Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já teď řeknu velmi nepopulární věc - ale já osobně bych se v první řadě zamyslela nad tím, že informace „zprostředkované“ starším dítětem neznamenají, že to musí automaticky být přesně takto…
Střílet naslepo jenom podle toho, co jsem slyšela od dítěte (byť staršího), aniž bych si to předem ověřila a zjistila, že je to skutečně PŘESNĚ tak, jak říká - to se může šeredně vymstít Tobě a hodně ublížit jiným…
Děti jsou děti - a slepá důvěra se nevyplácí. Tím nechci říct, že se jim nemá naslouchat, naopak - ale získám-li takto závažné informace, měla bych si je nejdřív ověřit. Protože uděláš-li dusno a pak se zjistí, že to vlastně bylo trochu jinak a dcera z jakéhokoli důvodu (z legrace, z hecu, cokoli) neříkala pravdu, uděláš ze sebe pitomce a učitelkám přilepíš nálepku, které se budou velmi těžko zbavovat.
Zrovna jsem chtěla napsat něco podobnýho - opravdu bych si před nějakým voláním inspekcí vyslechla i názor učitelky na celou věc…Já nevím, kolik je tvé dceři, ale jestli jsem to dobře pochopila, máš tyhle informace pouze od ní - třeba z toho dělá větší kovbojku, než to je ![]()
Já se jen vyjádřím k tvému strachu z vyloučení syna.
Je to nesmysl,jednou přijaté dítě nemůže nikdo vyloučit,pokud hrubě neporušujete školní řád,nebo nejste dlužníci při placení školky!!!!!!
(Jsem učitelka mš,tak o tom něco vím)
A to že syna bijí ti říká jen dcera,nebo si stěžuje i syn?
Zkus se poptat i jiných maminek,určitě se všechny znáte,jestli je učitelka agresivní,určitě si to nevybíjí jen na tvém dítěti.
Když to budeš mít potvrzené z více stran,napiš stížnost na školský úřad a zřizovateli mš.
Tohle si učitelka nesmí dovolit.
A rozhodně za ní zajdi a řekni jí,že si fyzické tresty v žádném případě nepřeješ.
Proč by si starší sestra něco vymýšlela? Je to její bráška, tak ji to taky asi vadí, ne? Nepodceňujte děti, nemusí si vždy jen vymýšlet!!!
Zakladatelko - to jako, aby „se to neobrátilo proti tobě“ nebo jaks to psala, tak to necháš synovi ubližovat? Nezlob se na mě, ale já bych byla ve školce už poté, co mi to dcera řekla poprvé. Záleží ti na synovi nebo na tom, co řeknou lidi? To si syn odnese pěkný vzor chování - nelíbí se mi maličkost - šup, dám ránu. Opravdu nechápu, čeho se bojíš, TY JSI MATKA!! Nikdo nemá právo bít tvé dítě!
pate81 píše:
Já se jen vyjádřím k tvému strachu z vyloučení syna.
Je to nesmysl,jednou přijaté dítě nemůže nikdo vyloučit,pokud hrubě neporušujete školní řád,nebo nejste dlužníci při placení školky!!!!!!(Jsem učitelka mš,tak o tom něco vím)
A to že syna bijí ti říká jen dcera,nebo si stěžuje i syn?
Zkus se poptat i jiných maminek,určitě se všechny znáte,jestli je učitelka agresivní,určitě si to nevybíjí jen na tvém dítěti.
Když to budeš mít potvrzené z více stran,napiš stížnost na školský úřad a zřizovateli mš.
Tohle si učitelka nesmí dovolit.
A rozhodně za ní zajdi a řekni jí,že si fyzické tresty v žádném případě nepřeješ.
Souhlas - posbirat informace z vice stran - tim nechci rict, ze si tvoje deti vymysli.
Strach z vylouceni nemej a pokud se tve domnenky potvrdi okamzite kontaktuj zrizovatele a reditelku - nejlepe doporucenym dopisem na zrizovatele v kopii reditelku. S ucitelkou bych neresila nic, maximalne se ji zeptala, ze udajne fyzicky tresta tve dite a co je na tom pravdy.
Jinak velky souhlas s tim, ze pokud nic neudelas, tak v tom soudruzku ucitelku jenom podporujes a tvemu synovi zadelavas na velke problemy do budoucna - bud bude neustale sikanovany nebo se obrni a muze z nej vyrust maly agresor ve stylu „kdyz bili mne kdyz jsem byl maly, proc bych ty male ted nemohl bit zase ja…“
Radeji bych nepracovala nebo si zaridila hlidani jinak nez davat dite a jeste malinke trilete do skolky s vedomim, ze mi ho tam nekdo bije…
![]()
dagmar10 píše:
Proč by si starší sestra něco vymýšlela? Je to její bráška, tak ji to taky asi vadí, ne? Nepodceňujte děti, nemusí si vždy jen vymýšlet!!!
Nemusejí - ale taky můžou!!!
Takto závažné věci by měly být jasné a jisté předem, než podniknu kroky k tomu, aby byl někdo prošetřován, trestán, pomlouván či cokoli podobného. Tohle už není legrace ani žádná „běžná nespokojenost“ - učitelka, která dostane nálepku „ta, co bije děti“, se jí nemusí zbavit do konce života. A když to pak náhodou nebude pravda…?
Anonymní píše:
No, on je problém, to, že žijem na malé vesnici a jakékoliv stěžování je problém. Paní učitelka je už po důchodovém věku (to je ta hlavní, co ho trestá a ty ostatní se k ní začínají přidávat). Kdybych tu vyvolala nějaký poprask, tak se to obrátí proti mně. Ale taky vím, že učitelky jsou nepřístupné. Chtěla bych nějaké kompromisní řešení. Nevím jak na to. Proto vás žádám o radu.
kompromisní?proboha tak to si budeš muset vybrat nezlob se na mě ale pokud t ho tak bijí což podle mě v tak nízkém věku fakt nemá obdoby tak jaképak že jsem z vesnice a blabla bla?Jde snad o tvoje dítě ne ![]()
BohunkaP píše:dagmar10 píše:
Proč by si starší sestra něco vymýšlela? Je to její bráška, tak ji to taky asi vadí, ne? Nepodceňujte děti, nemusí si vždy jen vymýšlet!!!Nemusejí - ale taky můžou!!!
Klárka má kamarádku a ta si tak neuvěřitelně vymýšlí, že kdyby to, co říká, jsem nevěděla, že to nemůže být pravda, tak jí to sežeru aj s navijákem.
Děti mají neuvěřitelnou fantazii a může se za tím skrývat spousta důvodů, od toho, být zajímá po možnost ponížit bratra /je to moula, nechá si to líbit/ až po možnost ublížit z nějakého důvodupaní učitelce.
Tím ji nepodezírám, že lže, jen nastiňuji, že to může být i jinak!
Když fláknul hlavou do toho talíře, musel mít nutně špinavé tričko. Měl ho?
Já bych to teda řešila okamžitě. Názor že kdyby ho plácla na zadek je teda taky zvláštní. Přece je nepřípustné aby mě někdo jakkoliv trestal dítě a udělala bych tam takový bordel že by na to nikdo nezapoměl a jestli je učitelka v důchodu tak už tam nemá co dělat. Tělesné tresty jsou u nás zakázané docela dlouho. Určitě bych si promluvila s klukem a pak začla trošku víc sledovat co se děje, nemá na sobě nějaké známky po bití
. Učitelka si vybíjí zlost na něm a jelikož je malej tak se neumí bránit
. Neumim si představit dávat dítě do školky s tim že mu tam někdo cízí ubližuje a ta učitelka bude asi hodně mimo když to dělá takhle mezi ostatníma
. určitě musíte mít někde školský úřad kam spadá i vaše školka a tam bych okamžitě došla a začla to řešit s nima . Tam to většinou azčnou řešit a jakmile někomu pohrozí že mu sáhnou na peníze a nebo s ní poměr ukončí když je v důchodu, ale stěžovala bych si an všechny učitelky když o tom ví a nic s tim nedělají. Dítě může být problémové, ale asi je způsobilé chodit do školky takže učitelka má dítě motivovat a ne ho mlátit
. Zkoukal bych malýho jestli nemá po bití modřiny a třeba roztrhané a extrémě špinavé oblečení a v klidu si promluvila s obouma dětma. Náš půjde do školky až od září jako předškolák a taky to s nim neni jednoduchý ale jak je motivovaný tak jde vše i bez trestů
, už nedostal víc jak rok a prostě to jde aučitelky by měli vědět jak na různé typy dětí a ne z nich udělat neurotiky a pokud je problémový a bude vlastně šikanovaný tak až bude větší tak si to může zase vybíjet na menších dětech ve školech a chyba pak nebude vněm ale právě v té učitelce ![]()
Určitě bych to řešila, a to tak, že si půjdu promluvit s učitelkou- vesnice nevesnice, nedá se nic dělat…
Těžko budeš někam psát nebo telefonovat a stěžovat si, pokud nevíš jak přesně to je a nemáš vyjádření od učitelky, vid?
Nějaké obavy z toho, jak to bude, když si budeš stěžovat, jsou úplně jedno. Jde o tvé dítě, tak to řeš rozumě.....
No a mám taky starší dceru, takže vím, že si nevymýšlí, ale některé situace přibarví, zveličí- ale ne schválně, je to prostě vidí jinak…Neřekla bych, že si tvoje dcera vymýšlí, ale musíš si zkrátka promluvit s učitelkou
Nečetla jsem žádný z předchozích příspěvků, ale musím s prominutím napsat: Ty vole, to je mazec!!! Co to je za Mateřská škola ![]()
Okamžitě bych řešila s ředitelkou, možná i oznámení na patřičný úřad, snad i policii a obě děti pryč z takové školky…
To mi přijde jako zlý sen, že se u nás může něco takového dít
, to mi hlava nebere…snad to není provokativní založení příspěvku
![]()
Ale plácat tříleté dítě do hlavy? Prostě dítě do hlavy? To je trošku silný kafe.....
Asi bych to už řešila dávno teda
Katrinka píše:
Nečetla jsem žádný z předchozích příspěvků, ale musím s prominutím napsat: Ty vole, to je mazec!!! Co to je za Mateřská škola
Okamžitě bych řešila s ředitelkou, možná i oznámení na patřičný úřad, snad i policii a obě děti pryč z takové školky…
To mi přijde jako zlý sen, že se u nás může něco takového dít, to mi hlava nebere…snad to není provokativní založení příspěvku
![]()
Upřímě taky jsem si to chvilku myslela, je to fakt divný, ještě když si to ale dovolí takle mezi lidma???
Pokud je to nějaká stará hysterická učitelka…
Já kdybych se toto dozvěděla, tak tu učitelku snad zabiju. To by nezažila takový vítr… A mohla by ho zkusit vyloučit - to podle mě jenom tak udělat nemůže… Nechala bych si dát ten důvod písemně a nechala to klidně prošetřit přes nějakou inspekci či co tam k nim může přijít.
To se nebojíš, že ti to syn někdy vyčte? Že ses ho nezastala a nechala ho mlátit? Protože tohle si bude pamatovat, i když je malý. Já si pamatuju dodnes otřesnou „tetu“ z jeslí - sice nás nemlátila, ale teror to byl. Akorát tehdy jsem si nemohla postěžovat a říct to doma, protože jsem byla moc malá, takže mamka to nevěděla. Ty to víš a nic s tím neděláš? Nechápu…
makina píše:BohunkaP píše:dagmar10 píše:
Proč by si starší sestra něco vymýšlela? Je to její bráška, tak ji to taky asi vadí, ne? Nepodceňujte děti, nemusí si vždy jen vymýšlet!!!Nemusejí - ale taky můžou!!!
Klárka má kamarádku a ta si tak neuvěřitelně vymýšlí, že kdyby to, co říká, jsem nevěděla, že to nemůže být pravda, tak jí to sežeru aj s navijákem.
Když fláknul hlavou do toho talíře, musel mít nutně špinavé tričko. Měl ho?
Děti mají neuvěřitelnou fantazii a může se za tím skrývat spousta důvodů, od toho, být zajímá po možnost ponížit bratra /je to moula, nechá si to líbit/ až po možnost ublížit z nějakého důvodupaní učitelce.
Tím ji nepodezírám, že lže, jen nastiňuji, že to může být i jinak!
Na druhou stranu přece každý zná svoje dítě a ví, jestli má sklony si vymýšlet nebo ne… Kamarádčina maminka to jistě taky o dceři ví, že si vymýšlí, nepozoruje to přece jenom okolí, ne?
Já jsem si třeba nevymýšlela nikdy a nechápala jsem, proč by mi někdo tvrdil, že má doma vrtulník a tank, když by to tak nebylo
![]()
Takže to beru tak, že je zakladatelčina dcera důvěryhodný zdroj, že ji snad trochu zná…
![]()