Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na chvíli jsem kontakt utnula. V tu chvíli jsem počítala s tím, že to může být navždy. A ano, měla jsem z toho výčitky. Ale uvědomovala jsem si, že nejsou pravdivé. Celkově to bylo hodně o tom, že já jsem je měla ráda a celý život jsem čekala na to, kdy mě začnou mít rádi zpátky. Když jsem byla ochotná připustit si, že se to nejspíš nikdy nestane, tak mi taky došlo, že už to nepotřebuju. Zkrátka jsem se rozhodla žít bez jejich lásky, přijetí a vybrala jsem si sebe. Bylo to náročné a hlavně to bylo hrozně divné. Trochu jako by člověk zůstal viset ve vzduchoprázdnu. Je to velmi nepříjemné místo, protože je mimo komfortní zónu… Po čtrnácti dnech od toho, kdy jsem to fakt udělala, byli zpátky. A chovali se úplně jinak. Dneska je to už několik let, takže se opovážím tvrdit, že ta změna je trvalá… Během posledních dejme tomu 5 let jsem si hodněkrát ověřila to, že naši blízcí se k nám chovají podle toho, jak se my chováme sami k sobě, podle toho, čemu o sobě věříme, jak moc se máme rádi… Zkuste to odstřižení nebrat jako pomstu někomu druhému, jako katastrofu, ztrátu. Berte to spíš jako příležitost zaujmout v životě jinou pozici. Ze začátku vám nebude příjemné dávat přednost sobě, zvolit si sebe. Protože je to něco, na co nejste zvyklá. Je to mimo vaši konfortní zónu. Proto to ve vás vyvolává špatný pocit. Ale je to jen dočasná záležitost. Přejde to.
@andiedvorakova
To, co jsi napsala, je velmi hezky napsané a velmi hezké. Má to ale jeden háček. Nebo přímo hák: platí to jen pro psychicky zdravé osoby. Mám se ráda, proto dokážu mít ráda i jiné lidi. Jenomže takový narcista, ať to zní neuvěřitelně, se rád nemá. Proto nedokáže mít rád ani druhé. Ani vlastní děti! Psychopat zas nedokáže cítit kromě lásky (to má společné s narcistou) ani strach. Právě pro tu druhou vlastnost je lidstvu prospěšný (objevování neznámých a nebezpečných míst, vrhání se proti nepříteli). Neschopnost empatie (a tudíž i lásky) u nich lze vidět na snímcích mozku. Takže to, co jsi popsala, byla úplně jiná sorta lidí. Bohužel, zde pisatelé mluví právě o těch druzích.