, neb téměř pokaždé mám suplování, oběd za 25,– můžeme si vzít jen jeden, pokud chci víc tak za běžnou cenu 100,– (ve firmě jsme měli stravenky zdarma, plus ovoce, káva čaj - vše volně, kdykoliv k dispozici). Nástupní plat učitele 32000,– tj cca 26250,– čistého. Pro vysokoškolaka…
prostě super.