Upratovanie s FlyLady

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
235
2.8.06 11:59

:-) není zač. Kdyby něco, tak napiš, docela jsem si to nastudovala a zabývám se tím i profesionálně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
2.8.06 12:16

Ditulko, nic o tom nevím, než to co jsem teď vyčetla z téhle diskuze. Je to zajímavé. Múžeš o tom napsat nějaký základní info pro naprostýho začátečníka????
Bludička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 12:20

takže základní info:
webové stránky www.flylady.net
tam má přesný popis, co dělat každý den pro to, abys měla uklizenou domácnost a především klidný život. Začíná umytím dřezu. Zní to zvláštně, ale funguje to, ten čistý dřez jakoby nakazí čistotou zbytek kuchyně a bytu. Dřez se má mýt každý den ráno a večer. Pak k otmu přidává další rutiny na ráno a večer, např. připravit si večer oblečení na další den. Pak je důležité vyhazování věci (každý den 15 minut) a uklízení také 15 min. Kdybyste ještě něco potřebovaly, tak napište.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
2.8.06 12:31

Ditulko i ostatní,

zní to fajn, ale:

1. co s takovými věcmi, jako že se budou jednou hodit - až bude čas na to či ono
  2. kam dát oblečení, např. krásný značkový šaty, měla jsem je cca.4×, v životě je už neobleču, styl klasika, takže z mody nevyjdou, do popelnice jemi takových věcí líto
  3. vyhazovat i trochu poškozené hračky? Hromadí se nám
  4. s co věci do rezervy? Např. máme asi troje úplně nový peřiny, nespíme pod nima,aleco až vyrostou děti? Teď dát pryč a pak pořizovat drahý a možná míň kvalitní?

atd.
Díky za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 12:54
  1. :-) to, co se ti bude „někdy hodit“, tak za těch x let pravděpodobně nenajdeš, bude to zničené nebo nepoužitelné. Navíc většinu toho, co schováváš na jindy, tak nikdy nepoužiješ, jen to zabírá místo pro věci, co potřebuješ doopravdy. Udělej si test: sepiš si podle paměti, co všechno máš za domácí spotřebiče ve skřínce. Určitě tam pak najdeš nějaké hlouposti, co jsi nepoužila nikdy, jako třeba vaflovač nebo nudlovač.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 12:55
  1. oblečení prodat kamarádkám nebo je s nimi vyměnit. Hlásím se :-)) jestli jsi z Prahy, tak můžeme povyměnovat staré nepoužité oblečení. Nebo do charity. Případně space bag a uklidit pod postel.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 12:56
  1. hračky ocení děti v dětském domově nebo zase charita
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 12:58
  1. do rezervy nemá cenu kupovat peřiny, za deset let budou stejně staré a zničené i z toho skladování. Co takhle nabídnout kamarádce, tchyni…? Prodat na internetu. A hlavně nekupovat do zásoby troje peřiny :-) to pak člověk dokáže posoudit, když má doma uklizeno, co se hodí a co se nehodí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 13:14

k tomu vyhazování: začala bych věcmi, které jsou úplně jasně nepoužitelné (nefunkční stará žehlička, u které by stála oprava víc než n ová, vyschlé plechovky s barvou, záruční listy od věcí, které už nemáš…). Takhle si uděláš prostor a daleko líp pak pochopíš, co potřebuješ a co ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
2.8.06 14:49

Ditulko neumím anglicky :oops: :( , potřebuju něco v češtině. písni mi prosím i nějaký další pravidla, krom toho dřezu, vyhazování a oblečení na ráno. Zlobí mi teď mail tak buď sz nebo i sem, myslím, že to bude zajímat víc jazykových analfabetů :wink:
Bludička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
2.8.06 14:57

Ditulko prosím, mám ještě jeden dotaz ohledně těch 15 minut. To je myšleno pouze 15 minut denně a dost? To bych třeba jenom vytřela, což mi trvá minimálně půl hodiny a pak už bych nic jiného neudělala. Nebo třeba 15 minut v kuchyni, 15 minut vyhazování věcí, 15 minut koupelna a WC a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2096
2.8.06 15:23

Jééé, diskuze k FlyLady se tu znovu rozjela, tak to asi začnu chodit i sem, když budu stíhat:)

Holky, dost jsem o tom napsala v deníčku o FL, zkusím ho najít…

Já jsem si dala od FL pauzu v těhotenství, bylo mi na začátku tak blbě…že veškerá energie byla ta tam…přiznávám…a vracím se teď. Myslím, že není nutné brát vše doslova, ale tak všeobecně je v denních emailech fůra dobrých nápadů a rad, časem se mohou některé věci dostat do krve, já i když jsem se s FL rozešla, tak nějaké pojmy a nějaké zvyky mi zůstaly:)

No a teď potřebuju domácnost zase kapku nastartovat, aj sebe. Skončilo nám šestinedělí, tak jaképak výmluvy…

Jinak taky doporučuju si o emaily napsat Lídě z Rodiny, jak tu proběhl ten email, chodí jen jeden a ne 10 a ten je v češtině a srozumitelný:) Já jsem je v začátcích rozesílala dál, ale to fakt nestíhám…

Budu ráda, když semtam zajdu na pokec sem k vám:) Ale ráda:)

Ty patnáctiminutovky jsou jedna z nejlepších věcí, co FL vymyslela. Abychom netrávily úklidem hodiny a pak byly otrávené…tak si nastavíme budíček a strávíme třeba 15 minut v kuchyni…a pak konec, co se nestihne, to se nestihne, zase příště. Mě patnáctky moc pomáhají při žehlení, už jsem na ně zase najela a fakt je ta hromada den ode dne menší!!!

Tak jsem našla ten deníček co jsem napsala o FL minulý rok, kdo chcete, mrkněte, někde v komentářích je i výňatek…

https://www.emimino.cz/…s/story/3742

Neumím vložit odkaz, resp. nemám po ruce ten papír, na kterém je postup, tak se omlouvám…

Diny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
2.8.06 15:50

Tak Diny, teď jsem si přečetla tvůj deníček a názory v něm, ne teda celý, je toho strašně moc. Ale už tomu asi začínám rozumět! Akorát nevím, jak si mám rozdělit ty zóny, když mám patrový dům, asi to budu muset brát po více místnostech, ne jenom jednu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 16:01

bludicko,začni dnes večer tím dřezem, úplně ho vypulíruj, at se blýská, klidně i pomocí nějakého sava, pak okenu a případně olej. Dej věci do myčky a utři celou linku. Zítra pokračování :-) tohle jsou ty dětské krůčky, postupně k tomu budeme přidávat další kroky. Já se připojím ještě večer a něco dopíšu,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.8.06 17:01

Sari,
jeslti máš patrový dům, tak to vezmi třeba

1. vstupní část
  2. obývací část a kuchyně
  3. velká ložnice
  4. malá ložnice
  5. koupelny a provozní místnosti.