Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jee napiš mi klidně zprávu. Pravděpodobně mám doma něco podobného. Začala jsem chodit do poradny, samozřejmě sama, protože on všechny poučky, co by mu tam prý říkali, zná
nezbývá vážně nic jiného, než mu přestat podstrojovat a řešit jen sebe a dítě.
@Šarlota4 píše:
@Kriss Tina netvrdim, ze se jeji muz predre, ale pracujes u PC?To me vzdycky pobavi, ze u stolu se clovek nemuze unavit. Jak kdyby nemusel pouzivat mozek, soustredit se atd.
Nicméně být matka 24/7 není o moc méně náročné.
Každý má mít prostor na odpočink. Ne, že on si odkroutí svých 8,5 a pak má do dalšího rána free a věnuje se jen sím sobě a své zábavě, zatím co ona musí skákat kolem dítěte furt včetně noci + ještě mít na hrbu domácnost.
V diskuzích na prakticky stejné téma jsem psala už několikrát a budu se opakovat - ale třeba tě moje zkušenost trochu podpoří. Můj muž byl to samé. Možná ještě kapku horší. Nedalo se mu říct prakticky o nic, naopak jemu nebylo hloupé si říct o to, ať mu uvařím čaj nebo namažu chleba. Dospělý chlap, který mimochodem žil dlouho sám a umí se postarat o cokoli, uvařit, vyprat. Ježíš, jak mě to vytáčelo, často jsme byli na nože nebo spolu prostě nemluvili. S miminkem nepomáhal vůbec, měli jsme uplakané mimčo, v noci taky vstávačky, přes den usnul na hodinu třeba jednou za TÝDEN, ostatní dny prostě durch pláč, byla jsem zralá na léčení. Jenže chlapi to mají jinak (aspoň někteří teda) - oni když vidí mimino, které nelze utěšit, tak se o to ani nesnaží. Prostě nechat v postýlce, však co, na rukou se neuklidní… A ta neochota pomoct v domácnosti zas podle mě vychází z toho, že ten chlap je v podstatě ukřivděný, že ta žena se najednou víc stará o miminko než o něj (což je samozřejmě až trapné, ale často podvědomé).
U nás se to začalo proměňovat časem, jak kluk rostl, už tolik neplakal, reagoval, začínal trošku komunikovat. Staršímu jsou dnes 3 a vztah s tatínkem mají podle mě na jedničku. A to jsem se bála, že manžel zůstane psí čumák na něj už navždy, vůbec, dneska se spolu klidně zabaví na půl dne (zvládli by to i na dýl, ale mně by bylo smutno
), když jsem byla v porodnici s mladším, v podstatě si to užili. Ke mně je taky ohleduplnější, on sice nesnáší domácí práce, ale pomáhá, jak může - postará se o večeři, udělá nákup, sám přišel s tím, ať platíme paní na úklid. S miminkem, co teď máme, to taky trochu ‚skřípe‘, on je prostě ten typ, že z pidimimča je nervózní a neví co s ním. Ale mě to štve výrazně míň, protože se zas o to častěji stará o staršího a mně dává klid na mimčo ![]()
Já tím nechci toho chlapa hájit, to chování je bezohledné, ale třeba se to u vás vyvine jako U nás (já mám kolem sebe i další známé, co mají podobnou zkušenost). Do té doby, co radit no, zkus se co nejvíc obrnit. Nedávej si za cíl, ať miminko nikdy ani chvíli nepláče a není nespokojené, u některých to prostě nejde. Myslí i na sebe, nech dítě chvíli třeba plakat v postýlce a bez se o sebe postarat - dej si sprchu, dej si pořádné jídlo, vypij si teplý čaj. 10 minut v postýlce miminku může ublížit mnohem méně, než maminka, co na sebe kašle a pak se z toho zhroutí. Jak to vyresis s chlapem je už na tobě… Jako přestat mu podstrojovat je možnost, ale zas bych se nesnažila to dělat nějak ostentativně, tím akorát narusis ten vztah ještě víc… Já bych po svých zkušenostech zkusila prostě jít nějakou cestou co nejmenšího odporu, nabádat se o blbostech jako kdo slíbil, že pověsí prádlo, ale kafe a snídani si určitě udělá i sám. A časem uvidíš, přeju ti, ať to u vás dopadne jako h nás a za pár měsíců ti bude dělat radost, jakého má miminko prima tátu.
@Anonymní píše:
Ahoj,
potřebuju se vypsat. Jsem na mateřské, mimčo skoro nespí přes den, v noci se budí po 1-2 hodinách, vyžaduje přes den neustálou pozornost, nevydrží dlouho samo např. na hrací decce. Ale z čeho se potřebuju vypsat. Manžel pomáhá jenom, když se mu chce/má náladu. Pracuje z domova u PC, po práci si většinou lehne s tím, že si musí odpočinout. Pomůže jen, když má zrovna náladu. Když se mu něco nechce, klidne lze, aby to nemusel dělat - třeba včera slíbil, že pověsí prádlo, nechal to být s dneska mi vsugerovaval, že to není pravda, že jsem to slíbila já. A tak pořád dokola. Já se prostě nemůžu večer natáhnout s mobilem a on ví, že jako máma se vždy postarám, že mimco prostě nenechám plakat, v bordelu, atd..Zkoušela jsem o tom s ním tolikrát mluvit, někdy to uznal někdy ne, někdy se pak den snažil, ale vlastně nic se nezměnilo. Zkoušela jsem být fakt i naštvaná, prostě se nic nezmění a na mne je vsechno, jsem vycucla..
Máte nějakou řadu jak si to v hlavě srovnat, abych to líp zvladala? Fyzicky člověk vydrží vsechno, ale nechci, aby mi to pořád štvalo a kazili mateřství..
Prostě si s ním sedni a sepište si, s čím potřebuješ pomoct a řekni vždy i důvod.
Hlavně na tom trvej. Když to bude napsané, tak se z toho nevykroutí.
Z některých chlapů je mi zle, dítě udělat to jo, ale pomoct, pohlídat apod., to už ne ![]()
@Svistice me to nerikej, ja znam oboje a reagovala jsem pouze na to, ze od prace na PC nemuzes byt unavena. Nic vic, nic min.
@Šarlota4 píše:
@Kriss Tina netvrdim, ze se jeji muz predre, ale pracujes u PC?To me vzdycky pobavi, ze u stolu se clovek nemuze unavit. Jak kdyby nemusel pouzivat mozek, soustredit se atd.
Jj přesně, taky mi přišlo, že paní buď u počítače nedělá vůbec a nebo se u té práce rozhodně nepředře. V obou případech ví kulové a nemá do toho co pindat ![]()
@Anonymní píše:
@kavenka To jsem právě zkoušela, domluvit si pravidla, ale už druhý den nic nedodržuje, nebo jen co se mu chce..
Hele zakladatelko, můj manžel je programátor a po 8 hodinách je úplně ko. Ale když byly děti mimina, tak vzal to nejmladší do kočárku a šel se projít. Ono se to nezdá, ale procházka po usilovném přemýšlení hodně pomáhá.
Začala bych tímhle - odpočívat může I aktivně (alespoň neztloustne) a tak každý den vezme dítě na hodinu na prochajdu.
@Kriss Tina píše:
@Šarlota4 ale jako jo, taky delam v práci s pocitacem, jedine co mam pak unavené jsou ocimozna to ma nekdo jinak, ale me proste mysleni neunavuje jako fyzická prace
každopádně si nedokazu představit u pc tak narocnou práci, ze by po ni člověk musel pak celej den jenom lezet a nemohl ani pomoct s par drobnostma v domacnosti
Já tedy nevím co děláš, ale já jsem hlavní účetní a zároveň mzdová a po práci jsem servaná fest takže přijedu domů, dám si dechové cvičení nebo meditaci abych mohla ještě dál fungovat. Můj bratr, vyučený malíř, když začal dělat mistra učňům a dodělával si nástavbu tak řekl, že je z toho čučení do papírů a psaní poznámek unavený daleko víc.
Ono je i rozdíl dělat opravdu fyzickou práci neb úklid domácnosti, to zas tak fyzicky náročné není.
A když mu miminko necháš a na dvě hodinky se vypaříš ven, postará se…? (jestli ano, tak tím bych začala, pravidelné aktivity mimo domov)
Jak moc manžela obskakuješ…?
Jinak ex byl něco podobného, a psychicky se to dlouhodobě nedá. Když víš, že tam je, může ti pomoct a nechce, to je děsný pocit.
@Anonymní píše:
Já tedy nevím co děláš, ale já jsem hlavní účetní a zároveň mzdová a po práci jsem servaná fest takže přijedu domů, dám si dechové cvičení nebo meditaci abych mohla ještě dál fungovat. Můj bratr, vyučený malíř, když začal dělat mistra učňům a dodělával si nástavbu tak řekl, že je z toho čučení do papírů a psaní poznámek unavený daleko víc.
Ono je i rozdíl dělat opravdu fyzickou práci neb úklid domácnosti, to zas tak fyzicky náročné není.
fyzicky možná ne, ale pokud dlouhodobě nespíš, jsi v noci buzena po 2hod, tak i ten úklid dá zabrat. Pokud má dotyčný tak náročnou a zodpovědnou práci, že po 8hod u pc, je celý zbylý den ko, tak předpokládám, že je i přiměřeně platově ohodnocena a mohla by za to být třeba paní na úklid, nebo chůva, když je chlap tak zhuntovanej a nemá sílu ani vynést koš nebo vzít dítko na hoďku ven
teda, při takovém pracovním nasazení, to nemůže dlouho ten chlap vydržet ![]()
Vetsina veci uz tu zaznela. Urcite tu prochazku s kocarkem nejlepe kazdy den ve stejnou hodinu, at si zvykne, ze to tak je a nejsou dohady. On by se mel taky hybat pro sve zdravi. Pak doporucim jeste susicku a mycku, jestli jeste nemate. Valnou vetsinu veci nezehlit a jen slozit teple ze susicky.
@Oriseka píše:
Vetsina veci uz tu zaznela. Urcite tu prochazku s kocarkem nejlepe kazdy den ve stejnou hodinu, at si zvykne, ze to tak je a nejsou dohady. On by se mel taky hybat pro sve zdravi. Pak doporucim jeste susicku a mycku, jestli jeste nemate. Valnou vetsinu veci nezehlit a jen slozit teple ze susicky.
musím říct, že ta sušička u těch malých dětských věciček byla nenahraditelná! ![]()
@Keyllah píše:
fyzicky možná ne, ale pokud dlouhodobě nespíš, jsi v noci buzena po 2hod, tak i ten úklid dá zabrat. Pokud má dotyčný tak náročnou a zodpovědnou práci, že po 8hod u pc, je celý zbylý den ko, tak předpokládám, že je i přiměřeně platově ohodnocena a mohla by za to být třeba paní na úklid, nebo chůva, když je chlap tak zhuntovanej a nemá sílu ani vynést koš nebo vzít dítko na hoďku venteda, při takovém pracovním nasazení, to nemůže dlouho ten chlap vydržet
to nebyla reakce na zakladatelku, ale na jinou uživatelku jen ohledně únavy z práce na PC versus fyzická námaha. Já třeba už mám děti větší a v domácnosti i pomůžou, chlap sice nepomůže, ale věnuje se rekonstrukci domu a já to jinak zvládám a k tomu i šít a háčkovat což jsou moje koníčky.
Nicméně bych poradila aby si zakladatelka i její parter pořídili buzer lístek. Já jsem ho zavedla u dětí i u sebe a fakt to celkem funguje jen musí být vůle ho plnit.
@suzyz píše:
@Kriss Tina souhlas se @Šarlota4, tohle se paušalizovat nedá. Ono je i rozdíl, jestli někdo od toho počítače řídí firmu, tým lidí, má osobní odpovědnost za velké peníze/osudy lidí, nebo zda někdo dělá sjetiny v excelu (pak je samozřejmě celé spektrum prací mezi tím). Z opravdu náročné práce u PC může být člověk víc KO než kdyby 10× vytřel barák. A taky závisí na typu osoby, každého víc vyčerpává něco jiného. Vím jak to asi myslíš a v principu souhlasím, jen si myslím, že přesně formulace typu „z čeho jsi jako unavený, když tu jen sedíš celý den“ jsou jako červený hadr na člověka, který se snaží soustředit na práci v domácím prostředí s miminem. Jde o to, že i to co dělá žena je práce, tj. poté, co „pracovní doba“ skončí, tak by se měli nějak podělit a vystřídat, aby si oba mohli odpočinout, zrelaxovat apod. Prostě dala bych mu přes den maximální klid na práci a večery fakt domluvit, že třeba on se bude starat hodinu večer včetně koupání a ty zatím půjdeš ven se projít nebo budeš v jiné místnosti apod. Podle mně pomáhá jasná definice co má dělat a časové ohraničení jak dlouho to má dělat, aspoň pro začátek.
Naprostý souhlas. Co dělá manžel? Ať tady neřešíme teoreticky…
@ctenarkaaa Jinak manžel pracuje v IT, ale neprogramuje. Jinak teda naše mimčo nemůžu bohužel moc dlouho nechat beze mně, je kolikové a jediné co ho utiší je prso.
Takže to asi budu muset ještě chvilku vydržet, ale tak se těším až budu moct vypadnout třeba na pokec s kamarádkou.