Poradna duly
Jana Čurdová
Tak holciny…
Vytok mam taky. Nejak sem se nad tim nepozastavila, prijde mi to normalni.
Vysetreni … Dr. me az dnes 18tt vysetroval prsty, jinak predtim vzdy jen pres UTZ. Dnes prvne prsty kontrolovat cipek, pres bricho si sahl kde mi konci deloha (jak to pozna???
) a pak mi delal UTZ pres bricho.
Holky nevite jestli v Podoli delaji to, ze natoci UTZ na video???
Pohyby … nemam nemam. Uz sem asi posledni,co? Leda jeste zbyva Kamba. ![]()
Kojeni … toho se fakt bojim, ze to bude bolet. ![]()
Jdu zas pracovat, papa. ![]()
Ahoj,
malý spinká, tak po dobré polívečce, co uvařil taťulda, koukám co jste napsaly.
Musím napsat, že výtok mně trápí stabilně, teď je toho jen více. Už před těho jsem trpěla na mykózy, teď je to ještě horší. Doktorka jen vždy řekne, že lepší je dávat léků míň než více a doporučí mi intim gel s dubovou kůrou-mydlit i zevnitř, podotýkám a nevymývat. Většinou to zabere. Mě taky pokaždé vyšetřuje jen prohmatáním břicha, myslím, že to psala Pipi a k tomu prst do pochvy a hotovo. Pak semo tamo nějaký ultrazvuk. S tím učůráváním je to v těho v pohodě, někdy se mi to taky stane, ale jen když mám záchvat smíchu nebo kašel, ale žádné velké ztráty. Urolog mi sdělil, že mimi tlačí na močové cesty nejvíce v pátém a šestém měsíci-tak to teda ještě, že mně potkal ten zánět močových cest už tak brzy, teď už bych asi umřela, jak by to bolelo. Léků už jsem měla za toto těho taky hodně, ale věřím, že doktoři mají rozum a dávají mi jen to, co malému neublíží, takže, už nevím, která z vás to psala, jestli Lenya, neboj se, všechno bude určitě ok.
K tomu padání mimin musím říct, že mně malý taky kolem čtyř měsíců spadl z postele. Ale neznám snad žádnou kámošku, které by se to nestalo. Jen máš fakt strach, když se ti to stane poprvé, ale žádné následky to nezanechalo.
Jo a ty věci vel. 56 bych si vážně skoro nekupovala. Pokud budete muset dávat malému do tří měs. široké balení, tak se vám do té velikosti nevleze ani jako novorozeně. Přiložím vám seznam, co jsem psala pro kamarádku, když před půl rokem čekala mrňouska, pokud by to někomu mohlo pomoct, budu ráda. Ale ten konec si musíte pozjišťovat dle toho, kde budete rodit. Já jsem s věcma za vodou, vše budu mít po malém, když to bude asi znovu kluk.
1. VĚCI PRO MIMINKO
NA KOUPÁNÍ • 1× vaničku • 2× žínku • 2× osušku (plenková nebo s kapuckou) • 1× lehátko do vany (cca od 3 měsíců) • mýdlo (Nela Batole, Seba Med (v lékárně), Nivea) • šampon (Bübchen, Seba Med) • kartáček na vlasy, dětský hřebínek • dětský zásyp (Bübchen) • olejíček nebo krém na tělo (není nutné mazat pořád) - možné i olivový olej z lékárny • buničinové trhací čtverečky na čištění oušek, nosíku a pupíčku, pupíčky se čistí líhem, který ti předepíšou v porodnici a to tak dlouho, než jsou zahojené
NA OBLEČENÍ • 6 ks body s dlouhým rukávem vel. 62 (pro mimi narozené v létě tak dvě z toho s krátkým rukávem) • 6 ks dupaček vel. 62 (tak dvoje dupačky z toho můžou být i vel.56) • 2 ks punčocháčů vel. 56-62, možná spíš ty 56, punčocháče se dělají dlouhé (pro děti narozené v chladnějších měsících) • 2 ks kabátky bavlněné vel. 62 • 2 ks svetříků (dává se na body a kabátek, tak zohlednit při vybírání velikosti) • 3 ks čepiček bavlněných, popř., pokud by byla zima také 2 ks čepiček pletených, v létě 2 ks plátěných čepiček • 4-5 ks overalů na spaní (vel. 62, popř. 68 - větší na spaní nevadí) • 2 ks flaušových kalhot na dupačky (u dětí narozených v chladnějších měsících) • tak 3 páry ponožek, kdyby mělo dítě chladné nožičky, ven na dupačky • 2 ks kombinéz vel. 68 - (větší vůbec nevadí, naopak je to ideální, protože pod tím má dítě ještě spoustu oblečení) - jen pro děti narozené v zimě • 2 ks bavlněných rukaviček - (pro děti narozené v chladnějších měsících) • 1 ks fusáků - pro zimní děti
NA SPANÍ • 1 ks postýlka • 1 ks matrace (dobrá je polokokosová) • 2 ks napínacích prostěradel (někdy se stane, že se prokadí nebo pročůrají, tak na výměnu) • 1 ks peřina + polštář (polštář není zpočátku třeba) • 2 ks povlečení (na výměnu) • 2 ks kapsář - na plínky, masti, ať to máš po ruce i v noci, když přebaluješ, přivazuje se na postýlku, ale není to potřeba, pokud budeš mít v ložnici třeba přebalovaní pult s úložným prostorem • 1 ks igelitová podložka pod prostěradlo proti počůrání • 1 ks deky tenčí • 1 ks deky hrubší • 2 ks rychlozavinovaček na vystřídání (poblinkají je, pročůrají), tak do tří měsíců je v ní dítě pořád, nejdříve ve dne i v noci, pak jen v noci - dobře se v nich s drobným dítětem manipuluje, je tam klidnější
OSTATNÍ • kočárek • nůžky s kulatou špičkou a pilníček na nehty (jsou hrozně ostré - ty nehty) • 1 ks autosedačky 0-13 kg (s takovým věncem na držení hlavičky, malým dětem tam jinak bimbají hlavy) • 1 ks dudlíků - lepší jsou gumové než silikonové - jsou měkčí, a nejlepší jsou zkosené, ale malý mi to zpočátku nechtěl - mají velikosti podle věku dítěte (teda aspoň ty Nuky, co kupuji) • 1 ks odsávačky na hleny - stojí jen kolem 20 kč, prodávají v lékárně • 1 ks teploměr do vaničky • 1 ks rychloběžky na měření teploty • 2 ks velkých lahviček (lepší jsou skleněné - stačí úplně ty nejlevnější, daleko důležitější je pak výběr savičky, umělohmotné lahve jsou lepší pro větší děti, protože nejsou tak těžké na držení, ale jsou brzy hnusně zašedlé) + 2 ks saviček na mléko a 2 ks saviček na čaj (dobré savičky jsou značky Nuk, jsou dražší, ale s ventilem, takže dítě nespolyká při pití tolik vzduchu) • 1 ks suš. mléko pro úplné miminka (nejlépe Nutrilon 1) - do rezervy, kdybys z čista jasna nemohla kojit, je to nejkvalitnější kojenecké mléko • 1 ks kapek do nosu pro novorozence a kojence (Nasivin) • 1 ks mast na opruzeniny (Bübchen, Aviril baby, Bepanthen, Rybilka, Pityol - u toho Pityolu je tam napsané, že se nemá dávat dětem, ale dle kožní doktorky to jen kvůli obsahu nějaké látky na které může být někdo alergický a dávat se klidně může aj.) • 1 ks borové vody na oči (koupit až po narození miminek kvůli trvanlivosti) • alespoň 3 ks velkých balíků papírových plen 2-5 kg (nejlepší kupovat v akcích ve velkém balení) - na noc jsou lepší kvalitnější pleny, udrží více moči (super jsou dobře sedící i drobným dětem Fixies - jsou ale dost drahé, ty nejmenší mají výřez na pupíček, který se teprve hojí, to žádné jiné pleny nemají, Pampers - ty vyjdou lépe), na den pak stačí levnější, protože se můžou častěji měnit - Helen Harper, Aro - obojí s igelitovým povrchem, Huggies modročervené, žlutozelené - s papírovým povrchem, ty mám osvědčené • 60 ks látkových plen, z toho tak 20 ks velkých, jinak stačí malé (dávají se na dno do vaničky proti uklouznutí, na odříhávání na rameno, na široké balení do 3 měs. a na podkládání při přebalování, do zavinovačky pod hlavičku, ať nemusíš měnit celou zavinovačku, když si ublinkne) • 2 ks těch nejmenších kalhotek na suchý zip na látkovou plenu při širokém balení (suché zipy se ale časem vychechlají, s tím se musí počítat, ale je s nimi zase nejlepší manipulace) • 2 ks přebalovaní podložky skládací z PVC (stojí okolo 100 Kč jedna) nebo si pořídit přebalovaní pult tam je podložka nahoře, ale stojí to balík • 2 balíky (nejméně) vlhčených ubrousků - utírají se s ním mimina při každém vyměnění plíny od čůránek, hovňousů, je jich celkem velká spotřeba. Ale jde to taky umývat vlhkou žínkou a ušetříte za ubrousky. Ale alespoň na utírání hovňousů se určitě vyplatí - očistíš si zadeček z hrubé špíny. Je to mnohem pohodlnější než žínka. Na cestování a k doktorovi jsou nenahraditelné. Na tyto účely jsou i v malých cestovních baleních po cca 15-ti kusech. Existují voňavé i neparfémované. Na voňavé může mít miminko alergii, ale my jsme s tím zpočátku problémy neměli. Ty Ara - výrobek Makra jsou voňavé, ale nejlevnější, levné jsou i ubrousky Interspar - ty používáme, Helen Harper v modrém balení. Je dobré je vyzkoušet a nekupovat tak zbytečně mnohem dražší neparfémované (to jsou např. Pampers Sensitive). Hlavně nekupujte Johnson, ať se vám děti hned neosypou.
2. VĚCI DO PORODNICE • porodnické kalhotky tak 7-10 ks - záleží, jak je budeš muset často měnit - koupíš je v lékárně • 2 balíky porodnických vložek - kupují se v drogerii nebo v lékárně • 2 ks kojících podprsenek • 1 balík vložek do podprsenky proti odtoku mléka (ale doma měj ještě aspoň 2 balíky - velká spotřeba) - levnější mají v Tescu a Makru • pro jistotu silikonové kloboučky na kojení, pokud bys měla problémy s bradavkama - v lékárně a nestojí moc • 2 role záchodového papíru - při krvácení po porodu velká spotřeba • 1 mast Bepanthen na bolavé prsní bradavky - nemusí se při kojení umývat • pár ks látkových plen • papírové pleny pro miminka - tak 2 menší balení - ideální je Fixies po 20 ks • 1 velký balík vlhčených ubrousků • hodně pití - minerálek po porodu, je tam jen hnusný hořký čaj a k porodu něco bez bublinek • občanku, kartičku pojišťovny, těhotenský průkaz, kopii oddacího listu a dohodu o jménu dítěte (tu by ti měli dát na gyndě) • telefon • foťák k porodu • papuče • ručník • na intimní partie k osušení po koupeli je úplně nejlepší koupit si papírové kuchyňské utěrky a po použití je vyhodit, jinak bys měla zašpiněných haldu ručníků a to musíš mít ručník zvlášť na tělo a zvlášť na intim. místa, protože ty očistky jsou infekční. Papírových utěrek tak 3 rolky. • hřeben • šampon • sprchový gel + žínku • kartáček na zuby + pastu • děti jsou v porodnici v erárním oděvu • pro děti pak na odchod domů body, dupačky, čepičku, tenký kabátek, svetřík, popř.deku nebo i kombinézku a rukavičky dle teploty, autosedačky - oblečení se nosí do porodnice 1 den před odchodem domů. Při normálním porodu jsi tam 4 dny a při porodu císařem 7 dní. Zavinovačku tam není třeba, protože je dáváš do autosedačky.
Kojení tě tam sestry naučí, pokud ti to nepůjde, hodně se ptej.
Vizita je tam každý den z gynekologie okolo 7 hod. (nejlepší je se před ní osprchovat, zejména pak v intimních partiích a to i hned po porodu) a okolo 10 hod. pak dětská vizita miminek. Nevím který den pak byla kromě těchto dvou vizit ještě velká vizita z gyndy.
1 noc - 2 noci děti zůstávají u sester, pak je dostaneš na pokoj. Koupání dětí a jejich ošetření po koupeli a měření teploty v zadečku ti tam ukážou.
To všechno ale platilo pro Frýdeckou porodnici.
Lucci, já tě nechtěla strašit, s tím kojením. Vůbec se nemusíš bát. Je to prostě normální, že se ti prsa ze začátku hrozně nalijou, protože ještě neví, kolik mlíka mají tvořit. No tak to trošku přeženou. Ale to se během pár dní upraví a je to v pohodě. A mlíko si musíš malinko odstříkat, protože ta kůže je tak napjatá, že ji to dítě nedokáže vcucnout, tak ať to trochu změkne. Bolí to, ale jen chvíli a bradavky se proti tomu stálému ocucávání taky brzy obrní.
Ty jo Radko , super seznam… hnedka si ho kopiruju k sobe do PC, fakt se neco takovyho pro zacatek hodi. Nevis prosim te v jakem pracim prasku prat veci na mimi?? Ma nejaky specialni,ne?
Kojeni … nestrasis me, ja uz se ted nervuju ze vsechno kolem porodu, ale zvladly to ostatni, zvladnu to taky. ![]()
Radko super seznam! Taktéž kopíruju. Už mám v práci na mimčo vytvořený vlastní aresář. Pak to nesmím zapomenout smazat ![]()
Lucci ten prášek se jmenuje Lovela a je to gel.
Tedy Radko musim Ti složit poklonu. Zrovna nějaký takový seznam jsem potřebovala. Snažila jsem se ho převést do dokuméntu, to se mi povedlo, ale jak jsem si s ním začala hrát, tak jsem tam něco udělala a musím začít znova. Jsem prostě střevo. Manžel stáhnul program od Linoxu a já v tom zatím plavu. Hold Microsoft vládne světem.
![]()
Počůrávání: já se ani nemusím smát na to abych se trochu přičůrla. Mě se to pravidelně stává, když jdu ze záchodu. Vlastně v době, kdy už bych tam neměla mít prakticky nic. Jó, jen bůh ví, kde se to bere. Asi mám nějaké železné zásoby.
![]()
ahoj všem!!!
Je tu toho tolik, že nevím odkud začít.
Včera jsem se tu vylekala, že mi nebrali odběry v 16 tt. Hned jsem volala sestřičce na gyndu, tak mě uklidnila, že když mi dělali screening v 11 tt nepotřebuji odběry v 16 tt. Tak jsem teď objednaná na 10.10. na další UZ u Apolináře.
Vyšetření u mého gynekologa trvá několik sekund - prsty, sahne na břicho a nic víc.....
Jen jsem se ho teď rozhodla požádat o UZ, který v ordinaci má, jestli už bude moct určit pohlaví - moc bych chtěla vědět, jestli se nám podařil páreček ![]()
Jinak výtok mám také, ale v nijak znepokojující podobě. Když mu to sdělím, vůbec nijak na to nereaguje - asi bych musela alarmovat, kdyby byl problém …
Jinak super seznam výbavičky..... - nás to čeká 2× ![]()
a tak pořizuji i malé věcičky i když JÁ MÁM UŽ OPRAVDOVÝ BUBEN - to nevím, kam mi to břicho dál poroste...... už teď začínám být nemotorná a zima je teprve před nám.
Dneska mi už asi 3 hodiny třeští hlava. Ale nechci si brát žádný prášek, jelikož jsem od čtvrtka potila chřipku, tak nevím, jestli je to ještě k tomu, nebo tlakem…
POHYBY NEMÁM!!!! Spíš mám pocit že mi občas tvrdne břicho?… Nevím, a to nejsem prvorodička - příští pondělí jdu ńa kontrolu, tak se přeptám…
Přeji krásné odpoledne ![]()
Mah … diky, koupim a po svatbe zacnu budovat hnizdo pro mimi. ![]()
Kocky padim domu, jeste si koupim neco na krk ke svat. satum. Tak ne ze toho zase tolik nakecate, este furt nemam docteno.
Pa.
Ahojky!
Mno, já už tady nebudu nic psát na téma „Víkendový seminář tvůrčího psaní pro těhotné s termínem únor 2007“… fakt hukot! ![]()
Ahoj nově příchozím a Radce moc díky za seznámek, už ho mám taky zkopírovaný.
Jahůdko - gratulace k chlapečkovi!
Žanet - díky za aktualizovaný seznámek, věřím, že Kamba je taky moc ráda. A kdyby sem mohla něco napsat, možná, že to bude oblíbené téma „chlupaté břicho“…
Jak se má Joe? ![]()
Mah - no tak to jste šikovní, jak jste zvládli kočárek a ještě chůvičky… A teda platí, co jsi psala předtím, je to červený Mutsy?
Štiko - no ty si taky musíš vybrat všechno, viď? Tak ať už je to lepší. Ta léčba bude určitě ok, neboj, mně naopak přijde, že snad všechny tyhle věci se nedoporučujou v prvním trimestru a pak už by to mělo být ok. Tak neboj!
Jeje - no jako ostatní holky, nesvědí, prostě to tak teče… ![]()
V pátek jsem koupila taky pár oblečků, moc toho ještě nemám… hlavně úplně boží overalek na spaní se safari zvířátky
Taky jsem zjistila, že podvědomě sahám po modrých věcičkách, ale když jsme to s kamarádkou spolutěhulkou rozebraly, zjistily jsme, že v tom nejspíš není pražádná intuice, ale prostě to, že se mi to líbí.
Ve čtvrtek jdem na podrobný utz, tak jsme zvědaví, jestli se mimík ráčí natočit. ![]()
Všem krásný den!
Majda
Radko super seznam, moc díky
něco takového by měli rozdávat doktoři v poradně, docela by nám některým ušwtřili nervy, co všechno prckovi pořídit
Tak jsem zkopírovala seznam do wordu a je toho na 2 stránky
. Máme se co činit
.
Majdo jojo, je to Mutsy červený. Manžel se mně sice snažil na poslední chvíli zlanařit do bledě modrého, ale obava z neustálého čištění kočárku byla silnější než moje chuť udělat manželovi radost
. Ale červenou nakonec schválil i on
. Jdete ve čtvrtek na utz i s manželem? Já tam toho mého nemůžu dostat
, stačí mu fotka. Hlavně ať mimís roztáhne nožičky a odhalí své sladké tajemství
.
A jaktože máš teprve status povídálky??? Měla by si s tím něco udělat
.
Mah
Lucci,
já jsem prala taky v Lovele. Ale těch prášků je více, třeba Ariel Kids nebo Persil Sensitive-ten teď používám. Mám malého s atopickým ekzémem, tak musím být na výběr prášku opatrná. Lovela má myslím i aviváž.
Jsem ráda, že bude seznam někomu k užitku. Ahoj.
Radu ,
já jsem si seznam taky zkopírovala a postupně budu vyškrtávat věcičky,co mám po malé…Takže díky…Teď si ho jen upravím,zkrášlím barvičkama a je to
Asi mám málo práce.
Venku je krásně,já už bych chtěla pořádný déšť - miluju,když jsme všichni doma,je veliká bouřka a za okny to burácí…A pak zase ať je pěkný podzim,je to na procházky jak dělané..jenže my máme v baráku veledůležitou schůzi
,tak musím dřepět doma a čekat ![]()
Zase tam strávím 2 hodiny a prd se dozvím…chjooo
Tak jsem si ten seznámek konečně upravila do nějaké podoby. Docela jsem se zapotila. Teď si ho vytisknu a připravím ráno manželovi k snídani až přijde z práce. Ale budu mu muset vedle dát ještě nějaké léky na srdce, až ho z toho trefí
![]()
Není toho zrovna málo ![]()
Ahoj holky, tak jsem to v pulce smeny zabalila a sla k doktorovi. Proste sem se chtela jen zeptat, co na tu rymu a bolest v krku a s tim, ze mi treba i potvrdi tu povinnou navstevu u praktickeho lekare a on mne nekompromisne napsal neschopenku. A to si nepripadam, ze by mi bylo az tak zle!
No ale tak ono lepsi tyden polezet doma, nez pak chcipat v praci, coz by pristi tyden fakt v praci neslo ![]()
NO ale jinak mi doporucil na kloktani vincentku (pani, ja neumim kloktat!), paralen v male mire a predepsal mi do nosu ocni kapky Optalmo-septonex (doufam, ze to mam napsane dobre) a jinak klidek a lezeni.
Co se tyce vytoku, tak vam dekuji holky, ze vidim, ze ste na tom obdbobne.
Take jsem to prilis neresila (protoze na to trpim porad), spis mne opravdu zajimalo, zda jsem jedina. A co se tyce spotreby intimek, tak tu mam take silenou, protoze jednak se bojim fleku na kalhotech, ale take to moc dobre nevoni ![]()
Kazdopadne intimni gel s dubovou kurou jsem si poznacila a zakoupim.
Pipina: Ja mam to vysetreni teda tak, ze mne prohmata zevnitr, pak mne trosku prohmata brisko, i kdyz s narustem uz to jde trochu spatne a pak mi najede na ultrazvuk,ale to je vetsinou jen aby se mrkla, zda funguje srdicko (to je asi tak otazka par sekund) a to je vsechno. Sestra zmeri tlak, odebere krev a prosetri moc, kterou ji donesu. Nic vic.
Mahony, tak seznam pridam,a le mate ho tady od zkusene mamky…
Kazdopadne Radko take diky moc, treba o tom,co vzit-nevzit do porodnice jsem nemela ani paru!
Tak ja jdu procitat seznamek a pak se tu jeste treba ukazu, budu - li teda vpustena manzelem na pc
TO je hruza jak jsme tedka oba na neschopence ![]()