Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj. ráda bych zhubla…ale potřebuju se něčeho držet- podle čeho jet. Nemám peníze na placení výživového poradce. Tak se ptám a prosím..je tu nějaká osoba, která tomu rozumí a poradí? POtřebuju zhubnout opravdu hodně. Chci si všechno připravit, abych po Vánocích mohla začít, protože vím, že teď to nedám
Díky moc všem
@baculkaji Mrkni na tohle. Není to konkrétní jídelníček, ale je to návod, jak se stravovat - zdravý talíř.
A navíc si myslím, že je vždy lepší, když si ten jídelníček sestavíš sama na základě svých možností, potřeb, samozřejmě s nějakými teoretickými poznatky, než když Ti ho sestaví někdo jiný.
@baculkaji Já myslím, že docela dost se toho dá nastudovat na netu, zadarmo, chce to jen trochu času a energie. Ale tvoje odhodlání mi nepřijde moc opravdové, víš, že teď to nedáš a „pak“ ano? Pokud se sebou chceš něco dělat, teď je ideální příležitost. Jsou svátky, víc času, takže v klidu si dát snídani, na dopolední zobání si vyhradit malý talířek se zeleninou, trochou ovoce, pár kousků cukroví. Uvařit si kvalitní zeleninové polévky, vynechat cukr v kávě, čaji. Za procházku nebo uběhnuté třeba 3km (nevím, co jsi ze začátku schopná udělat) se odměnit opět pár kousky cukroví (jako energie je trochu potřeba, ale musí být vyvážena pohybem). Ven jít aspoň 2× denně, ne po jídle gecnout do křesla před Tv, pohádky i filmy stejně všechny znáš, takže vybrat každý den třeba 2, které chceš vidět, zbytek dne trávit nějakou činností, pohybem, jít si zaplavat, zabruslit, využít prostě toho času, který teď je. K rodině jít procházkou, pokud je to možné, nebo se nechat autem vysadit na začátku dědiny a k rodičům to dojít pěšky… jako možností je fakt spousta. Když za svátky nezhubneš, budeš mít dojem, že jsi aspoň něco začala dělat, nastartuješ určitý režim i přes to, že budeš rozumně jíst dobroty… Jo a nenacpávat se večer po 18h, to si nachystat vodu, ovocný čaj a třeba nakrájené ovoce (takový ovocný salát s jogurtem!), abys jíst mohla, ale nebylo to zaplácávání žaludku moukou a cukrem. Když něco chci, udělám to hned a ne až až až… Mám ve svém okolí několik žen, které v různém věku zhubly, bohužel po 50 letech to jde opravdu velmi těžko, když je člověk mladší, tělo reaguje mnohem líp, ale mé mamce se to podařilo i po té padesátce, jen to úsilí musela vyvinout fakt hodně velké. A pak je kolem mě taky hodně takových, které o tom jen mluví, tím se bohužel nehubne:-)
@baculkaji Jidelnicek musi byt sestaven na miru na zaklade mnoha osobnich udaju o tobe. Zaroven by mel i respektovat tve chutove preference a financni a casove moznosti. Problem to neni, rada ti pomohu, ale ted ke konci roku neni moc casu. A univerzalni vzorove jidelnicky jsou k nicemu.. ![]()
A hlavne je nutne pridat vhodny pohyb v zavislosti na mire nadvahy..
Díky moc všem za rady…zuzkasim: máš pravdu, že se musí hned, ale právě si myslím, že teď o Vánocích neodolám tomu cukroví…jestli víš, jak to myslím…ty jsi někdy hubla?
@baculkaji Ne, já mám přesně opačný problém, ale dobře vím, že si nemůžu říkat, že se začnu víc snažit až… musím prostě hned, vstát a jít si něco dát, prázdné kalorie jsou pro mě taky nanic, moje tělo je neukládá, musím to taky kombinovat ideálně s pohybem, aby se mi zvětšovala svalová hmota, mám asi geneticky dáno, že tuk se mi téměř netvoří, rychlejší metabolismus. Ale výmluvy jsou mi nanic, prostě mám nějakou výbavu jak tělo funguje a musím s tím bojovat. Když jsem ve stresu, nedokážu do sebe nic nacpat, takže se musím přemáhat a varovat stresu. Taky počítám kalorie, i když obráceně:-)
@zuzkasim
Jé, mám stejný problém jako ty a pravdou je, že přibrat je snad ještě horší, než hubnout… ![]()
@baculkaji
Koukni na pár dílů Jste to, co jíte, i tam je mnoho rad.
Jinak to základní- Chce to pravidelně jíst, pravidelně se pohybovat, vyluč z jídelníčku bílý cukr a bílou mouku, zkus sladit obilným sladem a mouku celozrnnou. Jez hodně zeleniny, neloupanou rýži, semolinové či celozrnné těstoviny. Moje mamča vaří podle knih Havlíčka, cvičí 2× týdně jógu a vážně hubne.
Na zobání cukroví není nic špatného, ale pokud je příjem, musí být i výdej… ![]()
Já se řídila „semaforky“ na STOBu (sebekoučink) a zhubla jsem za 3 měsíce 14kg. A vážně mě to bavilo ![]()
Mám v pdf nějakou 60-denní dietu Petra Havlíčka. Je tam 5 jídel na den, určitě by se šlo inspirovat. Pokud by někdo chtěl, můžu pošlat SZ.
@baculkaji : divam se ze jsi z Jihlavy. Pokud by jsi chtěla napisu ti kontakt do Brna…A do sz vic pokud nemuzes do Brna tak nic…Ale mam udelany ramcovy a ukazkovy a fakt super. ![]()
@marcela74 píše:
Mám v pdf nějakou 60-denní dietu Petra Havlíčka. Je tam 5 jídel na den, určitě by se šlo inspirovat. Pokud by někdo chtěl, můžu pošlat SZ.
Ja bych chtela prosim poslat, dekujuu
![]()
@marcela74 píše:
Anebo je dobrá tato kniha jsou tam u všeho kalorie
Já bych taky chtěla, prosím, poslat ten jídelníček.. Děkuju moc!!!
Ahoj. Holky nejakou dobu cvičim a dost se zajimam uz dlouho o stravu. Kdysi jsem to moc neřešil ale výsledky nebyli moc znát…hlavně co se tyce spalování tuku…což je asi pro vas jednim z nejzajimavejsich témat. Urcite je nejlepší si nechat zpracovat osobní jídelníček i trénink protoze kazdy ma jiny prijem a vydej energeticky ale je mi jasny ze každý na to nemá penize a treba i cas tak vám sem zkusim něco obecného napsat. Pokud teda mate zajem o spalování tuku-hubnuti-je nejdůležitější věc ten jídelníček. Uplne zapomente na tucna jídla! Rano je dobrý do sebe hodit nějaký sacharidy ale polysacharidy a ne rychlý cukry. Takže treba ovesné vločky s mlikem, nebo celozrne pečivo se šunkou a plátkem sýra..pit jen vodu a zapomente na slazeny limonady..kafe nejlip uplne bez cukru a kdyz uz tak jednu lžičku…rano moc nevadí ze do sebe něco sladkyho dostanete protože pres den dostatečným pohybem cukr spalite ale nesmíte se toho sladkyho prezrat. Navíc vám to dodá energii a pak večer nebudete mit nutkání na sladký. Pak k svacince treba jogurt, ovoce(tam je zase fruktóza)taky cukr ale rano a dopo to tolik nevadi. Oběd každopádně by mel byt sacharidovo proteinovy. Z polysacharidu můžete zařadit brambory, ryzí, testoviny…a jako protein(bílkovinu)hlavně kuřecí maso treba nebo rybu..a samozřejme nějakou zeleninu kvůli vitaminum. Odpoledne si dejte ke svacince treba celozrny pecivo se šunkou a plátkem sýra…pit můžete dost i mléko ale nizkotucne..to je dobrý zdroj bílkovin taky…každopádně odpoledne a večer uz žádný sacharidy jinak by jste je uz pravděpodobné „nespalily“ a ukládali by se vám do tuku. A večer můžete udělat treba rybí pomazanku z nizkotucneho tvarohu…je levný a je tam hodne bílkovin…s cibuli a samozřejmé můžete i vejce protože to je tky dobrý zdroj bilkovin(kdo chce muže vyřadit žloutek protože obsahuje cca g tuku-bilek jen bílkoviny).Bílkoviny suprove zasyti a po nich rozhodne nepriberete tuk.Max tak svalovou hmotu kdyz budete cvičením zpevnovat postavu.
Takže stručne: Tuky uplne vyradit!!!Stejne neco malo do sebe prijmete i z jinych jidel.Rano a dopoledne sacharidy a bílkoviny, oběd taky, odpoledne uz jen bílkoviny a zeleninu a večer taky. Zeleniny se můžete klidne prezrat.Ale nekorenit a nesolit moc. Koukejte v obchodech na etikety kolik jaká potravina čeho ma az budete nakupovat a nebo si na netu najdete nutriční tabulky potravin at víte kde je kolik bílkovin, sacharidu a tuku. Hlavne je dulezity aby jste jedli treba 7 krat denne aby se vam „nakopnul“ metabolismus. Samozrejme hodne pijte vodu po cely den! To by bylo tak trošku všeobecné o tom jídle.
No a ted k tomu pohybu na spalování tuku. Dobrý je cvičeni hlavně aerobní. To znamená běh, rotoped, elipticky trenager apod. Proste jakýkoliv pohyb který budete vykonávat aspoň 3 krat týdne po dobu 45 minut - 60minut při menší zátěži. Důležitá je vase tepova frekvence(počet tepu za minutu) proto by jste si měli pořídit treba sporttester na ruku a nebo mit treba rotoped který vám měří puls. Každý ma puls na regulaci hmotnosti(spalovani tuku)jiný..je to individualni. Spocitate si ho jednoduše na BMI kalkulacce kdekoliv na netu. A potom by jste teda měli mit aspoň 3krat týdne po dobu tak tech 60 minut pohyb takový aby vas puls byl po celou dobu na tepové frekvenci na spalování tuku podle te BMI kalkulačky. Treba ja mam tep. frekvenci 112-131 myslim na spalování tuku. Pritakovem pulzu se mi po cca 30minutach začne spalovat tuk. A nespaluje se jen během tech 60 minut jízdy na rotopedu ale potom i v klidovém režimu az 48 hodin. Proto je důležitý aspoň 3krat týdne tohle dodržovat. Kdyby jste jeli na rotopedu podle sebe a slapali by jste jak o zivot byla by vase tep. frekvence vyšší a nespalovali by jste tuk ale cukr v krvi! Byli by jste vyčerpaný a nezhubli by jste. Tak to by bylo k aerobnimu cvičeni myslím to nejdpodstatnejsi.
Pak je další cvičeni a to je anaerobní. Tzn opak aerobního. Anaerobní je cvičeni s vetší zátěži a kratší dobu. Tohle cvičeni je klasika..činky, drepy, kliky apod. Tímhle cvicenim ale nespalite tuk ale zformujete si postavu. Palite svalový glykogen(cukr) a rostou vám svaly potom…tvarujete a zpevnujete postavu.Je důležitý dělat cviky správné hlavně. Tady tep. frekvenci hlídat nemusíte.
Takže jsou 3veci:Hlavně správné jist a hodne pit vodu! To je 70% uspechu, pak aerobní cvičeni aspoň 3krat týdne po dobu 60minut podle vaši individuální tepove frekvence BMI kalkulacka(Body Mass Index) a pokud chcete nejen spalovat tuk ale i formovat a zpevňovat postavu tak pravidelné cvičit. Cviky viz internet.
Preju hodne úspěchu všem co maji trpělivost, silnou vůli a odhodlaní udělat něco pro svoje zdravi a krasu;)Kdyztak napište sem nebo primo me na digitalexistenz@gmail.com.