Únor 2007

Napsat příspěvek
Velikost písma:
126
15.9.07 13:35

Štiko,
klid. Mimča přikrmovaný už tolik nebudou přibírat jako dřív, taky se víc hejbou, tak ta váha nejde tak nahoru. Ale asi bys do ní neměla hustit ty přesnídávky a kaše tak rychle po sobě, když ještě není zvyklá. Prý není problém zvykat na jeden příkrm klidně i tři týdny, když to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
15.9.07 13:37

ahojky, no ja davam prikrmy uz mesic cca a vubec se to nelepsi, ba naopak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4309
15.9.07 13:39

Štiko ,
a to už dáváš i maso? postřehla jsem to dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
15.9.07 13:45

jojo davam uz maso dvakrat tydne a od pristiho tydne by ho mela mit trikrat, nebo dva a varenej zloutek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
15.9.07 13:51

na tom www.kojeni.net pisou ze za 2-4 tydny po zavedeni zeleniny se ma zavest maso, nejdrive jednou tydne, dalsi tyden 2×, dalsi 3× az se dostaneme na frekvenci 6× tydne. Jedenkrat tydne je maso vhodne nahradit zloutkem natvrdo. Potom nasleduje zavedeni ovocneho prikrmu jako dopoledni, nebo odpoledni svacinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
15.9.07 14:13

Ahojky,

tak když už si tu tak stěžujete na nejedlíky tak já se taky přidám.Sprateček opět odmítá cokoliv kromě maminky.Teda dneska alespoň to moje mlíko chce,včera nechtěla ani to.Dneska jsem jí uvařila mňam polívečku a šupla jí tam žloutek a ona všechno vymlýnkovala na bryndák a sedačku.A co jí náhodou zůstalo v puse tak potom pomydlila po postýlce a po zdi :evil: .Jediný co jí jede je mrkev s dýní,ale přece nemůže jíst pořád to samý.Ještě že mě kojení baví a mlíka mám plno,ale už by teda mohla alespoň ten oběd sníst ať můžu konečně k mé kadeřnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
15.9.07 14:19

6. - 7. měsíc

Dítě v tomto období prochází tzv. senzitivní periodou, kdy je připraveno přijmout novou potravu - příkrmy.
Začíná se zeleninovým příkrmem v poledne, případně kaší večer (nejlépe nemléčnou kaší, která se rozmíchá v MM nebo UM, které jsou dítěti dobře známé, ale je možné použít i mléčnou kaši, která se míchá ve vodě).
Stále kojte dítě dle jeho potřeby. Jak se bude zvětšovat množství příkrmů, tak budete kojit méně často a kratší dobu, ale mateřské mléko bude stále velmi důležitou součástí stravy.
Množství příkrmů postupně zvyšujte, až za 2-4 týdny nahradí celou jednu mléčnou dávku (ať už MM či UM). Tato dávka by měla být 150-200 ml zeleniny (větší jedlíci i 250 ml). Některým dětem trvá přijmutí příkrmů ještě déle, proto můžete této dávky dosáhnout třeba až za 2 měsíce.
Nový druh zeleniny zkoušejte vždy po 3-4 dnech. Nová zelenina se může podávat samostatně, případně s již nějakými vyzkoušenými druhy - je možné vařit hustější polévky, pyré nebo zeleninové kaše.
Zelenina, která je vhodná pro začátek: mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, špenát (nepodávejte často a ve velkém množství, je velkou zásobárnou dusičnanů,ideálně by měl být do konce 2. roku života podáván jen z výživ ve skle, kde je hladina dusičnanů přísně kontrolována), pastiňák, fenykl, dýně, červená řepa, zelený hrášek.
Ideální je bio zelenina, může být i mražená (bio zeleninu nabízí prodejny zdravé výživy, ale také již mnohé supermarkety - např. Interspar aj.). Mraženou bio zeleninu nabízí firma Ardo a lze ji koupit ve většině hypermarketů. Používat můžete samozřejmě i ne bio zeleninu, jen dbejte na to, aby byla čerstvá, kvalitní, bez vad a plody nebyly příliš velké. V případě nákupu mražené zeleniny by měla být zelenina v sáčku sypká, případně po promnutí v rukou by se měla rozpadnout na menší části. Velké zmrzlé hroudy mohou signalizovat, že zelenina již byla jednou rozmražena a znovu zmražena.
U kořenové zeleniny je vhodné ze začátku vykrajovat středy (které obsahují nejvíce dusičnanů), je nutné ji řádně omýt, nejlépe kartáčkem, případně ostrouhat.
Zeleninu ideálně duste v páře (zachová si tak největší množství vitamínů), případně povařte do měkka (není nutné v kojenecké vodě, pokud máte kvalitní vodu z vodovodu).
Do zeleniny přidávejte trošku kvalitního rostlinného oleje (nejlépe olivového), případně malý kousek másla - pro lepší vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
Kaše jsou ze začátku vhodné rýžové, kukuřičné (neobsahují lepek), po 6.-7. měsíci také ječmenné, ovesné a další. Můžete používat i kupované nemléčné či mléčné kaše - jsou obohaceny vitamíny a minerály, kterých může být v dětské stravě nedostatek. Plná dávka kaše je stejná jako u zeleniny - 150-250 ml.

7. - 8. měsíc

Zhruba za 2-4 týdny po zavedení zeleniny je možné začít podávat maso. Je důležité díky obsahu železa, které se lépe vstřebává z potravin živočišného původu.
Maso podávejte libové, důkladně uvařené, velmi jemně nakrájené či nasekané - kuře, krůta, kachna, husa, hovězí, jehněčí, králičí, telecí. Kupujte nejlépe chlazené maso, u mraženého nikdy nemáte jistotu, v jakém stavu bylo před zamražením.
Ze začátku se podává nejdříve 1× týdně, další týden 2× týdně, další 3× týdně až se dostanete k frekvenci podávání 6× týdně.
1× týdně je vhodné maso nahradit natvrdo uvařeným slepičím žloutkem (vařit 10-15 minut, rozhodně nedávat naměkko či syrové, hrozí riziko salmonelózy a s ní spojených těžkých průjmů) - zpočátku stačí i půlka žloutku.
Novou chuť (maso) přidávejte do již známých chutí (vyzkoušených potravin), dítě ji lépe přijme.
Zařaďte druhý příkrm - ovocný (případně zeleninový, pokud jste začala kaší). Je možné ho podávat jako dopolední či odpolední svačinu (případně jako oběd, v případě zeleninového příkrmu).
Vhodné ovoce pro začátek: hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky.
Ze začátku je vhodné ovoce oloupat a krátce podusit ve vodě (kromě banánu a melounu), později již podávat ovoce čerstvé, není třeba ho tepelně zpracovávat, odslupkovávat do doby, než je dítě schopné sníst celý plod i se slupkou (obvykle až po roce věku). U banánu je vhodné odkrojit konce - zhruba centimetrové.
Jako u zeleninového příkrmu zavádět nové ovoce postupně, po 3-4 dnech a na plnou dávku příkrmu se dostat za 2-4 týdny. Plná dávka je u dopolední a odpolední svačiny (což je obvyklá doba podávání ovoce) 100-200 ml.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
15.9.07 14:26

A ještě mě řekněte kdy můžu začít zvykat na lepek???Mám tu ty dětský sušenky Hero,tak že bych jí je šupla třba s přesnídávkou.
Mimochodem já to taky dělím tak že přesnídávky jsou ovocné a příkrmy zeleninové nebo masovozeleninové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5591
15.9.07 14:31

Leni to by mě taky zajímalo,s tím lepkem.Mám doma přesnídávky ,příkrmy i kaše od 4m,které lepek obsahují.tak jsem je posunula dozadu…nechápu,proč to cpou do jídel pro tak malý děcka 8O :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
15.9.07 15:59

No me mudra rikala, ze ji muzu davat pomalicku lepek od ukonceneho osmeho mesice, ale ne moc, po troskach

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
15.9.07 15:59

No Jani tak musím říct že zrovna od tebe jako od zdravotní sestry jsem čekala odpověď,ale vidím že taky tápeš.Tak doufám že nám někdo poradí,protože já musím něco vymyslet co bude konečně Lucka jíst a myslím že ovocíčko s piškotky by jí snad mohlo chutnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
15.9.07 16:01

Ahoj kočky,
koukám, že se probírají příkrmy. U nás je to s nima nahoru dolů. Někdy jí super, někdy míň, ale pořád mi hodně blinká. Docela mě to mrzí, pořád musí mít bryndák, je durch, všechno oranžový. Doktorka říkala, že už by neměl, ale on pořád. A když mu dám příkrm a dám mu napít, tak to zase zředí a blije klidněi po tom, co se vyspí, tzn. třeba hodinu až dvě po jídle. Tak prý mu mám dávat napít až se vyspí, ale i to jsem zkoušela a i tak blije. Nejsou to sice ohromný šavle, ale prostě blinká. Doufám, že ho to brzy přejde, chuďátko moje.

Štiko , my už kaše taky nejíme, přijde mi, že ho dobře zasytí i ty příkrmy přes den a na noc ho stačí jen nakojit a je v pohodě. Z těch kaší měl děsný bolení. A taky nám chvíli trvalo, než jsme našli příkrmy, co mu chutnají. Nejraději má Hami a i ovocné kupujeme od Hami, ale jen ty, co jsou bez konzervantů a bez přídavku cukru, ale i těch je dost, asi nejvíc mu jede banánová s broskvemi. Ale někdy i vařím, ale se mi zdá, že holomek má raději ty kupované. :roll:

Jéjiku , my taky máme bílo v pusince a doktorka mi říkala, že to jsou kvasinky (my jsme u ní byli osobně). Ale vím já, jestli moučnivka nejsou kvasinky. :?: Genciána vždycky vypadala, že zabrala, ale jak jsem po 3 dnech přestala mazat, tak se to zase objevilo. Tak mi předepsala Hylak Forte, mažeme už 4. den, je to lepší, ale úplně pryč to ještě není, má tam nějaký vytrvalý mrchy v tý pusince. Ale výhodu ten Hylak má, že není modrej. :lol: Tu genciánu jsme taky měli všude, to asi ani jinak nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
15.9.07 16:05

Na lepek jsem se taky ptala a MUDr říkala, že děti bez alergií a dispozic k nim mohou začít jak píše Štika od ukončeného 8. měsíce, ti ostatní až od roku. Mamka dávala na horách Jonášovi na škrábání dásniček kůrky z chleba a doma teď raději dávám takový ten kukuřičný chléb, ten lisovaný, je bez lepku a i mu chutná, samo toho sní jen trošičku, ale je dobrý, že ten se jakoby rozpouští a nedáví se tím a krásně se naučil jíst kousky, nejen mixované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12009
15.9.07 16:19

cau kocky tak ted jsem ucinila objev :) . koupila jsem jen mrkvicku bio od hippu ta ji chutnala a zkusila ji to dat. videla sklenicku a zabejcila se, tak jsem to prelila do jejiho talirku z kteryho ji davam kasi a snedla celou sklenicku :! , schvalne kdyz to dojidala vzala jsem zase sklenicku a ona zase se naspulila a pusu neotevrela, pak zase talirek s tim samym a jedla jak diva, tak super.
nakoupim plno bio mrkvicky od hippu a zamicham ji do kazdyho zeleninovyho prikrmu a budu krmit z talirku, holt mlada je estet na stolovani po tatkovi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1660
15.9.07 16:20

štiko: hele co takhle změnit značku a nechat malý ochutnat taky trochu něco jiného. Upřímě řečeno ta mrkev od HIPPu je dost děsná. Když jí udělám doma tak je taková mňamozní a ta jejich :roll: :roll: :roll:
Vyzkoušej třebas mrkvovou polévku se zeleninou od Sunárku. Ta je strašně dobrá a slaďonká. Možná to bude Káje (všimla sis toho pojmenování :wink: ) chutnat víc. Jinak ségra má dvě děti a jedno nechtělo zá:,–(ně kupovanou stravu a to druhý zase domácí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí