Poradna duly
Jana Čurdová
Holky tak ten kombinovaný test poznáte tak, že vám museli brát někdy v 11-12 tt krev a pak dělali UTZ, s tím, že měřili šíjové projasnění (hodnoty se značí NT) a možná ještě něco…myslím nosní kůstku, nebo něco takového. To NT určuje riziko DS (Downova syndromu), hodnota by měla být nižší než 3mm. Snad neplácám blbosti
. Navíc to dělají jen někde - je na to nějaká cerfifikace nebo něco takového. Proto se na to většinou posílá někam do nemocnice.
Mě teda zastupující dr. (můj měl dovolenou) dělala ve 12.týdnu UTZ a spočítala ručičky a nožičky, nic neměřila. Krev (skupina, pohl.nemoci atd..) mi brali 9+1 což je na ten biochemický screening brzy, tudíž jsem usoudila, že u mne nic takového nedělali. Samozřejmě nikde není, že by to dělat museli!!! Nedělá se to dlouho a většina doktorů ještě pořád dává přednost tripple testům v 16tt.
Já jsem se teda na vlastní pěst v pondělí objednala u Apolináře, kde mě vzali bez doporučení, včera jsem byla na krev a 28.8. jdu na ten UTZ. Bavila jsem se se setřičkoou, která mě objednávala. Říkala že dr. to opravdu dělat nemusí, ale že by se přece jen ten pořádný UTZ měl udělat (můj dr. zrovna nejnovější přístroj nemá
). Ale bavili jsme se o dvojčatech.
Myslím, že pokud jste na tom nebyli, nic se neděje. Já jsem spíš začala vyšilovat, protože u dvojčat tripple testy vycházejí rizikověji a tak doporučují se dívat právě na výsledky z I.trimestru (a pokud by žádné nebyly, poslali by mě asi na odběr plodové vody - čemuž se chci vyhnout).
Jinak většina informací načerpána z www.porodnice.cz, dr.Koucký. A všechno to jsou zaměstnanci Apolináře
Na téma Apolinář tady diskuse už byla, ale nevztahovala bych to na všechny doktory
![]()
Dobre ranko tehulinky. ![]()
Zuzi … dekuju za vysvetleni, me teda kombi test nedelali, jen presne jako tobe mi v 9+5tt vzali krev, spocitali koncetiny na UTZ a hotovka. Tak sem alespon rada, ze nejsem jedina, ktery to nedelali (ze mi Dr. proste nic nezanedbal) ![]()
Vcera sem sla na tu zkousku svat. ucesu (dopadlo to super) a zamerne sem sla okolo tehu mody u Palackeho namesti. Holky… doporucuju!!! Vyborna pani, hnedka odhadla v kterym se mesici, ptala se, jaky chci kalhoty (laclace, pod pupik, nad pupik), bleskem si sdelila moji velikost (trefa
) … no… po puvodnim zameru „jen se kouknout“ sem odesla s kalhotami http://www.lave.cz/detail.php?… jen jsou hnede. Maji taky to bezva posunovaci zapinani na bocich… http://www.lave.cz/pas.php puvodne sem myslela ze to je jen u laclacu. No proste fajn pristup, celkem i ceny ujdou (myslim
)
Jo a jeste… mam sepsanych par otazek na sestricku, treba mi na nejaky odpovite vy. ![]()
1. Jak moc vadi pasivni koureni? (1×14dni sem v hospode - zakoureno)
2. Co je tzv. „velky UZT“? (obcas sem tu o nem cetla, bezne mi dela UTZ v ordinaci)
3. Je nutne nosit tehotneskou podprsenku? (nestaci ty normalni a pak koupit kojo podprsenky?)
4. Mam mazat bricho-zabraneni striim? (cim mazat a jestli to vubec k necemu je)
Tak to je zatim asi vse, jdu vytvaret hodnoty.
Preju pekny den. ![]()
Ahoj tehulky, tak mam za sebou prohlidku a vsechno vypada ok, ale tentokrat jsem se nevyhnula vaginalnimu vysetreni pohmatem a tak jsem mela strach ze zase zacnu spinit, ale je vse fajn ![]()
Miminko pry ma asi kolem 12cm, ale tehu je o tyden mladsi nez posledni MS, tak ze porod bude asi v polovine unora, mela jsem pozde ovulaci. Nevolnosti uz pomalu ustupujou, ale prasky beru stale a s milovanim nemuzu pocitat uz asi do porodu. Coz o to ja to vydrzim, ale chuderka muj poklad. Ja nemuzu mit zadnou formu milovani, protoze pri orgasmu se stahuje deloha jako pri kontrakcich, no bude ze me hotova jeptucha.
Hlavne ze ji mimi, ok, jinak 28.8. jdu na triple test a ve 20tt na plodovku, ktera je od 35let povinna. Mam z tech vysetreni strach, ale nemame v rodine zadnou dedicnou chorobu a tak verim, ze je bobiste v poradku.
Mejte se krasne, zatim papa
Lucci
vetsina kamaradek si bricho mazala a masirovala a strie temer nemaji. cim - kazdy na to pouzival neco jinyho, nekdo
lo, nekdo normalni kremy, ted jsem videla nejaky specialni krem proti striim. myslim si ze mazat bricho cenu ma, ty jizvicky jsou dost osklivy ![]()
to jestli je nutne nosit v tehotenstvi specialni podprsenku me taky zajima, v cem je vubec u tehotenske podprsenky rozdil? Kojo podprsenku chapu ale ty tehotensky??
Me doktorka „velky“ ultrazvuk urcite nedelala, delala mi zatim jenom jeden v sedmym tydnu a
Tak já si myslím, že mazání nepomůže, dost hraje roli dědičnost, já jsem mazala denně a mám břicho komplet potrhaný + zevnitř stehen a pod koleny vzadu, přesně jako moje máma ![]()
No
lem se mi moc mazat nechce, to bych pak pul hodiny lezela a cekala nez zaschne. Spec. kremy jsou asi drahy,ne? Myslim, ze si teda budu muset vystacit s normalnim telovym mlikem a budu verit. ![]()
No ja jsem nekde cetla ze bys tu kuzi mela u toho vytahovat a masirovat aby zcervenala. Ja nejsem schopna se namazat obycejnym telovym mlikem takze je mi jasny ze tohle u me nehrozi. Sadlo bych na sebe taky nematlala. To bych pak od sebe pul dne odhanela psy, ono jim to strasne voni.
Dedicnost urcite hraje taky roli, ja budu mit na 99% na stehnech takovy ty metlicky (drobne zilky). No ale to mimco za to urcite stoji ![]()
Tu taky nemuzu, nemuzu nic co je mastny protoze ty pirane me pak chtej olizovat.
Jinak mastna je taky bila vazelina, pouziva se treba i po tetovani, neni parfemovana ale stejne jako
lo vsakuje se pomalu (akorat tak nesmrdi)
To ten krem musi byt jako mastny??
Ja nic mastnyho nemam rada. ![]()
Ahoj všem,
já jsem si koupila proti striím olej Weleda. Prodávají to v drogerii DM.Nevím jestli to pomůže, ale aspoň mám pocit, že pro to něco dělám.
Těhotenská podprsenka nevím jestli je nutná. Snad ani ne pokud jsou vám ještě dobře normální. Já jsem si musela koupit, protože kromě asi dvou už mě ostatní škttí a tlačí a byla teda hoooodně drahá.
A včera jsem u nás objevila v jednom sportu výprodej zimních bund kolem 500,–. Tak se tam asi zajdu podívat, do mě se s břichem rozhodně nevejdu. Akorát nevím, jak vybrat velikost. Asi si dám polštář na břicho:lol: .
Hezký slunečný den.
Kačka
Tak se o podprsenkach neco nasla…
Podprsenka je v těhotenství důležitým prvkem oblékání. Prsy zvětší v těhotenství objem poměrně záhy, již v prvních třech měsících, a pokud by nebyly podpírány, je velmi pravděpodobné, že by zůstaly natrvalo pokleslé. Řádnou podporu dá prsům jen vhodná podprsenka. Obchody specializované na mateřské oblečení mají obvykle vyškolený personál, který při výběru podprsenky poradí. Ta by měla širším zakončením pod košíčky dobře podpírat prsy, měla by mít široká ramínka, zapínání raději vzadu. Je vhodné pořídit si hned dvě podprsenky s tím, že později, jak se prsy budou dále zvětšovat, bude třeba zakoupit větší velikost. Jestliže se prsy silně zvětšily, je vhodné nosit podprsenku i na spaní. Před porodem je vhodné obstarat si včas podprsenku pro kojící se zapínáním vpředu.
Me se ale moc prsa nezvetsily-mam pocit. Sice sem ted kupovala 75C misto obvyklych 75B, ale jinak nosim takovy ty sportovni bez zapinani-pres hlavu. A jsou mi dobre.
(jen jestli to dobre podpira???
)
Jinak vic o tehu obleceni je tady… http://www.porodnice.cz/default.asp?…
LUCCI: tělové mléko je asi ne tolik účinné, opravdu to chce něco mastného. Taky to nemám ráda, ale na tom bříšku to tak neva. Mě byla doporučena lenienska
Ahoj holky,
som tu len na chvilku. Mazat sa má, ja som si u Kamči mazala len bříško, kožu na bříšku mám bez chybičky ale tie hýždě, boky a prsa..... Chce to fakt mazat. Mimochodom, mazala som sa olejom pre batolata
Teraz to striedam. Pořídila som si v DM olej špeciálne pre těhulky (nepamatám značku
ale nebol až tak drahý) - obsahuje vytažky z mandlí a jojoby.
Hezký víkend a užívajte si bříška
Zlata
Ahoj všem,
Hanička zase spinká a tak můžu zase na chvíli mezi Vás.
Já jsme si v prvním těhotenství mazala bříško pravidelně 2-krát denně asi od 20.tt (dříve jsme totiž žádné neměla
) a ke konci těhotenství jsme si ho mazala snad pořád (strašně mě totiž svědila kůže). Vyzkoušela jsem dost krémů, ale nejlépe se mi odvědčil krém ELASTI Q. Prodává se v lékárnách a před 2 lety stál něco málo přes 100,– Kč a byla to docela velká tuba. A strie se mi naštěstí žádné neudělaly, ale nevím nakolik tomu pomohl ten krém.
A těhotenskou podprsenku jsme neměla, jen jsem si koupila spíše takové sportovní nevyztužené, aby mě nikde netáhly a netlačily. Ale kojící se mi moc osvědčily (ty jsme si ale kupovala až po návratu z porodnice), ale o tom zase až někdy příště…
Taky máte tak šílené chutě? Jen co Hanička usnula, zahájila jsem nájezd na lednici. Během 15 minut jsme do sebe naházela 2 párky s hořčicí, 2 rohlíky, nepostradatelného MAXI BOBÍKA (manžel mě včera překvapil a nakoupil nové zásoby) a teď sedím u PC a pojídám Fidorku. Jsem ráda, že je mi konečně dobře a že se mi vrátila chuť na jídlo, ale jestli to takhle půjde dál, tak asi brzy prasknu! ![]()
Tak se mějte pěkně a pohlaďte bříška, za chvíli se zase vzbudí ten můj malý rarášek a bude mít poustu energie, která mi nějak dochází.
Vezmeme rohlíky a vyrazíme krmit zvířátka do Podzámecké zahrady!
Hanka
Jo a všem děkujeme s Haničkou za přání k svátku - dostaly jsme každá kytičku slunečnic - já veliké a Hanička malé. Jen jí dlouho nevydržely - během chvíle z nich oškubala ty žluté okvětní lístky a pak jen kroutila hlavičkou a říkala NENÍ, NENÍ. ![]()