Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Eveelin píše:
@rejžička určitě bych se s učitelkou (případně ředitelkou) domluvila, na rituálu při předávání. Třeba odpoledne nebo bych přes den do školky zavolala. TTaké pomáhá, když děti vodí do školy tatínek. Lépe se od něj odpoutávají než od maminky. Je dobré jít s dítětem do školky dříve, aby bylo mezi prvními. Cítí se pak lépe než když vstupuje do třídy plné dětí.
Mám teď také tříleté dítě ve školce. Manžel s ním zavedl rituál, že s ním jde do třídy a vyndá z poličky auto, chvíli se pohrají a manžel pak odchází. Někdy malého takto doprovází starší sestry. Ve třídě se střídají 3 učitelky. Dvě jsou v pohodě - malý díky tomu ani jednou nezabrečel. Třetí mi také říkala, že už s tím máme přestat. Ale manžel byl proti. Takže jsem hned volala do školky, že v našem funčním rituálu budeme pokračovat.
Malý loni chodil do soukromého klubíku. Byl takto naučený. Tam to nikomu nevadilo. Ve státní školce někdy učitelky zbytečně prudí.
Ať to dobře dopadne
To máte dobře vymyšlené a i dobře, že jste se nenechali učitelkou rozhodit
dobrá isnpirace pro zakladatelku
5 minut hraní s tatínkem opravdu nikomu v té třídě nijak neublíží, maximálně to trochu rozhodí paní učitelku
…a postupně si dítko zvykne a rituál už potřebovat nebude.
Tady u nás jsou učitelky docela vstřícné. Třeba letos nastupovala tříletá holčička v září, hodně brečela, maminka se rozhodla vzít ji zpět domů a byla s babičkou. Pak ale od ledna už musela do školky, domluvily se s učitelkama, že její sestra z předškoláků (tady nejsou věkově smíšené třídy) bude nějakou dobu s malou v nejmenší třídě, dokud si nezvykne.
Byla tam odhadem skoro měsíc až dva, pak šla zase do své třídy.
v některých školkách je zdá se problém skoro vše, jinde skoro nic, je to jen o lidech ![]()
@Terlas Tak u nás se dveře jenom zavíraj, ale je to takový nepsaný pravdilo, že tam rodiče nechodí. U nás navíc od vchodu není vidět do celý třídy. Když jsme hledali nějakou hračku, co tam malá měla na spaní, tak jsem se neodvážila jít dál než jeden krok za práh (abych právě viděla trošku za roh)
Tim spíš je mi blbý, když holka nechce domů a učitelka jí tam nahání, já tam zas nechci vtrhnout a vzít si jí sama… A taky nám bylo řečeno, že ta adaptace je tak tři měsíce, než dítě úplně pochopí a zvykne si, že opravdu tam bude každej den a že opravdu každej den ho někdo vyzvedne, že tam opravdu nikdy nezůstane, nikdo ho tam nenechá.
Už jsem si prošla s dětmi několik školek (vlastně všechny byly s adaptací a my ji využili dle potřeby v různé míře od 0 - 100%).
A zároveň jsem i učila, i když na ZŠ. Takže neznám specifika učitelky ze školky, ale umím se plus minus vžít i do té druhé role.
Co bych udělala já: Vyslechnout si názor pokud možno více zúčastněných - ve tvém případě bych se poradila i s druhou učitelkou a popřípadě ředitelkou. Pochválit; jdu se poradit, určitě najdeme společné řešení, ony mají zkušenosti… ![]()
Pak bych řekla, že dceři těch 5 minut dle tvých dosavadních zkušeností postačí k adaptaci, že se tedy snažíš o kompromis s pohráním si na chodbě (rozmysli si, jestli bys chtěla žádat i o prostor ve třídě) a že souhlasíš i s tím, že je důležité rychlé rozloučení a odchod. Že bys to ráda zkusila a předpokládáš profesionální přístup, že bys ráda řešila operativní věci až odpoledne, když si pro dítě přijdeš, aby to ráno právě nenarušilo ten rychlý odchod (ať si ta káča trhne).
Jinak to bude chtít opravdu delší čas. Máme to také. Velké problémy se starším dítětem. Ten vztah učitelky a dcery bych sledovala. Já byla kdysi ve školce jakš takš v pohodě, až tam nastoupila nová příšerná učitelka. Při zpětném pohledu musím říct, že kdyby tehdy po pár měsících neodešla na mateřskou, asi by mě školka dost poznamenala. Byla vážně velice nepříjemná.
Držím palce!
@Terlas Já kvůli oblečení nic paním učitelkám neřekla, beru, že nejsou chůvy a mají tam dětí víc. Minule jsem poprosila paní učitelku, že jsem nechala na věšáku mikinu a vestu, tak ať jí dá jedno nebo druhé podle počasí. Ona na ni navlékla super teplou mikinu a na to supertlustou vestu - venku přitom pařák, mně bylo vedro i v dlouhém tričku. Tak jsem se zeptala na emiminu, co vlastně čekat od učitelek ohledně oblékání, jsem poučená a nečekám nic.
![]()
@rejžička Hele upřímně, ono dceři neuškodí, že se jednou zapotí
Třeba se naučí si to pak řídit sama. Já třeba mám pro dceru ve školce nechané pogumované kalhoty, že místo tepláků může mít tyto, ať se nepromočí (buď samotné, nebo si nechat elasťáky/punčocháče). Už jsem pochopila, že to nepůjde - až se malá ve školce zabydlí, budu instruovat ji, ať si vybere, případně, ať se jde zeptat, co si má obléct; zvládá to celkem sama, ale holt na sebe taky navleče, co jí první přijde pod ruku ![]()
@ospalámyš píše:
To máte dobře vymyšlené a i dobře, že jste se nenechali učitelkou rozhoditdobrá isnpirace pro zakladatelku
5 minut hraní s tatínkem opravdu nikomu v té třídě nijak neublíží, maximálně to trochu rozhodí paní učitelku
…a postupně si dítko zvykne a rituál už potřebovat nebude.
Tady u nás jsou učitelky docela vstřícné. Třeba letos nastupovala tříletá holčička v září, hodně brečela, maminka se rozhodla vzít ji zpět domů a byla s babičkou. Pak ale od ledna už musela do školky, domluvily se s učitelkama, že její sestra z předškoláků (tady nejsou věkově smíšené třídy) bude nějakou dobu s malou v nejmenší třídě, dokud si nezvykne.
v některých školkách je zdá se problém skoro vše, jinde skoro nic, je to jen o lidech
Byla tam odhadem skoro měsíc až dva, pak šla zase do své třídy.
Jo holky, nevidím důvod, proč by to mělo učitelce vadit. U nás v klasické státní mohou být rodiče s dětmi pořád (vlastně je tam jen zákaz během podávání jídla) a stejně tam nikdo není. Využilo to minimum rodičů na začátku, ale důležité je, že to zjevně i ve státní o 28 dětech jde, nikomu to nevadí a je to pro dobro věci! ![]()
@Anonymní píše:
Už jsem si prošla s dětmi několik školek (vlastně všechny byly s adaptací a my ji využili dle potřeby v různé míře od 0 - 100%).A zároveň jsem i učila, i když na ZŠ. Takže neznám specifika učitelky ze školky, ale umím se plus minus vžít i do té druhé role.
Co bych udělala já: Vyslechnout si názor pokud možno více zúčastněných - ve tvém případě bych se poradila i s druhou učitelkou a popřípadě ředitelkou. Pochválit; jdu se poradit, určitě najdeme společné řešení, ony mají zkušenosti…
Pak bych řekla, že dceři těch 5 minut dle tvých dosavadních zkušeností postačí k adaptaci, že se tedy snažíš o kompromis s pohráním si na chodbě (rozmysli si, jestli bys chtěla žádat i o prostor ve třídě) a že souhlasíš i s tím, že je důležité rychlé rozloučení a odchod. Že bys to ráda zkusila a předpokládáš profesionální přístup, že bys ráda řešila operativní věci až odpoledne, když si pro dítě přijdeš, aby to ráno právě nenarušilo ten rychlý odchod (ať si ta káča trhne).
Jinak to bude chtít opravdu delší čas. Máme to také. Velké problémy se starším dítětem. Ten vztah učitelky a dcery bych sledovala. Já byla kdysi ve školce jakš takš v pohodě, až tam nastoupila nová příšerná učitelka. Při zpětném pohledu musím říct, že kdyby tehdy po pár měsících neodešla na mateřskou, asi by mě školka dost poznamenala. Byla vážně velice nepříjemná.
Držím palce!
Děkuju za rady.
Já z toho nechci dělat drama, spíš si tady ujasňuju, jestli mlčet a respektovat postup, který má paní učitelka ověřený nebo trvat na tom, aby jí dala pár minut na zvyknutí.
Mně přijde, že se mi směje, že jsem měkká, že vůbec řeším, že malá brečí a musí ji ode mě odtrhávat násilím.
Nevím, no. Do školky musí, v tom být rozhodná. Neloučit se čtvrt hodiny, to k ničemu není, ano. Ale když jí to mohu ulehčit, proč to neudělat?!!
Já se nejvíc bojím, že až bude paní učitelka zase skoro protáčet oči, že to vůbec řeším, neudržím se a na férovku jí řeknu, že ano, řeším, je to moje dítě a vůbec se malé nedivím, že tam s ní být nechce, ona se chová tak bez zájmu, bez nějaké lásky k těm dětem, že bych tam s ní být taky nechtěla.
A bude průser, pak si na nás ještě navíc zasedne. Což bych se jí vůbec nedivila. ![]()
@Slečna Ferka Jasně, v pohodě, po jednom dni mi došlo, že tohle musím řeßit u malé a ráno ji obléct a ne u učitelek. ![]()
@rejžička nechci tvoje, vaše problémy zlehčovat. Spíš si řekni, co by se stalo kdyby dítě bylo pořád špatné, zasekne se, bude ve stresu, znechutí jí to celou školku?
já mám celkem dost zkušeností se školkama. Syn už je v 5 zařízení, ne z důvodu nepřizpůsobilosti, ale stěhování 4 byly v pohodě pátá děs běs. Právě v té páté byla nepříjemná učitelka, syn plakal, rsp. měl záchvat vzlykání ještě hodinu po tom co jsem ho vyzvedla
plakalo tam každé druhé dítě, něco tam prostě bylo špatně. Je to skoro 2 roky a bojí se okolo i chodit ![]()
Když pro ní jdeš je v pohodě?
jinak vem si třeba nás, syn má bezlepkovou a bezvaječnou dietu, je astmatik, takže já trnu každý den, aby něco nesnědl a nemuseli volat rychlou… to jsou úplně jiné problémy, než, že by se mu tam třeba nelíbilo…
určitě se to vyřeší, zkusila bych to s nima nenásilně probrat a dohodnout se na kompromisu
hodně štěstí ![]()
@rejžička Hele, to už jí fakt radši řekni, že očekáváš profesionální přístup a nebudeš to s ní řešit před dítětem. Že už sis její názor vyslechla, ale kupodivu že funguje tvůj přístup. Ta učitelka je tedy opravdu divná.
Zasednutí bych se nebála. Jen ať malá vidí, že je máma pevná v kramflecích. ![]()
Budu teď také řešit nepříjemnost ve školce, tak doufám, že dodržím rady, které ti tu dávám!
Musíme být silné, já svoje děti nedám a řeším vše dost. Zatím se mi nestalo, že by z toho měly problém. Ale umím i pochválit, donést nějakou drobnůstku. Zkrátka tak nějak lidsky. ![]()
Ono zase ne všechno se má přehánět. Těm dětem nebudeme za zadkem věčně. Musí se naučit bojovat. Mě máma umetala cestičku a pak jsem si v 10ti letech nebyla schopná ani koupit sama rohlík v obchodě ![]()
syn má 4,5 váží 13,5 kg a vypadá na 3 roky. Všechny děti ve třídě jsou větší a silnější než on. Má spoustu různých zdravotních problémů. Mohla jsem si zažádat o přídavky a mít ho doma. Dala jsem ho bojovat. Chodí do školky kapacita 28 dětí a nikdo na něj nebere ohledy kvůli tomu, že je slabší nebo že má astma…
@rejžička píše:A bude průser, pak si na nás ještě navíc zasedne. Což bych se jí vůbec nedivila.
Mně spíš přijde, že když učitelky vidí rodiče, kteří se nebojí se ozvat, tak naopak jsou u těch dětí pak opatrnější. Protože vidí, že nemlčí a věci řeší, i když je to nepříjemné pro všechny strany takový konflikt a kdyby se nějaké problémy vyskytly znovu, tak takoví rodiče opět nebudou mlčet, ale už to půjde přes ředitelku atd. O pracovní místo se dnes bojí každý.
Jen většina rodičů je takových, že radši mlčí, školek je málo, to tomu taky nepřispívá a lidi se bojí právě toho zasednutí. Ale třeba spíš zbytečně, i když stát se může ledacos.
A jinak souhlasím s anonymní, její postup bych asi taky volila, asertivně, ale slušně.
@Levandule121 píše:
Jo holky, nevidím důvod, proč by to mělo učitelce vadit. U nás v klasické státní mohou být rodiče s dětmi pořád (vlastně je tam jen zákaz během podávání jídla) a stejně tam nikdo není. Využilo to minimum rodičů na začátku, ale důležité je, že to zjevně i ve státní o 28 dětech jde, nikomu to nevadí a je to pro dobro věci!
U nás taky, rodiče vítáni, dokonce každý den musíš vlézt dovnitř a dát kolíček k obrázku, aby věděli, kdo tam bude spinkat a komu mají rozestlat, takže žádný předání na prahu. Jo a první týden máme počítat s tím, že bysme měli být v šatně
První den dítě uvnitř hodinu, další dvě a až pak do oběda. Jako já jen doufám, že to platí jen pro ty nové co nikdy nikam nechodily, protože malá přechází se školičky do státní a strašně se těší a oznámila mi, že tam bude hned spinkat a jestli jí pošlou po hodině domů, tak jim to tam zboří ![]()
@Sibyla0 já myslím, že si můžete vybrat
my taky přecházeli ze soukromé do státní a nebyla jsem tam s ním ani nemusel hned domu. Kdybych chtěla klidně by mohl první den spát. Jsou rodiče co jim nic jiného nezbývá ![]()
@Terlas no však jo, já jsem hned druhý den v práci až do tří
Ono jde o třídu malých, tak asi počítají, že pro většinu to byla premiéra.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.