Poradna duly
Jana Čurdová
Ahojky
tak mám za sebou první šichtu a celkem v pohodě docela to uteklo ani se mi nechce spát
razítka taky doporučuju…ale domča nám naazil jednu na zeď
stejně budem muset zase malivat
lefíka známe…byli jsme tam to už je dýl a po poslední zkušenosti s hernou se jim vyhýbám obloukem Jiřík tam vždycky něco chytne…nechápu matky co tam berou nemocný děti…naposled měl hnisavý zánět nosohltanu, z toho zánět spojivek a středního ucha…takže herničky opatrně a ne při hezkém počasí to jsme na koupáku
![]()
našla jsem i nějaké lefíkoví fota
![]()
@janysek025 My tam byli minule i včera skoro sami
. A jak víš, že to chytnul tam? U nás bacily nosí Anežka ze školky a tomu se nevyhnu, takže tohle neřeším. To bychom nemohli nikam. Já zas nechodím na koupák, páč jednak to sama nemám ráda a jednak teď se nemůže koupat ani jedna holka (Mája má ekzem a Anežka rozléčené molusky). Včera jsme šli hlavně proto, že jsem potřebovala holky utahat, což se nám povedlo. KDyž jsme řekli Anežce, že půjdem do Lefíka, tak ochotně šla pěšky, jinak bych ji ven nedostala ani heverem
. Ona potřebuje nějaký cíl nejlíp s vidinou velkého počtu dětí na co nejmenším místě
. A teda včera bylo v Lefíkovi rozhodně líp než v tom pařáku venku. Cesta tam byla z velké části stínem (botanická zahrada, Stromovka), takže super. Zptáky jsme jeli MHD a těch pár minut v tramvaji bylo příšerných, že nemít s sebou holky a nebýt tak pozdě, šla bych radši pěšky i zpátky.
Když je velký pařák, chodíme do ZOO, tam jsou sprchy (mlhoviště) a dá se být ve stínu. Já nějak nevydržím dlouho na jednom místě, takže potřebuju velký prostor
.
Hkac neříkám žeto chytil v lefíku bylo to v jiné herně dokonce odtud po stížnostích jednu maminku vyhodili dítěti tekla nudle chrchlalo cucalo tam hračky pak to vzalo do pusy druhý to má tedy Jiřík zakázáno ale i tak stačí aby na něj někdo něco – prsklo my máme na tohle boužel smůlu chytnem s prominutím každý ho… a vtom uzavřeným prostoru se to drží víc než venku…tedy myslím(i když by jsme asi měli,,trénovat imunitu,,)pokud je tam poloprázno tak to je super my zatím takové štěstí neměli
![]()
ale neříkám že až bude ošklivo že nezajdem někam a je mi jasný že ve školce to bude to samé vím od známe Honzík témeř nebyl nemocný jen co nastoupil do školky tak furt marodil a tomu se asi taky nevyhneme ![]()
toť jen jak to máme my…a je my jasné že káždý má svůj názor na to a nikomu ho neberu
…každopádně nerada bych aby vznikla nějaká hadka
![]()
@janysek025 Hádka, co to je?
Já chtěla jen nalákat ostatní. Oni v tom Lefíku se o to všechno dost dobře starají, uklízejí, denně vlhčí písek v pískovišti, luxují kobererce, mají tam specielní oddělení pro nechodící děti oddělené ohrádkou (Mája tam včera chtěla jít s nožičkama od písku, tak jsem jí to nedovoliila, že už není miminko). Bacilům ale určitě stoprocentně nezabrání, to asi nikde. A i kdyby jo, tak sterilní prostředí taky není dobré (zvlášť pro tyhle větší děti). Ale jako vodit tam nemocné dítě, to mi přijde od rodičů nejen sobecké, ale i rizikové pro jejich děti - oslabené nemocí můžou chytnout něco dalšího, to fakt nechápu, že některé matky svoje dítě tomuhle vystavují. Stejně jako pak ve školce nenechají dítě pořádně doléčit a pošlou ho do školky, aby mohli zase do práce
. Takhle nejspíš kdysi chytla Anežka od holčičky, co chodila do školky s hustou zelenou rýmou a tuberáckých kašlem, nemoc, se kteoru já pak byla doma na OČR přes dva týdny (takže pak už zadarmo, páč se proplácí jen pár dní)
.
Jo a řekni mi, jak zakazuješ Jiříkovi olizovat hračky? To mně se teda nepodařilo, bych musela holky roztrhnout (mch nedávno jela Anežka autobusem a jen tak z legrace
začala olizovat držadla v autobuse
).
S imunitou to má každé dit jiný, to těžko srovnávat. Anežka moc nemocná nebývala, ve 2,5 nastoupila do jeslí, tam si odbyla asi troje nachlazení a ve školce pak už OK. Rýmu mívá teda dost často (a pak téměř vždycky zánět spojivek, na to trpí od tří měsíců), to už jako nemoc nepočítám. Mája se zdá být náchylnější, jak už to u mladších sourozecnů často bývá. Do jeslí ji nedám, není tak společenská jak Anežka, tak uvidíme, jak na tom bude s nemocema ve školce. Ale mezi děti chodíme i do uzavřených prostor, vlastně od Maruščina týdne jsem ji s sebou brala na Anežčiny kroužky minimálně jednou týdně, a to i přes zimu. Jedna doktorka (nefroložka) mi říkala, že čím dřív se děti kolem 3 let promoří dětskými bacily, tím líp to pak většinou snáší. Akorát jsem teda krkavčí matka a zmrzlinu jim i v létě dopřeju hodně zřídkakdy (já sama trpím na záněty nosohltanu, stačí napít se ledové vody). Už to zas vidím na táboře, jak budou děti každý den lízat nanuky a naše holky budou škemrat, že chtějí taky dva denně jako Pepíček (tak to bylo vloni u Anežky, letos už umí žadonit i Mája, tak to čekám dvojmo
).
Ty brďo já ani nevím jak jsme k tomu dospěli ale Jiřík dlouho už nic nestrká do pusy co nemá ani hračky doma
prostě jsem vždycky na něj křikla fuj jak na psa
a tak nějak asi pochopil
a s tím co jsi psala že by si dítě mělo projít různými bacily s tím souhlasím taky jsem to slyšelo od naší dětské…jenomže já když viděla ty následky jen půl hodky než jsem nakapala troje kapky jak se bránil plakal - nalila do něj medicíny
já jak někde vidím dítě s nudlí nebo chrchlem tak zdrhám ![]()
vím ten lefík je hlavně poměrně velkej je to dobrý že to tam je rozdělený možná by jsme mohly zajít pokud by tam bylo méně lidí ![]()
A není „jen“ přehřátý?
ATB jsou jiná věc, ale jak je to „jen“ rýma a kašel, tak to s medicínou nepřeháním. Mája se mi teď osypala po sirupu, tak už ani ten Mucosolvan nedávám
. Dřív jsem taky před každým soplem zdrhala, ale postupně jsem zjistila, že to bychom nemohly mezi děti nikam, což by Anežka těžko nesla, tak vždycky tak akorát trnu, jestli něco chytnem nebo ne. Ale zatnu zuby a kvůli Anežce jdem
. Na kapky mě poradili na očním fígl, takže kapky aplikuju během pár sekund. Sice u toho Mája řve, ale zatím nemá šanci se ubránit. Anežku už nepřemůžu, ale vždycky, když se začne bránit, odcházím se slovy „tak jo, tak nebudem kapat, ale to se ti ty bacily tam tak akorát rozmnoží a místo týdne můžeš přijít ve školce o čtrnáct dní“. A zatím to funguje a dříve nebo později Anežka sama přijde, že chce nakapat. Teď pro změnu ťupeme nějako uvodičkou bradavice (molusky), a to dokonce sama chodí, že je čas na ťupání
. Nato přijde Mája, řekne KAKY, postaví se přesně tak jak Anežka a ťupu obě (samo, že Máju jen jako, to mám lahvičku zavřenou).
Hkac já nevím je v trenýrkách a tílku polehává a před chvilkou blindil hleny pochrchlává a má nějaké vodňaté oči
navíc ráno řikal Luboš že ho bolí v krku tak doufám že se sem vrátí angína
![]()
Nesejčkuj
I když teda tohle počasí je na angínu jak dělané
. Stačí napít se studeného nebo se jen rychle schladit
. To jak se to pořád střídá je děsběs. Já právě byla v pondělí na ORL s tím, že jsem si byla téměř jistá, že mám angínu (šíleně mě bolelo v krku a celkově jsem byla hodně ko) a byly to jen viry. A za tři dny jsem byla fit.
My jsme teda dneska radši doma a ven půjdem až za chvilku. Holky byly ráno s tatínkem na hřišti a dokonce stihly zmoknout
. Mája přišla s tím, že KAPKAPKAPÍ ![]()
No doufám že se to taky u nás jen přežene
my jsme tak dneska dom já přišla v 11 z práce a mám tu nějaké resty
ale teď teda jde na mě pěkně spací krize doufám že brzo zalehneme
Luboš šel spát už jak jsem přišli
jééé ale tohle jsem vám neřekla já dneska nemusela a nemusím vařit
mi koupili v práci jídlo sebou domu lubko dabelskej guláš a já s jiříkem kuřecí přírodní plátek máme nárok jako zaměstnanci na 2 jídla(1 osoba/denne - víkend) za 14 kč/jidlo a minutky 35 kč
tak jednou začas budem brát
![]()
Tak jsme se vrátili od doktora
každou chvilku se v noci budul dusívým kašlem měl horečky jsemsi dělala poznámky a ráno v 5: 45 měl po odečtu 40,1
tak jsem mu udělala zábal nurofen a kleslo to ale marodíme dostal další ospen a je to opět angína
já to tušila příznaky měl skoro stejné jak minule ale dneska ráno si stěžoval na ucho prý to může být od toho
až doberem na kontrolu a vzít i moč tak to musel chytnout od luboše to tu furt koleju
![]()
@janysek025 No já myslím, že by vaše doktorka možná měla začít řešit Jiříkovu imunitu. Angína by se za určitých opatřeních jen tak chytnout od druhého neměla. Nebo aspoň jsem to tak slyšela od jedné doktorky
. Rozhodně ne jak rýma. A tu angínu diagnostikovala po nějakém stěru nebo z CRP? Nepoužíváte někde klimatizaci?
Každopádně rychlé uzdravení
.
Nepoužíváme klimatizaci určila to podle prosáklého krku a až dobere atb tak bude něco dělat pač taky říkala že to není normální že je měsíc co dobral atb a necháme si všichni udělat stěry
musíme také donést moč a zatím nevím co bude dělat dál
@janysek025 Tak my nosíme moč po každých ATB. A jak jsem byla s Májou teď u doktorky, protože se mi nezdál její kašel, tak řekla, že to má v krku prosáklé, ale že je to virové. Nechápu, jak to naše pediatrička pozná, ale zatím se nespletla. Má v ordinaci CRP, ale u nás ho ještě nepoužila (ani nedělala stěry). Hlavně jak měla Anežka spálu (tu diagnostikovali na pohotovosti) a Mája asi týden na to stejné příznaky, tak jen koukla do krku, řekla to je virové, ATB nedala a Mája byla za dva dny OK. Myslím, že každý druhý doktor by řekl, že to chytla od segry a že je to taky spála. Příznaky byly úplně stejné, takže já tam šla vlastně s tím, že má taky spálu (a pak byla ráda, že jsem se spletla). Můj obvoďák ATB dává až po výsledku výtěrů, akorát jednou teda jasně viděl, že je to angína, ale jinak vždycky dělá stěry a ATB ev. až pak. Takže klobouk před tím, kdo to pozná (a nesplete se).
Hkac –to nevím jak to pozná, musím říct že já jí věřím má hodně dobré hodnocení po nás nikdy moč nechtěla po atb vlastně jednou ale to byl jiřík mimo to tam odchytávali přímo v ordinaci nic tam nenašli ale dali mu ale teď už nevím přesně na co on toho měl hodně. jsem si myslela že už si to odbyl v porodnici pač už měl atb tam a koukám že se to furt nějak vleče
![]()